Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Importanta si uitilizarea substantelor organice

Chimie
Importanta si uitilizarea substantelor organiceUtilizarea acidului acetic

-Este un bun solvent utilizat frecvent la dizolvarea rasinilor si a uleiurilor esentiale.

-Este folosit ca si conservant īmpotriva bacteriilor si fungilor

-Se adauga īn maioneza pentru a inactiva Salmonella.

-Cea mai mare activitate o are la pH scazut.

- De asemenea, poate fi folosit ca si component de aroma in alimentatie sub forma de otet alimentar 3-6%

In Industrie :

sinteza organica

medicamente-aspirina

coloranti

matase artificiala "acetat"

fibre sintetice (acetat de vinil)

esente

-Sub forma de acetati

Acetat de aluminiu in vopsitorie

Acetat de plumb in medicina , pentru comprese sub forma de apa de Burow

Acetat de cupru-ca insecticid foarte toxic numit verde de Paris

Utilizare ca solvent a acidului acetic

-Acidul acetic glacial este un excelent solvent protic polar, dupa cum s-a mentionat mai sus. Frecvent este folosit ca solvent de recristalizare pentru purificarea compusilor organici. Acidul acetic pur ramolit prin īncalzire se foloseste ca solvent īn fabricarea acidului tereftalic (TPA), care este materia prima pentru tereftalatului de polietilena (PET). Desi reprezinta circa 5%-10% din cantitatea de acid acetic folosita īn īntreaga lume, se sconteaza ca aceasta īntrebuintare aparte sa creasca semnificativ īn urmatorul deceniu, pe masura ce productia de PET se mareste.

-Acidul acetic este utilizat adesea ca solvent pentru reactii ce implica carbocationi, ca īn alchilarea Friedel Crafts. De exemplu, una din etapele de producere manufacturiera a camforului sintetic implica o rearanjare Wagner-Meerwein a camfenei la acetat de izobornil; īn acest caz acidul acetic joaca atāt rolul de solvent, cāt si de nucleofil pentru a fixa carbocationul rearanjat. Acidul acetic este solvent de electie īn reducerea unui grup aril nitrat pāna la anilina, folosind paladiu pe suport de carbune activat.

-Acidul acetic glacial se īntrebuinteaza īn chimia analitica pentru estimarea substantelor slab alcaline cum sunt amidele organice. Acidul acetic glacial este o baza mult mai slaba decāt apa, astfel īncāt amida se comporta ca o baza puternica īn acest mediu. Ea poate fi atunci titrata utilizānd o solutie de acid acetic glacial īntr-un acid foarte puternic, cum ar fi acidul percloric.

Solutiile diluate de acid acetic sunt folosite si pentru aciditatea lor blānda. Exemplele din mediul casnic includ folosirea ca:

agent de stopare (baia de stopare) din timpul developarii filmelor fotografice,

agent de detartrare pentru īndepartarea tartrului de pe robinete sau chiuvete.

Aciditatea sa este utila si pentru tratarea ranilor provocate de meduze prin inhibarea celulelor urzicatoare ale acestora, prevenind- īn cazul unei aplicari imediate- injuriile grave sau chiar moartea;

īn tratamentul infectiilor urechii externe, intrānd īn compozitia unor preparate medicamentoase (Vosol).

De asemenea, acidul acetic este folosit ca spray conservant pentru furajele animalelor, pentru a descuraja cresterea bacteriilor si a fungilor.

Acidul acetic glacial este folosit si pentru īndepartarea negeilor si a verucilor.

Din acid acetic se produc saruri organice si anorganice, printre care:

Acetatul de sodiu, utilizat īn industria textila si īn cea alimentara cu rol de conservant alimentar (aditiv alimentar E262).Acetat de cupru(II), folosit ca pigment si ca fungicid.

Acetat de aluminiu si acetat de fier(II), folosit ca mordant pentru colorantii textili.

Acetat de paladiu(II), cu rol de catalizator īn reactiile de cuplare, ca īn reactia Heck.

Utilizarea etanolului

Etanolul este tipul de alcool pe care il gasim in urmatoarele bauturi: bere, vin si coniac. Deoarece are un punct scazut de inghet, este folosit in termometre pentru temperaturi de -40 grade Celsius(punctul de inghet al mercurului), si in radiatoarele masinilor sub forma de antigel.

Etanolul in mod normal are concentratia in functie de procesul sau de distilare. Comercial etanolul contine 95% din volumul sau substanta pura iar restul de 5% apa. Pentru a obtine etanol pur de concentratie 100% se folosesc agenti de deshidratare care inlatura cantitatea de apa.

Etanolul are punctul de toprire la -114,1 grade Celsius, fierbe la 78.5 grade Celsius si are o gravitate specifica de 0.789 la temperatura de 20 de grade Celsius.

Etanolul a fost fabricat din vremuri stravechi prin fermentarea zaharului din fructe si cereale. Toate bauturile din etanol si mai mult de jumatate din etanolul industrial este obitinut prin acest proces.

Amidonul din cartofi, porumb si alte cereale poate constitui produsul de baza in obtinerea etanolului.

Fermentatia acestor enzime, transforma zaharul in etanol si dioxid de carbon. Lichidul fermentat contine intre 7-12% etanol, care este adus la o concentratie de 95% printr-o serie de procese de distilare.

In productia de bauturi cum ar fi whisky si coniacul, sunt adaugate unele impuritati pentru a-I conferi o aroma deosebita. Foarte multa din cantitatea de etanol care nu este folosita in productia de bauturi alcoolice este fabricata sintetic, fie din acetilena, fie din etilena care este produsa din petrol, o mica cantitate de etanol este fabricata din pulpa tanara a lemnului.

Etanolul poate fi oxidat pentru a forma acetilena si pe urma acidul acetic. Acesta poate fi deshidratat pentru a forma eter. Alte produse fabricate din etanol sunt butadine, care sunt utilizate in producerea sintetica a cauciucului, si in fabricarea anestezicelor locale.

Etanolul poate fi amestecat cu benzina pentru a forma carburant.

Etanolul este solubil in apa si cu marea majoriate a solventilor organici.

Este un solvent excelent pentru multe substante si este folosit in producerea parfumurilor, lacurilor, a celulozei si a explozivilor.

Solutiile alcoolice din substantele nonvolatile poarta denumirea de tincturi, iar solutiile volatile poarta denumirea de spirturi.

Marea majoriata a etanolului industrial este denaturata pentru a nu putea fi consumata pe post de bautura.

Denaturarea implica amestecarea etanolului, cu mici cantitati de otravuri sau substante neplacute, pentru a evita ca etanolul sa poate fi cosnsumat. Inlaturarea acestor substante amestecate implica o serie de tratamente care sunt cu mult mai costisitoare decat taxa pe bauturiile alcoolice. Alcooli superiori, cei ai caror masa moleculara este mai mare decat cea a alcoolului etilic, sunt folositi in fabricarea parfumurilor, fixativelor si a anumitor agenti aromatici.

-Se foloseste in bucatarie in scopuri culinare si in multe sectoare industriale. Este un bun dizolvant, se poate utiliza ca anticongelant.

-Se foloseste drept combustibil industrial si domestic. In uzul domestic se foloseste ca alcool de ardere. Uneori contine compusi precum piridina sau etanorul, care impiedica folosirea ca aliment. In unele tari in loc de etanol se foloseste etanolul ca alcool de ardere .  In Brazilia se adauga in benzina pentru a scadea importul de petrol. Aceasta tendinta se extinde din ce in ce mai mult si in celelalte tari paentru a indeplini Protocolul de la Kyoto. Studii ale Departamentului de Energie SUA spun ca folosirea etanolului la automobile reduce producerea gazelor de sera cu 85%.

-Industria chimica il foloseste ca intermediar in sinteza diferitilor produsi ca acetatulde etil (dizolvant pentru vopsele) si dietil eterul. De asemenea se folosesc si proprietatile sale dezinfectante.

Utilizarea metanolului

-Alcoolul metilic sau metanolul, CH3OH, este cel mai simplu tip de alcool. Inainte metanolul se producea prin distilarea descompunatoare a lemnului, dar aproapre tata cantitatea de metanol din ziua de azi este produsa pe cale sintetica, astazai metanolul se obtine din hidrogen si monoxid de carbon.

Metanolul este folsit ca:

agent de denaturare pentru alcoolul provenit din cereale

antigel

solvent pentru cauciuc si diferite tipuri de lacuri

sinteza mai multor compusi organici.

Cand ajunge in interorul organismului uman, fie ca este inhalat sau baut, are o serie de caracteristici distructive asupra celulelor din corp. Metanolul este extrem de otravitor.

Metanolul se topeste la -97.8 grade Celsius, fierbe la 64.7 grade Celsius si are o gravitate specifica de 0.7915 la 20 de grade Celsius.

Importanta alcoolilor

-Alcoolii sunt foarte buni solventi, de aceea din ei se produc detergenti, parfumuri, vopsele si multe altele. Un amestec de metanol si etanol este vandut ca solvent, care contine colorant si are un miros specific cu rol de a proteja cumparatorii. Etanolul si metanolul sunt doi dintre cei mai importanti alcooli.

-Alcoolul izopropilic este un solvent industrial foarte cunoscut, cateodata folosit ca o varianta mai ieftina a etanolului. De asemenea etanolul are un puct de topire foarte scazut, ceea ce determina folosirea lui in termometre de temperaturi extrem de mici.

-Alcoolii se folosesc ca produsi intermediari, in sinteze in chimia organica. Tot aceste substante chimice se folosesc la curatarea produselor petroliere din combustibili, in special in Brazilia.
in componenta explozivelor

Utilizarea acetonei

-Acetona este folosita ca substanta cu ajutorul careia se extrage rasina, lipidele,uleiurile, colofoniul, acetatul de celuloza ca si īn cosmetica pentru īnlaturarea lacului de pe unghii. In acetona se dizolva usor gazul acetilena, ea mai este folosita īn chimia organica īn reactiile de sinteza numite reactii de aldoaditie sau aldocondensare cu formare de pilda de alcool biacetonic C6H12O2

Acetona cu apa oxigenata (H2O2) este folosita la obtinerea explosivului triacetatul de peroxid (APEX sau TATP) ( C6H12O4

Utilizarea aminelor

Anilina este cel mai important termen al seriei. Ea se foloseste ca materie prima pentru industria colorantilor, a medicamentelor si a detergentilor.

Aminele primare aromatice sunt materie prima pentru fabricarea colorantilor. Īn reactie cu acidul nitric (HNO2), formeaza sari de diazoniu, care se supun imediat (datorita instabilitatii) unor reactii de cuplare, rezultānd azoderivati. Acestia sunt puternic colorati si deci folositi īn principal īn industria textila.

Printre substantele medicamentoase rezultate din amine se numara clorfeniramina, clorpromazina, efedrina, fenilefrina, amfetamina, metamfetamina, metcatinona.

Utilizarea glicerinei

Glicerina are multe alte utilizari decat fabricarea nitroglicerinei(glicerina nu este o substanta exploziva). Alte utilizari sunt: conservarea fructelor, ca baza de lotiuni , in fabricarea prajiturilorUtilizarea fenolilor

Fenolii sunt utilizati pentru producerea substantelor plastice policarbonate( sticle, cd-uri, casti), produse pentru igiena personala si a casei si a cosmeticilor. Sunt utilizati pentru fabricarea hartiei, lichidele antigel si lacurilor.

Fenolul - materiale plastice (relon, bachelita), industria medicamentelor, antidaunatori, industria colorantilor si a parfumurilor .

Crezolii - materiale plastice de tipul bachelitelor, industria explozivilor
Naftolii - industria colorantilor
Hidrochinona - tehnica fotografica, industria colorantilor
Pirogarol - dozarea oxigenului din amestecuri de gaze, revelator fotografic

Utilizarea in tratamente de reintinerire a pielii

-Peelingul chimic este o tehnica neinvaziva ( nechirurgical) pentru a restaura o fata ridata , patata sau distrusa de soare, utilizand o solutie chimica care va indeparta straturile superficiale ale pielii. Noile celule ce se formeaza in timpul procesului de vindecare produc o suprafata a pielii mai neteda, mai intinsa, si cu aspect mai tanar. Peelingul chimic poate fi utilizat pe toata fata sau in regiuni specifice, cum ar fi fruntea sau aria dinjurul gurii. Nu trebuie considerat un substitut pentru un lifting facial - nu elimina pielea lasata si in exces - dar multi oameni pot beneficia de ambele proceduri. Exista doua tipuri de solutii chimice utilizate in peeling: fenol si acid tricloracetic .

Peeling-ul cu fenol se utilizeaza pentru a trata riduri fine faciale, pete ale pielii cauzate de sarcina, anticonceptionale, boli virale, expunerea la soare, alte forme de distructii cronice ale pielii cauzate de soare incluzand si afectiuni precanceroase ale pielii. Pentru ca pateaza ariile tratate ale pielii fenolul este utilizat pentru peeling-ul intregii fete sau poate fi folosit pe arii limitate ale fetei pe o piele unde contrastul cu ariile netratate sa nu fie atat de evident. Fenolul este utilizat exclusiv la fata. Daca se utilizeaza la gat sau in alta parte a corpului pate cauza cicatrici.

Stroia

Paula

Andreea

Clasa a XII a G

Importanta

si

utilizarea

substantelor

organice

Bibliografie

-Microsoft Encarta Premium 2006

Enciclopedia de chimie

-Chimie Organica -C.D. Nenitescu

Ed. Didactica si Pedagocica Bucuresti

-Chimie Organica-Edith Beral , Mihai Zapan

Ed.Tehnica 1973

-Lexicon-Indrumar pentru Industria Alimentara

Ed Tehnica Bucuresti 1987

Cuprins:

-Utilizarea acidului acetic

-Utilizarea ca solvent a acidului acetic

-Utilizarea etanolului

-Utilizarea metanolului

-Importanta alcoolilor

-Utilizarea acetonei

-Utilizarea aminelor

-Utilizarea glicerinei

-Utilizarea fenolilor

-Utilizarea in tratamente de reintinerire a pielii

Powered by https://www.preferatele.com/

cel mai tare site cu referate

Document Info


Accesari: 41268
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )