Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




DIETE ALIMENTARE

Alimentatie nutritie


DIETE ALIMENTARE



Alimentatia reprezinta domeniul in care se fac cele mai grave erori. Omul modern se hraneste intr-un mod nesanatos, mananca prost si mult. Asa se face ca o persoana din doua sufera de exces de greutate (depasirea cu peste 10% a greutatii normale). Aceasta are efect nefast asupra sistemului osos, a scheletului si asupra aparatului motor, in special asupra partii inferioare a corpului. Cu cat excesul in greutate este mai mare cu atat creste si procentajul persoanelor care sufera de maladii coronariene (angina pectorala, infarct miocardic, ateroscleroza), sau cu afectiuni cancerigene, cum ar fi cancerul intestinelor. Statisticile arata ca peste 30% dintre obezi mor din cauza bolilor de ficat sau a diabetului. De asemenea obezii pot avea probleme mult mai mari decat cei cu greutate normala in cazul unor inteventii chirurgicale.
Cea mai mare greseala facuta in domeniul nutritiei, priveste absorbtia excesiva a hidratilor de carbon, care sunt lipsiti de valoare nutritiva si care se gasesc in: zahar, dulciuri, faina, bauturi alcoolice. Acestea sunt transformate de organism in depuneri de grasimi.
Obezii se afla in interiorul unui cerc vicios. Grasimea nu mai este la moda, iar mass media infatiseaza saptamanal o imagine care contravine modului de viata a persoanei obeze. Astfel, aceasta se confrunta, mai mult sau mai putin, cu un stres psiho-social, iar reactia ei este, in general, sa manance tot mai mult.
Multe persoane, in special femei, iau medicamente de sinteza pentru slabit, care au efectul de a le suprima pofta de mancare, actionand ca un laxativ. Folosirea permanenta a acestor medicamente creaza dependenta si perturba metabolismul apei si a sarurilor din organism, provocand edeme, rinichii sunt afectati, se produc tulburari 555g69f psihice si de ritm cardiac. Au aparut regimurile pe baza de pulberi, care, in prima faza, produc o scadere insemnata in greutate, deoarece organismul pierde multa apa, dar nu scade si grasimea.
Toate aceste cure de slabire restrictive au marele dezavantaj ca persoana nu invata sa-si inlocuiasca modul de nutritie nesanatos cu obiceiuri alimentare mai bune, astfel ca majoritatea isi regasesc vechea greutate la numai cateva saptamani de la terminarea regimului, ele fiind mai dezechilibrate decat inainte din acest punct de vedere.

Regimul disociat propune o alternativa blanda si eficace, pe termen lung, in curele radicale si restrictive, care au ca scop scaderea greutatii prin prevenirea persoanei de anumite alimente. Aceasta inseamna ca unele alimente se potrivesc mai bine intre ele decat altele. Daca alimentele care nu se potrivesc se consuma impreuna, se produce pentru o scurta durata o dereglare digestiva, in primul rand balonare, apoi o marire a organelor digestive.
Digestia are loc mai usor daca sucurile gastrice prelucreaza un singur fel de alimente. De exemplu, legumele verzi se potrivesc cu carnea, decat cele care contin amidon, deoarece acestea din urma se digera in mediu alcalin, spre deosebire de carne careia ii trebuie un mediu acid.

O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea a diferite alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii.
O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficienti nutrienti deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar.
Deci, este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot ce se consuma si se bea timp de o saptamana. Trebuie acordata atentie atat la cantitatea de alimente ingerata, cat si la grupele alimentare din care acestea fac parte. Nu este necesar sa se consume zilnic o cantitate minima de alimente din fiecare grup alimentar, ci sa se ingereze cantitatea recomandata de-a lungul unei saptamani. Cateva mici schimbari sunt suficiente pentru a echilibra dieta. In majoritatea cazurilor se elimina din alimentatie multi nutrienti importanti

Dieta versus Cura de slabire

Cuvantul "dieta"a fost inteles in prima instanta precum regim de slabire (cura de slabire).

Curele de slabire restrictive au marele dezavantaj ca persoana nu reuseste sa-si inlocuiasca modul de nutritie nesanatos cu obiceiuri alimentare mai bune. Majoritatea persoanelor care adopta cure de slabire drastice, "fataliste" si care promit rezultate imediate, aproape "fantastice" isi regasesc vechea greutate la numai cateva saptamani de la terminarea regimului. Aceste persoane ajung astfel sa fie mai dezechilibrate din acest punct de vedere decat inainte.

Intre timp dieta a capatat o acceptiune mai larga, avand si semnificatia unui "stil alimentar" sau a unui "stil de viata" care, daca este adoptat si respectat, ne ajuta sa avem un organism frumos si sanatos. Trebuie sa intelegem ca "dieta" nu poate fi de 3 zile, de 7 zile, de doua saptamani, de un anume timp limitat dupa care mancam dezorganizat ca inainte si totusi vom arata minunat!

Dieta poate fi numai de o viata. Sa nu exageram, sa nu intelegem ca nu vom mai avea niciodata voie sa mancam un cheesburger si sa incercam sa nu devenim radicali! Va puteti permite mici escapade, dar mici si rare. Exagerarea si excesele conduc spre kilograme in plus si probleme de sanatate.
Ei? Cine iti mai da voie sa mananci un cheesburger la dieta? Noi . dar foarte rar! Si asta pentru ca prin dieta intelegem un stil de viata.

Cura de slabire vs. cura de sanatate! Inlocuiti cura de slabire cu o cura de sanatate si veti slabi! Cum asa? Pai, daca o cura de slabire va determina o pierdere a masei musculare si un detriment al sanatatii, o cura de sanatate bazata pe multe fructe, legume, cereale integrale si carne slaba din cand in cand va face sa aveti un trup sanatos si, desigur fara grasime!

Cura de slabire rapida vs. cura de sanatate!

Inlocuiti cura de slabire rapida cu o cura de sanatate si veti slabi rapid!  Cum asa? Pai, daca o cura de slabire rapida va determina o pierdere a masei musculare si un detriment al sanatatii, o cura de sanatate bazata pe multe fructe, legume, cereale integrale si carne slaba din cand in cand va face sa aveti un trup sanatos si, desigur fara grasime! Oamenii care mananca moderat si sanatos nu pot fi grasi sau obezi. E de la sine inteles.Din lipsa de informare oamenii cauta cure sa slabire rapide care sa spuna ce sa  manancam in fiecare zi. Bun. Isi pregatesc ce trebuie sa manance luni, isi pregatesc mancarea pentru marti si miercuri, joi insa intervine ceva. Nu am mai facut pachetul pentru serviciu sau suntem invitati la ziua cuiva si nu rezistam. Si iata cum s-a dat peste cap toata cura de slabire. Si nici ca ne mai apucam de una noua.Nu recomandam cure de slabire rapide sau "pe zile"!! Recomandam diete sanatoase in care sa stim ce sa mancam in general. Iar daca reusim sa tinem cura de slabire revenim apoi la stilul de alimentatie cu care eram obisnuiti ianinte si ne vom ingrasa la loc.

Aceia dintre noi care isi doresc sa impresioneze pe cineva saptamana viitoare la vreo intalnire cu clasa, vreo nunta sau un alt eveniment trebuie sa fie constienti ca pierderea brusca a kilogramelor considerate a fi in plus nu este cel mai bun lucru cu putinta si ca o cura de slabire foarte rapida in nici un caz nu este sanatoasa!

Spuneti nu curelor de slabire rapide si radicale si pierderii bruste in greutate caci acestea vor cauza numai probleme de sanatate iar daca nu vreti sa luati acest lucru in considerare ganditi-va numai ca nu veti avea deloc energie pentru a fi vesel si in forma!
Pe cat de repede vei pierde in greutate pe atat de repede vei pune la loc totul! Incearca mai degraba sa pierzi incet din kilogramele nedorite. Cu cat vei pierde treptat din greutate cu atat este mai putin probabil sa mai pui la loc acele kilograme!

O mare parte dintre curele de slabire sunt concepute sa pierdeti de la inceput o mare parte din greutate asa incat sa va incurajeze sa continuati acest demers.Dar veti pierde in mare masura apa si o parte din masa musculara. Apa se va depune insa la loc atunci cand vei manca produse sarate sau de tip fast food iar in privinta masei musculare. suntem convinsi ca deja te-ai speriat si in nici un caz nu iti doreai acest lucru!

Ce nu stim despre cura de slabire rapida!

Daca vom pierde mai mult de 1-2 kilograme pe saptamana vom pierde mare parte din masa musculara alaturi de grasime. Acest lucru este deosebit de nociv si pentru faptul ca muschii reprezinta un tesut activ din punct de vedere al metabolismului ceea ce inseamna ca organismul nostru arde calorii doar pentru a-l sustine. Pierzand din masa musculara vei obtine un metabolism mai lent iar din aceasta perspectiva va trebui sa mananci tot mai putin si mai putin pentru a pierde din greutate! Iar lucrurile merg din ce in ce mai rau! Daca tot continui sa pierzi din greutate prea repede in urmatoarele zile organismul tau va "crede" ca este amenintat si va adopta un sistem de supravietuire.

Pentru ca iti doresti sa mananci mai mult, mintea ta te va pacali sa crezi ca iti este pana si mai mult foame decat ar trebui sa iti fie in realitate iar in aceste conditii va fi foarte greu sa te tii de dieta. Metabolismul tau incetinit va incerca sa conserve energia pe care o mai detine - si anume depozitele tale de grasime. Astfel, vei pierde din greutate dar nu neaparat din grasime, ci din masa musculara.Dupa toate acestea, stim, abia asteptai sa manaci din nou o prajitura, o friptura de porc la cuptor cu cartofi prajiti, sa bei un suc acidulat si, ups! Iar te-ai ingrasat!

Scopul tau ar trebui sa fie sa pierzi nu din greutate, ci din grasime!

Incearca sa faci cat mai multe exercitii fizice. Astfel iti vei construi masa musculara atat de necesara si iti vei impiedica metabolismul sa adopte un ritm incetinit. De asemeni, este necesar sa mananci sanatos, nutritiv, ordonat pentru a sustine toate functiile organismului care te vor ajuta sa pierzi din grasime! Unul dintre factorii importanti in cura de slabire este un contor al caloriilor zilnice dar, atentie, consumarea a prea putine calorii este o greseala!

Este recomandat ca deficitul caloric zilnic necesar pentru a slabi sa fie de 15 - 20% pentru a evita pierderea masei musculare si pentru a nu intampina diverse probleme de sanatate.
Spre exemplu, daca acum consumi 2500 de calorii pe zi sau daca iti calculezi ca acesta este necesarul pentru a iti mentine greutate curenta, iti poti calcula deficitul caloric de 15% asimiland cu 375 calorii mai putin in fiecare zi sau prin arderea a 375 calorii mai mult sau prin combinatia celor doua!
2500 x 0.15 = 375

Este important sa stim ca aceste calcule sunt estimative. Rolul lor este de constientizare a metodelor de slabire. In timp vei ajunge sa constientizezi reactiile organismului tau si sa iei masura in conformitate cu acestea.

PLAN DE DIETA putine calorii, grasimi, carbohidrati

Un bun plan de dieta trebuie sa fie sanatos chiar de la inceput si sa fie gandit pe o perioada indelungata de timp. Un plan de dieta in care slabesc sanatos implica: putine calorii, putine grasimi, putini carbohidrati.

Fie ca numeram caloriile, ca eliminam grasimile sau carbohidratii, ca ne abtinem de la anumite alimente sau bem foarte multe lichide, formula magica prin care vom ajunge sa slabim in mod sanatos este urmatoarea: trebuie sa consumam mai putine calorii decat ardem in activitatea zilnica.
Pe parcursul acestui site vom descrie valorile calorice ale alimentelor si va vom incuraja sa le corelati cu ritmul dvs. de viata. pentru a slabi in mod sanatos.
In timp ce tot felul de diete "trendy" apar si dispar, ei bine, dieta bazata pe reducerea numarului de calorii va fi intotdeauna in atentia noastra.

Diete functionale sunt cele bazate pe:
1. Putine calorii
2. Putine grasimi
Putini carbohidrati

Recomandare: nu incerca sa faci foarte mult in foarte putin timp caci nu va functiona pe trmen lung sau nu va fi sanatos! Ai rabdare, caci altfel, te vei descuraja si vei renunta. Vei vedea ca la un moment dat chiar tu vei da prioritate mancarurilor cu valori nutritionale sanatoase in defavoarea mancarii fast-food.

1. Putine calorii

Dieta bazata pe putine calorii pare foarte simpla si s-ar presupune ca o putem tine si pe baza de prajituri sau de mancare fast-food atata timp cat ne incadram intr-o cifra exacta! Numai ca mancarea foarte mult procesata care contine foarte mult zahar si foarte putine valori nutritionale are asa numitele "calorii goale". Acestea nu mentin metabolismul la un nivel de consum mare asa cum il mentin caloriile din mancarea sanatoasa. Din acest motiv 300 de calorii din junk food nu au acelasi efect in comparatie cu aceleasi 300 de calorii din mancare sanatoasa. Este foarte putin probabil sa reusesti sa slabesti cu mancare junk si in nici un caz nu este un mod sanatos de slabire. Daca atunci cand erai mica dadeai legumele la o parte din farfurie acum trebuie sa le ai acorzi o atentie sporita.

In plus, faptul ca vei numara tu singura caloriile din mancare s-ar putea sa nu fie suficient si asta pentru ca lucrurile trebuie corelate in functie de mai multi factori, trebuie avute in vedere proteinele, grasimile si carbohidratii. Numai un specialist iti poate recomanda un meniu corect avand in calcul caloriile dar si acesti trei factori de mai sus!

2. Putine grasimi

Un gram de grasime contine de doua ori mai multe calorii decat un gram de proteine sau carbohidrati. Si aici in prima instanta ar parea simplu: eliminam grasimile si deja problema este redusa la jumatate. Lucrurile sunt insa intotdeauna mai complexe decat par. Daca eliminam grasimile nu inseamna ca vom tine o dieta sanatoasa sau saraca in calorii.
Foarte multe produse sarace in grasimi au invadat rafturile magazinelor. Nu sugeram ca nu ar fi bune insa trebuie sa fim mai atenti. Multe dintre acestea sunt pline de zahar (sau sare) prin care se inlocuieste aroma care s-a pierdut atunci cand a fost inlocuita grasimea. Nici calculul grasimilor nu va ajuta pentru o dieta sanatoasa si asta pentru ca uneori lipsa grasimii este compensata de alte produse nicove. Stim ca pare ca suntem intr-un impas insa formula amintita si in alte capitole in acest site ramen in continuare valabila: consuma mai putine calorii decat arzi in activitatea zilnica.
Oricat ar parea de neobisnuit, grasimile sunt insa absolut necesare intr-o dieta sanatoasa si asta pentru ca organismul are nevoie de ele.
Vom intelege mai mult citind despre cum sa slabim sanatos.

3. Putini carbohidrati

Dieta bazata pe reducerea carbohidratilor a fost pentru prima data popularizata de Dr. Robert Atkins in anii 1970 si este in continuare foarte la moda. Conform teoriei acestuia prin restrictionarea cantitatii de carbohidrati pe care ii mancam organismul va arde grasimile si le va transforma in energia de care are nevoie. Atunci cand mancam organismul converteste carbohidratii in glucoza (zahar in sange), principala noastra sursa de energie care este apoi stocata ca glicogen in ficat. Daca mancam mai putini carbohidrati la un moment dat organismul nu va mai avea acest glicogen in ficat si va fi nevoit sa "apeleze" la depozitele de grasime pe care le va arde.
Pentru ca anumiti carbohidrati nu sunt digerati sau pur si simplu trec prin organism sau prin digestie nu produc atat de mult zahar in sange, unele diete sugereaza luarea in calcul a carbohidratilor usori.
Exista foarte multe dezbateri si argumente pro si contra dietei bazate pe reducerea carbohidratilor. Efectele asupra sanatatii trebuie controlate pentru ca, desi acest tip de dieta permite consumul de proteina animala si de grasimi si acestea din urma pot avea repercursiuni asupra sanatatii. Cu toate acestea, dieta bazata pe putini carbohidrati este eficienta.

Alimentatia in functie de GRUPELE SANGUINE

Alimentatia in functie de grupele sanguine este foarte "la moda" in ultimii ani. Dieta grupelor sanguine este blamata de unii nutritionisti si perfect justificata de teoriile altora.

"Urmati o dieta conceputa si personalizata in fuctie de grupa sanguina si veti pierde kilogramele in plus, va veti simti mai sanatosi si veti avea un risc foarte scazut de a va imbolnavi."

Aceste lucruri sunt promovate de dieta grupelor de sange realizata de Dr. Naturist Peter D'Adamo in cartea sa "Manaca Corect Conform Grupei Sanguine". Se pare ca aceasta dieta a fost urmata de vedete de la Hollywood precum Liz Hurley sau Courtney Cox-Arquette.

Cum stau lucrurile in teorie?

Dr D'Adamo considera ca grupa noastra de sange determina modul in care organismul proceseaza nutrientii. Teoria sa se bazeaza pe considerentul ca fiecare grupa sanguina are antigene unice care reactioneaza negativ in contact cu anumite substante, fapt ce poate determina tot felul de probleme cu greutatea sau cu sanatatea. Mai mult decat atat, Dr D'Adamo specifica faptul ca nivelul de aciditate al stomacului si sistemul digestiv reactioneaza diferit in functie de grupele sanguine. Urmand dieta adaptata conform grupelor sanguine organismul va digera si va absorbi mancarea intr-un mod eficient ceea ce determina un nivel al greutatii si al sanatatii cat mai optim. Dieta grupelor sanguine se bazeaza pe teoria ca acestea au evoluat in timp si ca ar trebui sa mancam cam aceleasi lucruri pe care le-au mancat si stramosii nostri la vremea respectiva.

Grupa sanguina tip 0 (Vanatorii) a fost prima grupa de sange umana. Grupa 0 a fost identificata ca fiind a stramosilor nostri incepand cu anul 50.000 B.C. Acestia aveau o alimentatie bazata pe proteine si carne. Dieta recomandata pentru cei care au grupa de sange O este una bazata pe alimente precum carnea sau pestele si foarte putin carbohidrati, lactate sau cereale. Este o dieta pe care o promoveaza Atkins si despre care puteti citi in site-ul prodieta.ro. Dr D'Adamo recomanda activitate fizica de tipul aerobic sau alergare - activitati pe care le aveau oarecum si stramosii nostri.

Grupa sanguina tip A (Agricultorii) a urmat in jurul anului 15.000 B.C. In aceste vremuri stramosii nostri se ocupau deja cu agricultura si aveau o dieta in cea mai mare parte vegetariana. Cei care au grupa de sange A pot manca foarte multe legume, seminte, fructe si cereale dar li se recomanda sa evite carnea si lactatele. Tipurile de sport recomandate pentru cei cu grupa sangvina de tip A sunt yoga si golful - adica destul de putin solicitante.

Grupa sanguina de tip B (Nomazii) se presupune ca a evoluat in jurul anului 10.000 B.C. si este atribuita nomazilor care se mutau in mod constant dintr-un loc in altul. Grupa de sange B este asociata cu un sistem imunitar puternic si cu un sistem digestiv flexibil. Dr D'Adamo considera ca dieta celor care au grupa de sange B poate consta in alimente variate precum carne, lactate, cereale sau legume. Numai o persoana din 10 are grupa de sange de tip B si nu putem decat sa regretam acest lucru avand in vedere ca cei ce au aceasta grupa de sange isi pot permite sa manance aproape orice! Datorita faptului ca stramosii nostri cu aceeasi grupa sanguina calatoreau de colo dincolo si consumau tot felul de alimente, cei care ii mostenesc au foarte putine restrictii alimentare. Singurele alimente care nu sunt permise sunt alunele sau nucile si alimentele post-procesate asa cum intalnim din ce in ce mai des in dieta moderna a secolelor noastre. Nici lactatele nu sunt foarte recomandate dar nu sunt nici excluse ca in dieta altor grupe de sange. In privinta exercitiilor fizice Dr. D'Adamo recomanda sporturi care se asociaza cu gandirea precum tenisul, inontul sau cataratul.

Grupa sanguina tip AB (Enigma) a evoluat acum numai aprox. 1000 - 600 de ani si este mai degraba adaptata timpurilor moderne. Persoanele care au grupa de sange AB pot manca alimente potrivite atat celor cu grupa sanguina tip A cat si celor cu grupa sanguina tip B. Acest lucru poate parea intrigant avand in vedere ca cei care au grupa de sange B isi pot permite sa manance cam orice. Putem insa sa intelegem mai bine aceasta grupa ca fiind undeva intre A si B. Cel care a conceput aceasta dieta a grupelor sanguine recomanda pentru cei cu grupa AB sa aiba un meniu vegetarian de baza pe care sa il dubleze din cand in cand si cu lactate si carne. Aceleasi recomandari vin si in privinta sporturilor: exercitii calme dublate de unele moderat intense.

Ce spun expertii?

Desigur ca vor fi pareri atat pro cat si contra legate de dieta grupelor sanguine. Anumiti doctori spun ca alimentatia recomandata pentru grupa de sange de tip A exclude foarte multe grupe alimentare si ca acest fapt nu ar fi neaparat unul pozitiv! Un lucru bun este totusi faptul ca dieta grupelor de sange promoveaza alimente proaspete si exclude alimentele post-procesate car au invadat super-marketurile in ultimele decenii. De asemenea se exclud in alimentatie cafeaua, ciocolata, fast-food-urile cu care, cel mai probabil, stramosii nostri nu erau familiarizati. Un lucru rau este acela ca acest tip de dieta poate speria oamenii nu foarte familiarizati cu principiile nutritiei in sensul ca lasa impresia ca trebuie sa excludem anumite alimente.
Din pacate nu prea sunt dovezi medicale prin care oamenii cu acelasi similitudini (sa zicem culoarea ochilor, cea a pielii sau grupa de sange) sa poate fi tratati in mod identic pentru anumite boli. Acum cativa ani era la moda conceptul de bioritm pentru a identifica starea fizica, psihica sau intelectuala a unui om - concept pentru care de asemenea nu s-a putut demonstra un fundament stiintific.

Ne ajuta dieta grupelor de sange sa slabim?

Avand in vedere ca mare parte dintre dietele grupelor sanguine implica restrictii alimentare este destul de probabil sa reusim sa pierdem in greutate. Dr D'Adamo nu indica aproximativ cat vom pierde din greutate caci acest lucru depinde si de cat de mult mancam, nu numai de categoria de alimente pe care o alegem.
Distributia globala a grupelor de sange este urmatoarea: 62% dintre oameni au grupa de sange de tip O, 21% de tip A, 16% de tip B si numai 1% de tip AB. In Europa, spre exemplu, 45% dintre oameni au grupa de sange de tip O, 42% de tip A, 10% de tip B si 3% de tip AB. In Africa 68% dintre oameni au grupa de sange de tip O, 17% de tip A, 12% de tip B si 3% de tip AB. In America (SUA) 46% dintre oameni au grupa de sange de tip O, 40% de tip A, 10% de tip B si 4% de tip AB. Mai sunt si alte zone (Arabia, Asia, Australia si altele) cu tot felul de procente dar este interesant de remarcat faptul ca nativii din America au urmatoarea impartire: 98% au grupa de sange de tip O, 1.7% de tip A, 0.3% de tip B si 0% de tip AB.

Ce sa mancam in frunctie de grupa sanguina?

Tabelul de mai jos ne indica numai cateva sugestii:

Lista alimentelor din dieta grupelor sanguine nu se doreste a fi exhaustiva, ci incearca sa prezinte in mod simplu profilul de dieta conform cu grupele sanguine

Grupa:

Profil dieta

Sunt permise

Alimente ce ar trebui evitate daca dorim sa pierdem in greutate

Alimente care ajuta in intentia de a pierde in greutate

Grupa de sange de Tip O

Proteine/
carne

Carne, peste, legume, fructe

Porumb, linte, fasole, varza de Bruxelles, grau

Fructe de mare, ficat, carne rosie, spanac,
broccoli

Grupa de sange de Tip A

Vegetarian

Legume, tofu, fructe de mare, cereale, legume, fructe

Carne, lactate, fasole, grau

Ulei vegetal, alimente din soia, ananas

Grupa de sange de Tip B

Omnivor

carne (fara carne de pasare), lactate, cereale, legume, fructe

Porumb, linte, alune, susan, seminte, grau,
hrisca

Legume verzi, oua, ficat

Grupa de sange de Tip AB

Dieta combinata cu moderatie

Legume, tofu, fructe de mare, lactate, legume, cereale, fructe

Carne rosie, fasole, seminte, porumb, hrisca

Tofu(branza de soia), fructe de mare, lactate, ananas, legume verzi

Dieta Mediteraneana

Dieta mediteraneana nu este numai o dieta de slabire ci mai degraba un stil de viata. Acest tip de dieta ajuta si la imbunatatirea sanatatii pe langa efectul de slabire. Dieta mediteraneana are principii foarte simple, stabilite de mii de ani si nu este genul de dieta la care sa ni se spuna ce trebuie sa consumam in fiecare zi ci are mai degraba principii generale. Dieta mediteraneana implica multe legume, fructe, condimente, ulei de masline, peste si vin rosu.

Care sunt alimentele recomandate in dieta mediteraneana:

  • legume: rosii, castraveti, ardei gras sau iute, ridichii, salata verde, dovlecei, avocado, ceapa, cartofi, masline, morcovi, ciuperci, broccoli, varza, conopida, vinete, legume cu teci: mazare, fasole, naut, linte.
  • fructe: portocale, grapefruit, pomelo, mandarine, lamai, mere, pere, curmale, piersici, kiwi, fructe de padure, capsuni, cirese, pepene rosu sau galben, struguri, caise, prune, smochine
  • seminte oleaginoase, migdale, alune de padure, caju, seminte de floarea soarelui, seminte de in, nuci - dar sa fie crude, nu prajite!
  • ulei de masline (extra virgin)
  • condimente proaspete: busuioc, oregano, menta, tarhon, patrunjel, rozmarin, chimen, coriandru, usturoi, ardei iute
  • fructe de mare: midii, calamar, caracatita, creveti, crabi, homari, languste
  • peste proaspat
  • vin rosu (consum moderat)
  • miere de albine in loc de zahar

Dieta mediteraneana promoveaza consumul moderat de vin iar daca doriti sa evitati alcoolul puteti inlocui vinul cu sucul de struguri rosii. Carnea de pasare este recomandata cu multa moderatie daca alegem sa tinem dieta mediteraneana iar carnea rosie trebuie consumata foarte rar. Grasimile animale sub forma de unt, smantana si slanina trebuie excluse din alimentatia zilnica daca dorim sa urmam dieta mediteraneana.

Inca din anul 1950, profesionistii din domeniul sanatatii, cum ar fi Ancel Keys au demarat studii privind alimentatia locuitorilor din zona Marii Mediterane. Oamenii din Grecia, in special cei din Creta, au avut cea mai lunga speranta de viata din lume pana in anii 1960 urmati de locuitorii din Italia de Sud, Spania si Franta.

Mare parte dintre alimentele recomandate in dieta mediteraneana de astazi pot fi regasite inapoi in timp, in antichitate. In jurul Mediteranei regasim trei continente si mai mult de 15 de tari. Unele dintre tarile cel mai mult influentate de dieta mediteraneana sunt: Portugalia, sudul Spaniei, sudul Frantei, sudul Italiei, Grecia, Creta, Turcia de sud si vest, Siria, Liban, vestul Israelului, nordul Eigptului, nordul Libiei, al Algeriei si Marocului. Studiile epidemiologice arata ca persoanele care traiesc in tarile mediteraneene, cum ar fi Franta, Grecia si Italia au o incidenta scazuta a bolilor de inima fata de SUA, Marea Britanie si multe natiuni din nordul Europei. Au fost emise diverse ipoteze pentru a se gasi dieta care sa ofere protectie impotriva bolilor cardiovasculare degenerative.

Doi factori au fost considerati ca fiind cei mai importanti pentru dieta sanatoasa si anume vinul rosu si uleiul de masline.

Vinul rosu este des consumat in dieta mediteraneana si are un nivel ridicat de antioxidanti benefici sanatatii (cum ar fi si resveratrolul). Antioxidantii ajuta la reducerea daunelor provocate arterelor de un regim alimentar cu un continut ridicat in grasimi saturate.

Uleiul de masline este, de asemenea, consumat in cantitati mari in aceasta regiune. Este un lucru general stiut acela ca uleiul de masline si alte uleiuri monounsaturate protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare dar cele mai recente studii arata ca uleiul de masline extra virgin contine, de asemenea, cantitati semnificative dintr-un fitochimical numit oleocantal despre care s-a descoperit ca are efecte cardioprotective intocmai ca aspirina.

In plus fata de vinul rosu si uleiul de masline, cercetarile recente au aratat importanta unui element suplimentar si anume - consumul in aceasta regiune de cantitati importante de ierburi aromatizante si condimente proaspete. Acestea reprezinta o sursa foarte bogata de antioxidanti si alti compusi benefici sanatatii. Cautati la piata sau la supermarket busuioc, oregano, menta, tarhon, patrunjel, rozmarin, chimen, coriandru, usturoi, ceapa, ardei iute. Mancarurile mediteraneene traditionale contin din belsug ierburi aromatizante si condimente proaspete. Mirodeniile au cea mai mare activitate antioxidanta dintre toate tipurile de alimente. In plus, menta si cimbrul au propreitati antiseptice si antimicrobiene.

Privite ca un grup de alimente, contimentele au cel mai probabil cele mai eficiente proprietati de prevenire a cancerului, a bolilor cardiovasculare si a altor afectiuni ale sanatatii. Dintre cele 50 de alimente descoperite a avea cele mai multe proprietati antioxidante conform analizelor cercetatorilor din SUA, 12 sunt condimente! Interesant este faptul ca seful de lista al tuturor acestor alimente este oregano, o planta aromatica ce provine din regiunea mediteraneana. Oregano are o activitate antioxidanta de patru ori mai eficienta decat unul dintre fructele cu cele mai puternice proprietati antioxidante - afinele. Alaturi de oregano mai intalnim si alte condimente cu un nivel ridicat al activitatii antioxidante si anume: coriandru, curmale, capere, rozmarin, tarhon, maghiran, mustar, rozmarin.

Condimentele sunt de ajutor nu numai in prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare ci si a bolii Alzheimer. Un studiu din 2006 arata ca dieta mediteraneana reduce riscul de aparitie al bolii Alzheimer cu 68%. Dieta mediteraneana, bogata in fructe, legume, fibre si grasimi sanatoase, poate oferi protectie impotriva diabetului de tipul II, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici, publicat in British Medical Journal si preluat de BBC. La studiu au participat peste 14.000 de voluntari spanioli, de varste variate, care au oferit informatii despre obiceiurile alimentare si au fost impartiti in trei grupuri, in functie de cat de mult respectau dieta mediteraneana. Voluntarii au fost monitorizati timp de patru ani. Rezultatele au indicat o scadere cu 83% a riscurilor de diabet de tipul II la persoanele care au adoptat cele mai multe reguli ale dietei mediteraneene fata de cei din grupul care respectau cel mai putin acest stil de viata. Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Diabetes UK, coordonati de profesorul Iain Frame.

Pestele are si el un rol foarte important in dieta mediteraneana. Consumat de 3-4 ori pe saptamana, pestele creste aportul in organism de acizi grasi omega-3, cu rol benefic pentru protectia cardiovasculara. Pestele si fructele de mare contin proteine de calitate superioara, iod, potasiu, fosfor, calciu si vitamine (A, D, E). Consumul de peste de cel putin trei ori pe saptamana duce la scaderea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare, cresterea colesterolului HDL- (colesterolul "bun"), scaderea trigliceridelor si a colesterolului LDL-(colesterolul "rau"), reducerea riscului de osteoporoza si cresterea sistemului imunitar. Sardinele, stridiile, homarul, scoicile sunt bogate in calciu, fier, zinc, seleniu si foarte sarace in calorii.

Fructele de mare sunt recomandata in dieta mediteraneana. Fructele de mare au un continut redus de calorii, de aceea ele pot fi savurate si de persoanele care urmeaza cure de slabire. 100 g crab furnizeaza 130 de calorii, homarul - 100 de calorii, crevetii au 99 de calorii, midiile au 100 de calorii, calamarul are 81 de calorii iar midiile au 65 de calorii. Incercati sa consumati fructele de mare fierte, la gratar si mai putin prajite sau pane.

Si lactatele sunt recomandate in aceasta dieta dar cu masura: iaurt, branza slaba, parmezan, lapte proaspat. Iaurtul este deosebit de benefic avand in vedere ca, pe langa nutrienti contine si bacterii vii cu rol de reglare a balantei floriei intestinale. Smantana, cascavalul sau branza topita trebuie insa evitate.

Prin urmare, daca dorim sa urmam dieta mediteraneana, trebuie sa bem un pahar de vin rosu sau un suc de struguri rosii pe zi, sa folosim ulei de masline extra virgin la gatit si in salata, sa mancam cereale integrale, sa consumam iaurt, parmezan si lapte, multe fructe si legume de preferat in stare cruda, sa mancam mai mult peste si mai putina carne rosie sau de pasare si sa adaugam condimente si multe ierburi aromatice in mancaruri.

Dieta mediteraneana este recomandata si pentru femeile insarcinate. Copiii femeilor care adopta o dieta mediteraneana in timpul sarcinii, bogata in legume si fructe, prezinta mai putine probabilitati de a dezvolta ulterior astm si alergii, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii greci. La studiu au participat peste 450 de gravide care au fost monitorizate si dupa nastere.

Atentie insa! Stilul mediteranean nu are nimic in comun cu portiile nelimitate de pizza sau paste, asa cum vedem prin filme sau ne-am imaginat in mod eronat. "Pasta al ollio" - pastele cu ulei de masline, suc de rosii, ardei iute si oregano sunt reprezentative pentru dieta mediteraneana dar cu moderatie.

Dieta anticelulitica si cum scapam de celulita sunt intrebari curente la care incercam sa rasundem din perspectiva alimentatiei.

Celulita "terorizeaza" majoritatea femeilor. Dieta anticelulitica este pe termen lung dar sigur. De altfel, celulita nu dispare in cateva zile si nici in cateva saptamani. Cremele anticelulita au mai mult efectul de a hidrata pielea si de a stimula colagenul asa incat pielea sa arate mai intinsa si sa nu se mai remarce aspectul de coaja de portocala determinat de celulita. Peste 90% dintre femei sunt afectate de celulita, fie ca sunt tinere sau nu. Desigur ca dorim sa scapam de celulita dar modul in care ne alimetam influenteaza foarte mult aparitia ei si lupta de dupa aparitie.

Cum apare celulita?

Adevarul este ca modul cum apare celulita nu este inca pe deplin deslusit. Se pare ca este un mit fals acela ca celulita reprezinta depozite de toxine in organism. Celulita este la fel ca orice alta grasime numai ca are o forma nedorita si neplacuta.

La femei grasimea este colectata in mici depozite in structuri ale ceulelor. In mod normal aceste depozite de grasime sunt ascunse sub piele dar in cazul celulitei se regasesc foarte aproape de piele. Motivele aparitiei celulitei sunt de obicei excesul de greutate sau retentia de lichide. Ca sa scapam de celulita trebuie sa alegem alimente care pun in miscare depozitele de grasime. Pentru a scapa de celulita sau pentru a preveni aparitia ei trebuie sa evitam anumite alimente care fac rau. Aceste alimente care duc la aparitia celulitei sunt alimentele prajite, sarate, cu conservanti sau aditivi alimentari. Aceste alimente trebuie evitate daca dorim sa scapam de celulita.

Dieta anticelulitica: 4 pasi vitali in lupta cu celulita:

1. Daca dorim sa scapam de celulita trebuie sa taiem din calorii. Daca sunteti supraponderali, prin slabire veti micsora depozitele de grasime pe care le numim celulita. Trebuie sa mancam alimente cu un continut redus de grasime si sa ducem organismului un aport mai mare de proteine, de fructe si legume.

2. Trebuie sa eliminam retentia de lichide atunci cand alegem sa eliminam celulita: Excesul de lichid din organism va cauza umflarea depozitelor de grasime, aceasta fiind si o cauza majora pentru care si femeile slabe au celulita. Trebuie sa mancam nesarat si sa bem cel putin 8 pahare de apa plata pe zi.

3. Trebuie sa marim aportul antioxidantilor pentru a scapa de celulita. Peretii care inconjoara depozitele de grasime sunt din colagen si ca atare sunt atacti de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt produsi de alimentele prajite, de fumat, statul la plaja, poluare, grasimi saturate, zahar, alcool si chiar cafea. Datorita faptului ca este afectat colagenul in sensul ca scade, pielea se strange peste depozitele de grasime numite celulita si o face mai observabila. Trebuie sa mancam cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi pentru a oferi organismului necesarul de antioxidanti care sa lupte cu radicalii liberi si implicit cu celulita.

4. Reducerea toxinelor este indicata in eliminarea celulitei. Radicalii liberi (fumat, statul la plaja, poluare, grasimi saturate, zahar, alcool si chiar cafea) pun o presiune peste sistemul limfatic (cel care elimina toxinele din organism). Atunci cand sistemul limfatic este alterat de influenta radicalilor liberi se produs ca niste fibre care se leaga de peretii depozitelor de grasime ingrosandu-le. Trebuie sa eliminam din dieta zilnica alimentele expuse in lista de mai sus.

Cu toate acestea, pentru a lupta cu adevarat cu celulita ar trebui sa avem o dieta zilnica bazata pe alimente sanatoase.

Alimente recomandata in dieta anticelulitica:

  • Proteinele, cum ar fi cele obtinute din peste alb, pui fara piele, fasole sunt foarte indicate: acestea contin amino-acizi care lupta cu retentia de lichide.
  • Uleiul de peste: pe langa faptul ca este o buna sursa de proteine, aceasta contine, de asemenea, grasimi esentiale si hidrateaza pielea (fapt care face sa nu se mai remarce celulita)
  • Avocado: este de asemenea vital pentru a avea o piele frumoasa si sanatoasa. Avocado contine grasimi esentiale care ajuta tesutul adipos sa aiba un aspect placut
  • Semintele de in pot fi gasite la orice magazin Plafar iar o lingurita pe zi
  • Zmeura este printre cele mai inalte surse de antioxidanti acolo
  • Ouale sunt bogate in agenti de detoxifiere
  • Cerealele pentru mic dejun care contin ovaz ajuta metabolismul, contribuie la slabire si au un nivel inalt de antioxidanti.

Pepenele galben, castravetii, telina si sparanghelul sunt alimente diuretice care ajuta in lupta cu retentia de lichide.

  • Citricele, ananasul si papaya sunt foarte bogate in vitamina C vitala pentru cresterea nivelului de colagen intr-un mod sanatos
  • Produsele lactate fara grasimi sau foarte slabe in grasime. Calciul continut de acestea ajuta sa pierdem o cantitate mai mare de grasime atunci cand suntem la dieta.
  • Bananele stimuleaza circulatia sangelui si ajuta in lupta cu retentia de lichide

Alimente care provoaca celulita. Alimente pe care trebuie sa le evitam daca dorim sa scapam de celulita.

  • Orice alimente care contin grasimi saturate sau care sunt bogate in calorii si produc radicali liberi.
  • Alimentele dulci, bogate in zahar nu sunt indicate intr-o dieta sanatoasa sau anticelulitica. Zaharul produce mai multi radicali liberi decat grasimea. Sa evitam si bauturile carbogazoase caci au un continut ridicat de zahar.
  • Mancarea de tip fast-food trebuie eliminata complet din alimentatia zilnica
  • Este bine sa evitam alimentele bogate in carbohidrati, cu un indice glicemic ridicat precum: painea din faina alba, orezul sau cartofii
  • Nu sunt recomandate in lupta cu celulita nici cafeau sau produsele care contin cofeina. Aceasta afecteaza sistemul limfatic responsabil cu eliminarea toxinelor.
  • Alcoolul nu este nici el indicat daca dorim sa eliminam celulita sau sa o prevenim.
  • Sa evitam alimentele cu sare multa: alune, seminte, mezeluri, conserve, s.a.

Recomandam ca alaturi de dieta anticelulitica sa faceti sport si sa va masati cu creme anticelulita. Daca nu va place sa faceti sport mergeti mai mult pe jos si urcati mai multe scari. Nu veti elimina celulita imediat dar prin perseverenta rezultatele optimiste vor aparea.

Dieta disociata este recomandata cand dorim sa slabim repede. Remarcam ca dieta disociata este foarte populara in ultimii ani, inclusiv printre vedete.

Dieta disociata este una dintre dietele care dau rezultatele asteptate, iar dupa ce vei renunta la a mai tine regimul, nu vei pune la loc kilogramele de care tocmai ai scapat. Asta o garanteaza femeile care au apelat la ea si care s-au declarat pe deplin multumite. Poti slabi intre 9 si 14 kilograme daca nu te abati deloc de la reguli si faci efort fizic. Dieta se tine o luna de zile, cu pauze de o saptamana, in care va trebui sa ai un regim alimentar echilibrat si sa nu faci abuzuri.

Varianta I / dieta disociata pe zile:


1. Zi de fructe: nu are importanta daca doriti un singur soi de fructe sau mai multe. Nu sunt recomandate bananele, nici fructele confiate care contin prea mult zahar. Recomandarea prodieta.ro: daca tot aveti de gand sa tineti acest tip de dieta disociata alegeti pe cat posibil si fructe de padure naturale si proaspete pentru ca au foarte multi fitonutrienti, antioxidanti.

2. Zi de orez: orezul trebuie pregatit fiert simplu cu cateva verdeturi. Puteti combina si cu salata de telina, rosii, ardei si alte legume insa salatele nu este recomandat sa fie cu ulei. Va recomandam orezul brun sau integral. Recomandarea nu este numai pentru dietele disociate ci pentru alimentatia dvs. in general. Orezul alb, decorticat nu isi pastreaza toate proprietatile benefice.
3. Zi de lapte: maximum 2.5 litri de lapte. Va recomandam lapte sau iaurturi slabe.
4. Zi de sucuri: sucurile de fructe sau legume trebuie sa fie proaspat stoarse la un aparat. Astfel ne asiguram ca sucul va contine cat mai mult din fruct, inclusiv pulpa acolo unde este cazul (pentru aportul de fibra necesar organismului si recomandat in curele de slabire). Nu sunt deloc recomandate sucurile ambalate caci au sau pot avea adaos de zahar sau glucoza, s.a. Chiar daca pe cutie este scris "fara zahar adaugat" sau 100% suc asupra acestora se intervine totusi din fabrica pentru a rezista chiar si luni de zile in ambalajele respective. Sucurile realizate de dvs. se vor altera destul de repede dar acesta este de fapt un semn ca sunt proaspete si sanatoase!
5. Zi de legume: salata, mazare, rosii, morcovi, praz, sfecla rosie, conopida, fasole verde, ridichii, broccoli, gulii. Puteti manca salate mari. Legumele pot fi gatite la cuptor fara ulei, la gratar sau fierte la aburi. Puteti repeta mai des ziua de legume, nu numai in cadrul unei diete disociate.

6. Zi de peste: fiert sau la gratar dar fara sosuri!
7. Zi de mini-rasfat: ai voie cate putin din cele de mai sus
Daca nu trisati, cu ajutorul dietei disociate veti ajunge sa pierdeti dupa o saptamana aproximativ 4-5 kg. Asta e vestea buna. Vestea mai putin buna este ca, pe termen lung, nu prea faceti bine. Mai multe detalii despre dieta disociata la sfarsitul articolului.

Varianta II / dieta disociata pe cate un aliment:

O alta varianta a dietei disociate este aceea in care iti alegi un fruct (exemplu: ziua 1: mere) si in ziua respectiva mananci numai asta si tot astfel dupa aceea. Numai un tip de leguma intr-o alta zi (exemplu: ziua 2: morcovi cruzi). Apoi carne slaba fiarta sau pe gratar (exemplu: ziua 3: carne de pui). Alegi sa bei apoi numai lapte pasteurizat (exemplu: ziua 4: lapte slab). Poti manca si cartofi dar fara unt, fara ulei, doar fierti in apa (exemplu: ziua 5: cartofi fierti).

Ce sa faci apoi in zilele 6, 7, 9, . 99? Este o intrebare care implica o vedere de ansamblu mai larga asupra problemelor legate de dieta iar in acest sens iti sugeram sa dedici mai mult timp asupra informarii si documentarii in legatura cu dieta ca lifestyle / ca stil de viata!

Varianta III / dieta disociata pe mese:

O alta varianta la cura de slabire disociata este aceea de a face disocierea pe fiecare masa in parte! Pare simplu! In plus, pare si echilibrat pentru organism avand in vedere ca celelalte cure de slabire de mai sus iti dau organismul peste cap. Micul dejun poate avea glucide (exemplu fructe sau cartofi), pranzul mai degraba proteine (exemplu carne de pui slaba fiarta sau la gratar sau lactate slabe sau peste sau orez brun) si foarte putine lipide din lactate iar cina poate sa constea in peste slab, fructe sau legume.

Varianta IV / dieta disociata pe culori:

3 zile alimente de culoare ALBA - luni, miercuri, vineri - LACTATE (lapte, iaurturi slabe neindulcite, lapte, branza de vaci slaba si cat mai nesarata, sana ). Puteti manca cel mult 3 felii de paine din faina integrala de secara insa daca puteti sa o evitati este si mai bine. Cerealele nu ar trebui combinate cu lactatele.

3 zile alimente de culoare VERDE - marti, joi, sambata - LEGUME (salata, castraveti, ardei gras, dovlecei, s.a) Puteti manca cel mult 3 felii de paine din faina integrala de secara. Legumele pot fi combinate cu cereale fara probleme.
1 zi alimente de culoare ROZ - duminica - CARNE (pui/ peste la gratar, fiert, fript) + 1salata de legume/ 1 portie de orez brun fiert simplu sau cu condimente. Nu combinati cu cereale.

Varianta V / dieta disociata de 90 de zile:

In acest tip de dieta se aproximeaza pierderea a pana la 15 kg in 90 de zile. Pentru ca este o dieta mai lunga se considera ca se poate schimba si metabolismul. Nutritionistii considera ca exista o memorie a organismului si ca trebuie sa treaca aproximativ 3 luni pana cand acesta sa se "obisnuiasca" cu o noua greutate, mai mica, si sa ramana la aceasta. Dupa diete tinute pe un interval scurt de timp organismul uman este cumva "programat" sa isi revina la greutatea dinainte. De cate ori nu ati auzit prietene sau cunostinte ca s-au ingrasat la loc dupa tinerea unei diete disociate sau de alt tip. Sau de ce persoanele plinute sunt vesnic "la dieta" - cel mai probabil sunt diete scurte, rapide, de o saptamana sau mai putin. Dieta disociata de 90 de zile prezinta mai multe sanse de slabire pe termen lung.

Micul dejun este recomandat sa constea in fructe (piersici, mere, pere, kiwi, portocale, mandarine, caise, cirese, fructe de padure si alte fructe de sezon). Stim ca anumite persoane se plang ca nu au o prea buna toleranta la fructe, in special dimineata. Dupa cateva zile organismul se obisnueste insa si veti putea continua cu succes dieta.

Urmeaza apoi un ciclu alternativ de proteine, legume, carbohidrati si fructe. Nu este recomandat a se schimba ordinea!

Ziua 1: Proteine

Pranz: Carne fiarta sau fripta (200g) /sau/ 3 oua fierte /sau/ branzeturi/cascaval.
Este recomandat sa asociati si salate mari cu acestea (fara prea mult ulei si stropite cu suc de lamaie)
Dupa pranz este recomandat sa mancati 200 ml supa fara taietei
Cina: trebuie sa consumam aceeasi mancare ca la pranz. Nu trebuie totusi sa mai mancam si supa!

Ziua 2: Fibre

Pranz: Orice tip de legume si verdeturi (fasole, mazare, linte, morcovi, cartofi .) crude sau fierte. Se pot folosi condimente in cantitati moderate.
Puteti asocia la acestea 3 felii de paine integrala din secara (se gaseste in super-marketuri iar pe amblaj este promovat chiar procentul de fibre!) si salata cat doriti (fara prea mult ulei si stropita cu suc de lamaie)
Cina: la fel ca la pranz, dar in cantitati mai mici

Ziua 3: Carbohidrati

Pranz: Paste din faina integrala fierte cu condimente sau bulion /sau/ cartofi fierti in apa simplu sau cu plante aromatice.
Cina: o felie mai mica de tarta cu fructe sau o inghetata mica, sau 4 tablete de ciocolata cu peste 70% cacao.
Ziua 4: Fructe
Pranz si cina: Orice fel de fructe (eventual mai putine banane), in cantitati moderate

Apoi reluati cu ziua 1.

Dieta South Beach - ce alimente sunt permise

Dieta South Beach este un regim de slabire organizat in 3 etape. Dieta South Beach se bucura de o popularitate foarte mare in special in SUA insa trebuie sa avem grija sa respectam deviza ca "Un regim e inutil daca nu poate fi tinut." Printre beneficiile aditionale acestei diete amintim scaderea colesterolului si lipsa poftei de mancare.

Cum functioneaza?

. Faza 1 dieta South Beach (doua saptamani): In aceasta etapa puteti sa mancati 3 mese pe zi si mici gustari intre acestea. Nu puteti manca nici un fel de alimente care contin carbohidrati.

Potem sa combinam urmatoarele alimente la dieta South Beach:

. Carne slaba (pui, curcan sau vitel) fara piele;
. Parizer;
. Peste si fructe de mare;
. Oua;
. Branza degresata;
. Lapte slab; Iaurt slabach-combin-alimente-permise
. Legume precum rosii, castraveti, varza, broccoli, telina, ciuperci, conopida, spanac, mazare, fasole, dovlecei; masline
. Ulei de masline;
. Tofu (branza de soia)

Pot sa iau o gustare dupa pranz formata dintr-o ceasca de: nuci, arahide, migdale, seminte.


Nu sunt permise urmatoarele alimente la dieta South Beach:
. Carne grasa de porc, pui sau vita;
. mezeluri;
. Paine,
. orez,
. cartofi,
. paste (nu in faza 1, pot fi adaugate treptat in faza 2);
. Fructe (nu in faza 1, pot fi adaugate treptat in faza 2);
. legume dulci precum morcovii, porumbul, cartofii sau sfecla;
. Fructe precum banane, ananas, pepene;
. Produse de patiserie (prajite sau la cuptor);
. Zahar;
. Alcool (nici macar o gura de bere sau un pahar de vin!)

Prima etapa a curei de slabire South Beach este cea mai grea dar, daca va ajuta cu ceva, sa stiti ca dupa prima saptamana nici nu ar trebui sa mai aveti pofta de mancare prea mare.

Mic dejun: omleta cu ciuperci /sau/ oua ochiuri asortate fie cu parizer fie cu legume fie cu branza slaba
Gustare: putina branza degresata sau cascaval foarte slab (insistam pe cuvantul putin)
Pranz: salate cu rosii, castraveti, ridichii, sunca slaba sau branza dietetica.
Gustare: un pumn de nuci, migdale sau fistic
Cina: peste sau carne slaba de curcan sau vitel asortata cu legume (exclus cartofi, porumb sau morcovi). Puteti manca si fasole verde, branza dulce slaba, masline dietetice sau un iaurt.

Puteti bea multa apa, ceai neindulcit de plante si cafea in cantitati reduse. Primele doua zile in cura de slabire South Beach va fi mai greu, dar odata ce ati trecut peste asta, nu va mai fi nici o problema. Dr. Agatston propune consumarea unor mese dese, moderate cantitativ, care sa alunge senzatia de foame. Cate kilograme vor fi pierdute? In aceasta etapa a curei de slabire pierdem intre 4 si 7 kilograme!

. Faza 2 dieta South Beach (doua luni sau mai mult): Permite adaugarea fructelor in alimentatie (la inceput un mar pe zi, apoi portocale si grepfrut), paine din faina integrala (preferabil de secara) si paste din faina integrala. Puteti adauga si un pahar de vin rosu din cand in cand.

. Faza 3 dieta South Beach (toata viata): Faza 3 inseamna faza 2 plus cateva mici capricii din cand in cand. La aceasta faza treceti numai dupa ce v-ati atins obiectivul de a slabi un numar de kilograme propus initial. Planul de dieta ar trebui sa continue totusi (nu la fel de drastic dar nici sa uitam de el)!

Descrierea dietei South Beach

Dieta South Beach este mai degraba o versiune a dietei Atkins insa mai "prietenoasa" cu sistemul cardiovascular. Cele doua regimuri de slabit au foarte multe elemente in comun.
Ambele diete au fost create de doctori, respectiv dieta South Beach a fost create de cardiologul Arthur Agatston, MD, director la Mount Sinai Cardiac Prevention Center in Miami Beach, Fla.

Amandoua sunt expuse in best-selleruri peste ocean. In dieta South Beach sunt restrictionati carbohidratii iar cei care doresc sa adopte acest tip de cura de slabire trebuie sa elimine din alimentatie in primele doua saptamani cartofii, fructele, cerealele, orezul, pastele, morcovii, porumbul. Oricum, chiar si dupa aceste saptamani alimentele amintite raman nerecomandate.

Si aceasta dieta are o faza de inductie urmata de un plan pe termen lung de mentinere a greutatii.

Diferenta intre cele doua diete este data de urmatoarele lucruri:
. Grasimile. Dieta South Beach promoveaza grasimile "bune" versus cele "rele".
. Carbohidratii. In dieta South Beach nu trebuie sa numaram gramele de carbohidrati. Dieta Atkins are ca scop transformarea organismului asa incat sa arda grasimi in loc de zahar. Dieta South Beach permite totusi alimente cu un indice glicemic foarte mic pentru ca acestea nu ridica si coboara atat de rapid nivelul zaharului din sange.
Dieta South Beach nu va lasa sa muriti de foame pentru ca va indeamna la cat mai multe gustari. Nu trebuie sa numarati caloriile dar nici sa mancati portii uriase. Alimentele bogate in zahar / carbohidrati trebuie eliminate. Nu aveti voie sa consumati alcool sau produse de patiserie. Morcovii nu sunt recomandati in prima faza dar poti fi adaugati treptat incepand cu faza a doua. Rosiile si ceapa sunt permise in orice etapa.

Dieta South Beach este bazata pe studii din care rezulta ca americanii sunt innebuniti dupa carbohidrati. Acesta este si motivul pentru care sunt interzisi in prima etapa, aceea de inductie. Carbohidratii postprelucrati sunt digerati prea repede ceea ce determina cresterea nivelului insulinei. Prin anularea acestui proces dieta South Beach va determina scaderea in greutate.

Pro si contra dietei South Beach

Anumiti nutritionisti sustin ca pierderea in greutate este mai degraba o pierdere de apa si ca acest lucru poate distruge balansul electrolitilor. Cel mai recomandat este sa discutati cu un nutritionist care sa va ghideze intr-un plan de dieta personalizat. Dietele "la moda" functioneaza in prima instanta pentru ca sunt noi. In timp tesuturile se rehidrateaza iar cei care doresc sa slabeasca constata ca si-au revenit la greutatea initiala si se descurajeaza.

Dieta bazata pe calorii negative

Dieta cu calorii negative are la baza premisa ca alimentele incluse pe lista de calorii negative nu ingrasa si au efecte inverse in corp si ne ajuta sa slabim. Dieta este controversata deoarece nu are la baza o teorie stiintifica solida. Nici un aliment nu are de fapt "calorii negative". Cu toate acestea, sustinatorii dietei caloriilor negative spun ca exista alimente care nu au calorii si care nu ingrasa si ca acesta este un mod sigur de a pierde in greutate.

Cum actioneaza dieta bazata pe calorii negative?

Teoria din spatele dietei bazate pe calorii negative este extrem de atragatoare. Aceasta functioneaza pe ideea ca organismul trebuie sa arda energie/calorii in scopul de a digera anumite alimente. Ca urmare, atunci cand vom manca anumite alimente organismul nostru va intra de fapt intr-un proces de ardere a grasimii. Sustinatorii curei de slabire de ardere a caloriilor spun ca ingerand anumite alimente se determina o crestere a proceselor metabolice fapt care poate conduce la pierderea in greutate.

Dieta caloriilor negative are la baza conceptul ca anumite alimente contin un surplus de vitamine si minerale care pot accelera productia unor enzime in cantitati suficiente asa incat sa se arda nu numai caloriile mancarii respective, dar posibil si alte calorii suplimentare, prezente in sistemul de digestie. Spre exemplu, daca mananci un mar care contine 50 de calorii, organismul consuma mai mult decat atat pentru procesarea acestuia.

Ce alimente au calorii negative (lista alimentelor care nu ingrasa):

Lista caloriilor negative: FRUCTE care nu ingrasa:

  • Pepene galben
  • Ananas
  • Struguri
  • Papaya
  • Mere
  • papaya
  • portocale
  • grapefruit
  • capsune
  • zmeura

Lista caloriilor negative: LEGUME care nu ingrasa:

  • broccoli
  • varza (verde)
  • conopida
  • sparanghel
  • ardei
  • castraveti
  • morcovi
  • andive
  • usturoi
  • ceapa
  • spanac
  • zucchini
  • salata verde

CONDIMENTELE nu ingrasa

Cu aceasta cura de slabire bazata pe alimente care nu ingrasa precum cele din lista de mai sus slabim repede si cat de cat sanatos in sensul ca asiguram totusi organismului vitamine, minerale si fibre. Dieta bazata pe calorii negative este si o modalitate de a elimina toxinele din organism. Cu toate acestea nu apelati des la aceasta cura de slabire bazata pe calorii negative. Cel mult o zi pe saptamana si nu foarte multe saptamani la rand.

Regimul alimentar de tip piramidal

S-au dus de mult vremurile celor patru grupe principale de alimente - legume, fructe, carne si lactate. In zilele noastre, o alimentatie sanatoasa trebuie sa tina cont de un numar mult mai mare de optiuni: cereale integrale, seminte si nuci, peste si uleiuri de plante de tipul uleiului de masline etc.

Daca la toate acestea adaugam variabile de tip etnic, religios, cultural si preferinte personale, ne dam seama ca avem, in deciziile legate de alimentatie, mai multe variante ca niciodata.

Un program de alimentatie poate fi descris in multe feluri, cel mai des el fiind 'asezat' sub forma unei piramide. Aceste piramide ne indica acele grupe de alimente care, mancate in cantitatile indicate, formeaza 'fundatia' unei diete sanatoase.

Planul piramidal

Forma triunghiulara a piramidei ne indica asupra carei parti trebuie sa ne concetram mai mult in slelectia mancarurilor. Cele mai 'frecvente' alimente se afla la baza piramidei, pe cand cele indicate doar in cantitati mici sau mai rar sunt 'la varf'.

Exista piramide alimentare celebre, cum ar fi Ghidul Alimentar Piramidal ('Food Guide Pyramid'), infiintat de Departamentul pentru Sanatate si Departamentul pentru Agricultura al Statelor Unite in 1992. Piramida Greutatii Sanatoase a Clinicii Mayo (Mayo Clinic Healthy Weight Pyramid) si Piramida Dietei Vegetariene sunt alte doua constructii extrem de populare si de acelasi tip.

Principii de baza

Cu atatea piramide alimentare din care puteti alege, e normal sa va intrebati care dintre ele e mai potrivita. E bine de stiut ca, in ciuda varietatii, principiile regimurilor piramidale sunt comune, si anume:

- Se vor consuma mai multe fructe, legume si cereale integrale.

- Se vor reduce grasimile saturate si colesterolul.

- Sarea si zaharul vor fi limitate.

- Bauturile alcoolice se vor servi cu moderatie, ideal fiind sa fie inlaturate cu totul.

- Portiile de mancare se vor cantari, atat ca gramaj cat si caloric.

- Exercitiile fizice nu vor lipsi din programul zilnic.

Sistemul piramidal pune fiecare produs intr-o anumita categorie - lactate, seminte, carne etc. Avand aceste repere, va va fi mai usor sa va compuneti meniu dupa niste reguli stricte care permit in acelasi timp variatia.

Nu exista niciun aliment care sa satisfaca de unul singur toate necesitatile nutritionale ale corpului nostru. Mancand din toate grupele pe care piramida ni le pune la dispozitie, ne asiguram ca ii oferim organismului nostru tot ce ii trebuie.

Cum poti folosi o piramida alimentara

Daca vrei sa iti dai seama cat de compatibil e regimul tau actual cu o astfel de dieta piramidala, incerca sa tii un jurnal alimentar timp de cateva zile. Apoi compara cat de multe alimente provin de la nivele diferite ale piramidei.

Daca te situezi mai degraba la varf decat la baza, incerca sa 'pornesti la drum', incet-incet, spre 'fundatie'. Poti face asta gradat, introducand din ce in ce mai multe legume si fructe in alimetatie si reducand grasimile si zaharul.

Iata cateva sfaturi pentru a folosi cat mai eficient programul piramidal:

- Alege o varietate de alimente din fiecare mare categorie alimentara. Asta iti va garanta ca vei avea parte de toate caloriile, proteinele, vitaminele, mineralele si fibrele de care ai nevoie. Avand la dispozitie o mare varietate de alimente, iti va fi si mult mai usor sa tii un regim, monotonia dietelor fiind de multe ori un motiv al abandonului lor.

- Adapteaza regimul la propriile tale preferinte! Spre exemplu, daca tema pentru acasa spune sa mananci cereale, asta nu te limiteaza la o felie de paine cu secara! O poti inlocui cu orez, paste din faina alba, ba chiar si popcorn!

- Selecteaza cu atentie! Profita de fiecare masa extragand din ea cate un nutrient esential. Daca ai o sensibilitate anume (de exemplu la lactoza), gaseste un substitut pe care il tolerezi si care iti poate oferi substantele de care aveai nevoie din alimentele interzise.

Acest tip de regim e potrivit pentru tine mai ales daca esti o fire creativa si gata sa accepte provocari. Iti vei da seama intr-un timp foarte scurt ca mancarea buna si mancarea sanatoasa sunt de fapt unul si acelasi lucru!


Document Info


Accesari: 6049
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )