Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
NICOLAE IORGA (1871 - 1940)

personalitati


NICOLAE IORGA (1871 - 1940)Personalitate monumentala a culturii romanesti, barbat inzestrat de Dumnezeu cu o memorie fenomenala, cel mai mare poligraf al neamului romanesc (circa 1250 de volume publicate si 25. 727f54h 000 de articole), Iorga s-a nascut, precum multe minti luminate, in nord de tara, la Botosani. In urbea natala, urmeaza scoala primara si gimnaziul, uimindu-si profesorii. Termina Liceul National din Iasi (1888); reuseste intr-un singur an sa absolve Universitatea din Iasi ('magna cum laudae', 1889). In anul in care se stingeau Eminescu si Creanga, era deja considerat un fenomen. Face studii stralucite la Paris, Berlin si Leipzig, obtinand doctoratul (1893) si devenind la 23 de ani membru corespondent al Academiei (academician va deveni in 1911). Tanarul savant castiga, in 1894, prin concurs, catedra de istorie, la Universitatea din Bucuresti. A cutreierat marile metropole europene, scotocind in arhive documente cu privire la istoria romanilor. Cunoaste aproape toate limbile moderne (in multe din ele a si scris). In 1903, a luat conducerea revistei Samanatorul. In 1906, infiinteaza ziarul sau Neamul romanesc, unde a scris zi de zi, pana la asasinarea sa miseleasca, dovedind o imensa dragoste fata de tot ce este romanesc. A fost un excelent orator, cu glasul tenoral, usor graseiat. A locuit si scrie multi ani, in casa sa de la Valenii de Munte, cumparata in 1907 si unde era tipografia sa 'Neamul romanesc'. Din 1922, cursurile de vara de la Valenii de Munte au luat denumirea 'Universitatea populara N. Iorga'. Aici e astazi muzeu memorial, cu obiecte si mobile ce au apartinut savantului.

La 27 noiembrie 1940, ora 5 dupa amiaza, este ridicat fortat de la masa de lucru (de la vila sa din Sinaia) si asasinat bestial de catre legionari, la Strejnic, langa Ploiesti. La 69 de ani, inima si capul savantului erau ciuruite de gloante.

Istoric de mare clasa europeana, cu o opera monumentala in acest domeniu, om politic energic (a infiintat partidul national-democrat, a fost prim ministru si un apropiat al Casei regale), Iorga a fost prolific si in istoria si critica literara.

Ca poet liric, a scris poezii, cantand iubirea, natura, istoria. Cea mai reusita este drama istorica Doamna lui Ieremia, despre destinul tragic al Elisabetei Movila. Ca memorialist, a lasat masivele volume: Oameni care au fost si O viata de om, asa cum a fost.Document Info


Accesari: 2094
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )