Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Imbunatatirea memoriei - discurs

sociologie
Imbunatatirea memoriei - discurs


Un om obisnuit nu foloseste mai mult de zece la suta din capacitatea sa de memorare. El iroseste nouazeci la suta incalcand legile firii dupa care functioneaza memoria.
Aceste legi firesti ale memoriei sant foare simple Sant numai trei. Pe scurt, ele sant intiparirea, repetarea si asocirea de idei.

Cea mai importanta regula a memorarii este: intipariti temeinic in minte ceea ce doriti sa retineti. Pt asta trebuie sa va concentrati.Cinci minute de concentrare puternica, sant mai eficiente decat zile interbgi de bajbaieli printr un labirint mental. "Daca am invaatat ceva in viata, este concentrarea, pe care de altfel o eersez zilnic, indiferent de imprejurari. Ma concentrez asupra lucurluip e care l am de facut in momentul respectiv.

Acesta este unul idintre secretele puterii, mai ales a puterii memoriei.

"In general, mintea omuilui nu observa decat a mia parte din ceeac e vad ochii. Este de necrezut cat de putin folosim din spiritul nostru de observatie."Ine afirma ca n are memorie buna. nu I adevarat, n are spirit de observatie. Ise pare firesc ca un aparat foto sa nu poata face poze pe ceata, dar se asteapta ca mintea lui sa retina imaginile sterse si incetosate. Joseph Pulitzer, pusese    o placuta cu urmatoarele trei randuri pe biroul tuturo r redactorilor: Precizie;Precizie;Precizie.

Asta le cerea.Ascultati cu atentie numele unui om >insistati asupra cacestui lucru. Rugati l sa l repete. Intrebati l cum se scrie. Se va simti maguluit de interesul pe caare I l aratati, iar voi veti putea sa va amitniti numele lui, pentru ca v ati concentrat asupra lui. BV ati facut oimpresie clara, precisa.

Mintile noastre se bazeaza pe vaz. Imprezsiile vizuale raman. Nervii care fac legatura intre ochi csi creier sant de douazeci si cinci de ori mai mari decat cei care pn in contact urechea si creierul. "Ceea ce vezi o data valoreaza cu ceea ce auzi de o mie de ori."

Scrieti un nume, un numar de telefon, planul discursului    pe care vreti sa l retineti. Uitati va la ce ati notat. Inchideti ochii si vizualizati totul cu literer de foc.

Prin repetitie se memoreaza foarte mult..Puteti memora orciat de mult daca veti repeta suficient. Nu d e de ajuns insa o repetitie mecanica, papagaliceasca. Repetitia inteligenta, in concordanta cu trasaturi bine stabilite din mitnea voastra, este ceeea ce vea trebuie.

"Mintea noastra este o adevarata masinarie de asocieri de idei. :

O memorie antrenata se sprijina pe    un sistem de asocieri bine organizat. ;eficienta sa depinde de doua trasaturi: de puterea asocierilor de idei; si in al doilea rand de numarul lor."Secretul unei memorii bune" este sa facem multe asocieri de idei cu fiecare lucru pe care dorim sa ni l amintim.Dar formarea asocierilor de idei in cazul unui anumit lucru nu este altceva decat atentia acordata subiectului in cauza.Pe scurt, in cazul a 2 pers cu acceeasci experietnta, cel care se gandeste cel mai mult la experientele sale si le include in niste relatii cat mai sintetice va avea si cea mai buna memorie."

Cum putem sa itnroducem aceste fapte intr un sistem de relatii interdepenetnt? Descoperindu l e sensul, gandindu ne temeinic la ele. De ex, daca veti rasp la urmat intrebari referitaore la un eveniment nou, acest sistem va va ajuta sa l plasati intr o relatie sintetica:

De ce se intampla asa?

Cum se intampla?

Cand se itnampla?Unde se intampla?

Cine a spus ca se intampla asa?

Analizati cu atentie fizionomia necunoascutului.Obs ce culoare au ochii lui si parul , uitati va bine la trasaturile lui. Bagati de seama cum este ibmracat, ascutatii cu atentie felul de a vobi, icnercati sa obtineti o imagine cat mai clara, mai vie si mai precisa a fizionomie si a personalitatii sale si incercati sa gasiti ceva comun intre acestea si numele lui.

De ex la cifre, daca el veti lega de o poveste, memorarea se face mult mai repede si mai usor.

Exista numai doua modalitati prin care ne putem aminti ceva: mai intai, printr un stimulent exterior si in al doilea rand printr o asociere cu ceva care exista deja in mintea noastra.

Nu ne putem imbunatati memoria in toate directiile.

Sa recapitulam: daca aplicam si folosim principiile prezentate in acest capitol, ne vom imbunatati memoria. Dar, daca nu aplicam aceste rpincipii, memorarea a zece milioane de date despre baseball nu ne va fi de nici un folos in memorarea datelro de la Bursa.Datele care n au nici o legatura intre ele nu pto fimemorate in acelasi context. Mintea noastra este de fapt o masinarie ce asociaza ideile."

Repet: intiparirea, repetarea si asocierea de idei.

Cea de a doua lege a memoriei este repetitia. Putem retine aproape orice daca repetam suficient. Dar , pe masura ce repetai nu uitati rmatoarele lucruri:

a)      Nu va apucati sa repetati un lucru pana ce il retineti. Repetati l o data, de doua ori, revenind asupra lui mai tarziu. Repetarea dla intervale diferite de timp va va ajuta sa retinti o informatie de doua ori mai repede decat daca repetati nuami in limitele unui timp anume.

b)     Dupa ce memoram o informatie, cel ami mult uitam in primele opt ore, mai mult chiar decat in urmatoarele treizeci de zile. ; asa incat, revedeti va notitele cu cateva minute inainte de a va ridica sa tineti discursul.

c)     Pentru a va aminti punctele rpicnipale ale discursului vostru, puneti l eintr o ordine logica pentru ca fiecare sa duca automat la urmatorul.

d)     In ciuda tuturor precautiilor, se poate intampla sa uitati dintr o data ce aveati de spus, situatie in care va puteti sal va de la dezastru folosind ultimele cuvinte din ultima fraza pentru a forma o noua fraza. Acest lucru poate dura asa pana cand va amintiti pasul urmator.
loading...
Document Info


Accesari: 1900
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )