Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Decolorarea parului

Cosmetica


Decolorarea parului

Principiul decolorarii parului consta in a reduce sau a distruge materia coloranta( pigmentul) continuta in stratul pigmentar al parului. Produsele intrbuintate pentru decolorarea parului sunt:



Apa oxigenata - care este un lichid incolor, fara miros si se obtine prin amestecarea perhidrolului cu apa distilata in proportie variabila, ob&# 121j98b 355;inand o concentratie mai mare sau mai mica. Atunci cand proportia nu este buna, apa oxigenata degaja oxigen activ. Cantitatea de oxigen eliberata poate sa contribuie la nereusita unui decolorat sau vopsit sau chiar sa nu aiba loc decolorarea parului. Apa oxigenata este un oxidant decolorant si se intrebuinteaza pentru: decolorarea parului, vopsitul parului, neutralizarea permanentului rece. Ea trebuie pastrata la rece si intuneric si se evita orice contact al acesteia cu metalele. Transformarea perhidrolului in apa oxigenata se va face in concentratia necesara lucrarii ce urmeaza a fi executata.

Pudra decoloranta - ca L'Oreal sau Blondoran, care este un produs chimic, ce se amesteca, cu o concentratie de 6% (20 de volume) si 9%(30 de volume). Pentru a nu dauna parului nu trebuie niciodata ca acesta sa decoloreze prea puternic. Se pot executa grade diferite de decolorare, care tin seama de caracteristicile parului. Se cunosc 3 cazuri de decolorare a parului:

a.      Decolorarea parului cu o nuanta ( o decolorare usoara)

b.     Decolorarea parului cu doua nuante ( se produce o decolorare accentuata);

c.      Decolorarea parulu cu trei nuante ( se produce o decolorare puternica).

Felul si calitatea decolorarii parului depinde de mai multi factori:

de natura parului;

de culoarea naturala a parului;

de durata timpului in care se depune decolorantul;

de produsul intrebuintat cat si de concentratia de apa oxigenata folosita. 

In general aplicarea decolorantului se face pe par nespalat. Xn cazul in care perhidrolul nu se amesteca corect cu apa, sau apa oxigenata este prea slaba ori prea concentrata si pielea capului nu o poate suporta, decolorantul nu reuseste provocandu-se uneori arsuri pe pielea capului.

Pentru a transforma perhidrolul in apa oxigenata se recurge la masuratori. Cand se utilizeaza perhidrol cu concentratia de 30 de volume, de exemplu , la obtinerea a 100 g apa oxigenata de 9% se amesteca 30 de ml perhidrol + 70 ml apa distilata iar pentru prepararea a 100 g apa oxigenata de 6% amestecam: 20 ml perhidrol cu 80 ml apa distilata.

Daca nu aveti apa distilata folositi apa fiarta si racita.

Pentru culorile inchise folositi la un tub de vopsea ( de 60 g) 60 ml apa oxigenata de 6% ( 20 de volume)

Pentru culori deshise folositi la un tub de vopsea ( de 60 g) 60 ml apa oxigenata de 9% ( 30 de volume).

Executarea decolorarii parului

Pentru executarea decolorarii parului este nevoie de:

un vas de sticla, portelan sau plastic ( nu din metal);

o pensula;

manusi;

pudra de decolorat; ( L'Oreal, Blondoran sau Blondor);

apa oxigenata ( de 20 volume si 30 de volume).

Apa oxigenata se amesteca cu pudra de decolorat pana cand devine ca o smantana slaba. Nu este admis ca apa oxigenata sa depaseasca o concentratie maxima de 9% ( cu exceptia decolorarii suvitelor - 12%). Cand se foloseste o concentratie mai mare , in scurt timp parul se intinde ca un elastic, devine gelatinos si se rupe.

Pentru a decolora parul la radacina se procedeaza in felul urmator: se separa parul in patru , se face o cararede la frunte la ceafa si una de la o ureche la cealalta. Se depune decolorantul incepand de la spatele capului pe radacinile crescute, dupa aceea se va decolora si portiunea din fata prin trasarea de mici suvite. Timpul de oxidare este intre 10 si 60 de minute ( de la caz la caz ) dupa care se trece la spalarea parului chiar daca nu s-a obtinut culoarea dorita, deoarece dupa acest timp produsul mai lucreaza, numai oxideaza, in primul rand se indeparteaza prin limpezire cu apa calduta ( mai mult rece) intreaga cantitate de decolorant dupa care se spala parul foarte usor, cu un sampon nealcalin, deoarece pielea capului fiind foarte sensibila nu va putea suporta un spalat dur.

Cand se executa decolorarea penrtu prima data exista 3 posibilitati:

aplicarea decolorantului pe varfurile suvitelor;

aplicarea decolorantului pe lungime si varfuri;

aplicarea decolorantului pe toata lungimea parului, varfuri, lungime si radacina.

La prima decolorare trebuie sa se lucreze cu atentie pentru a obtine o culoare uniforma se procedeaza astfel: se face o carare despartitoare de la frunte la ceafa si de la o ureche la alta. Prin alegerea de mici suvite se depune decolorantul pe lungimea si varfurile parului. Operatia se incepe de la spate acordand multa atentie ca decolorantul sa nu atinga radacinile. Daca decolorantul atinge radacinile ele se vor decolora mai repede ( din cauza caldurii capului) si nu se va putea obtine o nuanta uniforma. Dupa aceea se decoloreaza portiunea de par din fata. Cand s-a obtinut nuanta dorita, se piaptana parul si prin alegerea de mici suvite se depune decolorantul la radacina. Cand culoarea parului s-a uniformizat si s-a obtinut nuanta dorita se trece la spalat.

Decolorarea parului inainte de vopsire

De multe ori se intampla ca inainte de vopsire sa fie necesara o decolorare a parului. Aceasta se impune atunci cand se urmareste obtinerea unei nuante mai deschise decat cea naturala. In acest caz, se va decolora radacina, sau tot parul si cand s-a obtinut prin decolorare nuanta dorita se spala parul usor si se vopseste nuanta dorita.

Decapajul

Prin decapaj intelegem scoaterea petelor de pe par. Se poate executa cu pudra de decolorat si cu apa oxigenata de 30 de volume sau cu vopsea ( blondul cel mai deschis din gama respectiva) si cu apa oxigenata de 30 de volume. O clienta poate avea 2 - 3 culori pe par. In acest caz, se decoloreaza incepand cu cea mai inchisa culoare indiferent unde se afla. Este bine sa se inceapa cu varfurile si ultima data cu radacina, care lucreaza mult mai repede. Materialele necesare sunt: pensula de vopsit, mantaua, manusi, vazonaj din sticla sau plastic, piaptan cu dintii rari.

Executarea suvitelor

Pentru a executa vopsirea in doua sau mai multe nuante se va proceda in felul urmator: indiferent daca parul este vopsit sau natural, se va pieptana bine parul, apoi se va pune o boneta de plastic subtire. Cu un ac de crosetat se gaureste boneta si se scot suvitele de par. Aceste suvite se vopsesc sau se decoloreaza, aplicandu-se preparatul ca la decolorat( cu concentratia maxima de 12%) si se lasa sa actioneze in functie de calittea parului cca. 30 de min. Este bine ca preparatul sa fie pregatit dupa ce s­-a incheiat executarea ( scoaterea) suvitelor. Dupa expirarea timpului de executie se limpezeste parul apoi se scoate boneta de plastic si se spala parul bine cu sampon.

Nu se lasa preparatul neaplicat mai mult de 5 minute deoarece oxideaza si isi pierde din calitati;

Nu se pune amoniac in pudra de decolorat si este bine ca parul sa nu fie spalat prea curand;

In timp ce decoloram trebuie sa avem in vedere sa nu facem ,insulite';

Timpul de actionare se calculeaza dupa ce s­-a terminat de aplicat preparatul pe ultima suvita de par.


Document Info


Accesari: 3847
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )