Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Foraje (puturi forate)

Arhitectura constructii
Foraje (puturi forate)

Marea majoritate a constructiilor pt amenajarea susrselor de apa subterana se realizeaza prin forare, metoda care are o serie de avantaje: - operatiile de sapare sunt complet mecanizate, - executia e sigura indiferent de adancime si de natura straturilor intalnite, - viteze de lucru mult sporite fata de saparea manuala. Fata de puturile de diametru mare forajele presupun existenta unui utilaj specializat un consum mai ridicat de metal si o coloana filtranta mai pretentioasa. Dezavanta 444e44e jele sunt compensate de avantajele prezentate. Dintre tehnologiile de forare cea mai des folosita este tehnologia forajului hidraulic cu circulatie inversa.
1. pompa de noroi 2. fluid de foraj 3. prajini de foraj Deosebirea principala intre forajul cu circulatie directa (a) si cel cu inversa (b) consta in faptul ca fluidul de foraj deverseaza prin pompare. Deoarece ridicarea se face printr-o sectiune constanta viteza ascensionala este independenta de diametrul forajului care in mod frecvent poate ajunge la 1,5m sau mai mult. Circulatia fluidului se realizeaza prin crearea unei diferente de presiuni intre interiorul prajinilor si fluidul din exterior. Tehnologia forajului hidraulic cu circulatie inversa prezinta o serie de avantaje fata de celelalte sisteme de forare: - permite forarea la diametre mari creand posibilitatea realizarii unui strat filtrant de grosime mare; - foreaza la adancimi fara sustinerea peretilor forajului; - utilajul de forare este relativ usor si cu o putere instalata relativ mica.

Exista 3 metode de forare cu circulatie inversa : - metoda prin aspiratie ,metoda cu ejector,metoda cu aerlift.

La adancimi reduse se foloseste metoda prin aspiratie . principiul acesteia consta in faptul ca princip de foraj care circula prin interiorul prajinilor de foraj e aspirat cu ajutorul pompelelor centrifuge si e refulat intr-un bazin . Sterilul provenit din actiunea sapei de forj e antrenat de curantul ascendent al fluidului de foraj si se sedimenteaza in acel batal in timp ce fluidul decantat alimenteaza printr-ub canal forajul.

In apropierea suprafetei ternului gaura de foraj se mentine  cu un berbec de ghidajcu lungimea de 2-5m

Izolarea statului care nu sunt exploatabile .

In cazul exploatarii hidrauice coloana finala cu carese echipeaza

 
La forajele cu circulatie inversa datorita diametrullui mare de forare sapele si garmiturile prajinilor au o forma particulara . Dupa executatarea forajului se trece la definitivarea sau la tubarea lui . Tubarea are urmatoarele functii principa le :-consolidarea peretilor impotriva prabusirii ,-protectia echipamentului de pompare ,-crearea unui filtru in cadrul stratului acvifer care se intentioneaa sa seexploatezeputul poate avea urmatoarele componente :1coloana de ghidaj ,2piesa de fund,3decantor,4filtru propriuzisa,5 coloana intermediara,6 centuri,7 coloana de prelungire,8 tub de protectie.

1 are lungimea de 2-5 m are rolul sa evite surparea in cazul de suprafata a peretilor si in final se recuperea. Elemental principal al 1 e filtrul propriuzis continuat pana la suprafata terenului prin7

 

prin7 .Deasupra stratului acvifer coloana de foraj este protejata de 8.


Document Info


Accesari: 1562
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )