Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
REPERE ALE SOCIOLOGIEI ECONOMICE

sociologie
REPERE ALE SOCIOLOGIEI ECONOMICE


Introducere la tema tratata: sunt analizate principalele teorii si doctrine emise in intervalul de timp dintre secolele al XVII-lea si al XX-lea.
Obiectivul temei: pozitionarea sociologiei economice in campul istoric al stiintelor


Concepte cheie tratate in aceasta tema: fiziocratism, mercantilism, liberalism, economie domestica inchisa, economia urbana (oraseneasca), economie nationala, economie mondiala, darvinism social.


Rezumatul temei tratate

[1]: ei au aratat pentru prima oara ca fenomenele economice ca si cele sociale au o regularitate, o desfasurare obiectiva, fiind independente de vointa omeneasca, precum si faptul ca exista in societate o ordne naturala dupa care se conduce viata sociala, in mod necesar, determinat. Pornind de la considerarea stricta a fenomenelor economice, fiziocratii si-au extins deductiunile pana la societate in general, pregatind cercetarile sociologiei de mai tarziu.

[2], s-a uitat faptul esential ca el a scris nu numai "Avutia natiunilor", in care porneste de la ipoteza ca omul ar fi strict individualist si egoist, ci si o a doua mare lucrare, de care era foarte mandru: "Teoria sentimentelor morale", care are alt punct de plecare: profund umanist, moral si altruist.prin care Adam Smith intregea analiza facuta lumii. [Astazi], declarandu-se ipoteza lui din "Avutie" drept singura baza de desfasurare a activitatii in societate, se poate promova mai usor un soi de darvinism social, folositor unora, dar daunator marii majoritati a populatiei, prin care statului ii mai ramane doar rolul sa guverneze acumularea primitiva a capitalului si goana dupa profit, oamenii comportandu-se unii fata de altii, asa cum spuneau anticii, ca lupii.


Economistii germani domina prima parte a secolului al XIX-lea in teoria economica. Pornind de la criteriul schimbului, R. Hildebrand a propus trei tipuri de economii: economia fara schimb, economia cu moneda si economia cu credit. Elaborandu-si al sau sistem al economiei nationale, Friedrich List a clasificat patru tipuri de economii: pastorala, agricola, agricola-manufacturiera si manufacturiera. Iar Karl Bucher, la randul sau, a propus patru stadii:

[3]: de pilda, imbracamintea lucrata de ai casei din canepa sau lana produsa in gospodarie si purtata de familie. Se produce personal si se consuma chiar de producatori;

[4] este un curent sociologic aparut in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, care incearca sa explice dezvoltarea sociala si raporturile dintre oameni prin extinderea mecanica asupra vietii sociale a legilor biologice ale luptei pentru existenta si ale selectiei naturale, descoperite de Darwin in lumea plantelor si animalelor. Darvinismul social neaga legitatea obiectiva specifica a dezvoltarii societatii si incearca, pe aceasta baza, sa prezinte capitalismul ca o oranduire conforma naturii si, prin urmare vesnica.

Va rugam sa studiati si sa comentati urmatorul text:

"Progresul si civilizatia mea au drept scop indreptarea relelor si imbunatatirea societati omenesti, iar nu desfiintarea lor si intoarcerea la omul salbatec sau la omul naturii.[Omul trebuie sa fie neaparat sociabil], fiindca numai in contactul cu alti oameni isi poate multumi aspiratiunile sufletuuli si ale intelectului, caci numia in starea sociala poate gasi sprijinul necesar la implinirea trebuintelor si dorintelor sale, numai in viata sociala se poate lumina si perfectiona. Prin schimbul ideilor sale cu acelea ale altor oameni isi mareste cercul cunostintelor; puterea fiecaruia se adauga si se inmulteste cu puterile de aceeasi natura ale celorlalti si dobandeste astfel ceea ce putem numi lucrarea spiritului romanesc. Industria si mestesugurile, artele, stiintele si literatura, aceste mari si frumoase producte ale inteligentei, care suie pe om atat de sus in ordinul moral si intelectual, sunt monumente nedestructibile ridicate de lucrarea colectiva a spiritului si a puterii omenesti, adica a sociabilitatii".
[7] sustine ca economicul (sau civilizatia) este tot spirit obiectiv, dar in alt gen decat cultura., sensul economicului nu vine decat de la om, de aceea civilizatia nu constituie un domeniu de scopuri, ci, un domeniu de mijloace. Civilizatia ne ajuta sa traim, ne mareste confortul, ne face sa fim ceea ce suntem si ne mentine, cultura merge insa mai departe. Ea constituie adevaratul progres, ea ne indica ceea ce ar trebui sa fim si ajuta la treptata indepartare a aomului de animalitate, la realizarea omului ca om.


Teste pentru autoevaluare la tema tratata- alelgeti raspunsul eronat:

Curentele economice si sociologia economica;

Curentele sociologice si sociologia economica;

Teorii ale sociologiei economice in secolul al XX-lea.
Mihai Ralea - Introducere in sociologie, Casa Scoalelor, 1944, p. 9

Nicolae N. Constantinescu -    Op. cit., p. 9

Dimtrie Gusti si Traian Herseni - Elemente de sociologie, cu aplicatii la cunoasterea tarii si a neamului nostru, Cisinau, 1992, p. 185 - 186

R. Sommer si R. Tomoiaga - Mic dictionar filosofic, editia a II-a, Bucuresti, Editura Politica, 1973, p. 130 - 131 (selectiv)

Ion Ghica - Scrisori, vol. I, p. 123-124, citat dupa Miron Constantinescu si colaboratorii - Gandirea sociologica din Romania, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1974, p. 27

Mihai Ralea - Introducere in sociologie, Casa Scoalelor, 1944, p. 62 - 63 (selectiv)

Traian Herseni - Realitatea sociala - incercare de ontologie regionala, Editura Institutului Social Roman, Institutul de Arte Grafice Luceafarul, fara an, p. 102

Document Info


Accesari: 1810
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )