Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Subsidii acordate persoanelor cu nevoi speciale

Asistenta sociala


Asistenta sociala-C4 (continuare)

Subsidii acordate persoanelor cu nevoi speciale:

-se acorda gratuit in folosinta motorete, motociclete adaptate pentru persoanele cu deficiente motorii si autoturisme de mic tiraj 22422o1421w cu comenzi adaptate pentru persoane cu nevoi speciale;-cresterea sumei exceptate de impozit pe venit in cazul persoanelor cu handicap care lucreaza;

-gratuitate la instalarea, montarea si plata abonamentului telefonic;

-gratuitate pentru transportul urban al persoanelor cu handicap si a ingrijitorilor acestora;

-gratuitate de 6-12 calatorii cu trenul pentru persoanele cu handicap si ingrijitorii acestora;

-reduceri de preturi, bilete cu regim special in statiunile balneoclimaterice; concedii de odihna suplimentare, pensionare cu reducerea varstei in cazul persoanelor care lucreaza;

-reducerea impozitului pe profit proportional cu ponderea persoanelor cu nevoi speciale in totalul personalului.

q       Alocatii de sprijin pentru somaj acordate pe durata a 18 luni dupa expirarea perioadei de ajutor de somaj. Alocatia reprezinta 60% din salariul minim brut pe economie.

q       Masa gratuita la cantinele de ajutor social.

q       Servicii de asistenta sociala la domiciliu.

q       Forme de ocrotire institutionala a unor categorii de minori, a persoanelor adulte cu handicap, a bolnavilor cronici si a varstnicilor.

Servicii sociale specifice perioadei de tranzitie care urmeaza a se dezvolta:

-servicii de protectie a copilului impotriva maltratarii si a abuzurilor;

-servicii de sprijin si consiliere a somerilor;

-servicii de integrare sociala a delincventilor;

-servicii la domiciliu pentru toate categoriile de persoane vulnerabile;

-centre de consiliere familiala;

-servicii la nivel comunitar;

-servicii sociale de intreprindere;

-servicii sociale de educatie sexuala in scoli;

-servicii sociale pentru persoanele care consuma droguri, unde munca ar trebui sa se realizeze in echipe;

-servicii pentru potentiale victime ale infractiunilor;

-servicii pentru protectia imigrantilor;

-servicii pentru protectia cersetorilor si a vagabonzilor.

Sectorul non-profit: problemele sociale si modalitatile de rezolvare a acestora difera de la o tara la alta, iar in cadrul aceleasi tari sunt in functie de traditia istorica, dezvoltarea economica sau filozofia politica, specifice intr-o perioada anume.

Unele probleme pot fi considerate suficient de extinse, importante sau relevante pentru a indreptati preocupari ale guvernelor respective, altele pot fi lasate in seama sectorului non-profit sau voluntar, a celui privat pe obtinerea de profituri, iar altele sunt preluate de familie sau grupuri ale comunitatii, unele relativ neorganizate.

Aceste grupuri pot juca un rol important in asigurarea bunastarii sociale prin suplimentarea serviciilor oferite de organizatiile guvernamentale sau de alte agentii specializate.

Lipsa unor structuri stabile nu le permite insa a fi considerate parteneri in rezolvarea problemelor sociale majore.

In tarile occidentale dezvoltate (S.U.A., Marea Britanie) exista tot mai mult tendinta de a inlocui structura monolitica a statului de elaborare si aplicare a politicilor sociale cu activitati imbinate ale agentiilor guvernamentale sectorului non-profit si ale comunitatii locale.

Activitatiile acestora din urma largesc gama de servicii care pot fi oferite si include o mare diversitate de institutii exceptate de la impozitare sau cu alte scutiri de taxe. S-a luat aceasta masura deoarece s-a considerat ca scopul principal al acestor institutii nu este de a obtine profituri, ci de a oferi servicii utile comunitatii. Aceasta se realizeaza pe baza voluntariatului unor persoane responsabile si generoase, iar pe de alta parte prin implicarea diferitor persoane calificate pentru diverse activitati si retribuite.

Sectorul non-profit cuprinde spitale, clinici si institutii de ocrotire a sanatatii, universitati, scoli, centre de instruire a tineretului si adultilor sau de perfectionare si reprofesionalizare, muzee, case de cultura, institutii care ofera servicii de asistenta si protectie sociala pentru someri, pentru batrani, pentru orfani, pentru persoane cu nevoi speciale si alte categorii defavorizate din punct de vedere social. Sectorul non-profit a fost redescoperit in contextul dezbaterilor cu privire la gasirea unor alternative viabile de organizare a bunastarii sociale.

Calitatile agentiilor non-profit in raport cu serviciile oferite de stat: flexibilitate; eficienta din punct de vedere al costurilor; caracter non-birocratic; personalizarea serviciilor prin relatii directe, permanente intre specialisti si voluntari cu beneficiarii serviciilor; adaptarea permanenta la situatiile si cerintele nou aparute.

Organizatiile non-guvernamentale trebuie sa isi demonstreze in fapt necesitatea si eficienta, nelimitandu-se la simpla invocare a unei presupuse utilitati. Aceasta implica permanenta adaptare la cerintele vietii si aplicarea consecventa a unor noi principii manageriale. Ca si sectorul privat, sectorul non-profit trebuie sa se centreze pe schimbari, pe orientari practice, sa diversifice sursele, sa caute noi oportunitati, sa recompenseze inovatiile si rezultatele efective, sa fie mobil si flexibil in conceperea, distribuirea si aplicarea serviciilor.


Document Info


Accesari: 3376
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )