Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Muscaturi, zgarieturi si intepaturi

medicina


Muscaturi, zg rieturi si ntepaturi20 de sfaturi pentru a evita sau alina durerea

Majoritatea muscaturilor si întepaturilor de insecte sunt neplaceri minore, dar care provoaca mâncarimi intense si mici umflaturi neplacute ce se re­trag dupa câteva zile. Chiar muscaturile de câine sau pisica rareori provoa­ca o vatamare adevarata. Dar pentru acele ocazii când întepatura este ceva mai rea decât latratul - sau bâzâitul -, medicii va fac unele sugestii.

MUsTE sl N ARI

Insectele zburatoare ca tântarii si taunii va pot produce o reala neplacere când se reped sa va ciupeasca. Iata cum sa le contracarati.

Dezinfectati muscatura. Mustele si tântarii pot r 15215b112p aspândi unele boli. Asa ca spalati bine zona cu apa si sapun, spune alergologul Claude Frazier. Apoi aplicati un antiseptic.

Frecati locul cu aspirina. Herbert Luscombe, dermatolog, recomanda sa va umeziti pielea si sa frecati locul muscat cu o tableta de aspirina cât mai repede dupa incident. Aspirina ajuta la stapânirea inflamatiei. Nota: Uitati acest truc daca sunteti alergic la aspirina.

Magia plantelor medicinale. Cum se apropie vara si insectele care întea­pa si musca se trezesc la viata, exista 2 remedii din plante pe care e bine sa le aveti la îndemâna: echinacea si nalba mare.

Indienii americani au folosit echinacea pentru tratamentul tuturor tipuri­lor de muscaturi veninoase, inclusiv cele de crotal, în timp ce nalba mare este un vechi remediu european pentru calmarea întepaturilor de albine si viespi. Ambele actioneaza miraculos, conform opiniei fitoterapeutul Dou-glas Schar, atunci când atacul vine din partea unei insecte zburatoare. Cum­parati tinctura de ambele plante de la un magazin specializat, puneti tinctu-rile în atomizoare si pulverizati o singura data peste muscatura. Veti simti cum mâncarimea se atenueaza, locul muscaturii nu se va umfla îngrijorator si este mai putin probabil sa se infecteze.

d, , Muscaturi, zg rieturi si ntepaturi

Calmati mâncarimea. Muscaturile de muste (tauni) si tântari pot duce la umflaturi si la mâncarimi intense câteva zile. Dr. Frazier recomanda urma­toarele remedii pentru a stapâni aceste simptome:

un antihistaminic cu administrare orala (cereti farmacistului sa va reco­mande un remediu împotriva alergiei sau a racelii, care se vinde fara re­teta); lotiune cu calamina;

aplicatii cu gheata;

sare de bucatarie (umeziti-o cu apa si aplicati-o pe muscatura);

bicarbonat de sodiu (dizolvati l lingurita de bicarbonat de sodiu în l pa­
har cu apa; muiati o bucata de pânza în solutie si tineti-o pe muscatura
15-20 de minute);

sare amara (dizolvati l lingura de sare amara, sulfat de magneziu, în l l
de apa fierbinte; raciti solutia, apoi aplicati-o ca mai sus).

Cea mai buna metoda: prevenirea. Cu cât este vremea mai calda, cu atât insectele - mustele si tântarii - par sa fie mai active. Ţântarii în special sunt mai agresivi în zonele umede, adica în apropierea baltilor si a mlasti­nilor. Unele specii sunt deosebit de sâcâitoare la sfârsitul zilei si sunt atra­se de luminile aprinse dupa ce se întuneca. Asa ca nu renuntati la vigilenta odata cu apusul soarelui.

Daca va petreceti seara în aer liber, purtati haine deschise la culoare sau cenusii, mâneci lungi, pantaloni lungi si evitati parfumurile puternice, va sfatuieste medicul de familie Stephen Amiel. în dormitor pulverizati un in­secticid contra mustelor sau folositi pastile insecticide, închideti ferestrele si usa si stingeti lumina daca nu stati în încapere. La întoarcere, daca nu aveti perdele de protectie contra tântarilor, deschideti ferestrele pe întuneric si trageti perdelele înainte de a aprinde lumina, ca sa nu atrageti insectele zburatoare. Lumânarile cu ulei de citronella si spiralele antitântari sunt uti­le în aer liber, în zonele puternic invadate de tântari sau daca sunteti deose­bit de sensibil la muscaturile lor, instalati la ferestre o plasa protectoare im­pregnata cu DEET (N, N-dietil-m-toluamida). Puteti evita o muscatura din capul locului, folosind urmatoarele metode care sunt de natura sa îndepar­teze tântarii.

DEET. Dr Frazier recomanda orice preparat continând aceasta substan­ta chimica cu miros neplacut. Aplicati preparatul doar pe pielea expusa, însa cu grija în jurul ochilor - poate provoca usturimi cumplite daca transpiratia intra în ochi. Pe sub îmbracaminte nu folositi nici un fel de preparat care respinge insectele. si asigurati-va ca preparatele destinate


Muscaturi, zg rieturi si ntepaturi

Orice muscatura poate duce la complicatii. Fiti prevazator n privinta aces­tor probleme potentiale.

Infectie. Examinati-va plaga periodic. Daca devine rosie, dureroasa sau fierbinte, probabil ca s-a infectat. Cereti ajutor profesionist.

Rable. Indiferent unde va aflati, fiti precaut n ce priveste rabia (turbarea), al carei virus poate fi transmis de orice animal cu s nge cald. Daca ati fost muscat, prezentati-va de urgenta la medic pentru tratament antirabic. Oda­ta aparute simptomele bolii, situatia este fatala

Malarie. Calatorii ntorsi dintr-o zona cu paludism (malarie) si care acu­za simptome asemanatoare gripei durere de cap, febra mare, frisoane, transpiratii si dureri musculare ar trebui sa se prezinte la medic c t mai repede posibil si sa-i mentioneze traseul calatoriei. Unora dintre cele mai periculoase forme ale malariei le trebuie l an pentru a evidentia simptome­le, ndeosebi n cazul persoanelor care au facut o oarecare profilaxie antipa-ludica

Boala Lyme. Primele semne ale bolii Lyme sunt adesea o eruptie carac­teristica si o temperatura ridicata. Timpul dintre muscatura capusei si prima manifestare a simptomelor este de obicei de 7-14 zile, dar se poate nt pla sa fie si doar de 3 zile ori sa se lungeasca p na la l luna

Lezare prin zdrobire. Uneori, un c ine de talie mare, precum ciobanescul german, va musca fara sa sfâsie pielea. Daca observati semne de muscatura pe ambele fete ale unei extremitati, atunci poate exista o leziune interna. Prezentati-va la cel mai apropiat spital de urgenta pentru un examen profe­sionist.

Muscaturi te cap, m na si picior. Daca va musca un c ine n oricare dintre aceste zone ale corpului sau daca plaga este profunda si cu lipsa de tesut, atunci prezentati-va ne nt rziat la medic. Adesea sunt necesare antibiotice­le pentru ranile prin strapungere care pot arata mici la suprafata, dar n a cror profunzime pot colcai bacteriile. Plagile cu lipsa de tesut este posibil sa necesite coasere sau prindere cu copci, sutura cu un clei special sau sustine­re cu banda adeziva

Muscaturi de pisica Muscaturile de pisica sunt deosebit de predispu­se la infectie si ar trebui sa fie examinate de medic. Daca ati fost zg riat de o pisica, nu telefonati medicului dec t daca banuiti ca plaga este in­fectata

O boala cronica de fond. Daca aveti diabet, o boala pulmonara, o boala a ficatului, cancer, HIV/SIDA sau orice alta suferinta care face dificila comba­terea infectiei, nu ezitati sa va prezentati la medic.


dMuscaturi,    zg rieturi si ntepaturi

copiilor nu au o concentratie de DEET mai mare de 10 la suta Aceasta substanta chimica ce se absoarbe în piele poate fi daunatoare copiilor. De asemenea, nu permiteti copiilor sa umble nici cu alte substante contra in-sectelelor si nu aplicati astfel de substante direct pe pielea copiilor, în acest scop, puneti o cantitate mica de substanta în palma, frecati palme­le între ele si apoi frecati pielea copilului. Solutiile cu DEET se gasesc la magazinele cu articole de vânatoare si pescuit sportiv.

Solutie de hipoclorit. Dr. Luscombe recomanda îmbaierea, înainte de a iesi din casa, într-o solutie foarte diluata de hipoclorit. Folositi o solutie continând 5,25 la suta hipoclorit. Turnati 2 capacele pline de solutie în cada cu apa calda. Scufundati-va în ea 15 minute. Atentie sa nu aduceti solutia în apropierea ochilor. Efectul de respingere a insectelor ar trebui sa dureze câteva ore.

Baie cu ulei. Anumite uleiuri de baie au un efect de respingere a insec­telor, remarca dr. Luscombe.

Unguente decongestionante nazale. Exista persoane care sustin ca au succes cu astfel de unguente, spune dr. Luscombe.

Vitamina Br Unele studii sugereaza ca dozele mari de vitamina Bj (tia-mina) pot preveni muscaturile de tântari, spune dr. Amiel. O tableta de 300 mg zilnic (doze mai mici pentru copii si deloc pentru copiii sub 2 ani) modifica mirosul pielii dupa aproximativ 2 saptamâni. Acest miros este, dupa cât se pare, imperceptibil pentru oameni, dar respinge insectele. ;.;.

C PUsE l

Putini dintre noi sunt îngrijorati în ce priveste probabilitatea de a fi muscati de o insecta purtatoare de boli, dar problema devine din ce în ce mai frec­venta. Capusele se gasesc de obicei în iarba cu firul lung, în câmpiile unde au pascut oile sau cerbii, în tinuturile mlastinoase si în cele împadurite - astfel încât vilegiaturistii în astfel de zone sunt întotdeauna expusi riscului de a lua capuse.

Capusele cerbilor si oilor transmit boala Lyme. Incidenta acestei boli este de câteva sute de cazuri pe an chiar si în tarile dezvoltate. Denumirea bolii a fost stabilita în 1977, dupa ce medicii au descoperit artrita la un grup de copii din apropiere de Lyme, Connecticut. Boala se manifesta prin erup­tie, febra, oboseala, durere de cap, dureri musculare si articulatii dureroase.

Muscaturi, zg rieturi si ntepaturi

Daca stiti ca ati fost muscat de o capusa, prezentati-va la medicul de fa­milie cât mai curând posibil. Luata din pripa, boala Lyme este tratabila cu antibiotice; într-un stadiu tardiv, este mai dificil de tratat.

în continuare gasiti recomandari pentru a fi pregatit.

Fiti vigilent. Vara este vârful de sezon al capuselor, desi acestea prezinta risc de la începutul primaverii pâna toamna. Daca va petreceti o parte din timp în aer liber, îndeosebi în tinuturi împadurite sau cu vegetatie luxurian­ta - chiar si în zone cu dune acoperite cu ierburi - atunci luati urmatoa­rele precautii.

Daca va aflati într-o zona cunoscuta ca având capuse, lasati cât mai pu­
tina piele descoperita, spune profesorul de medicina Joseph Benforado.
Purtati pantaloni lungi, ciorapi pâna la genunchi si haine cu mâneci
lungi.

înainte de a va duce seara la culcare, spune dr. Benforado, controlati-va
corpul sa nu aveti agatata vreo capusa. Anumite specii de capuse sunt
destul de mici si deci mai greu observabile.

Scoateti capusele cu grija. Capusele pun o problema speciala, deoarece sapa în piele si se tin de ea din rasputeri, încercarea de a îndeparta o capu­sa ca pe o musca nu are nici un efect. Iar tragând-o cu forta afara, aceasta poate lasa în piele o parte din aparatul bucal, creând astfel sediul pentru o infectie. Asa ca abordati-le cu mare atentie.

Spalati zona cu alcool. Apoi, cu o penseta boanta, apucati capusa cât pu­teti mai aproape de piele, spune dr. Amiel. Trageti fara ezitare în sus si în afara, fara rasucire si fara apasare.

Nu folositi o tigara sau un chibrit aprins, va avertizeaza el - caldura poate determina capusa sa patrunda si mai adânc în piele.

Curatati muscatura. Odata ce ati îndepartat capusa, spalati bine locul cu apa si sapun, spune dr. Frazier. Apoi aplicati iod sau alt antiseptic.

C INI sl PISICI

Pe lânga spaima si durere, muscaturile animalelor pot cauza infectii care ne­cesita tratament ambulatoriu sau spitalicesc. Muscaturile de câine sunt mai frecvente, dar muscaturile de pisica, desi destul de rar întâlnite, au o proba­bilitate de 4 ori mai mare de a duce la o infectie.

în continuare gasiti sugestii pentru ce trebuie sa faceti daca ati fost muscat.


Muscaturi,    zg rieturi si ntepatori

Evaluati vatamarea. Cereti ajutorul medical chiar si în cazul plagilor mi­nore, spun medicii.

Spalati minutios muscatura. Muscaturile de animale - îndeosebi de pi­sica - pot transmite infectii, spune specialistul în probleme de sanatate pu­blica Stephen Rosenberg. El recomanda ca plaga sa fie minutios spalata cu apa si sapun pentru a îndeparta saliva si o eventuala contaminare. Spalati-o bine aproximativ 5 minute.

Opriti sângerarea. Daca e vorba de o sângerare neînsemnata, acoperiti complet plaga cu o bucata groasa de tifon sau cu un tampon de pânza cura­ta, recomanda dr. Rosenberg. Daca nu aveti la îndemâna nimic potrivit pen­tru a fi folosit ca pansament, spalati-va atent mâinile si apasati tare plaga. De asemenea, puteti pune gheata pe tamponul de pânza (nu direct pe piele) si, daca este posibil, ridicati zona cu plaga deasupra nivelului inimii, pentru a ajuta oprirea sângerarii.

Bandajati zona. Când sângerarea s-a oprit, acoperiti muscatura cu un ban­daj steril sau cu o pânza curata, înnodati bandajul sau fixati-1, fara sa strân­geti, cu banda adeziva.

Diminuati durerea. Recurgeti la aspirina sau la paracetamol pentru cal­marea durerii. Ţineti plaga deasupra nivelului inimii si aplicati gheata daca este prezenta si o umflatura.

Nota: Nu administrati aspirina unei persoane sub vârsta de 16 ani.

Faceti un vaccin antitetanic. Orice muscatura de animal sau plaga conta­minata poate duce la tetanos, spune dr. Amiel. în prezent, inocularea de ra­pel contra tetanosului nu se mai considera necesara, cu conditia ca pe par­cursul vietii, indiferent de moment, sa fi facut 5 inoculari antitetanice. în conformitate cu calendarul vaccinarilor, cei mai multi copii vor fi beneficiat de 4 asemenea inoculari pâna la data intrarii la scoala, iar a 5-a li se admi­nistreaza la vârsta adolescentei. Dar cum programul de imunizare complet a început relativ recent, este posibil ca multi adulti sa nu aiba imunitate totala. Daca nu ati facut 5 inoculari antitetanice sau daca nu sunteti sigur ca ati beneficiat de ele, faceti o inoculare de rapel cât mai repede posibil dupa o muscatura, sfatuieste dr. Amiel. De asemenea, poate aveti nevoie de un tra­tament cu imunoglobulina antitetanica, un antiser. Persoanele cu imunitate totala au nevoie de antiser doar în cazul unei plagi predispuse la tetanos, cum ar fi una contaminata cu gunoi de grajd.


Muscaturi, zg rieturi si ntepaturi N EP TURI DE INSECTE

Albinele, viespile si alte insecte înrudite îsi injecteaza veninul în piele prin întepatura, provocând durere, roseata si umflatura. O albina, care are un corp acoperit cu puf si se recunoaste prin corpul ei de de culoare galben ca­feniu, poate întepa doar o singura data, deoarece acul ei - ca o sârma ghim­pata - ramâne înfipt în pielea victimei. Fara ac, albina moare.

Viespile si gargaunii au ace netede, cu care pot întepa în mod repetat. Asa ca fiti pregatit sa ripostati.

Actionati rapid. Cheia tratamentului eficient este actionarea cu rapiditate. Cu cât instituiti mai repede un tratament de prim-ajutor, cu atât cresc san­sele de a stapâni durerea si umflatura.

îndepartati acul. Daca ati fost întepat de o albina, îndepartati acul cât mai repede posibil Altminteri, sacul cu venin agatat de ac va continua sa pulse­ze înca 2-3 minute, împingând acul cu otrava mai profund în piele. Dar fiti atent sa nu apasati din neatentie acul sau sacul cu venin, introducând astfel si mai multa otrava în organism.

"Scobirea întepaturii este cea mai buna optiune", spune entomologul Ed-gar Raffensperger. Folositi unghia, o pila de unghii sau chiar marginea unei carti de credit pentru a scobi usor sub ac si a-1 trage afara.

ntepaturile de albina pot ucide. O ntepatura obisnuita de albina produce durere pentru o scurta perioada de timp si o inflamatie care de obicei se re­trage n c teva ore. Dar cele mai grave simptome pot indica o alergie (v. Alergii) urmata de soc anafilactic mortal. Fiti atent daca apar simptome ca jena respiratorie, eruptia n relief si cu m ncarime (cunoscuta sub numele de urticarie sau bl nda), greata, voma, respiratie suieratoare, raguseala, ame­teala, umflarea limbii sau a fetei, lesin sau soc. Cu c t simptomele se mani­festa mai repede, cu at t viata este mai amenintata

Foarte multe persoane care stiu ca fac o reactie alergica severa la ntpatura de albina poarta mereu asupra lor un injector cu adrenalina (o mica seringa de unica folosinta contin nd doza necesara de

a). Daca apar aceste simptome, atunci dispozitivul trebuie folosit ime­diat. Apoi transportati rapid victima la cel mai apropiat spital sau la medic. Daca nu aveti Ia ndem na un astfel de dispozitiv, puneti pe ntepatura o pun­ga cu gheata, daca este posibil, si sunati la Salvare.


dMuscaturi,    zgârieturi si întepaturi

Calmati durerea, în acest moment plaga înca zvâcneste, asa încât nu do­riti altceva decât sa calmati durerea cât mai repede. Urmatoarele substante sunt eficiente, dar ca sa actioneze trebuie sa le folositi cât mai repede dupa întepatura.

Ceva rece. Un pachet cu gheata, chiar si numai un cub de gheata, asezat pe întepatura poate diminua umflatura si împiedica veninul sa se raspân­deasca, spune dr. Luscombe.

Ceva cald. Pare ciudat, spune dr. Luscombe, dar si caldura poate sa usu­reze durerea, neutralizând una dintre substantele chimice care provoaca inflamatia. Luati un uscator de par si orientati jetul de aer cald catre în­tepatura.

Aspirina. Unul dintre cele mai simple si mai eficiente remedii, spune
dr. Luscombe, este aspirina. Umeziti întepatura, apoi frecati locul cu o
tableta de aspirina. Aspirina neutralizeaza anumiti agenti inflamatori
prezenti în venin.
Nota: Nu încercati acest truc daca sunteti alergic la aspirina.

*>

!G

Bicarbonat de sodiu. Dr. Frazier recomanda aplicarea unei paste obtinu­
te din praf de copt (bicarbonat de sodiu) si apa. 'îl'

Un agent defragezire a carnii. "Un agent de fragezire a carnii pe baza de enzime scindeaza proteinele din care este compus veninul insectei", spune dr. David Golden, profesor de medicina. Totusi, acesta trebuie fo­losit prompt, altfel nu este eficient.

Carbune activat. "O pasta de pulbere de carbune activat va scoate otra­va foarte repede, astfel ca întepatura nu va fi urmata de umflatura si rana", dupa opinia dr. Richard Hansen, cunoscut si ca autor al lucrarii Get Well at Home. Desfaceti cu atentie câteva capsule de carbune acti­vat si scoateti pulberea. Amestecati-o cu putina apa si aplicati-o pe înte­patura. Carbunele actioneaza mai bine daca ramâne umed, asa ca acope-riti-1 cu tifon sau cu o folie de plastic.

Noroi. Daca nu aveti nimic altceva la îndemâna, spune dr. Hansen, pu­teti amesteca putin pamânt cu apa, pentru a obtine noroi. Aplicati-1 ca si cum ar fi carbunele mentionat anterior, acoperiti-1 cu un bandaj sau cu o batista si lasati-1 pe loc pâna când se usuca.


Muscaturi,    zgârieturi si întepaturi

Un antihistaminic. Un antihistaminic cu administrare orala, care se vin­de fara reteta, poate interveni asupra durerii. Copiilor li se poate da o lin­gura de sirop de tuse care contine un antihistaminic. Antihistaminicul are un usor efect sedativ si, de asemenea, diminueaza umflarea, zvâcnituri-le si roscata provocate de veninul insectei.

în primul rând, feriti-va! Putina prevedere va poate scuti de o multime de dureri. Respectasi urmatoarele 3 recomandari prin care micsorati probabili­tatea de a fi întepat de o insecta.

Purtati haine deschise la culoare, chiar albe. Insectele care înteapa pre-i fera culorile întunecate. Din acest motiv, apicultorii poarta în general haine de culoare kaki deschis, alb sau culori deschise.

Nu raspânditi în jur un miros prea tentant Evitati parfumul, lotiunea dupa ras si orice alte miresme placute, care vor face albina sa va confun­de cu o floare.

Folositi un ulei de baie. Anumite uleiuri de baie si uleiuri volatile alun­ga insectele care înteapa, spune dr. Luscombe. înainte de a iesi în aer li­ber, întindeti câteva picaturi de ulei volatil pe portiunile de piele expusa.Document Info


Accesari: 8829
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )