Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Istorie si diagnoza juridica

Drept


Istorie si diagnoza juridica

Analiza produselor si a activitatilorSocietatea comerciala LACTAG S.A. Pitesti produce sortimente din cadrul urmatoarelor grupe de produse lactate:

A - lapte de consum;

B - produse lactate proaspete (inclusiv înghetata);

C - unt;

D - brânzeturi.

Din grupa A - lapte de consum se produce sortimentul cu 1,8% grasime ambalat în pungi de polietilena de 1 l, produs ce reprezinta cca. 50% din totalul materiei prime disponibile.

Din grupa B - produse lactate proaspete sunt în fabricatie produsele: iaurt, sana, smântâna de consum, frisca, brânza proaspata de vaca, brânza proaspata cu smântâna (Fagaras), înghetata.

smântâna de consum, brânza cu smântâna tip Fagaras, iaurtul si sana sunt ambalate în pahare din material plastic, închise cu folie de aluminiu termosudabila;

sana se ambaleaza la butelii de 1 l, iar frisca este livrata în bidoane de aluminiu si butelii de sticla de 1 l;

brânza proaspata de vaca, dietetica si grasa, se ambaleaza în pachete de 200 g, de hârtie metalizata;

înghetata se ambaleaza vafe comestibile (produse de societate), în pahare de material plastic si sub forma de pachete (brichete) în hârtie metalizata.

Din grupa C - unt se produce un singur sortiment: unt cu 65% grasime ambalat în pachete de 100 g si 200 g, în hârtie pergament vegetal.

Din grupa D - brânzeturi se fabrica urmatoarele sortimente:

brânzeturi în saramura - tip telemea;

brânzeturi cu pasta oparita - tip cascaval;

brânzeturi framântate - tip burduf.

Brânza telemea, care se fabrica din lapte de vaca si amestec de lapte de oaie si vaca, se ambaleaza în cutii de material plastic (16 kg) sau butoaie de material plastic (30÷40 kg).

Sortimentele de cascaval se fabrica atât din lapte de vaca cât si din amestec de lapte de vaca si lapte de oaie. Unele sortimente pot fi afumate si sunt fabricate în greutate de 500÷1000 g sau 8÷9 kg. Sortimentele sunt parafinate, dar pot fi ambalate si în folie tip Cryovac termosudabila.

Brânzeturile framântate se fabrica din amestec de cas de oaie si cas de vaca si sunt ambalate în basici naturale si folie de material plastic.

Produsele secundare rezultate de la fabricarea untului si brânzeturilor si anume zara, respectiv zerul, sunt livrate diversilor clienti pentru hrana animalelor.

În ceea ce priveste serviciile, LACTAG S.A., pe lânga asigurarea reparatiilor curente desfasurate în atelierele proprii pentru utilajele, instalatiile si mijloacele auto din cadrul fabricilor în functiune, desfasoara unele servicii si pentru terti cum ar fi:

bobinarea motoarelor electrice;

reparatii vitrine frigorifice;

prestari servicii:

închirieri mijloace auto (cisterne);

închirieri spatii frigorifice pentru produsele alimentare;

ambalari de unt si margarina, în pachete, pentru diversi clienti.

Toate aceste servicii prestate de societate se ridica la o valoare anuala de circa 20,0 milioane lei.

Societatea nu a înregistrat reclamatii privitoare la calitatea produselor sau returnari de produse.

Controlul calitatii se face de catre compartimentul CTC - Laborator, angrenat în urmarirea produsului de fabricatie si efectuarea analizelor de laborator.

Produsele S.C. LACTAG S.A. corespund standardelor si normelor interne în vigoare.

Piata societatii comerciale

Piata societatii LACTAG S.A se înscrie tipologic în gama produselor alimentare, subramura industriei laptelui, iar ca zona geografica în principal judetul Arges, apoi judetele limitrofe si uneori municipiul Bucuresti.

Produsele sunt destinate consumului acasa si se adreseaza întregii populatii.

Aceasta piata restrânsa se datoreaza productiei mici pe care o realizeaza S.C. LACTAG S.A, având drept principala cauza scaderea resurselor de lapte materie prima: în 1999 cu 67% la lapte de vaca si cu 92% la lapte de oaie fata de realizarile anului 1990.

În ceea ce priveste exportul de produse lactate (unt si brânzeturi), acesta a încetat dupa 1989, având drept principala cauza scaderea an de an a resurselor lapte materie prima (vaca si oaie).

Se apreciaza ca exportul putea sa continue la nivelul a 40÷50 t brânzeturi, anual.

Pentru piata interna se impune o politica activa de marketing, cu vânzari si conexiuni la retelele de supermarketinguri alimentare, unde volumul vânzarilor este mai ridicat. Piata de desfacere a înghetatei s-a diminuat prin patrunderea produselor de la S.C. Industria Laptelui Mures care are în dotare linii moderne de fabricatie, si a înghetatei produse de întreprinzatorii particulari la tonete. Acest produs, care înainte de 1989 se vindea în cantitati mari, în vara anului 1999 exista în stoc în depozitele societatii.

În ceea ce priveste aprovizionarea fluxurilor tehnologice cu materiale, energie, combustibili si piese de schimb, acestea sunt bine dezvoltate dat fiind preocuparea constanta a echipei de conducere.

Clientii

Societatea îsi desface produsele în magazinele proprii si ale diverselor societati comerciale de stat si particulare prin intermediul contractelor ce se încheie pentru o cantitate mai mare sau mai mica, anual sau pe parcursul anului.

Clientii societatii sunt în judetul Arges, judetele limitrofe si S.C. MIORIŢA S.A. din Bucuresti. Clientii principali sunt:

COMALIMENT S.A.

SUPERCOM S.A.

NEPTUN S.A.

AURORA S.A.

VIDRARU S.A.

Cantina AUTOMOBILE DACIA

AGOIND Vâlcea

MAGIC GT S.R.L.

RO MARIO S.R.L.

UM 1225

UM 0681

ALPROM S.A.

NOVATEX S.A.

VERODEC S.R.L.

PROSPER S.R.L.

OLIMPCOM S.R.L.

ZOOPROD IMPEX

LIMAUTO COMPACT S.R.L.

Spitalul Judetean

Furnizorii

Furnizorii societatii pot fi clasificati astfel:

de materie prima;

de materiale;

de utilitati si servicii.

S.C. LACTAG S.A. colecteaza laptele materie prima (vaca si oaie) de la urmatoarele surse:

societati agricole de stat (fostele I.A.S.);

societati comerciale agricole (fostele C.A.P.);

gospodariile populatiei (producatorii individuali);

A.S.A.S. si alte unitati agricole.

Ponderea acestor surse în cadrul volumului total de lapte materie prima este urmatoarea:

societati agricole de stat

societati comerciale agricole

gospodariile populatiei

A.S.A.S. + alte unitati

TOTAL

Activitatea de colectare este organizata si condusa în cadrul a patru centre de colectare (baze) situate în orasele Pitesti, Câmpulung Muscel, Curtea de Arges si Costesti. În cadrul acestor centre zonale laptele materie prima este colectat de la fermele a 18 societati agricole de stat, societati comerciale agricole, unitati de cercetare (A.S.A.S.) si alte unitati.

În ceea ce priveste colectarea laptelui de la gospodariile populatiei, aceasta se desfasoara în circa 260 de puncte de colectare de pe raza judetului Arges, astfel:

Centrul de colectare Pitesti  68 puncte

Centrul de colectare Câmpulung Muscel 71 puncte

Centrul de colectare Costesti  50 puncte

Centrul de colectare Curtea de Arges 71 puncte

În afara pretului stabilit de stat pentru plata laptelui livrat, producatorii individuali mai primesc contra cost din partea societatii din Pitesti si 300 g tarâte la un litru de lapte livrat.

În momentul de fata nu sunt restante în ceea ce priveste plata laptelui livrat de producatorii individuali, aceasta efectuându-se de regula pâna la data de 15 a lunii urmatoare celei în care s-a livrat laptele.

Cu toate ca se înregistreaza un plus de efective de vaci cu lapte, LACTAG S.A. colecteaza numai circa 33-34% din cantitatea realizata în 1990. Aceasta situatie se datoreaza în principal urmatorilor factori:

prelucrarea de catre unitatile concurente a circa 20-25.000 l lapte/zi, ceea ce la nivelul unui an însumeaza circa 91.2 mii hl;

existenta unei puternice piete organizate si neorganizate în ceea ce priveste livrarea laptelui, brânzeturilor tip telemea din lapte de vaca si oaie, casul afumat, smântânii etc., aceasta desfasurându-se de cele mai multe ori fara un control sanitar-veterinar riguros.

Pe aceasta piata preturile practicate pe litrul de lapte ajung aproape la dublul sumei cu care este achizitionat laptele de catre stat.

Aceste cantitati mici de lapte prelucrate de LACTAG S.A. trebuie sa determine luarea si a altor masuri de atragere a interesului producatorilor individuali de a livra laptele societatii, printre care amintim:

livrarea contra cost a unor marfuri alimentare, în special în comunele si satele izolate, amplasate departe de centre urbane;

sprijin în achizitionarea unor utilaje agricole, specifice diferitelor zone, în contul cantitatilor de lapte care se vor livra;

de asemenea, producatorii individuali trebuie sa fie ajutati în achizitionarea unor animale de rasa de mare randament în ceea ce priveste productia de lapte.

În ceea ce priveste celelalte materii prime auxiliare (zahar, cacao, arome, stabilizatori etc.), precum si pentru numeroasele materiale necesare derularii procesului de productie, nu mai sunt probleme de aprovizionare în ceea ce priveste cantitatea, ci numai din punct de vedere financiar datorita preturilor mari practicate de furnizori, mai ales pentru materialele unde concurenta este foarte slaba sau inexistenta. În general, se poarta negocieri în ceea ce priveste pretul de achizitie a unor materiale pentru a putea fi ales cel mai scazut în conditiile unei cantitati corespunzatoare, se organizeaza chiar licitatii pentru anumite produse.

Concurenta

În conditiile unei productii mult diminuate fata de 1990, LACTAG S.A. se confrunta pe piata interna atât cu concurenta unor societati comerciale de profil, cât si cu concurenta societatilor care comercializeaza produse lactate din import.

În momentul de fata trei societati sunt principalii concurenti:

S.C. PRODLACTA S.R.L. din Câmpulung Muscel care prelucreaza circa 10.000 l lapte /zi; este dotata în întregime cu utilaje moderne din import si fabrica lapte de consum, produse lactate proaspete (iaurt, smântâna de consum, sana etc.) si cascaval (inclusiv afumat);

S.C. VULPEsTI S.A. (fost I.A.S.) care prelucreaza numai 5.000 l lapte/zi în lapte consum îmbuteliat în sticle de 1 l, produse proaspete (iaurt, smântâna de consum) si telemea;

S.C. TIGRIS S.A. din Topoloveni care este dotata cu o instalatie moderna din Germania - Austria de obtinere a laptelui UHT (lapte sterilizat) ambalat în ambalaj tip TETRA-PACK si care în momentul de fata are organizata propria retea de colectare a laptelui materie prima;

De asemenea, pâna în luna aprilie 1996, un concurent a fost si S.C. TIGVENI S.A. care prelucra laptele în brânza telemea; începând cu luna amintita societatea a început sa livreze laptele (circa 5.000 l/zi) la LACTAG S.A.

În ceea ce priveste produsele lactate din import, desfacute pe piata de diverse societati comerciale, acestea sunt de o calitate deosebita, prezentate în ambalaje diversificate, cu un design modern, atragator pentru consumator (cu referire în special la diversele sortimente de iaurt cu fructe, smântâna, diverse creme, brânzeturi, brânzeturi topite, unt). Aceste sortimente nu pot fi fabricate similar de catre S.C. LACTAG S.A. datorita tehnologiilor învechite care se pot aplica cu actualele utilaje si instalatiilor uzate fizic si moral (acestea au o vechime cuprinsa între 10 si 34 de ani). Singurul avantaj este acela ca produsele importate, datorita pretului mare de desfacere cu amanuntul, se adreseaza unei categorii restrânse de consumatori.

Organizarea distributiei

Distributia produselor lactate este importanta la LACTAG S.A. atât prin reteaua proprie de magazine, cât si prin reteaua comerciala a diversilor clienti pe care îi are societatea pe toata raza judetului Arges în special.

Reteaua proprie de magazine cuprinde doua magazine proprii si trei magazine închiriate, toate în Pitesti si, respectiv, un magazin închiriat în Câmpulung Muscel, asigurându-se astfel circa 40% din volumul total al desfacerilor.

De asemenea, desfacerea produselor lactate mai este organizata si prin alte societati cu care exista contract de asociere, cu împartirea adaosului comercial.

De asemenea, pe baza de comanda, se livreaza produse lactate magazinelor comerciale de stat în cuantum de circa 23% din totalul volumului de desfacere.

Un volum important de produse lactate - circa 33% - este desfacuta prin diverse societati cu capital privat, tot pe baza de comanda.

Pentru magazinele proprii si o parte din celelalte comenzi, distributia se face cu sase masini izoterme (fara frig) de 5÷7 t si cu o masina de mica capacitate (1,5 t) izoterma.

Tot parcul de mijloace auto pentru distributia produselor lactate este uzat fizic si moral, nu are instalatii de frig, fiind neadecvat unei desfaceri corespunzatoare a produselor lactate si trebuie înlocuit în totalitate.

Concluzii privind diagnosticul comercial

a.      Identificarea punctelor forte

- raportul pret-calitate este favorabil

b.      Identificarea punctelor slabe

- piata interna este restrânsa în judetul Arges si câteva societati din judetele limitrofe;

- forma de prezentare a produselor trebuie modernizata;

- este necesara diversificarea produselor;

- este necesara organizarea propriei retele de distributie a înghetatei;

- mijloacele de transport auto pentru produsele finite sunt uzate fizic si moral, fara frig, fiind necesara schimbarea lor;

- este necesara refacerea pietei externe pentru exportul de brânzeturi;

- activitatea directorului comercial este executata de manager.


Document Info


Accesari: 4055
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )