Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Osteoporoza

medicina


Albu Andrei
Osteoporoza


Osteoporoza consta în scaderea masei osoase, ceea ce la nivel structural se manifesta ca subtiere si rarefiere a lamelor osoase care alcatuiesc osul, uneori cu disparitia lor totala. În acest fel osul nu-si poate îndeplini functia sa principala, aceea de sustinere a corpului si membrelor.
Osteoporoza este o boala tacuta. Peste vârsta de 50 de ani circa o femeie din patru si un barbat din opt vor fi afectati de aceasta boala. În stadiile incipiente osteoporoza nu se manifesta. Oricum, deoarece creste substantial riscul de fractura de sold, coloana vertebrala si mâna, osteoporoza este raspunzatoare de multa suferinta si în unele situatii chiar de deces.
Pentru a întelege ce înseamna osteoporoza, trebuie sa întelegem biologia osului, dupa aceea vom cunoaste cauzele osteoporozei si tipurile de osteoporoza, precum si fracturile tipice pentru osteoporoza.

Cauzele osteoporozei

Femeile ating masa osoasa maxima (când oasele lor au un maximum de densitate) pe la vârsta de 20 de ani, iar barbatii pe la 30. Oamenii care ating o masa osoasa de vârf mai mare au în general nevoie de mai mult timp pentru a ajunge în situatia ca oasele lor sa devina vulnerabile la fracturi. Una dintre strategiile de prevenire a osteoporozei este de a obtine o masa osoasa de vârf cât mai mare în timpul tineretii. Ca si cu un cont în banca, cu cât ai adunat mai mult, cu atât mai mult poti sa retragi înainte de a intra in dificultati. Adolescenta reprezinta cea mai importanta perioada pentru "a aduna banii în cont".

Mai multi factori influenteaza acumularea osoasa, cum ar fi:

factori genetici (trasatura familiala)

factori hormonali

factori nutritionali (aportul de calciu si vitamina D)

La femeile aflate dupa menopauza problema principala care se pune este de a limita pierderile de os, datorate în principal nivelului scazut de estrogeni. Exista o relatie bine cunoscuta între masa (sau densitatea) osoasa redusa, masurata prin densitometrie osoasa, si riscul de a avea o fractura legata de osteoporoza.


Tipuri de osteoporoza

Osteoporoza poate fi clasificata ca primara sau secundara,osteoporoza primara nu are nici o cauza determinabila; sunt doua tipuri de osteoporoza primara:

Tipul 1 - osteoporoza post-menopauza: acest tip de osteoporoza apara de regula între vârsta de 50 si 70 de ani, în buna masura datorita pierderii de estrogeni la vârsta menopauzei. Afecteaza în principal osul trabecular. Cea mai mare parte a coloanei vertebrale este alcatuita din os trabecular, motiv pentru care coloana vertebrala este foarte susceptibila la efectele deficitului de estrogeni care caracterizeaza menopauza.
Tipul 2 - osteoporoza legata de vârsta; acest tip de osteoporoza este legat direct de procesul de îmbatrânire. Apare de regula la oamenii trecuti de 70 de ani si afecteaza atât osul trabecular, cât si osul cortical.Osteoporoza secundara se datoreaza altei boli si poate avea numeroase cauze, cum ar fi:

boli care afecteaza sistemul endocrin (hipertiroidism, hiperparatiroidism)

boli ale tractului gastrointestinal (boala Crohn)

Alcoolismul

Bolile ficatului

menopauza prematura

amenoreea (prin deficit de estrogeni)

deficienta de vitamina D

repausul prelungit la pat (activitati ne-portante)

o stare de nutritie deficitara

Uneori nu este boala ceea ce determina osteoporoza, ci tocmai medicamentul folosit pentru a o trata. De exemplu:

fenitoina (de ex.Dilantin, utilizat în epilepsie)

corticosteroizii (de ex. Prednison, sub forma de aerosoli pentru tratamentul astmului)

medicamente administrate pacientilor cu transplant (de ex.Heparina, Ciclosporina, corticosteroizi)


Bibliografie:Formul As,www.sanatate.ro si revista EVA   

Powered by https://www.preferatele.com/

cel mai tare site cu referate
Document Info


Accesari: 2666
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )