Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Georg Friedrich Händel (1685 - 1759)

personalitati


Georg Friedrich Händel (1685 - 1759)


"S-a impus īn istoria culturii muzicale ca o personalitate componistica uriasa, un talent universal, un adevarat patriarh al muzicii Barocului, numele sau stānd alaturi de cel al lui Johann Sebastian Bach... muzica lui Haendel este dominata de logica constructiilor arhitecturale care impune expresia clara si transparenta sonoritatilor."[1]Bach si Haendel gāndeau īn contrapunct la fel de 24424l117y firesc si de inevitabil cum respirau. Haendel a folosit un gen de contrapunct mai liber, mai departe de litera cartii si l-a folosit numai ca instrument pentru obtinerea anumitor efecte.

Melodia (vocala sau instrumentala), armonia, polifonia si dinamica lui Haendel sunt cele specifice Barocului. Melodia este spontana, echilibrata si bogata īn accente si frumuseti expresive extraordinare. Principiile armoniei sunt tonal - functionale, iar maiestria polifonica o demonstreaza īn fugi, passacaglii, ciaccone si variatiuni contrapunctice.

Händel este creatorul oratoriului grandios, īn care īntrebuintānd toate cuceririle īnfaptuite īn domeniul muzical pāna la el, reuseste sa se descatuseze de schemele operei italiene si sa dea libertate totala impulsului sau creator.

Opera lui Handel poarta marca personalitatii sale, el compunānd īn toate genurile epocii: piese concertante, arii 'da capo' italiene, uverturi si dansuri franceze, fugi germane, contrapunct anglican, toate, īn maniera proprie. Metodele sale de compozitie, sunt influentate de arta improvizatiei.

Pe lānga motete, cantate, opera lirica si opera seria, oratoriile ocupa un loc īnsemnat īn creatia sa.

Ca structura, oratoriul, (la fel ca opera), se compune dintr-o introducere orchestrala, uvertura sau simfonie, recitative, arii, ansambluri vocale (duete, tertete, cvartete) si coruri, acompaniate la cembalo sau de catre orchestra. Predomina īn alcatuirea sa, recitativul si aria, aria urmand de regula recitativul. G.F.Handel adopta in oratoriile sale structura tripartita, numindu-si sectiunile, acte ( Judas Macabeul,Samson) si parti( Messias ).

Haendel a compus trei oratorii, toate fiind compuse pe texte sacre: Israel īn Egipt, Messias si Oratoriul Ocazional.Aria "Rejoice"


Aria "Rejoice" face parte din oratoriul Messia. Oratoriul, scris īn 1741 pentru guvernatorul Irlandei, fiind cel mai celebru din creatia lui Handel si este scris īn trei parti, pe un libret extras din Biblie si aranjat de Charles Jennens.

Cele trei parti trateaza :

1. Profetiile legate de venirea lui Iisus, Buna Vestire si Nasterea.

2.Patimile, Īnvierea, Propavaduirea si o viziune extatica a īmparatiei Cerurilor.

3. Nemurirea sufletului. Māntuirea adusa de Iisus.

Aria evoca bucuria apropierii Domnului anuntānd domnia pacii. Este o arie de sopran, scrisa īn forma tripartita.

Debutul orchestral aduce tema ariei īn tonalitatea Si bemol major. Motivul principal este construit pe trepte, cu ajutorul extensiei intervalice. Este o tema echilibrata, sustinuta de mersul riguros al basului.

Vocea se afla īn dialog permanent cu orchestra(pianul), melismele si vocalizele acesteia fiind preluate sau continuate de pian.Vocalizele sunt deseori prezente pe fraze lungi, fiind sustinute armonic de catre pian si pastrāndu-se astfel echilibrul si unitatea ariei.

Īn masura 36 este readusa tema, īn tonalitatea dominantei Fa major. Aceasta interventie pregateste sectiunea mediana a ariei. Ea debuteaza īn tonalitatea sol minor, aducānd o schimbare de caracter catre registrul liric. Aici este anuntata Pacea pe care Domnul o va aduce. Sectiunea realizeaza modulatii la Fa major, pe o pedala a dominantei- do-, trecānd apoi la La major, apoi sol minor si re minor īn care se aseaza printr-o cadenta clara. Toate aceste tonalitati reprezinta cu maiestrie, bucuria si caldura cu cu care este vestita Pacea.

A treia sectiune readuce tonalitatea si bemol major, cu motivul principal expus mai īntāi la pian, apoi la voce.

Dialogul īntre voce si pian este sustinut mai mult decāt īn primele sectiuni. Preluarile motivelor prezentate la voce, de catre orchestra -pianul- trebuie sa pastreze caracterul vocal al enuntului initial, aceste preluari valorificānd caracterul ariei: plina de echilibru, bucurie si frenezie īntr-u venirea Domnului.

Interventiile orchestrei, īn cazul acesta ale pianului, sunt foarte importante datorita bogatiei culorilor timbrale care trebuie cautate si redate cāt mai viu. Pianul devine orchestra, īntr-un echilibru permanent, folosind toate resursele timbrale prin tuseul si imaginatia pianistului.
Iliut, Vasile, "O carte a stilurilor muzicale", vol.I, Editura Academiei de Muzica, Bucuresti, 1996, pag. 363


Document Info


Accesari: 4967
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )