Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Servicii de asitenta sociala

Asistenta sociala


Asistenta sociala-C3

Servicii de asitenta sociala

Pe langa institutiile si organizatiile care se ocupa de serviciile de asistenta sociala si de repartizarea fondurilor, in ultimii ani s-au evidentiat tot mai mult organizatiile neguvernamentale. Acestea ar trebui sa dezvolte activitati concrete, dar si s 23123q165x a stimuleze direct politica de creare de locuri de munca si elaborarea si lansarea unor programe sociale de sprijin si dezvoltare a comunitatii.Se spera ca organizatiile nonguvernamentale vor avea rol important in reconstructia societatii civile. Pornind de la acest rol ar trebui ca statul sa le ofere sprijin financiar, implicandu-se astfel mai mult in controlarea standardelor de controlare a organizatiilor nongivernamentale, iar pe de alta parte in activitati de asistenta sociala.

Din analizele privind dezvoltarea sistemului de asistente sociale reiese necesitatea implicarii asistentului social ca profesionist in conducerea activitatii desfasurate de organizatiile nonguvernamentale in furnizarea efectiva de servicii si in oferirea de servicii de consiliere in mari intreprinderi, scoli, crese, penitenciare, centre de recuperare pentru militari in termen.

Dupa revolutie, problemele sociale ale Romaniei mostenite de la regimul comunist s-au exacerbat; au devenit alarmante procese sociale, ca scaderea rapida a veniturilor sociale, cresterea in masa a saraciei, explozia inegalitatilor sociale, cresterea insecuritatii locurilor de munca, cresterea ratei somajului, alienarea politica a unei largi parti a populatiei, demoralizarea datorata lipsei formelor eficiente de participare la viata social-politica, neincrederea in persoanele si institutiile politice, lipsa de transparenta a conducerii politice, coruptia accentuata datorata lipsei mecanismelor de control, cresterea ratei criminalitatii, a violentei, a abuzurilor de tot felul, accentuarea unor conflicte etnice, marginalizarea unor grupuri sociale, aparitia ca fenomene sociale noi a copiilor strazii, vagabondajului, consumului de droguri, a miscarilor homosexalilor.

Prestatii si servicii oferite:

q       Alocatia de stat pentru copii, ajutor cu caracter universal, care se acorda tuturor copiilor intre 0-16 ani sau pana la 18 ani, daca urmeaza o forma de invatamant sau daca sunt handicapati. Cuantumul este fix, 65000 lei pentru primul copil, 100000 lei pentru al 2-lea copil si urmatorii. Aceasta suma nu depinde de mediul de viata, de ocupatia si salariul parintilor. Valoarea procentuala a alocatiei a scazut continuu raportat la salariul mediu pe economie: 1989-10,5%; 1994-4,7%; 2000-3%.

q       Alocatia pentru intretinere pentru minori aflati in plasament familial sau incredintati unei familii sau persoane; aceasta este acordata familiei sau persoanei careia i s-a incredintat un minor spre crestere sie ducare; este o suma fixa.

q       Ajutor pentru sotiile de militari in termen, care nu au alte mijloace de existenta, sunt inapte de munca, sunt gravide peste 5 luni sau au in ingrijire copii sub 8 ani. Ajutorul este sub forma unei sume fixe, lunare, pe durata stagiului militar, diferentiata in functie de mediu (rural sau urban).

q       Ajutor pentru mame cu multi copii-peste 3-aflatii in ingrijire pana la 18 ani, respectiv 25 ani. Suma fixa poate fi pe durata vietii mamei.

q       Indemnizatia de nastere: o suma fixa ce se acorda sub forma de ajutor de la a 2-a nastere.

q       Un ajutor trimestrial, banesc, obtinut pe baza de cerere si acordat, in urma unei anchete sociale, persoanelor aflate in incapacitate de munca, adulti si varstnici, fara venituri sau cu venituri mici, fara sustinatori legali sau sustinatori care nu-i pot sprijini.

q       Ajutor ocaziona in bani sau obiecte acordate acelorasi categorii de persoane. Se poate atribui de maxim 4 ori pe an pe baza de cerere. Este reprezentata de o suma fixa indexabila.

q       Ajutor in caz de deces a unei persoane lipsite de venituri sau cu venituri mici, dependenta social, fara sustinatori legali. Se incaseaza de cel sau cei care se ocupa de inmormantare, pentru acoperirea partiala a cheltuielilor.

q       Pensia sezoniera pentru incalzire pe timp de iarna acordata pe baza de cerere si probata prin declaratie de venit pe membru de famile.

q       Subsidii, alocatii, ajutoare si inlesniri acordate persoanelor cu nevoi speciale. Sursa acestora este fondul de risc si accidente completat la bugetul de stat. Acesta este administrat de Secretariatul de stat pentru handicapati si Inspectoratele judetene pentru handicapati. Masurile de protectie pentru handicapati sunt:

a).ajutorul special acordat persoanelor adulte incapabile de munca, fara venituri proprii datorita handicapului;

b).pensia sociala pentru nevazatori se acorda pe toata durata handicapului, indiferent de varsta si de veniturile pe care persoana le realizeaza din pensie sau salariu; are un cuantum fix de 100% pentru gradul I si 50% pentru gradul II din salariul minim pe economie indexat;

c).alocatie de stat pentru copii cu handicap, acordata pana la 18 ani si reprezentand dublul alocatiei pentru copiii normali;

d).salariul lunar pentru ingrijirea unei persoane cu handicap-se acorda persoanei ce are in ingrijire si supraveghere permanenta un minor sau un adult cu nevoi speciale; suma este egala cu salariul unei asistente sociale cu pregatire medie;

e).alocatie de intretinere pentru copii cu handicap aflati in plasament familial sau atribuiti unei persoane sau familii pentru crestere si educare; reprezinta salariul minim brut pe economie indexat;

f).concediul de maternitate pentru mama copilului cu handicap se plateste pana la 3 ani ai copilului;

g).gratuitate pentru acordarea de orteze, proteze, dispozitive de mers, indiferent de cauza invaliditatii pentru copii, elevi, adulti, care ai un venit lunar mai mic decat salariul minim pe economie;

h).scutirea de taxe vamale.


Document Info


Accesari: 3047
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )