Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Aberatiile si infractiunile sexuale

Drept


Aberatiile si infractiunile sexuale

Unii autori clasifica infractionalitatea sexuala în: atentate la pudoare - violul, incestul, coruptia de minori, si ultraje la pudoare - perversiunile sexuale.

Violul

Conform Codului Penal înfractiunea de viol este fapta savârsita prin violenta sau constrângere (amenintare), asupra persoanei de orice sex, pentru a întretine raporturi sexuale. Infractiuena de viol este considerata si fapta savârsita profitând de starea de inconstienta a unei persoane de orice sex sau de neputinta acesteia de a-si exprima vointa sau de a se apara.

Violul este considerat o infractiune a alteritatii prin reducerea victimei la un obiect sexual, agresorul fiind dominant de instinctul sexual si lipsindui inhibitia si afectivitatea. Agresorul recurge deseori la violenta, sexualitatea redusa la nivel de instinct fiind considerata "antiumana".

Frecventa violului variaza foarte mult, în functie de reclamarea sa, timp si spatiu. O medie a frecventei arata 50 de cazuri de viol la 100 000 locuitori.

Violul are mai multe elemente, dintre care:

înfrângerea rezistentei sau opozitiei victimei - reprezinta constrângerea prin amenintare sau violenta (inclusiv contrangerea psihica sau morala). Contrângerea se poate dovedi prin leziunile de opozitie, autoritatea agresorului sau imposibilitatea psihica de a consimti. Frecvent sunt incriminati factori de favorizare, factori ce determina trecerea la act. Dintre acestia cei mai frecventi sunt:

consumul de alcool - produce excitatie sexuala si înlatura inhibitiile si barierele morale ale agresorului sau a victimei

naivitatea sau credulitatea victimei

unele circumstante de viata ce duc la un climat de "risipa erotica

o atitudine ambivalenta a victimei

subiectul activ (partea activa) a violului este considerat barbatul, neffind cunoscute sau consemnate cazuri inverse. Subiectul pasiv este femeia, în diversele conditii socio-morale - libertina, prostituata, casatorita sau necasatorita.

constrângerea fata de o persoana intersexuala poate fi considerata viol sau constrângere la o perversiune sexuala. Aceasta considerare se va face în functie de predominanta (majoritatea) elementelor (feminine sau masculine) din fenotip.

în cadrul casatoriei constrângerea la raporturi sexuale poate fi considerata viol, sau, cum este cazul legislatiei unor tari, casatoria anuleaza infractiunea (chiar daca a fost comisa de mai multe persoane).

daca în urma agresiunii se produce decesul, dar violul are loc dupa acest moment, atunci el va fi încadrat ca necrofilie, act de perversiune sexuala.

Expertiza medico-legala a violului

Expertiza medico-legaa a violului priveste doua aspecte importante:

  • probarea actului sexual
  • probarea lipsei de consimtamânt în orice forma a victmei

Probarea actului sexual se face urmarind mai multe aspecte.

Rupturile membranei himenale

Sunt urme anatomice, concludente în cazul violului asupra virginelor. În urma penetrarii se produc una sau maxim trei rupturi pe marginea libera a himenului. Rupturile vor fi prezente în portiunea inferioara a himenului sau pe partile sale laterale. Deflorarea poate fi completa sau incompleta. Deflorarea incompleta intereseaza doar o portiune din himen, pe când în deflorarea completa rupturile pot provoca insertia himenului pe peretele vaginal sau pot fi prezente inclusiv la nivelul mucoasei vulvare sau vaginale. Aspectul rupturilor este variat, el fiind conditionat de forma himenului.

Pentru medicina legala foarte important este diagnosticul de ruptura recenta. Diagnosticul poate fi pus în maxim 7-8 zile de la producerea raportului sexual. În acest interval, si în special în primele 4 zile, marginile rupturii sunt rosii, sângerânde, tumefiate, infiltrate, neregulate. Sunt dureroase la examinare, iar în unele cazuri pot fi supurate.

Dupa acest interval de 7-8 zile semnele deflorarii recente dispar. Procesul de vindecare se face prin proliferarea conjunctivo-vasculara ce are drept rezultat un tesut cicatriceal fin, initial de culoare alb-roscata, apoi devine alb-sidefiu. Ruptura desface himenul pe toata latimea sa, luând aspect de lambouri separate prin adâncituri asimetrice. Lambourile se tramsforma apoi în timp în caruncului mirtiformi. Crestaturile congenitale, ce uneori pot fi confundate cu lambourile, sunt simetrice, au marginile rotunjite si acceasi culoare si grosime cu restul membranei himenului. Ele nu sunt dispuse în toata grosimea himenului.

Himenul se poate rupe accidental numai în conditii exceptionale, datorita pozitiei sale profunde si a elasticitatii, putându-se acomoda la unele solicitari (nu se rupe în timpul sportului - sarituri, bicicleta, calarie). Totusi himenul se poate rupe accidental în caz de cadere de la înaltime pe un obiect ascutit - crengi, bat, tulpini retezate. În cazul rupturii accidentale leziunile sunt intinse si pe vagin si în jurul organelor genitale.

Ruptura cu degetul propriu (onanie) este foarta rara. În aceasta situatie se produce o ruptura incompleta si excoriatii ale mucoasei vaginale.

Exista si himene dilatabile (complezate) ce permit un raport sexual normal fara a se rupe. Din punct de vedere anatomic femeia este virgina pâna în momentul cand va da nastere.

Urmele hemoragice

În momentul rupturii himenului se produce si o hemoragie. Aceasta hemoragie este redusa si dureaza putin. Urme de sânge se pot gasi pe corpul victimei, pe lenjerie sau obiecte de la locul infractiunii.

Expertiza medico-legala trebuie sa stabileasca diagnosticul diferential cu sângele menstrual. Acesta este dificil, dar se bazeaza pe faptul ca sângele mentrual contine mai multe celule vaginale (descuamarea este mai mare) si contine mai multa fibrina.

Concomitent cu ruperea himenului si a hemoragiei apare si un sindrom dureros. Acesta este de intensitate moderata si poate persista câteva zile. Intesitatea si durata sa depind de tipul himenului, marimea rupturilor si reactivitatea victimei.

Urmele de sperma

Proba a unui act sexual o constituie si prezenta spermei în vagin, fundurile de sac, pe corpul sau lenjeria victimei. Urmele de sperma constituie o proba valoroasa, mai ales în cazul violului comis asupra unei femei, caz în care sunt absente semnele deflorarii.

Firele de par

Se gasesc pe corpul victimei, pe lejeria de corp sau de pat sau pe obiecte de la locul agresiunii. Valoare de proba au si firele de par ale victimei gasite pe corpul agresorului.

Bolile venerice si sarcina

Au valoare de proba indirecta, în general fiind consecinta unui act sexual.

Multi autori considera ca violul asupra fetitelor de pâna la 6 ani nu poate avea loc, iar între 6 - 11 ani violul este posibil, dar cu leziuni anatomic foarte grave - rupturi rectovaginale, rupturi la nivelul furculitei perineale.

Examenul genital

Examenul genital în caz de viol se efectueaza numai asupra organelor genitale externe - vulva, antrul vaginal, himen. El difera de examenul ginecologic propriu-zis.

Victima va fi asezata în decubit dorsal pe masa ginecologica, cu genunchii flectati si coapsele îndepartate. Examenul va fi facut sub o sursa de lumina adecvata.

Tehnica presupune prinderea labiilor cu doua comprese sterile, tractionarea lor utaora în sus si în afara astfel încât antrul vaginal si himenul se vor evidentia complet. Unii autori propun ca procedeu de examinare a himenului utilizarea unui balon mic ce se introduce în vagin si care umplut cu aer destinde himenul si permite analizarea detaliata a sa. Aceasta metoda este mai putin folosita datorita riscului de rupturi himenale ce se pot produce chiar în timpul examinarii.

Pentru a se obtine o exprimare mai mare a himenului, acesta poate fi investigat si prin tuseu rectal. Mucoasa vaginala la virgine sau la fetele deflorate recent este foarte sensibila, si uneori la examinare poate declansa reflexe de aparare.

Examenul stereoscopic presupune utilizarea unui colposcop ce va furniza p imagine marita de 12 ori si în acest fel permite examinarea amanuntita a tuturor portiunilor himenale si punera în evidenta a tuturor modificarilor de la acest nivel.

Anamneza are o importanta deosebita în examenul genital medico-legal, în special în cazul violului comis asupra fetitelor, pentru excluderea elementelor confabulatorii ce pot apare în legatura cu expunerea împrejurarilor în care a avut loc infractiunea.

Aberatiile sexuale

Alaturi de SIDA si consumul de alcool, aberatiile si perversiunile sexuale au fost denumite de multi autori ca fiind cei trei demoni ai vietii moderne.

Perversiunile sexuale (sexualitatea aberanta) reprezinta orice raport sexual contrar obisnuintei, ce depaseste limitele fiziologice normale si se afla în afaranormelor generale admise într-o comunitate umana.

Atentatele la bunele moravuri cuprind:

  • ultrajul public al pudorii - orice manifestare ce lezeaza sau atenteaza la simtul de pudoare publica. Cea mai întâlnita forma este exhibitionismul - expunerea publica a organelor genitale. Frecvent este întâlnita la sexul masculin, dar poate fi savârsit si de catre femei.
  • atentatul la pudoare - ofensa sexuala comisa cu intentie asupra unei persoane ce nu-si da consimtamântul sau nu a împlinit vârsta de 14 ani.
  • atentatul pederastic - acte impudice, contra naturii cu persoane de acelasi sex.

Perversiunile sexuale

Sunt acte sexuale aberante ce determina scandal public. Cuprind totalitatea actelor sexuale nefiresti.

Coruptia sexuala - fapte de ordin sexual, savârsite asupra unui minor, sau în prezenta acestuia (fapte, expresii, gesturi) ce pot leza dezvoltatea morala a minorului.

Incestul - raport sexual între rude în linie directa, frati si surori.

Necrofilia - raporturi sexuale cu cadavre. Este savârsita în general de persoane alterate mintal ce au acces la cadavre - gropari, necropsieri.

Narcisismul - dragostea fata de propria persoana. Subiectul se admira în oglinda, îsî mângâie corpul si se masturbeaza. Se ascociaza frecvent ci exhibitionismul sau fetisismul prin expunerea la ferestre de obicei pentru a fi vszute.

Pedofilia - relatiile sexuale cu copii. Gerontofilia - atractia sexuala fata de persoane în vârsta.

Masochismul - este expresia unui sentiment de inferioritate si esec sexual conditionat la o vârsta precoce si consta în incapacitatea îndeplinirii unro relatii sexuale fara maltratarea partenerului.

Sadismul - placerea sexuala obtinuta prin producerea unor leziuni de violenta asupra victimei. Sadismul poate fi mic - leziuni usoare, mai este denumit si sadism moral sau poate fi sadism mare - leziuni grave, mortale.

Prostitutia - "dragostea mercantila". Este favorizata de o sexualitate precoce si aduce un sentiment de devalorizare a relatiilor sexuale. De multe ori se naste din nevoia asigurarii mijloacelor de existenta sau din nevoia de lux si viata usoara.

Voaerismul - satisfacerea sexuala prin contemplarea actelor sexuale ale altora.

Travestismul - placerea de a purta haine ce apartin sexului opus.

Azoofilia - producerea de senzatii placute, cu caracter sexual, prin contemplarea lucrurilor neînsufletite - tablouri, statui, nuduri.

Coprofilia - placere sexuala relizata prin ingerarea materiilor fecale ale partenerului.


Document Info


Accesari: 4625
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )