Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
MUZICOTERAPIA SI INTEGRAREA SOCIO-AFECTIVǍ

Psihiatrie
MUZICOTERAPIA sI INTEGRAREA SOCIO-AFECTIVǍEducatia muzicala influenteaza si anumite aspecte legate de latura socio-comportamentala. Astfel, integrarea in co1ectivitate se realizeaza cu mai multa usurinta prin intermediul muzicii.

Practicarea muzicii in cor determina pe copii sa se asculte individual, dar si pe ceilalti, pot deprinde capacitatea de a asculta interpretari model ale educatorului sau ale altor copii, de a se autocontrola in vederea interpretarii la semnal si a sincronizarii eu corul.

Asadar, muzica contribuie la educarea spiritului de ordine si disciplina.

In timpul executarii cantecelor de joc, de exemplu; copiii-merg in ordine, unul dupa altul sau efectueaza anumite miscari sugerate de textul cantecelor, in perfecta sincronizare eu ritmul dat, asa incat, atenti fiind, disciplina se impune de la sine.

Sensibilitatea muzicala este o conditie a dezvoltarii formelor ulterioare, mai profunde si complexe ale sentimentelor estetice.

Ea este, de asemenea, o expresie a reactiilor directe afective, ceea ce prefigureaza viitoarea atitudine a copilului fata de membrii microgrupului social din care face parte.

In consecinta, muzica ofera acea stare emotionala care constituie specificul ei ca arta, iar functia ei estetica si socio-afectiva se bazeaza pe aceasta.Prin forta ei de expresie, muziea declanseaza trairi pozitive durabile, entuziasmeaza, inspira, concurand la formarea si modelarea personalitatii. Pe de alta parte, continutul educativ al textelor cantecelor imbogateste orizontul de cunoastere al copiilor, consolideaza, si sistematizeaza cunostintele despre natura, fenomene, msserii, societate etc.

Textele cantecelor cu linie melodic simpla pot fi sustinute prin miscari ritmice, batai din palme ori instrumente de percutie ce accentueaza o silaba, un sunet, o pauza.

Nu trebuie neglijate colindele si rugaciunile cantate, adevarate pilde morale de inaltare spirituala, ce pot determina pe copii sa devina mai buni, mai increzatori in fortele proprii. Cantecele de factura religioasa isi pun pecetea in formarea si dezvoltarea laturii volitionale si caracteriale, definind personalitatea.

Se stie ca cele mai atractive pentru copii sunt jocurile muzicale, ce1e ritmice, dansurile populare, deoarece prin practicarea lor se face apel la gestica, mimica, coregrafie, implicand predominant motricitatea adecvata tipului de activitate propus cat si o anumita colaborare ce permite facilitarea integrarii lor in sarcina si asimilarii de cunostinte.

Inevitabil, educatorul se implica in desfasurarea activitatii, prin motivatii pozitive, incurajand verbal un copil sau o echipa, fara sa neglijeze coordonarea de ansamblu. Aceasta atitudine de includere a educatorului printre participanti face, din start, ca activitatea sa aiba o nota de optimism, de incredere in reusita.

Dincolo de faptul ca provoaca o adevarata incantare pentru copii, muzica corespunde nevoii spontane de joc, miscare si relaxare, iar interventiile educatorului pretind o foarte buna pregatire profesionala, mult tact si cunoastere a particularitatilor fiecarui copil, astfel incat terapia educationala, desfasurata intr-un asemenea cadru, sa fie cat mai eficienta.

Document Info


Accesari: 2055
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )