Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Concurs de admitere la Institutul National al Magistraturii - 2005 G4

Drept


Concurs de admitere la Institutul National al Magistraturii - 2005

 1. Īn materia contractului de locatiune: a) tacita relocatiune nu poate fi exclusa printr-o clauza contractuala expresa; b) expirarea termenului prevazut īn contract atrage īncetarea de drept a locatiunii; c) pieirea bunului atrage īncetarea contractului numai daca a intervenit anterior īncheierii contractului si este totala.
 2. Actiunea oblica: a) nu confera creditorului care a exercitat-o vreun drept de preferinta fata de ceilalti creditori ai debitorului; b) poate fi admisa atunci cānd creditorul solicita obligarea debitorului sa īsi īnchirieze locuinta proprietatea sa exclusiva pe care nu o foloseste; c) prin care se solicita revocarea donatiei pentru ingratitudine se va admite daca a fost exercitata īn cel mult 20 de zile de la data intervenirii cauzei de ingratitudine.
 3. Remiterea de datorie: a) facuta fidejusorului nu libereaza pe debitorul principal; b) trebuie sa īmbrace forma solemna a īnscrisului autentic; c) este un act juridic unilateral, deoarece nu presupune consimtamāntul debitorului.
 4. Nulitatea absoluta: a) nu poate fi invocata de partea careia īi este imputabil motivul de nulitate; b) opereaza de drept īn cazul īmprumutului fara dobānda si al contractului de īntretinere daca este invocata de creditorul obligatiei de īntretinere; c) intervine, īntre altele, īn cazul nerespectarii principiului specialitatii capacitatii de folosinta a persoanei juridice.
 5. Descendentii fratilor si surorilor defunctului: a) īmpart, īn toate cazurile, mostenirea sau partea din mostenire ce li se cuvine īn mod egal; b) au vocatie succesorala generala indiferent de gradul de rudenie cu defunctul; c) nu sunt mostenitori rezervatari.
 6. Sotul supravietuitor: a) nu este mostenitor sezinar; b) poate veni la mostenire prin reprezentare daca a divortat anterior deschiderii succesiunii; c) are un drept de abitatie recunoscut numai īn concurs cu clasele III-IV de mostenitori legali.
 7. Īn cazul proprietatii comune pe cote-parti: a) posesia exercitata de unul dintre coproprietari este, īn principiu, echivoca; b) actele juridice de conservare pot fi efectuate numai cu consimtamāntul expres al tuturor coproprietarilor; c) fructele civile se cuvin coproprietarului care le-a perceput.
 8. Testamentul: a) este revocabil numai īn mod exceptional; b) este revocabil prin esenta sa; c) nu poate fi īncheiat prin reprezentare.
 9. Partea contractanta victima a unui dol este īndreptatita sa solicite: a) constatarea nulitatii absolute a contractului respectiv; b) declararea nulitatii relative a contractului respectiv; c) executarea obligatiei asumate de cealalta parte.
 10. Cauza falsa: a) reprezinta o eroare asupra scopului mediat; b) atrage nulitatea absoluta a actului juridic, care poate fi invocata de orice persoana interesata sau de instanta din oficiu; c) constituie motiv de nulitate relativa, care poate fi invocata numai de vānzatorul de buna-credinta.
 11. Imobilul ipotecat: a) este afectat īn īntregime de garantie pāna la executarea īn totalitate a obligatiilor garantate; b) poate fi īnstrainat fara acordul creditorului ipotecar, afara de cazurile īn care legea prevede īn mod expres contrariul; c) poate fi expropriat numai daca se plateste datoria garantata.
 12. Este imprescriptibila extinctiv actiunea: a) īn constatarea dobāndirii dreptului de proprietate prin uzucapiunea de 10 pāna la 20 ani exercitata īmpotriva adevaratului proprietar care a locuit īn raza teritoriala a instantei unde se afla situat imobilul; b) redhibitorie; c) de iesire din indiviziunea succesorala.
 13. Īn cazul īn care succesibilul ascunde bunuri ale mostenirii: a) este decazut din dreptul de a veni la mo& 626e410g #351;tenire; b) este īndreptatit sa solicite instantei pastrarea bunurilor ascunse numai daca actiunea este exercitata īn termen de 6 luni de la data ascunderii; c) datoriile sau creantele sale fata de defunct se sting prin confuziune.
 14. Īn materia uzucapiunii: a) nu poate fi invocata pe cale de exceptie, ci doar pe cale de actiune; b) posesorul este considerat proprietar de la data īmplinirii termenului uzucapiunii; c) justul titlu, īn cazul uzucapiunii prescurtate, trebuie dovedit separat de buna-credinta.
 15. Conversiunea actului juridic: a) este un caz particular de novatie; b) este posibila si īn cazul nulitatii c) este o conditie necesara exercitarii actiunii īn simulatie prin deghizare totala.
 16. Īn materia simulatiei: a) daca exista un conflict īntre terti, vor avea cāstig de cauza acei terti care invoca actul secret; b) tertii de buna-credinta sunt īndreptatiti sa invoce, īn beneficiul lor si īmpotriva partilor, efectele actului secret; c) admiterea actiunii īn simulatie nu valideaza contractul secret daca, la īncheierea acestuia, nu au fost respectate toate conditiile de validitate.
 17. Dreptul de uz: a) nu poate fi īnstrainat; b) nu poate fi īnchiriat; c) are ca obiect o locuinta.
 18. Daca fapta ilicita si prejudiciabila a fost savārsita de prepusii unor comitenti diferiti: a) solidaritatea prepusilor atrage solidaritatea comitentilor; b) actiunea īn regres a prepusului platitor se va diviza corespunzator vinovatiei celorlalti prepusi; c) victima este īndreptatita sa pretinda de la fiecare comitent numai partea de despagubire aferenta vinovatiei propriului prepus.
 19. Īn lipsa de stipulatie contrara, cheltuielile vānzarii sunt suportate de: a) cumparator; b) vānzator; c) ambele parti, īn mod egal.
 20. Clauza penala: a) este o conventie accesorie ce se īncheie dupa producerea prejudiciului si prin care partile stabilesc cuantumul despagubirilor ce urmeaza a fi platite de catre debitor; b) nu confera debitorului dreptul de a se libera valabil de obligatia asumata prin executarea altei prestatii; c) nu este datorata daca nu sunt īntrunite conditiile necesare acordarii de despagubiri.
 21. Sumele de bani cuvenite mandantului si īntrebuintate de mandatar īn propriul folos: a) produc dobānzi de la data cānd mandantul a cerut acele sume; b) produc dobānzi de la data īntrebuintarii acelor sume de catre mandatar; c) pot fi solicitate oricānd de catre mandant sau succesorii acestuia.
 22. Īn cazul īmprumutului de consumatie: a) cheltuielile de conservare sunt īn sarcina īmprumutatorului, ca efect al suportarii riscului contractual; b) īmprumutatorul raspunde pe temei contractual de daunele cauzate prin viciile ascunse ale lucrului, chiar daca nu le-a cunoscut la data īncheierii contractului; c) īmprumutatul are obligatia de a restitui la scadenta lucruri de acelasi gen, īn aceeasi cantitate si de aceeasi calitate, chiar daca obligatia nu a fost prevazuta īn contract.
 23. Partajul succesoral: a) poate avea ca obiect fructele naturale produse de bunurile succesorale dupa deschiderea succesiunii; b) nu este posibil daca unul dintre mostenitori nu are capacitate deplina de exercitiu; c) are efect constitutiv de drepturi reale.
 24. Īn privinta dobāndirii fructelor de catre posesorul de buna-credinta: a) este suficient ca buna-credinta sa existe la data dobāndirii lucrului; b) titlul posesorului trebuie sa aiba o existenta reala, nefiind suficient un titlu putativ; c) toate fructele sunt dobāndite numai daca au fost percepute.
 25. Forta majora constituie o cauza de: a) suspendare a cursului prescriptiei extinctive īn cazul actiunii īn granituire; b) suspendare a cursului prescriptiei extinctive īn cazul actiunii confesorii īntemeiate pe dreptul de servitute; c) īmplinire a prescriptiei extinctive.
 26. Prorogarea legala a competentei: a) constituie un caz de litispendenta; b) opereaza si īn cazul īn care cererea reconventionala este disjunsa de cererea principala, iar aceasta din urma a fost respinsa ca nefondata; c) nu īsi va mai produce efectele īn caz de disjungere.
 27. Este incompatibil judecatorul care: a) este sesizat cu o revizuire īndreptata īmpotriva hotarārii pe care a pro­nuntat-o; b) este sotul avocatului uneia dintre parti; c) a fost martor īn aceeasi pricina.
 28. Īn cazul transmisiunii calitatii procesuale active, dobānditorul: a) preia procesul īn starea īn care se gaseste īn momentul īn care a avut loc transmisiunea; b) este īndreptatit sa solicite refacerea doar a actelor de procedura defavo­ra­bile īndeplinite anterior de autorul sau; c) este īndreptatit sa invoce exceptiile relative neinvocate īn termen de autorul sau.
 29. Renuntarea la dreptul pretins: a) nu poate fi partiala; b) implica pronuntarea unei hotarāri executorii de drept; c) nu necesita consimtamāntul celeilalte parti.
 30. Īn cazul īn care cererea reconventionala nu este formulata īn terme­nul prevazut de lege, instanta: a) o respinge ca tardiv formulata; b) o īncuviinteaza īn principiu numai daca partile consimt; c) dispune judecarea separata a cererii reconventionale, de cererea principala, daca partile nu convin judecarea īmpreuna.
 31. Contestatia īn anulare: a) se introduce, īn toate cazurile, la instanta la care hotarārea atacata a ramas irevocabila; b) este inadmisibila daca se exercita īmpotriva unei hotarāri de divort; c) poate fi admisa daca partea nu a fost legal citata la instanta de recurs.
 32. Cererea de interventie voluntara principala: a) se īncuviinteaza īn principiu printr-o īncheiere preparatorie; b) trebuie formulata cel mai tārziu la prima zi de īnfatisare; c) se va solutiona chiar daca cererea de che­mare īn judecata se respinge ca prematur introdusa.
 33. Repunerea īn termenul īn care partea trebuia sa efectueze actul de procedura: a) poate fi dispusa daca nu s-a respectat un termen prohibitiv; b) produce aceleasi efecte ca si decaderea; c) nu poate fi dispusa din oficiu.
 34. Daca nulitatea este expres prevazuta de lege, atunci: a) poate fi invocata de instanta din oficiu, īn toate cazurile; b) este vorba de o nulitate care opereaza de drept; c) vatamarea se presupune.
 35. Comunicarea citatiei unei persoane juridice se poate realiza prin afisare: a) numai īn cazul pārātului; b) numai la judecata īn fata primei instante; c) daca se refuza primirea citatiei.
 36. Īn materia ordonantei presedintiale: a) conform mentiunii din lege, īntāmpinarea nu este obligatorie; b) hotarārea nu este supusa apelului; c) īn caz de admitere, executarea hotarārii se face fara somatie, īn toate cazurile si indiferent de consimtamāntul pārātului.
 37. Mandatarul neavocat poate pune concluzii fara a fi nevoie sa fie asistat de catre avocat daca: a) are o procura generala; b) este reprezentantul unei rude pāna la gradul trei si procesul se judeca de catre curtea de apel; c) este doctor īn drept si īl reprezinta pe copilul fratelui sau īn fata Īnaltei Curti de Casatie si Justitie.
 38. Cererea de īndreptare a unei erori materiale: a) se judeca īn camera de consiliu, spre deosebire de cererea de completare a hotarārii; b) se solutioneaza, īn toate cazurile, prin īncheiere irevocabila; c) nu poate fi formulata de catre pārāt.
 39. Litispendenta se poate invoca: a) numai daca ambele procese se afla īn prima instanta; b) daca ambele procese se afla īn fata instantelor de fond; c) dupa prima zi de īnfatisare doar de pārāt.
 40. Instanta poate īncuviinta masura sechestrului judiciar: a) prin sentinta, īn cazul bunurilor care formeaza obiectul procesului; b) prin īncheiere, numai īn cazul īn care nu exista proces; c) cu citarea partilor.
 41. Hotarārea de declinare a competentei este corecta daca: a) pārātul a invocat exceptia de necompetenta teritoriala dupa prima zi de īnfatisare, dar pāna la īnchiderea dezbaterilor, īn cazul unei actiuni īn revendicare imobiliare, instanta sesizata nefiind cea de la locul situarii imobilului; b) instanta sesizata cu o cerere de īncredintare a minorului este cea de la domiciliul reclamantului; c) actiunea mostenitorului vānzatorului prin care se solicita rezolutiunea unui contract de vānzare-cumparare a unui imobil pentru neplata pretului este introdusa la instanta locului situarii imobilului.
 42. Interogatoriul: a) administrat oricarei persoane juridice implica citarea reprezentantului legal, cu mentiunea prezentarii personale pentru a raspunde; b) trebuie īncuviintat de presedintele instantei, daca s-a solicitat prin cerere; c) īncuviintat de instanta poate fi administrat chiar daca partea care va fi audiata nu stie sa scrie
 43. Īn cazul īnscrierii īn fals: a) este obligatorie suspendarea judecarii cauzei si trimiterea dosarului procurorului, daca partea indica pe autorul falsului; b) īncheierea de trimitere a dosarului catre procuror trebuie semnata de parti; c) dupa depunerea īnscrisului pentru verificare, partile pot fi reprezentate si prin mandatari cu procura speciala, daca dovedesc o īmpiedicare bine īntemeiata.
 44. Īn cazul īn care, la primire, cererea de chemare īn judecata trebuie com­pletata sau modificata, iar acest lucru nu se poate face pe loc: a) se īnregistreaza si se suspenda judecata; b) se restituie reclamantului; c) se īnregistreaza si se acorda un termen scurt.
 45. Conexarea: a) poate fi dispusa chiar daca una din parti se opune; b) poate avea loc si atunci cānd o pricina se afla la judecata īn prima instanta, iar cealalta īn apel; c) este obligatorie īn cazul existentei identitatii de parti, obiect si cauza.
 46. Cererea de chemare īn judecata: a) care nu cuprinde semnatura se respinge ca nesemnata, daca reclamantul nu a complinit aceasta lipsa īn termenul acordat; b) se depune īn doua exemplare daca sunt chemati īn judecata doi pārāti, iar unul dintre acestia īl reprezinta pe celalalt; c) se socoteste de lege ca modificata daca reclamantul solicita valoarea obiectului pierdut.
 47. Unirea exceptiei procesuale cu fondul este: a) obligatorie daca exceptia se refera la puterea de lucru judecat; b) posibila daca pentru rezolvarea exceptiei este necesara administrarea unor do­vezi īn legatura cu dezlegarea īn fond a pricinii; c) obligatorie daca nici una dintre parti nu se opune la administrarea dovezilor necesare rezolvarii exceptiei.
 48. . Nu constituie o forma de participare a procurorului la procesul civil: a) semnarea minutei; b) exercitarea cailor de atac; c) semnarea hotarārii redactate ulterior.
 49. Schimbarea domiciliului pārātului īn cursul judecatii: a) trebuie adusa la cunostinta instantei si a partii potrivnice, sub pedeap­sa neluarii ei īn seama; b) are ca efect, īn cazul actiunilor personale, declinarea com­pe­tentei īn favoarea instantei de la noul domiciliu al pārātului; c) nu trebuie adusa si la cunostinta reclamantului, daca intervine dupa prima zi de īnfatisare.
 50. Cererea de chemare īn garantie trebuie: a) depusa de reclamant pāna la īnceperea dezbaterilor asupra fondului; b) solutionata īn functie de solutia data cererii principale; c) īncuviintata īn principiu de instanta.
 51. Exista infractiunea de tālharie īn cazul īn care: a) furtul este urmat de īntrebuintarea de amenintari pentru pastrarea bunului furat; b) furtul este savārsit prin īntrebuintarea unor mijloace frauduloase; c) furtul este savārsit asupra unei persoane care se afla īn stare de inconstienta.
 52. Fapta inculpatului care primeste de la partea vatamata un obiect spre pastrare si la īmplinirea termenului convenit refuza restituirea bunului afirmānd īn mod mincinos ca nu l-a primit reprezinta: a) infractiunea de īnselaciune; b) infractiunea de furt; c) infractiunea de abuz de īncredere.
 53. Infractiunea de incest: a) are ca element material actul sexual de orice natura; b) se poate realiza īntre frati si surori; c) poate fi comisa de tata asupra fiului avānd īn vedere ca acestia sunt rude īn linie directa.
 54. Sunt pedepse: a) detentiunea pe viata si īnchisoarea; b) amenda si degradarea militara; c) confiscarea speciala si interzicerea de a reveni īn locuinta familiei pe o perioada determinata.
 55. Fapta de a produce probe mincinoase īn sprijinul unei īnvinuiri nedrepte reprezinta: a) infractiunea de denuntare calomnioasa; b) infractiunea de marturie mincinoasa; c) infractiunea de represiune nedreapta.
 56. Este cauza care īnlatura raspunderea penala: a) gratierea; b) lipsa plāngerii prealabile īn cazul infractiunii de abuz de īncredere; c) amnistia.
 57. Infractiunea de pruncucidere: a) reprezinta uciderea noului nascut de catre oricare dintre parinti, daca acesta se afla īntr-o stare de tulburare pricinuita de nastere; b) are ca subiect pasiv copilul nou nascut cu conditia ca acesta sa fie viabil; c) poate avea ca subiect activ doar mama copilului nou nascut, aflata īntr-o stare de tulburare pricinuita de nastere.
 58. Daca la comiterea furtului autorul a fost ajutat nemijlocit de alte persoane, care īnsa nu au stiut ca se comite o infractiune, īncadrarea juridica va fi: a) furt "simplu"; b) furt calificat (savārsit de doua sau mai multe persoane īmpreuna); c) furt calificat si instigare la furt (īn forma participatiei improprii).
 59. Recidiva exista atunci cānd: a) la un an de la executarea unei pedepse de doi ani īnchisoare pentru savārsirea unei infractiuni de ucidere din culpa, cel condamnat savārseste din nou o infractiune de vatamare corporala grava, pentru care legea prevede pedeapsa īnchisorii de la doi la sapte ani; b) a doua zi de la respingerea recursului declarat īmpotriva hotarārii judecatoresti de condamnare la pedeapsa īnchisorii de un an pentru savārsirea unei infractiuni de tālharie, cel condamnat savārseste din nou o infractiune de vatamare corporala grava, pentru care legea prevede pedeapsa īnchisorii de la doi la sapte ani; c) īn timpul īntreruperii executarii pedepsei de cinci ani īnchisoare, aplicata pentru o infractiune de vatamare corporala grava, cel condamnat savārseste din nou o infractiune de vatamare corporala grava, pentru care legea prevede pedeapsa īnchisorii de la doi la sapte ani.
 60. Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala savārsita: a) pentru a īnlatura un atac material, direct, imediat si injust īndreptat īmpotriva unui interes obstesc si care pune īn pericol grav interesul obstesc; b) pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta īntr-o locuinta; c) de acela care īn momentul cānd a savārsit fapta si-a dat seama ca pricinuieste urmari vadit mai grave decāt cele care s-ar fi putut produce daca pericolul nu era īnlaturat.
 61. Se poate retine infractiunea de omor calificat, īn varianta omorului savārsit din interes material atunci cānd faptuitorul urmareste: a) dobāndirea unei succesiuni īn raport cu victima; b) stingerea unei datorii fata de victima; c) sustragerea unei sume de bani din posesia victimei.
 62. Constituie circumstanta agravanta: a) savārsirea faptei de doua persoane īmpreuna; b) savārsirea infractiunii din motive josnice; c) savārsirea infractiunii prin acte de cruzime.
 63. Reabilitarea de drept are loc, daca īn decurs de trei ani condamnatul nu a savārsit nici o alta infractiune, īn cazul condamnarii la: a) pedeapsa amenzii; b) pedeapsa īnchisorii de doi ani; c) pedeapsa īnchisorii de cinci ani.
 64. Tentativa nu este posibila la infractiunea de: a) omor; b) vatamare corporala din culpa; c) ucidere din culpa.
 65. Sunt masuri de siguranta: a) obligarea la tratament medical; b) internarea medicala; c) libertatea supravegheata.
 66. Fapta celui care falsifica un īnscris sub semnatura privata, īnscris pe care ulterior īl foloseste īn vederea producerii unor consecinte juridice reprezinta: a) doar infractiunea de fals īn īnscrisuri sub semnatura privata; b) infractiunea de fals īn īnscrisuri sub semnatura privata īn concurs cu infractiunea de uz de fals; c) doar infractiunea de uz de fals.
 67. Daca functionarul corupt, īn scopul de a satisface solicitarea mituitorului nu īndeplineste un act privitor la īndatoririle lui de serviciu, iar aceasta neīndeplinire constituie prin ea īnsasi o infractiune: a) luarea de mita va intra īn concurs cu respectiva infractiune; b) luarea de mita absoarbe respectiva infractiune; c) luarea de mita se retine īn varianta agravata.
 68. La infractiunea de marturie mincinoasa subiectul activ poate fi: a) orice persoana care face afirmatii mincinoase īn public; b) martorul ascultat īntr-o cauza penala; c) expertul chemat sa realizeze o expertiza īntr-o cauza civila.
 69. Infractiunea continuata este o forma a: a) unitatii naturale de infractiune; b) pluralitatii de infractiuni; c) unitatii legale de infractiune.
 70. Aruncarea cu putere, de la mica distanta, a unei pietre de pavaj stradal spre capul unei persoane si ranire acesteia, la cap, cu urmarea unor leziuni ce necesita 25 de zile de īngrijiri medicale reprezinta: a) tentativa la infractiunea de omor; b) vatamare corporala; c) vatamare corporala grava.
 71. Infractiunea de lipsire de libertate: a) nu poate avea obiect material; b) se poate realiza printr-o inactiune; c) poate fi absorbita de infractiunea de viol.
 72. Infractiunea de trafic de influenta: a) are un subiect activ necircumstantiat; b) se poate comite si printr-o inactiune, respectiv prin nerespingerea unei promisiuni; c) are ca urmare imediata o stare de pericol pentru normala evolutie a relatiilor de serviciu.
 73. Minorul care la 15 ani savārseste o infractiune de furt: a) nu raspunde penal; b) raspunde penal daca se dovedeste ca a savārsit fapta cu discernamānt; c) raspunde penal fiind prezumat a avea discernamānt.
 74. Sunt aplicabile dispozitiile art. 210 C.P. (pedepsirea unor furturi la plāngerea prealabila) īn cazul īn care subiectul activ este: a) militarul īn termen care sustrage bunuri din dormitorul comun; b) gazduitorul care savārseste furtul īn paguba celui pe care īl gazduieste; c) gazduitul care sustrage bunuri de la persoana care īl gazduieste.
 75. Infractiunea de īnselaciune: a) poate avea ca obiect material si un bun imobil; b) are ca urmare imediata crearea unei pagube; c) se retine īn varianta agravata daca se comite prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase.
 76. Īn cursul judecatii asistenta juridica este obligatorie, daca legea prevede pentru infractiunea savārsita: a) pedeapsa detentiunii pe viata; b) pedeapsa īnchisorii de cinci ani sau mai mare; c) pedeapsa īnchisorii de cel mult un an.
 77. Este caz de conexitate atunci cānd: a) s-au savārsit īn acelasi timp si īn acelasi loc, prin acte diferite, cu intentie, o infractiune de omor si o infractiune de viol, de catre aceeasi persoana; b) s-a savārsit, de catre mai multe persoane, o infractiune de omor, prin lovituri cu cutitul aplicate īn zone vitale, aceleiasi victime, dupa o prealabila īntelegere īntre infractori; c) o infractiune de omor este savārsita pentru a ascunde comiterea unei infractiuni de delapidare.
 78. Amānarea executarii pedepsei, atunci cānd, din cauza unor īmprejurari speciale executarea imediata a acesteia ar avea consecinte grave pentru condamnat, se dispune: a) pe o durata nedeterminata; b) pe o durata de cel mult un an; c) pe o durata de cel mult trei luni si numai o singura data.
 79. In caz de retragere a plāngerii prealabile īn cursul urmaririi penale, de catre persoana vatamata, fata de inculpatul care a solicitat continuarea procesului penal, procurorul va dispune: a) suspendarea urmaririi penale; b) scoaterea de sub urmarire penala, daca faptei īi lipseste unul dintre elementele constitutive; c) clasarea cauzei.
 80. Fapta inculpatului, care a ucis din culpa o persoana, va fi judecata īn prima instanta de: a) judecatorie; b) tribunal; c) curte de apel.
 81. Este flagranta infractiunea: a) descoperita īn momentul savārsirii; b) a carei pedeapsa prevazuta de lege este mai mare de 15 ani; c) al carei faptuitor este surprins aproape de locul comiterii infractiunii cu obiecte de natura a-l presupune participant la acea infractiune.
 82. Sarcina administrarii probelor īn procesul penal revine: a) avocatului inculpatului; b) procurorului; c) instantei de judecata.
 83. Plāngerea este īncunostiintarea facuta de: a) o persoana fizica, referitoare la o vatamare ce i s-a cauzat prin savārsirea infractiunii; b) o persoana despre savārsirea unei infractiuni; c) o persoana juridica, referitoare la o vatamare ce i s-a cauzat prin savārsirea infractiunii.
 84. Revizuirea poate fi ceruta cānd: a) s-au descoperit fapte si īmprejurari ce nu au fost cunoscute de instanta la solutionarea cauzei; b) procedura de citare a partii la termenul la care s-a judecat cauza de cātre instanta de recurs nu a fost īndeplinita conform legii; c) īmpotriva aceleiasi persoane s-au pronuntat doua hotarāri definitive pentru aceeasi fapta.
 85. Actiunea penala are ca obiect tragerea la raspundere penala a persoanelor care au savārsit: a) infractiuni; b) fapte prevazute de legea penala; c) contraventii.
 86. Presedintele completului de judecata īnainte de a īncheia dezbaterile da ultimul cuvānt: a) inculpatului personal; b) procurorului; c) partii civile.
 87. Procurorul este obligat sa participe la sedintele de judecata ale judecatoriilor: a) īn cauzele īn care instanta a fost sesizata prin plāngerea prealabila a persoanei vatamate, iar pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savārsita este īnchisoarea de la 15 zile la un an; b) īn cauzele īn care instanta a fost sesizata prin rechizitoriu; c) īn cauzele īn care unul dintre inculpati se afla īn stare de detinere.
 88. Plāngerea prealabila se adreseaza organului de cercetare penala sau procurorului īn cazul infractiunilor de: a) amenintare; b) vatamare corporala; c) abandon de familie.
 89. Persoana vatamata, avānd capacitate de exercitiu deplina, se poate constitui parte civila contra inculpatului care nu este de acord cu acoperirea prejudiciului: a) īn cursul urmaririi penale; b) īn fata instantei de judecata, pāna la citirea actului de sesizare; c) īn fata instantei de judecata, pāna la pronuntarea unei hotarāri judecatoresti definitive.
 90. Ascultarea inculpatului: a) poate īncepe cu citirea declaratiilor pe care acesta le-a dat anterior īn cauza; b) poate īncepe cu reamintirea declaratiilor pe care acesta le-a dat anterior īn cauza; c) nu poate īncepe cu citirea sau reamintirea declaratiilor pe care acesta le-a dat anterior īn cauza.
 91. Plāngerea īmpotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate īn baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de: a) procurorul care a luat masura; b) prim procurorul parchetului; c) procurorul ierarhic superior ,daca masurile si actele sunt ale prim procurorului sau au fost efectuate īn baza dispozitiilor date de acesta.
 92. Instanta se desesizeaza si restituie cauza procurorului: a) cānd se constata, īnainte de terminarea cercetarii judecatoresti, ca īn cauza supusa judecatii s-a efectuat cercetare penala de un alt organ decāt cel competent; b) cānd se constata, dupa īnceperea dezbaterilor, ca īn cauza supusa judecatii s-a efectuat cercetarea penala de un alt organ decāt cel competent; c) cānd instanta, īn urma cercetarii judecatoresti, schimba īncadrarea juridica a faptei īntr-o alta infractiune pentru care cercetarea penala ar fi revenit altui organ de cercetare.
 93. Hotarārea judecatoriei de condamnare a inculpatului pentru savārsirea unei infractiuni de tainuire devine executorie: a) la data pronuntarii; b) la data expirarii termenului de apel, cānd apelul declarat a fost retras īnauntrul termenului; c) la data pronuntarii hotarārii prin care s-a respins recursul declarat īmpotriva deciziei din apel.
 94. Īn cazul savārsirii unei infractiuni de santaj, pentru care legea prevede pedeapsa īnchisorii de la 6 luni la cinci ani, masura arestarii preventive a inculpatului īnceteaza de drept īn cursul judecatii atunci cānd, īnainte de pronuntarea unei hotarāri de condamnare īn prima instanta, durata arestarii a atins: a) sase luni; b) doi ani si sase luni; c) cinci ani.
 95. Interceptarile si īnregistrarile pe banda magnetica ale unor convorbiri se efectueaza cu autorizarea motivata a instantei, la cererea procurorului, īn cazurile si īn conditiile prevazute de lege, daca īnregistrarea se impune pentru aflarea adevarului si sunt date privind savārsirea unei infractiuni de: a) tālharie; b) abuz de īncredere; c) īnselaciune.
 96. Efectuarea unei expertize psihiatrice a inculpatului este obligatorie īn cazul unei infractiuni de: a) omor deosebit de grav; b) loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, daca instanta are īndoieli asupra starii psihice a inculpatului; c) ucidere din culpa.
 97. Persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala se numeste, cāt timp nu a fost pusa īn miscare actiunea penala īmpotriva sa: a) faptuitor; b) īnvinuit; c) inculpat.
 98. Īmpotriva ordonantei procurorului prin care se dispune luarea masurii obligarii de a nu parasi localitatea, inculpatul poate face plāngere: a) la prim procurorul parchetului, īn termen de trei zile de la luarea masurii; b) la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza īn prima instanta, īn termen de trei zile de la luarea masurii; c) la instanta superioara aceleia careia i-ar reveni competenta de a judeca cauza īn prima instanta, īn termen de cinci zile de la luarea masurii.
 99. Īn caz de īncetare a procesului penal īn fata instantei de judecata, prin retragerea plāngerii prealabile de catre partea vatamata, cheltuielile de judecata sunt suportate de: a) partea vatamata; b) inculpat; c) inculpat si partea vatamata.
 100. Īn cursul urmaririi penale, arestarea inculpatului minor in vārsta de 15 ani nu poate depasi: a) un termen rezonabil si nu mai mult de 180 de zile, pentru savārsirea unei infractiuni de omor deosebit de grav, pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata alternativ cu pedeapsa īnchisorii de la 15 la 25 de ani, fiecare prelungire neputānd depasi 15 zile; b) un termen rezonabil si nu mai mult de 60 de zile, pentru savārsirea unei infractiuni de tālharie, pentru care legea prevede pedeapsa īnchisorii īntre 3 si 18 ani, fiecare prelungire neputānd depasi 15 zile; c) maximul pedepsei prevazute de lege pentru fapta savārsita.Document Info


Accesari: 1752
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )