Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
METODE DE COMUNICARE

Comunicare


METODE DE COMUNICAREMetoda

Clasificare

Descriere

Metoda orala

combinata

1. Curentul oralist fragmentarist

se porneste de la emiterea sunetelor izolate la silabe pentru a ajunge prin sinteza la cuvinte.

- metodologic s-au stabilit mai multe etape:

a) īnvatarea sunetelor si silabelor;

b) īnvatarea cuvintelor, vocalelor;

c) īnvatarea structurii gramaticale si propozitiilor simple;

d) etapa comunicarii verbale.

2. Curentul oralist globalist

- īnsusirea vorbirii pornind de la īntreg; īn practica demutizarii se aplica metoda pe care o foloseste mama cānd īnvata copilul auzitor primele cuvinte.

1. Oralismul traditional

- a fost folosit cu mult īnainte ca amplificarea sa fie posibila si benefica pentru copil;

- punea accent pe labiolectura si dezvoltarea canalului vizual pentru interpretare;

- tehnicile sunt īntr-un conflict total īn felul īn care este īnteles astazi procesul demutizarii;

- se solicita copilul cu repetari si exercitii mecanice;

- scrisul are un rol major, el putānd oferi o imagine clara a limbajului care a fost predat;

- capabili sa se exprime īn scris fara greseli, iar atunci cānd trebuie sa-si exprime propriile gānduri, īntāmpina mari greutati;

- datorita importantei labiolecturii, cuvintele se folosesc rar īntr-o exprimare superarticulata;

- prin corectarea excesiva a vorbirii, contributiile la lectii erau īntrerupte; copilul uitānd sensul ideilor, este inhibat si se accentueaza greselile, iar influenta vorbirii si gāndirii este īntrerupta.

2. Oralismul structurat

- abordare moderna a oralismului traditional; uzeaza de tehnici de amplificare, īn special a protezelor individuale, iar balanta dintre aspectele vizuale si cele auditive s-a schimbat īn favoarea auzului. - este apreciat rolul important al labiolecturii;

- limbajul este predat īn secvente structurate si se acorda o importanta deosebita formei acestuia; continutul limbajului este determinata de professor;

- avantajulse refera la progresul adus procesului de īnvatare.

3. Oralismul natural

- expectatia ca limbajul sa fie īnsusit īn mod natural, fapt realizat prin auz, īn primul rānd prin canalul auditiv. A īnlocuit termenul de oral īn mod special, punāndu-se accentul pe ascultare; potrivit acestei orientari:

a) toti copiii, inclusiv cei cu pierderi de auz īsi īnsusesc primul limbaj urmānd procese similare, interactionānd īn mod conversational;

b) este acceptat faptul ca pentru copiii surzi este necesar un timp mai lung pentru realizarea acestor interactiuni, dar conditiile necesare sunt aceleasi;

c) profesorilor le este destul de dificil sa continue la scoala ambianta conversationala de acasa, presupunānd un talent.

d) limbajul este considerat o unealta si nu ceva care ar trebui sa fie predat.

e) nu exclude ca simtul auditiv sa poata fi ajutat prin indicatii gestuale, vizuale, contactuale, care sunt parti ale comunicarii lingvistice.

f) cuvāntul scris nu este folosit īn mod formal pentru a īntari experienta limbajului, ci reprezinta o alternativa īn dezvoltarea limbajului pentru copilul care deja īl stie.

Metoda maternal - reflectiva foloseste si suportul scris (grafic), pe lānga cuvānt; aceasta metoda nu include elemente manuale; dezvoltata de parintele van UDTEN pt. copiii cu deficient de auz si cu handicap auditional (dispraxie) ce afecteaza īnsusirea limbajului verbal si scris.

- model de īnvatare a limbajului este modul īn care īsi īnsuseste limba materna copilul auzitor; Elementele cheie ale acestei metode sunt:

- folosirea conversatiei ca mijloc de comunicare si modul cum mamele cu auz normal īncurajeaza dezvoltarea vorbirii la copiii lor. Realizarea interactiunii mama - copil deficient de auz are anumite particularitati:

a) Conversatia poate aparea doar cānd participantii vorbesc si asculta fiecare la rāndul lui, Mamele cu copii mici preiau si rolul pe care ar trebui sa-l aiba copiii, iar īn sala de clasa profesorul este un ascultator la fel de bun ca si copilul deficient de auz.

b) Conversatia nu se dezvolta predeterminat, ci īn functie de ideile emise de grup, toate contributiile fiind valoroase; conversatia este fixata īn mod grafic prin executarea unui desen rapid ce cuprinde esenta conversatiei sau este scrisa pe tabla sau caiete; conversatia devine un depozit verbal. Copiii si profesorul revin la acest "depozit" reconsiderānd ceea ce a fost spus si cum a fost spus; depozitelor verbale diferentiaza acest tip de abordare de cele ale oralismului natural sau structural.


Document Info


Accesari: 6207
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )