Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ROLUL ENDOTELIULUI VASCULAR IN COAGULARE SI FIBRINOLIZA

medicina
ROLUL ENDOTELIULUI VASCULAR ÎN COAGULARE sI FIBRINOLIZA


Exist o strans interdependenta între sistemul coagularii, fibrinolizei si al kininelor vasoactive, asigurat în primul rând de fact XII-Hageman. Acesta, î 21421c24v n forma sa activata este implicat în generarea activatorilor protrombinei si implicit a trombinei (în sistemul coagul rii) în initierea proactivatorilor plasminogenului generator de plasma cât si a lantului kininoformator ce porneste de la activarea prekalikreinei în kalikreinInterconexiunile între cele trei sisteme, coagulare, fibrinoliza, kininogeneza, sunt întretinute si de trombina si plasmina, enzime proteolitice care au capacitatea de activare a prekalikreinei, declansând astfel formarea kininelor.Fig. 25. Fenomenele care initiaza activarea prin contact. Kininogenul cu greutate moleculara mare are rol de cofactor (Cucuianu, 1994)Celulele endoteliului vascular au atât proprietati hemostatice procoagulante cât si antitrombotice. În cazul producerii unei leziuni vasculare cu afectarea structurilor subendoteliale, fibronectina si colagenul favorizeaza declansarea c ii extrinseci a coagularii.

Trebuie mentionat faptul ca celula endoteliala sintetizeaza si depoziteaza în corpii Weibel-Palade, factorul von Willebrand-responsabil pentru aproximativ 40% din fenomenul de adeziune plachetara, proces ce are loc în prezenta ionilor de calciu.În momentul activarii celulelor endoteliale de catre trombina, interleukina-1 si factorul de necroza tumoral (TNF), fact von Willebrand este secretat în plasma. Acest factor mai este sintetizat si de megakariocite fiind continut în granulele alfa ale plachetelor sanguine si având rolul de a consolida agregatele plachetare.

În scop hemostatic actioneaza si alte substante cu origine endoteliala cum ar fi: EDCF, endotelina si angiotensina II au efect vasoconstrictor de importanta majora în timpul parietal al hemostazei.

Contrar celor mentionate, în conditii fiziologice, celulele endoteliale prin producerea de prostaciclina, NO, adenozina,substante cu rol vasodilatator antiagregant si antisecretor plachetar, mentin la parametrii normali curgerea sângelui prin vase. Se manifesta astfel rolul inhibitor al coagularii, în lipsa leziunilor vasculare.

De asemenea, trombomodulina, substanta glocoproteica considerate a fi receptorul endotelial pentru trombina, în prezenta ionilor de calciu,realizeaza complexe cu aceasta si activeaza proteina C. În acest moment,trombina nu-si mai exprima rolul sau procoagulant asupra fibrinogenului ci, datorit proteinei C, coagularea este inhibata

Tot cu efect inhibitor asupra factorilor coagularii actioneaz si antitrombina III care se fixeaza pe suprafata celulelor endoteliale, la nivelul heparinsulfatului, pentru care AT-III are o mare afinitate (47).


Document Info


Accesari: 3282
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )