Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Arestarea preventiva

Drept
ARESTAREA PREVENTIVĂ
Profesor coordonator:

Conf. univ. dr. Petre

Masterand: Marius 959w2223j

I.          NOŢIUNI INTRODUCTIVE

Masurile procesuale sunt mijloace prevazute de Codul de procedura penala pentru a asigura normala desfasurare a procesului penal īn vederea realizarii scopului acestuia, putānd fi luate atāt īn faza de urmarire penala cāt si īn faza de judecata. Ca institutii de drept procesual, ele sunt puse la dispozitia organelor judiciare si constau īn anumite privatiuni sau constrāngeri, personale sau reale, determinate de conditiile si īmprejurarile īn care se desfasoara procesul penal. Functionalitatea lor este de a prevenii sau īnlatura īmprejurarile care īmpiedica realizarea īn bune conditii a procesului penal.

Potrivit art.136 C.pr.pen. scopul masurilor preventive este de a asigura buna desfasurare a procesului penal ori de a se īmpiedica sustragerea īnvinuitului sau inculpatului de la urmarirea penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei.

Interventia reala si efectiva a masurilor preventive se manifesta numai daca īn cursul desfasurarii procesului penal apar dificultati sau situatii a caror evitare impune luarea lor.

Arestarea preventiva este cea mai grava dintre masurile preventive si consta īn detinerea persoanei īn spatii special amenajate si destinate. Prin aceasta masura īnvinuitul este īmpiedicat sa īnteprinda anumite activitati care s-ar rasfrānge negativ asupra desfasurarii procesului penal sau asupra atingerii scopului acestuia.

Arestarea preventiva face parte din masurile preventive privative de libertate, alaturi de retinere, si poate fi dispusa īn tot cursul procesului penal.

Potrivit dispozitiilor art. 23 din Costitutia Romāniei si a art. 5 din Codul de procedura penala, īn tot cursul procesului penal libertatea persoanei este garantata. Libertatea persoanei, īnvinuit sau inculpat, reprezinta starea fireasca īn timpul procesului penal, masurile preventive, printre care si arestarea preventiva, fiind luate numai īn caz de exceptie si fiind permise numai īn cazurile si conditiile strict prevazute de lege.

Astfel, arestarea preventiva poate fi dispusa numai daca sunt īndeplinite cumulativ mai multe conditii generale:

- sa existe probe sau indicii temeinice ca īnvinuitul sau inculpatul a savārsit o fapta prevazuta de legea penala. Daca prin proba se īntelege orice element de fapt care serveste la constatarea existentei sau inexistentei unei infractiuni, la indentificarea persoanei care a savārsit-o si la cunoasterea īmprejurarilor necesare pentru justa solutionare a cauzei (art. 63 alin.1 C.pr.pen), si a fost reglementata īn textul de lege pentru interpretarea sa unitara, sintagma " indicii temeinice" era lasata la libera interpretare a organului judiciar. Recent, legiuitorul, prin introducerea art.681 īn Codul de procedura penala, pentru o mai buna desfasurare a procesului penal, a īnteles sa defineasca indiciile temeinice drept presupunerea rezonabila, rezultata din datele existente īn cauza, ca persoana fata de care se efectueaza acte premergatoare sau acte de urmarire penala a savārsit fapta.

Īn ceea ce priveste notiunea de fapta prevazuta de legea penala, trebuie remarcat ca exista o diferenta clara īntre aceasta si notiunea de infractiune, infractiunea fiind fapta prevazuta de legea penala care trebuie sa aiba anumite trasaturi esentiale pentru a fi infractiune (prezinta pericol social si este savarsita cu vinovatie). Avānd īn vedere faptul ca infractiunea este singurul temei al raspunderii penale ( art.17 alin.2 C.pen ), ar fi fost poate de dorit ca legiuitorul sa prevada ca si conditie a arestarii preventive ca īnvinuitul sau inculpatul sa fi comis o infractiune si nu o fapta prevazuta de legea penala, facānd astfel o diferentiere īntre conditiile arestarii preventive si conditiile retinerii.

- pentru infractiunea savārsita legea sa prevada pedeapsa īnchisorii (mai mare de patru ani). Conditia nu se considera realizata daca se prevede alternativ pedeapsa īnchisorii sau amenda pentru infractiunea comisa.

- sa existe vreunul dintre cazurile prevazute de art. 148 alin.1, lit.a-f:

a. inculpatul a fugit ori s-a ascuns, īn scopul de a se sustrage de la urmarire sau de la judecata, ori exista date ca va īncerca sa fuga sau sa se sustraga īn orice mod de la urmarirea penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei;a1. inculpatul a īncalcat, cu rea credinta, masura obligarii de a nu parasii localitatea sau tara ori obligatiile care īi revin pe durata acestor masuri;

b. exista date ca inculpatul īncearca sa zadarniceasca īn mod direct sau indirect aflarea adevarului prin influentarea unei parti, a unui martor sau expert, ori prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de proba;

c. exista date ca inculpatul pregateste savarsirea unei noi infractiuni;

d. inculpatul savārseste cu intentie o noua infractiune;

e. exista date ca inculpatul exercita presiuni asupra persoanei vatamate sau ca īncearca o īntelegere frauduloasa cu aceasta;

f. inculpatul a savārsit o infractiune pentru care legea prevede ntisi exista probe ca lasarea sa īn libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica;

II.  ARESTAREA PREVENTIVĂ

Conform alinineatului secund al art. 148 C.pr.pen., īn cazurile prevazute la alin.1, lit. a-e, masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata numai daca pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata sau īnchisoare mai mare de 4 ani.

Masura arestarii preventive poate fi luata, indiferent de faza procesului penal, numai de catre judecator.

Pentru garantarea regulilor de baza ale procesului penal trebuie sa existe anumite conditii de forma.

Astfel, o prima conditie este īnceperea urmaririi penale, moment ce determina limita īn timp a declansarii procesului penal precum si pozitia procesuala a participantilor, fixāndu-le drepturile si obligatiile procesuale. Pentru arestarea inculpatului trebuie pusa īn miscare actiunea penala.

O alta conditie a arestarii preventive este ascultarea īnvinuitului sau inculpatului, conditie necesara si īn cazul arestarii īnvinuitului chiar daca art. 150 C.pr.pen. se refera numai la ascultarea inculpatului. Exceptia acestei conditii este situatia īn care īnvinuitul sau inulpatul este disparut, se afla īn strainatate ori se sustrage de la urmarire sau de la judecata ori se afla īn stare de retinere sau arestare preventiva (prev. de art.146 C.pr.pen. - arestarea īnvinuitului) si din cauza starii sanatatii ori din cauza de forta majora sau stare de necesitate nu poate fi adus īn fata judecatorului. Īn acest caz prezenta aparatorului īnvinuitului sau inculpatului este obligatorie.

Prezenta procurorului si a aparatorului sunt obligatorii.

Actul prin care se ia masura arestarii preventive este hotarārea (īncheiere motivata) instantei de judecata careia i-ar reveni competenta sa judece cauza īn fond sau al instantei corespunzatoare īn a carei circumscriptie se afla locul de detentie daca īnvinuitul sau inculpatul este arestat īn alta cauza.

Īn codul de procedura penala sunt prevazute ca modalitati ale arestarii preventive arestarea īnvinuitului si arestarea inculpatului, īn functie de faza procesului penal īn care se dispune aceasta masura.

II.1. Arestarea preventiva a īnvinuitului;

Arestarea īnvinuitului īn cursul urmaririi penale ( masura preventiva rar īntālnita īn practica instantelor judecatoresti) se poate dispune fata de persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala, atāt timp cāt cāt timp nu a fost pusa īn miscare actiunea penala.

Masura preventiva se dispune la propunerea scrisa si motivata a procurorului care supravegheaza cercetarea penala sau efectueaza efectueaza urmarirea penala, propunere care trebuie sa fie precedata de ascultarea īnvinuitului īn prezenta aparatorului ales sau din oficiu.

Arestarea preventiva a īnvinuitului se dispune prin īncheiere īn care se specifica concret temeiurile care justifica luarea masurii si se fixeaza durata acesteia.

Judecatorul emite totodata si un mandat de arestare care trebuie sa cuprinda: instanta care a dispus luarea masurii arestarii, numele, prenumele si calitatea persoanei care a emis mandatul īnvinuitului, aratarea faptei care formeaza obiectul īnvinuirii si denumirea infractiunii, numele si prenumele īnvinuitului, durata arestarii si sematura judecatorului.

Arestarea preventiva a īnvinuitului nu poate depasi 10 zile.

Masura arestarii preventive a īnvinuitului poate fi luata si de catre instanta de judecata īn situatia īn care īnvinuitul savārseste o infractiune īn cursul judecatii (art.299 C.pr.pen.). Presedintele constata aceasta fapta si identifica persoana īn cauza, īntocmind īn acest sens un proces-verbal .Īn acest caz, instanta poate dispune arestarea preventiva iar presedintele emite un mandat de arestare īnvinuitului. Despre luarea acestei masuri se face mentiune īn īncheierea de sedinta.Īnvinuitul, procesul-verbal īncheiat si mandatul de arestare preventiva este trimis de īndata procurorului.

II.2 Arestarea preventiva a inculpatului

Arestarea preventiva a inculpatului este reglementata asemanator cu arestarea preventiva a īnvinuitului, diferentele constānd īn principal de faza procesului penal īn care este luata ( dupa punerea īn miscare a actiunii penale īn cazul arestarii preventive a inculpatului ), durata arestarii si prelungirea acesteia.

Astfel, arestarea preventiva a inculpatului se face īn baza unui mandat emis de catre judecator pentru o durata de maxim 30 de zile, din care se scade perioada īn care acesta a fost retinut sau arestat. Prelungirea arestarii se aproba motivat numai de catre instanta de judecata cu cāte cel mult 30 de zile, fara ca durata totala sa depaseasca un termen rezonabil, si nu mai mult de 180 de zile, daca temeiurile care au determinat arestarea initiala impun īn continuare privarea de libertate sau au aparut temeiuri noi care sa o justifice.

Competenta sa solutioneze prelungirea duratei arestarii preventive este instanta de judecata careia i-ar reveni competenta sa judece cauza īn fond sau instanta corespunzatoare īn a carei circumscriptie se afla locul de detentie, daca īnvinuitul sau inculpatul este arestat īn alta cauza.

Prelungirea arestarii preventive se dispune pe baza propunerii motivate a organului care efecueaza urmarirea peanla, propunere avizata de catre procurorul care exercita supravegherea si īnaintata de acesta instantei competente cu cel putin 5 zile īnainte de expirarea duratei arestarii īmpreuna cu o adresa motivata.

La prelungirea arestarii preventive este obligatorie prezenta procurorului, a inculpatului si a aparatorului acestuia, fie el ales sau desemnat din oficiu. Daca inculpatul arestat nu poate fi adus īn fata instantei, propunerea de prelungire a arestarii preventive va fi examinata īn prezenta aparatorului acestuia, īn lipsa sa solutia instantei fiind lovita de numitate.

Īncheierea prin care s-a hotarāt asupra prelungirii arestarii preventive poate fi atacata cu recurs de catre procuror sau de catre inculpat.

Potrivit art.160a C.pr.pen., arestarea preventiva a inculpatului poate fi dispusa īn cursul judecatii, prin īncheiere, daca sunt īntrunite conditiile necesare pentru arestarea inculpatului in faza de urmarire penala.

Arestarea preventiva a inculpatului īn cursul judecatii nu poate depasi 60 de zile si poate fi mentinuta daca temeiurile care au determinat arestarea initiala impun īn continuare privarea de libertate sau au aparut temeiuri noi care sa o justifice.

Masura arestarii preventive a inculpatului īn faza de judecata poate fi luata si īn cazul īn care inculpatul a mai fost anterior arestat īn aceiasi cauza sau īn cursul judecatii īnsa numai daca au intervenit elemente noi care fac necesara privarea de libertate.

Īn faza de judecata instanta poate dispune arestarea inculpatului prin hotarāre, care poate fi īncheiere, sentinta sau decizie.

II.3. Arestarea preventiva a minorilor

Īn ceea ce priveste arestarea preventiva a minorilor, legiuitorul a prevazut dispozitii speciale, cuprinse īn art.160e-160h C.pr.pen..

Īn cea mai mare parte arestarea preventiva a minorului se face īn aceleasi conditii cu cea a īnvinuitului si inculpatului major, cu unele derogari si completari.

II.3.1 Arestarea preventiva a minorilor īntre 14 si 16 ani

Astfel, minorul īntre14 si 16 ani trebuie sa raspunda penal ( pentru care se va efectua expertiza medico-legala psihiatrica care sa demonstreze ca la data comiterii faptei avea discermanānt ) iar infractiunea savārsita sa fie pedepsita cu detentiunea pe viata sau īnchisoarea mai mare de 10 ani ori mai mare. De asemenea, trebuie ca luarea unei alte masuri preventive sa nu fie suficienta.Durata arestarii preventive a īnvinuitului cu vārsta īntre 14 si 16 ani se poate lua pentru o durata de cel mult trei zile si nu poate fi prelungita.

Durata arestarii preventive a inculpatului minor cu vārsta īntre 14 si 16 ani este īn cursul urmaririi penale de cel mult 15 zile. Prelungirea se face īn mod exceptional, fiecare prelungire neputānd depasi 15 zile. Durata arestarii preventive a inculpatului minor cu vārsta īntre 14 si 16 ani īn cursul urmaririi penale nu poate depasii un termen rezonabil si nu mai mult de 60 de zile. Īn mod exeptional, atunci cānd pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata sau īnchisoarea mai mare de 20 de ani, arestarea preventiva a inculpatului minor īntre 14 si 16 ani se poate prelungi pāna la 180 de zile.

II.3.2 Arestarea preventiva a minorilor peste 16 ani

Inculpatul minor cu vārsta de peste 16 ani poate fi arestat preventiv īn cursul urmaririi penale pentru o perioada de 20 de zile, perioada ce poate fi prelungita pāna la 90 de zile, fiecare prelungire neputānd depasii 20 de zile. Īn mod exeptional, atunci cānd pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata sau īnchisoarea mai mare de 10 de ani, , arestarea preventiva a inculpatului minor peste 16 ani se poate prelungi pāna la 180 de zile.

Īn cursul judecatii, verificarea legalitatii si temeiniciei arestarii prevenive a inculpatului minor cu vārsta īntre 14 si 16 ani se efectueaza periodic, dar nu mai tārziu de 30 de zile, iar īn cazul inculpatului minor cu vārsta mai mare de 16 ani nu mai tārziu de 40 de zile.

La arestarea minorului este obligatorie īncunostiintarea parintelui, tutorelui, persoanei īn īngrijirea sau supravegherea careia se afla acesta, alte persoane pe care minorul o desemneaza, serviciul de reintegrarea sociala a infractorilor si de supraveghere a executarii sanctiunilor neprivative de libertate de pe lānga instanta careia i-ar reveni sa judece īn prima instanta cauza, īn termen de 24 de ore. Toate acestea se consemneaza intr-un proces verbal.

III. CONCLUZII

Arestarea preventiva este cea mai grava dintre masurile preventive si se poate dispune numai īn conditii stricte prevazute de lege. Prin arestarea preventiva se aduce atingere unei libertati fundamentale a omului si anume libertatea persoanei, garantata de Constitutia Romāniei si de conventiile privind drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

Din acest motiv, lipsirea de libertate a unei persoane constituie exceptia si nu starea fireasca īn care o persoana este cercetata īn cursul procesului penal.

Scopul arestarii preventive este de a asigura buna desfasurare a procesului penal ori de a se īmpiedica sustragerea īnvinuitului sau inculpatului de la urmarirea penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei si acesta este unicul scop īn care o persoana poate fi privata de libertate pe parcursul procesului penal, orice lipsire de libertate a unei persoane īn alt scop reprezentānd un abuz din partea autoritatilor statului. De aceea organele judiciare trebuie sa urmareasca ca arestarea preventiva sa nu fie dispusa īn alte scopuri decāt cel prevazut de lege.

BIBLIOGRAFIE

- Petre Buneci, Drept Procesual Penal, Bucuresti 2006

- Ion Neagu, Drept Procesual Penal, Bucuresti 2006, Ed.Global Lex

- I.Volonciu, Tratat de Procedura Penala, Bucuresti 1993


Document Info


Accesari: 10769
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )