Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Arhitectura Romana

Arhitectura constructii


Arhitectura  Romana

Numele meu este Vas Adrian si sunt elev al Colegiului National Alexandru Papiu Ilarian.Am alcatuit un referat despre "Arhitectura romana".



Am ales aceasta tema deoarece mi s-a parut ca este foarte interesanta si captivanta dar totodat 11211r1720l 9; am vrut sa cunosc arta romana.

Am cules informatiile din "Istoria Artelor" , o carte scrisa de Mihail Alpator.

Arhitectii romani aveau la finele secolului 1 i.e.n. aspiratia patimasa de a atinge perfectiunea modelelor furnizate de Grecia antica. Astfel ei au construit cu mare maestrie temple , atrium-uri , case domnesti si arcuri de triumf.

Un exemplu de acest fel este Coloseumul roman , cu cele trei etaje ale sale se inalta in mijlocul orasului. Ridicat pe o suprafata plana si scos in ambianta naturala el servea ca loc de distractii si obiect de admiratie pentru populatia Romei . Interiorul Coloseumului face prin claritatea si simplitatea formelor sale o impresie fascinanta. Privit de afara , Coloseumul surprine prin lipsa oricarui centru:3 arcuri deschise , suprapuse, rezemate pe coloane inalte si un al 4-lea probabil pus mai tarziu, corespund conformatiei interioare.

Un alt exemplu este Panteonul , templul tuturor zeilor ; chiar si numai din acest motiv nu are rost sa fie introdusa in interior vreo statuie si era necesar un spatiu larg . Aici aparea clar amprenta formei mai avansate (in comparatie cu Grecia) a religiei romane impersonale .Adancimea spatiala iesea in evidenta inca in arhitectura epocii eleniste insa spatiul propriu-zis nu fusese inca tratat artistic si nu fusese limitat era pur si simplu marcat prin figurile oranduite in mai multe planuri sau prin coloane.

Ca unul dintre cele mai frumoase exemple se poate considera arcul lui Titus. Arcurile de triumf nu erau porti ci erau ridicate la cativa ani de la obtinerea unei victorii . Arcurile serveau numai ca sa pastreze pentru posteritate ,amintirea vie a victoriei . Portalurile romane , luxos impodobite se deosebesc fundamental de apaductele romane saracacioase ca forma si cu totul lipsite de ornamente.

Intreaga arhitectura romana este caracterizata printr-un aer de gravitate care a atras atat generatiile de mai tarziu insa in ele se recunoaste deja indrazneala conceptiei , trezirea personalitatii, elemente care erau straine vechilor greci si care prevestesc deja timpuri noi.


Document Info


Accesari: 4084
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )