Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ELEVUL IN COMUNISM

profesor scoala
"Carnetul de elev este oglinda activitatii scolare si a conduitei elevului. Calitatea de elev trebuie sa se reflecte in atitudinea perseverenta si entuziasta fata de invatatura si munca, in comportarea corecta si demna in scoala si societate."

Inzestrat cu 4 drepturi si nu mai putin de 15 indatoriri, scolarul anilor '70 nu are altceva de facut decat sa se conformeze normelor. Printr-un paragraf de esenta si stil mafiotic, elevului i se prezinta un veritabil contract de fidelitate politica si executie patriotica (similar vii­toa­relor juraminte militare sau angajamentelor de Securitate), pe care este somat, daca nu sa-l semneze cu sange, macar sa-l respecte cu sfintenia discipolului comunist: "Elevul are indatorirea fundamentala sa iubeasca patria noastra, Republica Socialista Roma­nia, sa dovedeasca dragoste si devotament fata de partid, pentru cauza socialismului si comunismului, prin atitudinea lui fata de invatatura si munca, prin intreaga sa comportare in scoala si in afara scolii, prin pretuirea traditiilor glorioase de lupta ale poporului pentru eliberarea nationala si sociala, prin participarea la actiunile patriotice."

sa duca intre 1 si 3 kg de macese, catina, culegeau prune, mergeau la culesul fanului iar in cazul elevilor de liceu/ scoala profesionala care participau la activitati practice in uzine statul acorda la incheierea scolii o suma derizorie pe CEC.

"Eu nu munceam, aveam scutire medicala. Uneori participam la ingrijirea lotului scolii pentru ca imi placea".: spune mama zambind.

Orele se desfasurau in perfecta liniste. In clasa mamei, elevii erau grupati in functie de nivelul de cunostinte: "randul I: cei mai buni, randul al doilea: nivelul mediu, randul al treilea: elevii cu cele mai mici note." Insa profesorul se ocupa de toti in mod egal.

"Ora de germana, insa, era diferita de toate celelalte" spune mama : "profesoara era nemtoaica, nu stia sa vorbeasca bine limba romana si elevii nu reuseau sa inteleaga bine materia, "aveam voie sa ne miscam, dar nu faceam galagie."Clasa a VI-a 1976-1977

in jumatate: doamna profesoara Vagner Heide

Dreapta jos Iov Petruta
Exista coruptie pe vremea comunista?


ELEVUL
IN

COMUNISM

CERCETARE


Document Info


Accesari: 16964
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )