Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




























Gheorghe Lazar

personalitati


Istoric


Gheorghe Lazar s-a nascut în Ardeal, la Avrig, în anul 1779 (5 iunie) si a murit tot acolo, în anul 1823 (17 Septembrie). Era fiu de tarani înstariti; fratele sau Oanea era, la 1823, primar al Avrigului. Scoala primara a facut-o la Avrig (1791-1798); gimnaziul la piari 333f56d stii din Cluj (1798-1801), si la Sibiu (1801-1802); filosofia si dreptul la Cluj (1802-1806), la aceiasi piaristi.




Nasterea gimnaziului si apoi a Liceului "Gheorghe Lazar" este strans legata de un context istoric care a favorizat-o: introducerea invatamantului in limba romana - in Principate si Transilvania.
In Principate, inca din 1694, luase nastere Academia domneasca de la Sf. Sava din initiativa domnitorului martir Constantin Brancoveanu, iar legislatia lui AlexandruIpsilanti din anii 1775-1776 favorizeaza patrunderea spiritului iluminist si a primelor scoli primare in limba romana.
In Transilvania, inca din anul 1559 se introdusese limba romana la Scoala din Scheii Brasovului, iar Scoala Ardeleana da un nou continut invatamantului romanesc; prin interesul acordat trec muntii aducand si in Principate spiritul nou al intelectualitatii iluministe. La inceputul secolului al XIX-lea se manifesta simultan doua miscari de redesteptare nationala: cea politica a lui Tudor Vladimirescu si cea culturala, declansata de marele carturar si patriot ardelean Gheorghe Lazar. Aceste doua spirite colaboreaza in taina. Dupa spusele istoricului N. Iorga, Lazar l-a ajutat ca iluminist pe neinfricatul pandur sa intocmeasca documentele oficiale, iar ca inginer, sa-si regleze tirul artileriei.
Preocuparea lui Gheorghe Lazar de a intemeia o scoala romaneasca trebuie privita si inteleasa prin prisma conditiilor de pe atunci. In jurul anului 1800, in Principate, invatatura se concentra intr-un singur fel de scoli. Erau scolile infiintate pe langa biserici, manastiri sau curtile domnesti, cu invatatori nepregatiti, de cele mai multe ori recrutati dintre dascalii de biserica, fara carti si fara metode. Cei 100 de ani de domnie fanariota izbutisera sa anuleze aproape cu totul interesul pentru un invatamant in limba romana. In aceasta privinta ne amintim cate greutati a trebuit sa intampine Gheorghe Lazar pentru a convinge pe boierii romani de necesitatea unui invatamant liceal in limba nationala. Izbanda lui, pastrand proportiile, realizarile care se puteau obtine in vremea aceea, a fost intr-adevar impresionanta. Nu putem spune ca de la Gheorghe Lazar ne-a ramas o scoala inchegata si organizata in raport cu cerintele de progres ale vremii. Meritul adevarat al miscarii lui Gheorghe Lazar este acela de a fi trezit un curent, de a fi chemat la actiune forte care zaceau intr-o cvasiamortire si de a fi starnit o miscare nationala pe care abia deceniile urmatoare aveau sa o canalizeze si sa o valorifice la justele ei dimensiuni.
Colegiul de la Sfantul Sava infiintat de Lazar in 1817, cu toate stramtorarile lui, a pregatit spiritele pentru ampla miscare nationala de la 1848, a format multe din personalitatile care vor juca un rol major in edificarea Romaniei moderne. Dupa 1850, in mod timid dar sigur, procesul de modernizare a societatii noastre capata temelii si consistenta. Experienta europeana demonstrase ca un invatamant puternic si diversificat este chezasia progresului economic si cultural. Avansarea societatii nu poate fi realizata fara profesionisti bine pregatiti in scoli de nivel mediu si superior. Framantarea epocii, ritmul sporit al proceselor de innoire, incetatenirea treptata a conceptiilor democratice, organizarea sistematica a vietii de stat, imping invatamantul pe primul plan. Din chiliile modeste, pierdute in dosul manastirilor sau al curtilor domnesti, scoala intra in arsenalul principal al preocuparilor si actiunilor politice de stat. De acest lucru, si-a dat seama fara indoiala, Alexandru Ioan Cuza, reprezentant de frunte al generatiei pasoptiste.
Chiar din primele zile ale urcarii lui pe tronul Principatelor, el a acordat o legitima prioritate problemelor de invatamant. Era clar ca singurul colegiu din Bucuresti, cel de la Sfantul Sava, nu putea satisface cerintele sporite ale societatii romanesti. Consecinta nu s-a lasat mult timp asteptata. Ca urmare, in Monitorul Oficial nr. 147/7 decembrie 1859, aparea ofisul domnesc nr. 518: "NOI ALEXANDRU IOAN I. Cu mila lui Dumnezeu si vointa Nationala, Domnul Principatelor - Unite, Tara Romaneasca si Moldova. La toti de fata si viitori, sanatate! Vazand raportul Ministrului nostru Secretar de Stat la Departamentul Cultelor si Instructiuni publice, cu nr. 3283 de la 21 ale lunii noiembrie, pe langa care Ni se supune acela al Eforiei scoalelor cu nr. 3532 pentru chibzuirea facuta denumirii gimnaziilor din Capitala, adica: a celui de opt clase ce exista astazi, cat si a celorlalte doua ce au a se infiinta, din care unul acum indata, oar altul cu inceperea anului scolastic 1860 si 1861. Considerand ca chibzuirea ce a facut Eforia pentru denumirile acestor gimnazii are un principiu semnificativ istoric, imprumutat de la persoane si fapte care stau in raport cu scoala: Am ordonat si ordonam: Art. 1 -Gimnaziul I-ul sau cel de opt clase, ce exista acum, sa se denumeasca cu vechea sa numire de gimnaziul Sf. Sava, ca una ce-i este consacrata printr-un curs indelungat. Art. 2 -Gimnaziul al doilea ce este a se deschide de indata ce acest an scolastic, se va denumi gimnaziul Lazar, in memoria raposatului doctor George Lazar, care a restituat limba romana in dreptul sau de limba de studii si a fost reintemeietorul scoalelor nationale din acest principat. Art. 3 -Gimnaziul al treilea ce este a se deschide in viitorul an scolastic se va denumi gimnaziul lui Matei Basarab in memoria acestui Domn, care afara de multe institute de pietate, a infiintat tipografii spre a se tipari carti in limba romana, a scos limba slavona din biserici si a pus fundamentul culturei limbei nationale. Art. 4 -si cel din urma - Ministrul Nostru Secretar de Stat la Departamentul Cultelor si Instructiunii publice va aduce la indeplinire aceasta ordonanta. Datu - s - a in capitala Noastra Iasi, la 25 ale lunei Noiemvrie, anul mantuirei una mie opt sute cinci zeci si noua si cel intai al Domniei noastre in Principatele - Unite ALEXADNRU IOAN CUZA Ministrul Secretar de Stat al Departamentului Cultelor si Instructiunii publice, A. G. GOLESCU No. 518."
Astfel, in ordinea vechimei, cel de-al doilea si cel de-al treilea gimnaziu din Bucuresti - gimnaziile "Gheorghe Lazar" si "Matei Basarab" - au acelasi act de nastere.







Document Info


Accesari: 2333
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )