Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Constantin Brancusi

personalitatiConstantin Brancusi

(Hobita, 19 februarie 1876- Paris 16 martie 1957)


A sculptat zborul si a facut piatra sa înoate. A combinat simplitatea 616q1616g artei populare românesti cu rafinamentul avangardei pariziene, iar stâlpul portii de acasa a cucerit o lume întreaga. El si Rodin, profesorul sau, au fost artistii care au exercitat cea mai mare influenta asupra evolutiei scupturii moderne din secolul al XX-lea.

Am putea spune ca Badea Cârtan a avut urmasi la Hobita. La doar 11 ani, Brâncusi si-a parasit satul natal si a plecat pe jos la Craiova. Acolo a lucrat ca baiat de pravalie într-un restaurant. Tot la Craiova a urmat scoala de Arte si Meserii. S-a remarcat prin talentul sau deosebit si, la recomandarea profesorilor, s-a înscris la scoala de Arte Frumoase din Bucuresti, unde a realizat primele sale lucrari.

În 1904 , a plecat, tot pe jos, în Europa si a ajuns la Paris dupa doi ani. Rebel, turbulent, genial, Brâncusi a adus în atelierul din Impasse Ronsin esenta lucrurilor si a vietii.

A redescoperit forma originara, oul, ca izvor al vietii si început al lumii. Prin suita de Muze, reprezentând versiunile succesive ale unui portret de femeie, Brâncusi a ajuns la o maiestrita simplificare, întemeiata pe forma predilect ovoidala si pe curbele ascendente. "Domnisoara Pogany" este o fiinta stranie, cu ochi mari, bizantini.

În perioada 1937-1938, a venit în tara pentru a realiza, la Târgu Jiu, un complex sculptural modern fara egal, format din trei monumente : "Poarta sarutului", "Masa tacerii", "Coloana fara sfârsit".
Document Info


Accesari: 2206
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )