Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Conceptul de existenta

Filozofie
Conceptul de existenta

Existenta este in calitate de concept fundamental al ontologiei, cel mai larg ca sfera dar si cel  mai sarac in continut . Existenta fiin un concept de maxima genralitate e succeptibil de interpretari din cele mai diferite . Asfel ea a fos interpretata într-un mod idealist obiectiv(Platon , Hegel) fie într-un sens materialist sau realist(Aristotel) .Existenta este o unitate in diversitate . Diversitatea ei este de structura , de nivel , de relatie si proprietati , dar ea ramâne unitara ca existenta .

Domeniile fundamentale ale existentei sunt :

Natura care cuprinde universul fizico-chimic

Domeniul biologic - viata

Universul socio-uman , om-societate

Natura este anterioara si independenta de om , neconditionata de realitate , infinita în timp si spatiu .

Viata , ca nivel al existentei , este intermediara intre universul fizico-chimic si cel socio-uman . Omul , ca existenta este în acelasi timp si natura biologica , dar îsi depaseste o asemenea conditie comuna cu celelalte specii tranformând natura , modul sau de viata , din obiect în sine în obiect pentru sine , în obiect al actiunii si cunoasterii sale .

Omul modifica mediul ambiant si creeaza , pornind de la acesta , o alta lume , un nou nivel al existentei , constând din unelte , tehnica , ifrastructura , organizatii si relatii sociale. Omenirea instituie societatea si toate creatiile ei ca o a doua natura care nu mai e propriu-zis natura .

Un biolog si filosof american clasifica sistemele care compun existenta în :

Sisteme materiale care sunt la rândul lor naturale si artificiale

Sisteme ideale care sunt produsul activitatii spirituale a omului (stiinta , cultura , valorile , legile etc.)

Sisteme mixte care sunt si materiale si ideale , si naturale si artificiale in acelasi timp .Omul si societatea sunt astfel de sisteme mixte . Omul ca fiinta ideologica , in acelasi timp dispune si de mecanisme ereditare de stocare si transmitere a informatiilor , dar adauga acestora sisteme inteligibile , traditii , obiceiuri , norme , cunostinte care îl diferentiaza de celelalte specii .

Gratie constiintei si celorlalte sisteme ideale , activitatea umana de orice fel , inclusiv cea economica , capata finalitate bazata pe scop si pe idealuri .

Datorita constiintei , omul capata atributul reflexivitatii , adica se ia pe sine însusi ca obiect de reflexie , ajungând la constiinta de sine .

Omul a fost definit adeseori ca o fiinta ambigua , prin excelenta , deoarece e si natura si cultura , si fiinta biologica si sociala , fiind dotat si cu instincte si cu constiinta si ratiune . Ambiguitatea fiintei umane are si un sens negativ , adica ea poate da calitate si unor constructii false , neautentice , îmbratisând nu numai adevarul ci si minciuna , uneori interesata ; nu numai valorilor ci si nonvalorilor ; nu numai moralitatii ci si ipocrizei.

Filosofia existentialista ca ontologie a umanului

Creatorul ei este Socrate in antichitate . Dictonul sau a fost "cunoaste-te pe tine însuti Filosofia existentialista s-a cristalizat abia in secolul XX , in Germania si Franta . Existentialismul , reformuleaza in spirit socratic problematica ontologiei , dezvaluind structurile fundamentale ale stiintei , pornind însa de la fiinta umana.

Pentru Haydegger intrebarea asupra fiintei ramâne tema centrala a filosofiei , dar el pleaca de la fiinta umana , care e fiinta a fiintarii . Existentialismul ca filosofie e în acest timp si ontologia umanului , dar si antropologie .

Fiinta umana e mereu în definire si autodefinire .

Conceptii ale gânditorilor români despre existenta

Conceptia lui D.D. Rosca care considera ca existenta in ansamblul ei se poate dezvalui pornind de la existenta care suntem noi , oamenii . Rosca pune accentul pe analiza lumii valorilor si a culturii , care îl defineste pe om in ceea ce are el mai esential .

Constantin Noica . În filosofia româneasca Noica a fost cel mai pasionat aparator al ontologiei , eforturile sale si-au gasit încununarea în lucrarea fundamentala "Devenirea intru fiinta". El credea ca filosofia începe si se sfârseste cu dezlegarea problemei "ce este fiinta?

Document Info


Accesari: 9823
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )