Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Despre gips-carton si formele de aplicare

Arhitectura constructii
q       În zonele cu umiditate se foloseste gips cartonul verde.q       Profilele se monteaza pe liniile trasate anterior.

q       Trasarea se foloseste teul.

q       Taierea placilor de gips-carton

se taie in doi timpi, mai întâi se taie cartonul cu cutterul ghid 858c29i at de o rigla, dupa care se pune placa pe o suprafata usor înaltata si se rupe placa cu o miscare rapida, se ridica în picioare si se taie placa si pe partea cealalta.

Decuparea: se realizeaza cu un fierastrau mic de mâna.

q       Taierea profilelor metalice

se taie cu clestele pentru tabla marginile, se îndoaie si se taie si partea de jos. Se taie si colturile pentru a evita

zgârierea.

q       Montarea profilelor

se fixeaza în perete cu suruburi filetante cu dibluri de 6 X 40 sau 6 X 45.

q       slefuirea cantului se slefuieste cu o rindea (vezi foto dreapta).

q       Finisarea:

partea metalica dintre doua placi nu se acopera cu gips-carton ci se aplica glet, apoi banda de colt din hartie, nu fibra de sticla, iar pe marginile exterioare se aplica profile de colt din Al punandu-se glet din loc in loc pe margini, se pune profilul si se finiseaza urmand ca sa se finiseze complet cu glet de finisare.

Zona necesara pentru acces se închide cu o usa de vizitare lipita cu adeziv de montaj.

La colturi se pun coltare de aluminiu iar la cele flexibile se pun coltare flexibile de Al. Au multe taieturi pe muchii.

Despre gips-carton si formele de aplicare

Cu greu mai poate fi conceput un santier de amenajare/renovare fara ajutorul placilor de gips-carton. S-au impus prin calitatile lor si prin modul facil si rapid de montare. Formate dintr-un miez de ipsos marginit de doua fete laterale din carton special, placile de gips-carton sunt lipsite de miros si nu contin substante daunatoare sana­tatii. Datorita continutului mare de macropori din miezul de ipsos, panourile convin mai ales pentru reglarea umiditatii atmosferice a interioarelor (umiditatea se poate acumula temporar si e eliberata atunci când aerul interioarelor se usuca). Lista calitatilor lor este lun­ga: nu ard (ipsosul contine cea 20% apa încorporata în cristale), sunt ecologice, se dimensioneaza usor, se monteaza repede, suporta obiecte agatate în console, confera o buna izolare termica si fonica.

Tencuieli uscate

Tencuirea uscata presupune monta­rea placilor de gips-carton pe pereti la interior. Se poate face direct (prin lipire pe suportul din beton nefmisat sau pe zidaria cu baza de caramida, BCA etc.) sau pe structuri metalice (daca zidurile nu au capacitate portanta proprie). Atentie, suportul trebuie sa fie stabil, plan, protejat de umiditatea produsa prin capilaritate sau de fenomene meteo! Mai întâi, se îndeparteaza resturile de beton/mortar, ceara si uleiurile folosite la decofrare (de regula, se aplica si un grund). La aplicarea direct pe suport, se lipesc placi de gips-carton de 12,5 cm grosime cu ajutorul unui adeziv pe baza de ipsos. Pe dosul placii de montat, se aplica adezivul (în "ploturi" pe margini) si o lipim apoi pe perete. Vom fixa placile una fata de cealalta pâna la o îmbinare perfecta cu ajutorul unui ciocan de cauciuc (se bat panourile usor cu ciocanul si cu un dreptar pentru a le aseza perfect vertical si în acelasi plan). La pardo­seala vom rezerva un spatiu de 5 mm (distantier), necesar pentru ventilare în timpul prizei adezivului. Daca suportul are neregularitati, se pot pune straifuri din placi de rigips sau sipci din lemn (20-30 mm) prinse în dibluri. La peretii spre exterior se înglobeaza obligatoriu si un strat de bariera contra vaporilor.

Pereti de compartimentare

Delimitarea unor spatii interioare (împartirea u-nei camere în doua, ame­najarea unei nise etc.) devine foarte simpla cu a-jutorul placilor de gips-carton. Se obtin pereti usori care au spatii libere în interiorul lor, ideale pentru amplasarea discreta a diferitelor tipuri de instalatii. Sistemul cel mai folosit este cel cu montanti si structuri de sustinere din metal (se pot folosi însa si structuri de sustinere din lemn - montanti de 6 x 6 cm). Greutatea finala a peretelui este de numai 25-50 kg/mp; la nevoie, demontarea peretelui se face extrem de simplu, piesele putând fi reutilizate pentru o noua comparti­mentare. Dupa uscarea straturilor de finisare, suprafetele se pot vopsi, tapeta sau lambrisa. Montarea presupune parcurgerea unor etape principale: trasarea amplasamen­tului (mai întâi pe pardoseala, apoi pe pereti si pe planseu), montarea profilelor de racordare (de regula, profile UW pe orizontala; CW pe pereti - profilele CW trebuie intro­duse cel putin 2 cm în profilele UW de racordare cu planseul, iar inter­valul de amplasare a profilelor este de 60 cm), panotarea primei fete a peretelui (placi prinse în suruburi dispuse la 20-25 cm), izolarea spa­tiului liber, panotarea celei de-a do­ua fete (se decaleaza cu o jumatate de latime de panou pentru ca ros­turile celor doua fete ale peretelui sa fie decalate), rostuirea si finisarea. Exista, de asemenea, panouri pen­tru suprafete curbe, foarte flexibile, care pot fi formate în regim uscat.

Plafoane

Cel mai adesea, se executa plafoane suspendate (cu structura de sustine­re din lemn sau metal), dar se pot monta placile de gips-carton si pe o structura de sustinere fixata la rosu direct pe planseu (sistem folosit mai ales la renovarea planseelor cu gre­seli de executie), în primul caz, se obtine o reducere a înaltimii înca­perilor si un loc discret pentru instalatii, în ultima vreme, exista numeroase variante de casete cu a-jutorul carora se pot realiza diferite efecte optice, în cazul utilizarii structurii metalice pentru suspen­dare, se folosesc de regula profile (interax de 100 cm la cele longitu­dinale, si de 50 cm la cele transver­sale), bride de sustinere în tavan (la intervale de 90 cm). Se poate com­pune si o structura de sustinere din lemn: rigle portante 40/60 cm si rigle 48/24 cm (dispuse la intervale de 70-85 cm, în functie de masa plafonului suspendat). Structura din lemn se prinde în grinzi sau de plafon cu tije de suspendare.Manipulare, decupare

Panourile se depoziteaza pe orizon­tala, pe suport plan si se protejeaza de umiditate. Panourile mari se transporta doar în plan vertical. Taieturile simple se fac cu ajutorul cutterului (se taie mai întâi cartonul fetei vizibile, apoi se "rupe" miezul de ipsos). Taieturile de mare preci­zie se executa cu fierastraul coada de vulpe. Golurile pentru instalatii se realizeaza cu freza pentru doze, cu dornul si cu fierastraul.

Rostuire, finisare

Sunt importante pentru calitatea estetica a suprafetei finale. Ros­turile se umplu cu pasta (dupa a-plicarea eventuala a benzilor de protectie din fibra de sticla sau a hârtiei de protectie - benzile se în­groapa foarte bine în masa de chit) si se finiseaza în mai multe reprize, înainte de decorare (vopsire, tapetare etc.), se slefuiesc suprafetele, se îndeparteaza stropii de mortar (se slefuieste atent mai ales în zonele prelucrate cu spaclul). Se poate face si o grunduire (se com­penseaza astfel diferentele dintre capacitatea de absorbtie a suprafe­telor de carton cu cele prelucrate cu spaclul). înaintea placarilor ceramice, se recomanda aplicarea unui grund de profunzime.


Bride reglabile 9-12, 6-9.3-6: acce­sorii aferente reali­zarii structurii de sustinere a placilor de gips-carton la placarile de pereti.

Ghidaje G50, G75, G100: pentru pereti si placari (grosime 0,6 mm-în confor­mitate cu standardul DIN 18182).

3. Profile S6027, 84927,54915: profile metalice pentru pla­foane si placari (grosime 0,6 mm -în conform standar­dului DIN 18182).

4. Montanti M49, M74, M99: pentru pereti si placari (grosime 0,6 mm -în conformitate cu standardul DIN 18182).

5. Dibluri cu surub: cu inel, fluture (pentru plafoane suspendate), DN6 sau Driva (pentru suspendarea de greutati pe suprafate de gips-carton).

6. suruburi autofiletante (pentru fixarea placilor) si autoperforante (pentru fixarea structurilor meta­lice).

7. Profile de colt si banda armata cu aluminiu: coltar din metal perforat pentru protectia colturilor, respectiv banda din carton cu întariri din aluminiu sau otel.

8. Pregycolle P120: ipsos adeziv pentru placari cu gips-carton.

9. Pregylys P15: ipsos adeziv pentru îmbinari cu timp de priza scurt (60 de minute).

10. Pregylys P35: ipsos adeziv pentru îmbinari cu timp de priza lung (160 de minute).

11. Benzi de îmbinari: confectionate din hârtie, fibra de sticla sau autoadezive, sub forma de role cu lungimea între 23 si 150 m, au rolul de a rigidiza îmbinarea dintre placi.

12. Pregydro: placa rezistenta la umiditate, muchie subtiata, grosime 13 mm (latime 1.200 mm, lungime între 2.000 si 3.600 mm).

13. Pregyflam: placa rezistenta la foc, muchie subtiata, grosimi de 13 si 15 mm (latime 1.200 mm, lungime între 2.000 si 3.600 mm).

Produse LAFARGE

Document Info


Accesari: 5346
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )