Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Antonio Gaudi

personalitati


An II Facultatea de Urbanism

Semestrul IV Sectia Peisagistica

Antonio Gaudi


Unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti ai Spaniei este Antonio Gaudi reprezentand cea mai importanta figura a arhitecturii catalane pe plan international. Acest lucru se datoreaza capacitatii sale de sintetizare a traditionalului si pentru originalitatea in solutiile tehnice cat si in genialitatea si unicitatea ornamentelor. Influentele majore ale arhitecturii sale sunt maure, orientale si gotice toate acestea fiind stiluri traditionale catalane.


Antonio Gaudi I Cornet s-a nascut in data de 25 iunie 1852 in Reus, Catalonia. Fiul lui Francesc Gaudi i Serra fierar si al Antoniei Cornet I Bertran, numele sau fiind Christened Antonio Plácido Guillermo Gaudí i Cornet. Termina studiile in Barcelona in anul 1878 iar acest oras ramane centrul activitatilor sale. O renastere culturala si politica Renaixenca, era in plina glorie. Economia prospera iar orasul era in expansiune datorita unei clase de mijloc ce dorea sa fie la current cu noile stiluri europene. Educatia si dezvoltarea lui Gaudi a fost influentata de teoriile lui Viollet-le-Duc (Entretients sur l'architecture) si Ruskin cat si de ideile generatiei modernista, miscarea Catalana corespondenta a Art Nouveaului formata in jurul anului 1888. Gaudi dezvolta repede o estetica specifica lui, pe baza acesteia creand stilul sau inconfundabil.

Primul sau proiect important a fost Casa Vicens in Barcelona (1883-1888). Fiind casa de vacanta a unui vanzator de ceramica ea reprezinta exemplul clar al stilului lui Gaudi reprezentat de numarul mare de detalii. Gaudi creaza o relatie stransa cu familia Güells, o familie de industriasi ce il finantase pentru o serie de opere astfel creandui prestigiul in cercurile din Barcelona. Printre operele facute pentru familia Güells se numara Pavellons Güell (1884-1887) Palau Güell (1886-1888), Güell Cellars (1895-1898), Cripta Colòniei Güell (1898-1908) si fantastical parc Güell (1901-1914). Celelalte cladiri cunoscute proiectate de Gaudi sunt:

-Colegiul Teresian (1888-1889)

-Casa Calvet (1898-1900)

-Bellesguard Villa (1900-1905)-constructie pt care Gaudi primeste un premiu

-Casa Batlló (1904-1906)-reface fatadele

- Casa Milà (1904-1906) cunoscuta si sub numele de La Pedrera fiind ultima lucrare civila a arhitectului.


In afara Barcelonei, Gaudi proiecteaza si alte lucrari emblematice precum:

-El Capricho (Santander, 1883-1884)

-Palatul Episcopal Astorga (León, 1889-1893)

-Casa de los Botines (León, 1892)

-Restaurarea Catedralei din Majorca

La sfarsitul vietii Gaudi atinge un inalt statut al personalitatii si devine din ce in ce mai izolat, astfel construind opera sa cea mai importanta: Sagrada Familia. Proiectul catedralei il incepe in anul 1884 si odata cu trecerea timpului, Gaudi se dedica din ce in ce mai mult acestuia, ajungand in anul 1908 sa refuze la orice alt proiect in favoarea proiectului catedralei. Lucreaza la proiect pana in anul 1926, anul mortii sale.

Lucrarile sale pot fi caracterizate prin prisma influentelor orientale, maure si gotice, o reinnoire in designul structural si prin inspiratia sa de natura organica (animale si plante): spre exemplu coloanele in forma de copacde la Casa Calvet sau de la Cripta Güell-Gaudi a luat ca sursa de inspiratie relatia stransa intre forma si structura, decoratie si functiune.


El Capricho, Sagrada Familia


Pavellons Güell, BellesguardIstoria Arhitecturii Moderne

Antonio GaudiMinu Cristian

Gr. 22P


Document Info


Accesari: 2794
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )