Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Profilaxia hipertensiunii arteriale

medicina
Profilaxia hipertensiunii arteriale.

Hipertensiunea arteriala este considerata ca o ''boala de reglara ''in producerea careia sunt implicati factorii genetici si de mediu. Ponderea fiecaruia dintre ei difera de la un tip etiologic la altul, de la 828c25i hipertensiv la alt hipertensiv.
Combaterea unor componente etiopatogenice din mediul extern (consumul excesiv de sare de bucatarie, stresuri, consumul cronic de medicamente prohipertensive), poate preveni imbolnavirea sau atenua gravitatea bolii la un numar considerabil de oameni, inclusiv cei ''marcati''genetic.

Profilaxia hipertensiunii arteriale nu mai constituie azi o himera, ci o posibilitate concreta, realizabila, care nu necesita cheltuieli deosebite. Ea trebuie sa fie fie multifunctionala, din cauza polietiogiei bolii. Actiunea profilactica trebuie sa fie permanenta si sa inceapa cat mai timpuriu posibil, in copilarie. Daca adultul normotensiv are factori de risc pentru imbolnavire, profilaxia i se va aplica din tinerete.

Teoretic masurile de profilaxie a bolii ar trebui sa poata fi aplicate intregii populatii, lucru imposibil de realizat, insa si inutil pentru ca nu toti oamenii fac hipertensiune arteriala.

Practic masurile de profilaxie trebuie sa se adreseze acelor grupe populationale cu risc crescut de hipertensiune arteriala, fie datorita, fie ca urmare a acumularii mai multor factori de mediu : consumul excesiv de sare, existenta stresanta.Boala avand o prevalenta ridicata ridicata in populatia generala, profilaxia trebuie conceputa la nivel comunitar, ca parte integrata a programului complex de combatere si prevenire a bolilor cronice si degenerative.Cadrul institutional in care se realizeaza cuprinde atat reteaua medico-sanitara, cat si unele institutii de invatamant, deoarece principiile de baza ale profilaxiei hipertensiunii trebuie sa faca parte integrata din educatia generala pentru sanogeneza a omului modern.Profilaxia bolii incepe cu depistarea in sanul populatiei generale a persoanelor cu risc crescut de a face boala, lucru care se face prin examenul de screening medical incidental. Masurile profilactice privesc regimul de viata, orientarea si igiena personala.
Document Info


Accesari: 1189
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )