Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
PROPRIETATILE TEHNICE ALE CIMENTULUI. PRIZA SI INTARIREA.

Arhitectura constructii


13. PROPRIETATILE TEHNICE ALE CIMENTULUI. PRIZA SI INTARIREA.

Cimentul se prezinta ca un material pulverulent, hidrofil, care la amestecare cu H2O formeaza paste tixotope, care fac priza si se intaresc in urma unor procese fizico-chimice foarte com 121j97b plexe.Toti componentii cimentului reactioneaza cu H2O prin reactii de hidratare si hidroliza reactiile sunt exoterme si decurg cu viteze diferite in functie de comportamentul mineralogic. Ele se desfasoara ca reactii in sistem eterogen care nu reusesc sa fie niciodata complexe astfel incat granulele de ciment sa se transforme integral in produsi de hidratare-hidroliza.

In structura pietrei de ciment, partea cea mai compacta o constituie miezul inca nehidratat al granulelor de ciment. Daca sunt conditii favorabile, procesul de hidratare al cimentului poate continua timp indelungat.

3CaO*SiO2+H20->xCaO*SiO2*nH2O+Ca(OH)2

2CaO*SiO2+H2 >CxSH+Ca(OH)2

3CaO*Al2O3+H2O->3CaO*Al2O3*6H2O

4CaO*Al2O3*Fe2O3+H20->3CaO*Al2O3*6H2O+3CaO*Fe2O3*6H2O

Dintre acesti componenti cel mai rapid in reactia cu hidrogenul este aluminatul tricalcic C3Al); acesta reactioneaza cu degajare mare de caldura si cu formarea rapida a unor structuri cristaline care ar determina o rigidizare rapida a pastei de ciment. De aceea gipsul adaugat la macinarea clincherului reactioneaza cu aluminatul determinand formarea altor compusi care sa prelungeasca timpul de priza. De aceea, cantitatea de gips se dozeaza in functie de continutul in aluminat tricalcic din clincherul de ciment.

3CaO*Al2O3*6H2O+3(CaSO4*2H20 19H20>3CaO*Al2O3*3CaSO4*31H20

(hidrosulfoaluminat tricalcic)

Acest produs leaga o cantitate mare de H2O si prezinta o importanta crestere de volum. De aceea, gipsul trebuie dozat cu mare atentie astfel incat el sa se consume integral in reactiile care au loc in pasta de ciment. Daca aceasta reactie ar continua in piatra de ciment, cresterea de volum ar determina distrugerea pietrei de ciment prin expansiune sulfatica.

Ceilalti componenti(Na2O,K2O) formeaza la amestecarea cu H2O hidroxizi alcalini care prin reactie cu agregate silicioase active provoaca produsi cu crestere importanta de volum.

CaO si MgO(care pot fi luati ca impuritati) pot reactiona cu H2O in timp indelungat, iar cresterea de volum este deosebit de periculoasa.


Document Info


Accesari: 6027
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )