Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
STUDIUL COMPARATIV AL LISTEI INGREDIENTELOR

Alimentatie nutritie


STUDIUL COMPARATIV AL LISTEI INGREDIENTELOR

  1. ELITE Cappucino Classic

Ingrediente:zahar, sirop de glucoza, cafea instant, grasimi vegetale hidrogenate, praf de zer, colorant natural E150d, maltodextrina, proteine din lapte, stabilizator E340ii, arome identic naturale, agent de afanare E551.Valori nutritive pentru 100 g produs:

Valoare energetica globala

427 kcal/1792 kj

Proteine

4 g

Carbohidrati

78 g

grasimi

11 g

  1. LA FESTA Cappucino cremo original classico

Ingrediente: zahar, siropde glucoza, grasime vegetala hidrogenata, extracte de cafea (cafea solubila si cafea solubila de cereale)-8%, lapte praf degresat, stabilizatori E 339ii si E330, aroma identical cu cea naturala, agent de ingrosare E 466.

Valori nutritive pentru 12 g produs

Valoare energetica globala

55 kcal/230 kj

Proteine

0.4 g

Carbohidrati

10.3 g

grasimi

1.3 g

  1. JACOBS Cappucino Cremafino

Ingrediente: zahar, sirop de glucoza, cafea solubila (11%), ulei vegetal idrogenat, lapte praf degresat, zer praf, proteina din lapte, lactoza,stabilizator (E339),arome, agent anti-ingrosare E 551. Poate contine urme de alune, migdale si alte varietati similare

Valori nutritive

100 g produs

Plic (12.5g)

Valoare energetica

405 kcal/1700 kj

50 kcal

Proteine

6.6 g

0.8 g

Glucide

70.5 g

8.8 g

lipide

10.5 g

1.3 g

Ingredientele pentru cele trei produse analizate sunt similare, bazate pe zahar, sirop de glucoza, grasimi vegetale, cafea, lapte praf si agenti artificiali care difera de la produs la produs.

Analizand informatiile nutritionale, se observa ca acestea sunt prezentate in mod diferit, la 100 g, la 12,5 g (un plic) sau in ambele variante. Cel mai mare aport energetic il are La Festa Cappucino, sic el mai mic produsul Jacobs. Continutul in grasimi este acelasi, in schimb Jacobs are de 2 ori mai multe proteine decat cappuccino Elite. La Festa este cel mai dulce iar Elite cel mai putin dulce.

Cea mai mare concentratie de cafea o are produsul 24324n1318y Jacobs insa despre cel

Elite nu avem nici o informatie in acest sens.

Ultimul produs analizay contine un avertisment foarte binevenit, acela ca ar putea contine urme de alte ingrediente, ca alune sau migdale, folosite la celelalte sortimente.

Ingredientele si informatiile nutritionale sunt cea mai importanta parte a etichetei, alaturi de termenul de valabilitate, in cazul produselor agroalimentare. Cele trei produse se disting foarte mult din acest punct de vedere. In cazul Elite si Jacobs acestea sunt afisate foarte clar, in zona de vizibilitate maxima, pe cand informatiile de pe eticheta La festa sunt foarte greu de observat, plus ca valorile nutritionale nu apar in limba romana.

ANALIZA COMPARATIVA A PROPRIETATILOR SENZORIALE

Proprietati senzoriale

Produs

Gust

Aroma

Miros

Aspect

Elite Cappucino Clasic

Dulce- amarui, apropiat cafelei cu lapte, concentrat

Relativ pronuntata, in concordanta cu gustul

Pronuntat, se mentine si dupa ce produsul s-a racit

Culoare maro spre inchis, apopiata de lapte cu cacao, spuma mai groasa si mai rezistenta

Jacobs Cappucino Clasic

Amarui, apropiat de cel al cafelei clasice

Aroma pronuntata

Pregnant de cafea, se mentine se defineste mai bine dupa ce s-a racit produsul

Maro inchis, spuma mai putin compacta, se reduce  si dispare destul de repede pe masura ce trece timpul

La Festa Cappucino

Dulceag, apropiat de vanilie, insa se simte concentrare a cafelei

Aroma vaga, nepronuntata

Nedefinit initial, aduce a vanilie pe parcurs, insa dispare destul de repede

Culoarea caramelului, aspect cremos, spuma nu este densa insa se formeaza de la inceput o pelicula care dureaza destul de mult timp

Dupa degustarea celor trei marci de cappucino clasic, se constata ca exista anumite diferente in ceea ce priveste proprietatile senzoriale pe care acestea le prezinta. S-a constatat ca gustul cel mai bun il are produsul Elite, cu o savoare dulce amaruie placuta, intre cafeaua clasica si ciocolata cu lapte. Aroma si mirosul sunt deosebite, si pe masura ce este consumat acestea se mentin o perioda mai indelungata. Elite are spuma cea mai groasa si mai rezistenta, cu o culoare maro-inchis, lapte cu cacao.

Jacobs insa este produsul al carui gust aduce cel mai mult cu al cafelei clasice, un gust amarui care se potriveste unei persoane care iubeste savoarea, aroma si gustul cafelei insa refuza consumul acesteia sin diferite considerente. Poate fi considerata o cafea fara o concentratie mare de cafeina. Aroma si gustul sunt pregnante de la inceput insa se definesc si mai bine pe parcursul trecerii timpului. Culoarea este si ea mai inchisa. Spuma care se formeaza nu este foarte compacta si nu dureaza foarte multa vreme.

Produsul oferit de catre La Festa International este unul de o calitate mai slaba, in sensul ca nici gustul, nici mirosul si nisi aroma nu sunt foarte pronuntate, ele se simt destul de slab, iar concentratia ingredientelor nu se simte foarte bine. Culoarea este una destul de placuta, apropiata de cea a caramelului, iar pelicula de spuma, desi destul de subtire, dureaza mai mult timp.

Se poate afirma ca solubilitatea produselor este destul de ridicata, nici unul dintre ele necesitand timp mare de dizolvare.

Desi aspectul, culoarea si mirosul sunt si ele importante, proprietatea senzoriala care conteaza cel maii tare este gustul. Oricat de bine definite ar fi aroma si culoarea, impresia finala este data de catre gust. In ceea ce priveste alegerea unei marci, aceasta depinde de preferintele consumatorului, in sensul ca acesta alege produsul cu gustul cel mai apropiat de ceea ce doreste el.

ANALIZA COMPARATIVA A AMBALAJULUI SI A ETICHETEI

ETICHETA

Etichetele celor trei produse alimentare analizate contin informatii referitoare la

Lista ingredinetelor

Metoda de preparare

Cantitatea neta

Producator si date privind tara de origine

Date de identificare a lotului

Termen de valabilitate

In cazulmarcilor Jacobs si La Festa apar si informatii despre conditiile de pastrare ("a se pastra la loc uscat si racoros").

Alte elemente specifice care apar pe eticheta:

Elite: adresa web a producatorului: www.elite.ro

Jacobs: numar de contact pentru consummator (0268/419592) si adresa de e-mail pentru acest serviciu (consummator@krafteurope.com

La Festa: certificarea producatorului cu sistemul de management al calitatii ISO 9001-2001

Pe cele trei etichete nu apare data fabricatiei ci  doar termenul de valabilitate. Aceasta se distinge cel mai bine la cappuccino Jacobs, fiind imprimata foarte clar pe spatele ambalajului, datorita formei acestuia. In cazul produselor Elite si La Festa, aceasta informatie deosebit de importanta este imprimata pe sudura plicului, mai usor de citit la Elite decat la Festa, in acest caz, data fiind urmata si de informatiile despre lotul din care face parte produsul.

Eticheta este foarte clara si usor de citit pentru produsul Jacobs si datorita faptului ca este afisata doar in limba romana. La produsul elite este tradusa in alte doua limbi insa informatiile sunt foarte bine separate intre ele si accentuate pentru o vizibilitate mai buna.

Nu acelasi licru se poate spune despre La Festa cappuccino:scrisul este foarte mic pentru ca informatiile apar in 11 limbi, si de aceea e foarte greu de distins.

Eticheta oricarui produs si in mod special a produselor alimentare are rolul de informa consumatorul despre produsul pe care il achizitioneaza si ii permite acestuia sa faca o alegere pe baza informatiilor pe care le primeste. Multi cumparatori cred ca etichetele produselor alimentare sunt cateodata de neinteles, abunda in informatii irelevante iar cele pe care ei le considera cu adevarat importante sunt foarte putin vizibiel datorita sistemului de imprimare (data fabricatiei si termenul de valabilitate) sau lipsesc cu desavarsire (valorile nutritionale) deoarece in Romania legea nu este inca foarte clara referitor la acest aspect.

Etichetele celor trei produse cafeinizate contin toate elemetele, insa consideram ca una din informatiile care nu ar trebui sa lipseasca de pe eticheta unui astfel de produs este legata de concentratia de cafea, care nu apare la Elite cappuccino.

Cea mai clara forma de etichetare si cea mai cuprinzatoare privind aportul de informatii o are produsul marca Jacobs, iar cea mai putin clara produsul La Festa.

AMBALAJUL

Ambalajul reprezinta mijlocul prin care producatorul garanteaza ca in momentul consumului produsul intruneste toate standardele necesare. Ambalajul pastreaza integritatea, siguranta si calitatea alimentelor in timpul transportului, in depozite en-gros si en-detail. Ambalajul prelungeste perioada de garantie si are inscrise pe eticheta informatii importante.El este considerat un element important al politicii de management a intreprinderii deoarece, pe langa proprietatile intrinseci de protectie, acesta constituie si un mijloc de promovare, de evidentiere a marcii intre cele concurente.

In ceea ce proveste materialul din care sunt confectionate ambalajele celor trei produse acesta este acelasi, plicuri, produsul fiind protejat de o punga de plastic rezistenta, care vine in contact cu praful de cappucino, iar pe exterior, o folie de aluminiu menita sa protejeze fata de razele solare. Toate cele trei produse sunt ambalate ermetic, astfel incat aerul nu intra in contact cu acestea, procesul tehnologic implicand presarea materialului in conditii standard de igiena, temperatura si presiune, astfel incat sa nu existe posibilitatea deteriorarii continutului ambalajului in timpul manipularilor.

Forma ambalajului este in toate cele trei cazuri una dreptunghiulara, simetrica, dimensiunea fiind in concordanta cu gramajul continutului, de 12.5 grame, in vederea unei usoare manipulari a acestuia.

Dimensiunea ambalajului

Elite

Jacobs

La Festa

16 x 5.8 cm

15 x 4.5 cm

15 x 6 cm

Culorile prezente pe ambalajul celor trei plicuri de cappucino se doresc a reprezenta imaginea produsului pe care acestea il protejeaza. Se incearca evidentierea faptului ca mirajul produsului este ca acesta este clasic, fara alte adaugiri. Desigur, fiecare dintre cele trei marci incearca sa-si faca remarcat produsul si sa-I construiasca o imagine in concordanta cu segmentul de consumatori caruia i se adreseaza produsul.

Pentru Jacobs, pe ambalaj este prezenta banda de culoarea bronzului, aceeasi care se regaseste pe toate produsele apartinand marcii Jacobs, pentru a sublinia apartenenta fata de marca. Combinatia de rosu cu tente caramizii/maro si bleumarin care reprezinta combinatia dintre albastru si negru sugereaza faptul ca bautura cappucino clasic de la Jacobs se preteaza unor sentimente calde, de dragoste, calme, meditative, bucurie pentru o stare de confort general. Rosu si albastrul sunt ambele reprezentante ale dragostei, iar combinatia dintre acestea consta intr-o oscilare intre pasiune si calm, o stare incerta care incita.

In ceea ce priveste dimensiunea plicului de cappuccino apartinand marcii Elite, acesta este cel mai mare, si mai "brut", ideea transmisa parand ca se concentraza clar pe imaginea unei cesi de cappucino clasice, servita la orice ocazie. Culorile sunt calde, de la maron-roscat pana la crem si o suprapunere a acestuia peste albastru inchis/bleumarin (care si acesta porneste de la un albastru deschis) sugereaza o stare potrivita unei dimineti linistite in care persoana care savureaza bautura se bucura de micile placeri matinale si face cu placere tabieturile. Culoarea pe care bautura o are in ceasca desenata pe ambalaj corespunde culorii bauturii din realitate iar pelicula de culoarea caramelului arata si ea o anume calmitate, dimineata linistita, dulce si inca rupta de realitatile de zi cu zi.

Imaginea La Festa este una a prieteniei. Cum bautura de tip cappuccino nu este una care sa dea tonul unei adevarate distractii ci, mai degraba, alegerea petrecerii timpului liber in compania unor prieteni, discutii libere si relaxante, fara prea multe aventuri, este evident ca nu s-a putut opta pentu culori extrem de vii, insa era necesara instituirea unei stari pozitive si de buna dispozitie. Faptul ca s-a ales galbenul, culoare pozitiva si care incalzeste, tinereasca, in combinatie cu movul, care sugereaza independenta personala, spiritul rebel si viu inseamna exact ceea ce comunicatorul doreste sa transmita prin intermediul produsului sau.

Faptul ca plicul de la Jacobs are o latime mai mica decat celelalte, corelata cu imaginea unei cesti de cappucino supla, armonioasa, cu forme rotunde si in care se afla o bautura cremoasa si fina este reprezentativ pentru persoanele, in special femei,  care doresc sa savureze o ceasca de cappucino de o calitate deosebita si care sa atraga prin intermediul aromei compania unei persoane dragi. In promovarea marcii Jacobs se pune foarte mare accent pe aroma speciala pe care o au produsele aflate sub aceasta marca. Aceasta idee este prezenta si pe ambalajul plicului de cappucino, prin existenta unei cesti suplimentare de cappucino cu dublu rol: de a atentiona consumatorul ca continutul plicului este pentru o singura ceasca si ca pe langa gustul delicios, exista si aroma. Existenta aromei este sugerata si de faptul ca inscrisul "cremafino" se desprinde din ceasca aidoma unui abur, aroma a bauturii.

Elite isi prezinta marca sub forma emblemei "elite", pozitionata in partea de sus a ambalajului, pentru a arata apartenenta. Existenta imaginii unei femei care savuraza o ceasca de cappuccino exprima, pe de o parte categoria de consumatori si pe de alta, prin faptul ca imaginea acesteia este asezata intr-un plan secundar se sugereaza inca o data linistea si placerea diminetii linistite, a oazei de relaxare. Pe ambalaj mai pot fi observate cateva cubulete de zahar si o lingurita, aflata pe marginea cestii, lucru care conduce catre libertatea fiecaruia de a-si satisface micile tabieturi si placeri in modul sau specific, departe de agitatia unei zile aglomerate.

Cappuccino cremo de la La Festa inseamna veselie, tinerete, ceasca de cappucino desenata nefiind una clasica, ci cu un design mai aparte, decoratiuni pe marginea canii, o cana fara un aspect compact, cum se intampla in cazul celor doua marci concurente. Ideea de cafeina este redata prin intermediul boabelor de cafea care par ca se joaca si ele. Boabele incita catre prietenie, joc, discutii amicale, picanterii, si ideea acestora se continua si in spuma de cappuccino unde se regasesc fulgi de ciocolata, dispusi neorganizat si totusi in grupuri mici asemeni tinerilor.

Modalitatea de scriere pe cele trei ambalaje este si ea in concordanta cu imaginea pe care fiecare marca doreste sa o promoveze. Pe plicul de la Jacobs exista de asemenea un scris cu caractere mai rigide insa si unul cu caractere cu forme mai dulci. "Classic" este acela care sugereaza forma nedezvoltata a produsului, acesta este clasic, insa, pe de alta parte sentimentele care trebuiesc adoptate in timpul consumului sunt sugerate de forma armonioasa a cuvintelor "crema fino" si "cappucino". Si in ceea ce priveste inscrisul, Elite transmite caldura diminetii linistite o forma mai armonioasa a cuvantului "cappuccino" si una mai rigida a cuvantului "classic". In cazul plicului de La Festa, "cappuccino cremo" are o forma destul de rotunda, ingrosata chiar, sugerand bucuria tineretii.

Pe partea dorsala a ambalajelor sunt specificate detaliile tehnice ale celor trei produse, astfel imaginea promovata nu se intersecteaza cu ceea ce este necesar de stiut de catre consumatori.

ASPECTE PRIVIND PRETUL

In ceea ce priveste pretul celor trei produse comparate, acesta este de obicei acelasi, situat in jurul valorii de 0.5 RON per plic. Pretul este unul care reflecta multitudinea produselor de pe piata, si transmite exact calitatea pe care fiecare o are. Nici unul dintre produse nu are un specific deosebit, se incadreaza in calitatile obisnuite ale unei cesti de cappucino clasic, cu variatiuni in functie de tinta comuncationala si imaginea promovata de intreprinderea producatoare.

Strategia de pret aplicata de producatori este in functie de concurenta de pe piata si in functie de cum cumparatorii percep valoarea produsului. Nefiind vorba despre un produs exceptional (delicatesa) sau care sa presupuna costuri de fabricatie, transport foarte ridicate, pretul este unul scazut spre mediu, adaptat conditiilor pietei.

Consumul de cappucino a fost inlocuit in ultima vreme cu consumul de cafea solubila de tip 3 in 1, mai ales ca acest tip de bautura a inceput sa fie produsa in diferite tipuri de sortimente. Cappucino nu este o bautura specifica sau indispensabila a consumatorului roman, asa ca, o crestere nejustificata a pretului sau un raport calitate pret inechitabil ar duce la scaderea drastica a vanzarilor.

In consecinta, pretul acopera costurile de fabricatie si transport si se adapteaza conditiilor cererii si a pietei, fara a avea un impact deosebit.

ASPECTE PRIVIND DISTRIBUTIA

Cele trei companii ale caror produse fac obiectul analizei au strategii de distributie asemanatoare. Fiind vorba de un produs alimentar, bun de consum, stretegia aleasa este cea a distributiei prin canale lungi, cu mai multi intermediari care opereaza pe regiunile economice ale tarii.

Din nou fiin vorba de un produs de uz curent, distributia este una extensiva, produsele gasindu-se in oferta majoritatii distribuitorilor, de la microintreprinderi (magazine de proximitate), la retaileri de mari dimensiuni(retelele Carrefour, Cora, Metro, etc).

De obicei, in magazine putem gasi toate cele trei marci de cappucino, alegerea facandu-se pe baza preferintelor de gust din moment ce pretul este acelasi si disponibilitatea asemanatoare.

ASPECTE PRIVIND COMUNICAREA

In ceea ce priveste comunicarea in cazul celor 3 produse, companiile producatoare au ales aceleasi canale: principalele posturi de televiziune, presa (a carei tinta coincide cu tinta comunicationala a intreprinderilor), panotaj stradal si diferite promotii.

Fiecare dintre spoturile publicitare incearca sa evidentieze calitatile pe care produsul le poseda, in functie de imaginea pe care doreste sa o promoveze. Executia spotului de la Elite merge pe directia accentuarii atmosferei de "oaza" pe care o creaza aroma unei cesti de Elite Cappucino, rezultatul fiind evadarea eroinei din agitatia si zgomotul vietii de zi cu zi intr-o atmosfera ireala, relaxanta, in afara timpului si spatiului. "Prin aceasta noua executie Elite Cappuccino, in care am accentuat doua dintre cele mai importante atribute ale produsului - rafinamentul gustului (la nivel senzorial) si placerea afectiva (la nivel emotional) - dorim sa transmitem cea mai placuta dimensiune a starii de relaxare, de evadare din cotidian", declara Gabriela Ciuca, Brand Manager Elite Cappucino. O promotie la acelasi produs rasplateste consumatorul cu o zi de rasfat avand in plus, la dispozitia sa, o limuzina.

Cei de la La Festa afiseaza, prin intermediul  spotului TV o atmosfera de voie buna la care participa mai multi tineri, se distreaza, danseaza, asculta muzica si savureaza cappuccino de la La Festa, adauga picanterii, lucru sugerat si de picurarea unor fulgi de ciocolata in cesti.

In general, promotiile organizate de La Festa, la fel ca si concurentii sai de altfel, constau in oferirea unui produs gratis, de genul 10 plicuri la pret de 8, sau oferirea de cani/ cesti din care consumatorii sa savureze tipul de cappucino ales.

Campaniile de comunicare de la Jacobs pozitioneaza produsul la nivelul de calitate pe care consumatorul l-a acceptat si in cazul celorlalte produse ale aceleiasi marci/companii si, in cadrul acestora se pune accent pe calitatea si gustul deosebit al cappuccino-ului de la Jacobs, unicate prin prisma apartenentei la marca.


Document Info


Accesari: 4971
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )