Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Asistenta sociala - Cadrul institutional si legislative

Asistenta sociala
Asistenta sociala

Cadrul institutional si legislativeAsistenta sociala dezvoltata rapid dupa 1990 a avut mai degraba un caracter fragmentat, constituit mai ales în jurul unor situatii de criza. Încercarea de descentralizare rapida care 16516d319q a avut loc mai ales dupa 1997 a generat incoerenta organizationala, costuri sociale ridicate si a scazut capacitatea de supervizare si control, în acelasi timp functionând mai multe institutii de coordonare pe domenii sectoriale cum sunt copiii în dificultate, familia, persoanele vârstnice, persoanele cu handicap. Sistemul de asistenta sociala este caracterizat prin mentinerea orientarii structurale, fara o strategie coerenta si unitara, ceea ce poate conduce la o scadere generala a eficientei.

Din aceste consid erente, se impunea crearea unui cadru legislativ care sa permita implementarea unui sistem national coerent de asistenta sociala si care sa conduca la diminuarea si chiar eliminarea starii de saracie prin eficientizarea sistemului de prestatii si servicii sociale acordate categoriilor cele mai defavorizate ale populatiei, precum si consolidarea responsabilitatii institutionale în furnizarea acestora.

Pentru realizarea acestui obiectiv în anul 2001 a fost adoptat un pachet de acte normative care au conturat cadrul juridic pentru reforma si dezvoltarea sistemului national de asistenta sociala.

Principalul act normativ din acest pachet legislativ îl constituie Legea nr.705/2001 privind sistemul national de asistenta sociala care deschide o noua etapa în politica de asistenta sociala bazata pe acumularile profesionale si institutionale din sistem.

Principalele directii ale acestui nou sistem sunt:

1. o noua abordare a constructiei institutionale;

2. descentralizarea asistentei sociale la nivel de autoritate locala

3. organizarea serviciilor publice de asistenta sociala pe urmatoarele principii

fundamentale

· centrarea pe familie si comunitate;

· organizarea comunitara;

· parteneriatul

· complementaritatea

· diversificarea activitatilor pe masura cresterii resurselor.

În baza Legii nr.705/2001 au fost elaborate si adoptate doua acte normative care se refera în special la începutul constructiei institutionale a noului sistem de asistenta sociala în România.

Astfel, prin Hotarârea Guvernului nr.773/2002 s-a reglementat organizarea si functionarea Comisiei Interministeriale privind asistenta sociala, care are rolul de a elabora politica unitara, de a coordona activitatile la nivel national si de a aviza politicile si masurile sectoriale în domeniul asistentei sociale.

Regulamentul-cadru de organizare si functionare a serviciului public de asistenta sociala a fost aprobat prin Hotarârea Guvernului nr.

Serviciul public de asistenta sociala organizat la nivel judetean are drept scop aplicarea politicilor si strategiilor de asistenta sociala si îndeplineste, în principal, functiile de strategie, de coordonare, de administrare, de colaborare si de reprezentare.

Serviciul public de asistenta sociala organizat în subordinea consiliilor locale are rolul executiv de identificare si de solutionare a problemele sociale ale comunitatii, prin acordarea unor prestatii si servicii sociale.

Prestatii si servicii sociale acordate în sistemul de asistenta sociala

Pentru mentinerea functiilor familiei, prevenirea abandonului si mentinerea coeziunii familiale, au fost adoptate o serie de masuri legislative care se adreseaza familiilor cu copii indiferent daca acestia provin din casatorie, sunt adoptati ori care au fost încredintati sau dati în plasament familiei. Acestea reglementeaza acordarea urmatoarelor prestatii si servicii sociale:

- Alocatia de stat tuturor copiilor în vârsta de pâna la 16 ani sau 18 ani daca urmeaza una din formele de învatamânt prevazute de lege, cât si tinerilor în vârsta de peste 18 ani, pâna la terminarea cursurilor învatamântului liceal sau profesional, organizate în conditiile legii;

- Alocatia suplimentara pentru familiile cu copii. Studiile si analizele efectuate au arata ca un grup cu risc social crescut este familia cu copii si în special familia care are în îngrijire doi, trei si patru copii;

- Alocatia lunara de întretinere pentru fiecare copil încredintat sau dat în plasament;- Alocatia pentru copiii nou-nascuti - se acorda mamelor, o singura data, pentru fiecare dintre primii patru copii nou-nascuti vii;

- Ajutorul social lunar pentru sotiile celor care satisfac serviciul militar obligatoriu;

- Acordarea de rechizite scolare elevilor înscrisi în învatamântul de stat, primar si gimnazial, la cursuri de zi si care provin din familii al caror venit net lunar pe membru de familie este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe tara.

Ca o deschidere catre societatea civila reprezentata prin organizatiile neguvernamentale, în anul 1998 a intrat în vigoare Legea nr.34/1998 privind acordarea de subventii unitatilor de asistenta sociala, înfiintate si administrate de asociatii si fundatii cu personalitate juridica româna.

Prin aplicarea acestui act normativ s-a urmarit atât acordarea de sprijin financiar organizatiilor neguvernamentale în vederea îmbunatatirii calitatii serviciilor de asistenta sociala pe care acestea le acorda, cât si promovarea parteneriatului dintre administratia publica si societatea civila.

Acest sprijin contribuit la furnizarea de servicii sociale categoriilor defavorizate ale populatiei. Nivelul subventiei pentru fiecare persoana asistata este de 600.000 lei lunar. În anul 2003 beneficiaza desubventii de la bugetul de stat un numar de 70 asociatii si fundatii pentru un numar de 7.016 persoane asistate.

Masa la cantinele de ajutor social se acorda în conformitate cu prevederile Legii nr.208/1997, familiilor cu copii în întretinere, copiilor, sau oricarei alte persoane aflate în dificultate, gratuit sau cu plata unei contributii, în functie de veniturile lor. Pentru persoanele care nu se pot deplasa, cantinelede ajutor social pot organiza distribuirea hranei la domiciliul acestora sau furnizarea produseloragroalimentare la pretul de achizitie.

Acordarea de microcredite persoanelor aflate în dificultate - programul se adreseaza persoanelor aflate în situatii de extrema dificultate care nu au un loc de munca si realizeaza venituri nete lunare pe membru de familie de pâna la 50% din salariul de baza minim brut pe tara si care desfasoara sau sunt autorizate sa desfasoare activitati pe cont propriu, aducatoare de venituri.

Tendinte în reforma sistemului de asistenta sociala

Pentru perioada urmatoare este imperios necesar a se continua elaborarea legislatiei secundare în contextul reformei asistentei sociale initiata prin Legea cadru nr. De asemenea, conditiile de acordare a drepturilor de asistenta sociala pentru categoriile defavorizate (copii, personae vârstnice, persoane cu handicap s.a.) se vor reglementa prin elaborarea de legi speciale sau, dupa caz, prin actualizarea celor existente.

Necesitatea realizarii noii constructii institutionale si reformei a sistemului de asistenta sociala este prevazuta si în documentele care stabilesc conditiile de aderare a României la structurile Uniunii Europene fiind cuprinse atât în Programul Prioritar de Masuri pentru Integrarea Europeana, cât si în Roadmap-ul pentru România, comunicat de catre Comisia Europeana.

În ambele documente se regasesc urmatoarele directii de actiune ce trebuie realizate în perioada imediat urmatoare:

· Îmbunatatirea cooperarii inter-institutionale, prin clarificarea repartizarii responsabilitatilor la nivel local si între nivelul local si national în ceea ce priveste implementarea legislatiei referitoare la asistenta si protectie sociala;

· Asigurarea personalului de specialitate necesar la nivel central si în special la nivel local, precum si a resurselor bugetare acoperitoare pentru nevoia sociala;

· Dezvoltarea statisticii sociale, în special în domeniul saraciei si excluziunii sociale.

BIBLIOGRAFIE:

https://sas.mmssf.ro/despreSAS_prezentare.php

https://www.adroltenia.ro/down/planuri/i_7_asistenta_sociala.pdf

Document Info


Accesari: 5231
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )