Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Sindromul hemoragic din insuficienta hepatica

medicina
Sindromul hemoragic din insuficienta hepatica.

Tulburarile echilibrului fluidocoagulant se datoresc modificarilor hemostazei primare (tulburari trombocitare), ale hemostazei secundare (coagulopatii) si ale fibrinolizei (CID, fibrinoliza patologica). Coagulopatia din insuficienta hepatica, ce se caracterizeaza prin scaderea c 24324l1115y oncentratiei plasmatice a factorilor de coagulare, în mod gradat, corespunzator fazelor ei evolutive, are 3 mecanisme:Scaderea sintezei hepatice a factorilor de coagulare;

Cresterea consumului periferic al factorilor de coagulare;

Activarea fibrinolizei patologice.

Timpul de înjumatatire (T1/2) a concentratiei plasmatice a factorilor de coagulare este dependent de 3 parametri: - rata sintezei hepatice; - consumul periferic; - durata de viata a factorului de coagulare respectiv.

Durata de viata a factorilor de coagulare nu variaza în situatii patologice fata de normal (factorii cu durata de viata scurta au T1/2 scurt, iar cei cu durata de viata mai lunga au T1/2 mai lung). De aceea, acest parametru nu este luat în considerare în aprecierea mecanismelor patogene ale coagulopatiei din insuficienta hepatica.

1. Scaderea sintezei hepatice a factorilor de coagulare

În ciroza hepatica primul deficit aparut este cel al FVII (hipo-proconvertinemie), acesta fiind un factor de coagulare cu T1/2 scazut, a carui sinteza necesita activitatea unui numar mare de hepatocite. Scaderea sintezei FVII arata debutul coagulopatiei (a scaderii capacitatii de sinteza proteica a ficatului) si este evidentiata de alungirea timpului Quick (timp de coagulare pe calea extrinseca).

Timpul Quick apreciaza capacitatea de sinteza proteica a ficatului si reducerea parenchimului hepatic, evolutia valorilor lui în insuficienta hepatica fiind urmatoarea:

în forme de debut ale insuficientei hepatice timpul Quick este moderat alungit;

în forme medii timpul Quick este alungit suplimentar pentru ca:

sinteza FVII scade si mai mult;

apare si o scadere a concentratiei FV (hipopro-accelerinemie).

FV are un T1/2 mai mare decât T1/2 al FVII, el fiind sintetizat si de celulele Kupffer, care sunt afectate mai târziu în evolutia unei boli hepatice.

în forme severe timpul Quick se alungeste si mai mult datorita aparitiei deficitului de sinteza a FI (hipofibrinogenemie) si deficitului de sinteza a FXII.

2. Cresterea consumului periferic al factorilor de coagulareConsumul periferic al factorilor de coagulare este crescut în insuficienta hepatica si datorita decompensarii vasculare. Aceasta reprezinta un factor favorizant si apare datorita hepatocitolizei, inflamatiei si raspunsului inflamator local.

Decompensarea vasculara face ca patul vascular hepatic sa se comporte ca un baraj, determinând aparitia hipertensiunii portale. Efecte:

a)     scaderea întoarcerii venoase la nivelul cordului drept (scaderea presarcinii) determina scaderea debitului cardiac, vasoconstrictie periferica, ischemie periferica, hipoxie si leziuni ale endoteliilor vasculare, ce activeaza coagularea. Rezultatul este cresterea consumului periferic al factorilor de coagulare.

b)    trecerea unor endotoxine de la nivelul intestinului direct în circulatia sistemica, prin sunturile porto-cave, determina leziuni endoteliale întinse care activeaza coagularea, cu acelasi rezultat.

3. Activarea fibrinolizei patologice

Mecanisme:

a)    Cresterea ratei de transformare a plasminogenului în plasmina

Insuficienta hepatica determina:

scaderea metabolizarii hepatice a activatorilor directi si indirecti ai fibrinolizei (activatorul tisular al plasminogenului, produs de celulele endoteliale);

scaderea sintezei de antitrombina III care inhiba trombina. Aceasta activeaza transformarea plasminogenului în plasmina.

b)    Scaderea sintezei hepatice a inhibitorilor plasminei

Inhibitorii plasminici, a caror sinteza hepatica scade în insuficienta hepatica, sunt alfa 1-antitripsina, alfa 2-macroglobulina,alfa 1-antiplasmina.

Cantitatile crescute de plasmina din plasma (hiperplasminemia) agraveaza coagulopatia:

plasmina lizeaza FI, FII, FV, FVIII. Din liza FI rezulta produsi de degradare ai fibrinogenului (PDF);

plasmina actioneaza asupra fibrinei, rezultând fibrinolizopeptizi (FLP).

PDF si FLP inhiba trombina.
Document Info


Accesari: 1819
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )