Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Socul anafilactic

medicina
Socul anafilactic

 Definitie

Anafilaxia (SA) este un sindrom clinic reprezentat de o reactie alergica severa, brutala, acuta, IgE mediata sau nu, care se declanseaza de factori etiologici multipli si apare imediat, în minute dupa administrarea antigenului specific. Se manifesta prin o mare varietate de simptome si poate pune în pericol viata persoanei sensibilizate.

 Forme clinice

Se disting urmatoarele forme patogenicc de soc anafilactic: IgE mediat, nemediat IgE, indus de efort fizic, isteric si idiopatic. In functie de pronuntarea manifestarilor clinice sunt descrise 4 grade de severitate a SA: usor, de gravitate medie, forma grava si extrem de gra 525j92f va (letala).
Incidenta: la persoanele cu teren organic compromis este de 3:1000 populatie cu o mortalitate in jur de 1 : 100 000.

Predominare de vârsta si sex. Nu exista argumente ca vârsta, sexul, rasa, ocupatia sau locul geografic predispun omul la anafilaxic (exceptie fac anumite imunogene).

 Semne si simptome

- alergii preexistente, istoric de astm atopic.

- se instaleaza la scurt timp (de la câteva minute pâna la 2 ore) de la administrarea agentului alergic si cu cât este mai rapida reactia, cu atât este mai severa manifestarea si prognosticul.

- manifestari respiratorii: ragusire, senzatie de disconfort la înghitire, constrictie toracica, wheezing si rinita, edem laringian, care ar putea duce la asfixie.

- manifestari cardiovasculare: hipotensiune, colaps, aritmii, infarct miocardic.

- manifestari cutanate: urticarie, angiodermita, prurit, eritem generalizat.

- manifestari gastrointestinale: greata, crampe abdominale, incontinenta, voma, diaree.

- agitatie, dezorientare, senzatie de moarte iminenta.

- moartea poate surveni în câteva minute, daca nu se intervine promt.

 

Cauze

În SA IgE mediat:

- Antibiotice (penicilina si derivatele sale);

- Alimente, aditive alimentare: legume, nuci, scoici, oua, lapte;

- Agenti terapeutici: extracte alergizante, relaxanti  musculari,  steroizi,  anestezice locale, vaccine, antiseruri (gamaglobulina antilimfocitara ), Streptochinaza;

- Proteine heterogene: Insulina, Vasopresina, Parathormon, L-asparaghinaza, protamine, ACTH, enzime (tripsina, chemotripsina, penicilaza), ser heterogen, venin de insecte, latex.

În SA nemediat de IgE (cauzat de complexe imunologice, complement, produse de metabolizare a acidului arahidonic, eliberare de histamina):

- Substante Roentghenocontrastante, Dehidrocolat de sodiu, Sulfobromftalcina (poate surveni la utilizarea enterala si parenterala);

- Sânge si produse derivate din sânge;

- Acid salicilic, benzoate, antiinflamatoare nestreroidene;

- Opiacee, anestetice locale (Procaina, Lidocaina), vitamine (Tiamina, Acid folie);

- Curare si d-tubocurarine;

- Pentamidin;

- Metotrexat si alte preparate chimioterapice;

- Extracte de polen: ambrozie, ierburi, pomi;

- Extracte ne polcnicc: praf de acarieni, peri de pisica.

Anafilaxie indusa de exercitii fizice care ar putea fi sau nu asociata cu ingerarea preliminara de alimente.

Reactii induse sau isterice - ar putea fi admisibile.

Anafilaxia idiopatica este un diagnostic de excludere.

 Diagnosticul reactiei anafilactice depinde de precizia examenului anamnestic, ce evidentiaza simptome si semne specifice la câteva minute dupa contactul cu alergenii.

 

Diagnosticul diferential

- reactii vasovagale.

- sindromul carcinoid.

- feocromocitom.

- embolia pulmonara.

- infarctul miocardic.

- reactii insulinice.

- aspirarea de corpi straini.

- atacul apoplectic.

- reactii isterice.

 Investigatii de laborator - gazele sanguine.

Schimbari morfologice - in cazuri fatale cu obstructie bronsica, pulmonii arata o hiperinflatie marcata la examinarea macro- si microscopica. Elementele microscopice gasite în bronhii sunt limitate la secretii intralumi-nale, congestie peribronsica, edem submucos, cuprinde infiltrat eozinofilic si emfizem acut. Angiedemul cuprinde epiglota, laringclc, hipolaringele si într-o oarecare masura trahea. Sunt prezente congestia vasculara si infiltratul eozinofilic.

Investigatii instrumentale - ECG.

 Regim - de repaus strict la pat pâna la stabilizarea indicilor hemodinamici.

Dieta - alimentare parenterala, daca bolnavul este obnubilat sau în coma pâna la restabilirea constientei si a indicilor hemodinamici. Din ratia bolnavului se vor exclude produsele alimentare alcrgizante.

Educatia pacientului - pacientul trebuie sa fie informat despre reactiile alergice, despre necesitatea evitarii medicamentelor, pe care nu le tolereaza sau a contactului cu alergenul. Pacientul cu reactii anafilactice in antecedente ar trebui sa poarte cu sine preparate de Epinefrina autoinjectabile, fisa sa de avertizare medicala, sa solicite consultul medical la aparitia reactiilor alergice imediat! Personalul medical ar trebui sa evite prescrierea excesiva a medicamentelor care provoaca reactii alergice. Administrarea de Epinephrina este contraindicata:

- la gravide (reduce circulatia placentara);

- la vârstnici (poate induce ischemie);

- la cardiaci (poate induce infarct miocardic acut.).

 Complicatii posibile

Imediate:

- hipoxemia;

- stop cardiac;

- moarte.

Întârziate (peste 24 - 48 ore):

- glomerulonefrite;

- hepatite;

- necroze hepatice;

- miocardite;

- hemoragii digestive severe;

- infarct - pneumonii;

- hemipareze etc.

 Prognosticul evolutiv

Depind de gradul de severitate a SA, vârsta bolnavului, bolile asociate, rapiditatea si calitatea asistentei medicale de urgenta.

In formele fulminante prognosticul întotdeauna este nefast. Cu cât mai târziu se instaleaza simptomele reactiei anafilactice cu atât mai putin severa este reactia. Complicatia cu infarct miocardic acut altereaza prognoza revenirii totale. Mai frecvent se întâlnesc reactii alergice grave la Penicilina cu o frecventa de 0,5 pâna la 16%, dintre care 0,01 - 0,3% o constituie socul sever (un deces la 7 - 8 milioane de injectii cu Penicilina).

In formele severe, de gravitate medie si usoare prognosticul este favorabil la initierea imediata a terapiei de urgenta adecvate si poate fi nefavorabil când aceasta a întârziat cu 30 min.

Anularea reactiei anafilacticc are loc pe parcursul a câtorva ore sau mai mult, bolnavul necesitând spitalizare pentru câteva zile.

 Stari patologice asociate - socul anafilactic se poate asocia cu edemul Quinque si cu urticaria.

 Factori de vârsta

Pediatrici. La copii sunt descrise 5 variante de soc anafilactic: tipic, hemodinamic, varianta cu asfixie, cerebrala si abdominala. Reactiile si bolile alergice la copiii de pâna la 1 an sunt preponderent de origine alimentara si se întâlnesc la 40 - 60% copii. Se considera, ca unele cazuri de moarte subita la sugari pot fi legate cu socul anafilactic, cauzat de intoleranta laptelui matern. La copiii mari, ca si la adultii tineri, cauza socului anafilactic este administrarea de antibiotice si pe primul loc este penicilina, urmeaza sulfanilamidele, vitaminele, preparatele antihistaminice, vaccinurile, y-globu-lina. Socul anafilactic prin alergic alimentara la aceasta categorie de copii se întâlneste mai rar si mai este vorba de o intoleranta a laptelui, pestelui, oualor.

Principiile de tratament ale socului anafilactic la copii sunt aceleasi ca si la maturi, respectând dozele preparatelor la kg / masa corporala / 24 orc recomandate la copii.

Spre deosebire de maturi, copiii cu reactie sis-temica limitata la tegument, au mai putine sanse de manifestari severe, respiratorii sau vasculare, este scazuta si astfel imunoterapia nu se recomanda în terapia de preventie a SA..

Geriatrici. La pacientii vârstnici reactiile alergice se dezvolta mai rar si evolueaza cu manifestari clinice mai slab pronuntate, preponderent sub forma de dermatite alergice. în tratamentul SA la adulti trebuie evitate preparatele adrenergice, care agraveaza bolile asociate acestei vârste (cardiopatia ischemica, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, glaucomul etc.)

 Sarcina

La femeile gravide socul anafîlactic se poate suscita, inclusiv de medicamentele enumerate, mai ales daca acestea au patologii asociate digestive, renale, gestoze, stare de rhezus - conflict. In aceste cazuri se dezvolta forme severe de soc cu prognostic defavorabil care creste mortalitatea fetala si materna. In tratamentul socului la gravide sunt contraindicate preparatele adrenergice (Epinefrina).

 Abrevieri

ACTH - hormonul adrenocorticotrop; IgE - imunoglobulina E; IgE - imunoglobulina E;Document Info


Accesari: 9041
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )