Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Conceptul de societate democratica si democratie din perspectiva institutionala a Uniunii Europene

Drept


Conceptul de societate democratica si democratie din perspectiva institutionala a Uniunii Europene

Intr-un raport cu privire la Tratatul instituind o constitutie pentru Europa prezentat de Comisia pentru probleme constitutionale a Parlamentului European, din decembrie2004 , se apreciaza ca cetateanul European este veritabil beneficiar al textului acestui Tratat Constitutional. Cetateanul European este considerat alfa si omega al Tratatului Constitutional1.In vederea asigurarii caracterului democratic al Uniuni, precum si in scopul apropierii acestuia de cetatenii sai, textul Tratatului a statuat urmatoarele principii ale functionarii U. E :

-principiul egalitatii democratice2

-principiul democratiei reprezentative3

- principiul democratiei participative

-principiul dialogului social

Conceptul de cetatean in ciuda tuturor incertitudinilor ce au fost exprimate in literature, ramane strans legat de idea de participare democratica.

_____ _______ ______ __________

1.F.Kauff- GAzin, La citoyeennee de l' Union dans le Traite etabilisant une Constitution pour l ' Europe, V. Constantinescu. Y. Gautier, V. Michel, op.cit., p.331.

2. Art I-45: In toata activitatile sale Uniunea respecta principiul egalitatii cetatenilor sai , care beneficiaza de o atentie egala din partea institutiilor , organelor si organismelor Uniunii

3. Art I-45 Functia Uniunii are la baza principiul democratiei participative. Cetatenii sunt reprezentati in mod direct la nivelul, Uniunii in Parlamentul European.

Cetateanul European apare sub infatisarea detinatorului unei parti din ,,suveranitatea europeana '' ca fiind componenta unei entitati colective europene, pe cale de a se forma poporul european4.

Principiile democratiei participative au fost instaurate pentru a completa democratia reprezentativa , dar si pentru a manifesta societatii civile, totul in scopul unei mai bune conduceri ale U. E.

Principiul democratiei participative isi gaseste consacrare in art I-47 din Tratat. Prin mijloace corespunzatoare, institutiile Uniunii acorda cetatenilor si asociatilor reprezentative posibilitatea de a-si face cunoscute si de a schimba, in mod public, opiniile in toate domeniile de actiune ale Uniunii.

Aceste institutii europene si-au propus mentinerea unui dialog deschis, transparent si constant cu asociatiile reprezentative, si mai ales cu societatea civila, componenta fundamenatala a statului de drept.

Deschiderea unui dialog cu societatea civila, luarea sa in considerare, cu ocazia consultarii regulate, de catre Comisie5, dar si posibilitatea care este acordata cetatenilor de a-si face cunoscute opiniile, permite crearea vectorilor formali in comunicarea intre opinia publica si institutiile europene.

Asa cum sunt ele prevazute de catre art. I-47 din tartatul Constitutional principiile democratiei participative au ca scop ameliorarea conducerii in cadrul U.E si favorizarea participarii destinatarilor normelor comunitare la elaborarea acestora.

S-a dovedit a fi necesara asocierea sferelor private la deciziile publice, insa pentru a fi inteleasa si ascultata ,, societatea civila europeana ;, trebuie sa existe si sa aiba sentimental apartenentei la U.E.''

Revine astfel reprezentantilor politici nationali si europeni, institutiilor europene, dar si organizatiilor ce compun societatea civila sa dezvolte si sa alimenteze sentimental de apartenenta, care sa conduca la crearea unei entitati solide, capabile sa-si impuna propriile opinii si sa influenteze procesul decizilonal comunitar.

_____ _______ ______ ___________

4. F. Kauf- Gazin, op.cit., V.Constantinesco. Y. Gautier, V.Michel, op.cit.337

5. Art.I-47 alin. (3 ,,In vederea asigurarii coerentei si transparentei actiunilor Uniunii,Comisia procedeaza la ample consultari ale partilor interesate ''

O alta modalitate prin care cetatenii europeni participa efectiv la luarea deciziilor o reprezinta initiative legislative popolara6

In acest sens, Tratatul Constitutional a prevazut in art. I-47 alin (3) ca : ,, la initiativa a cel putin un million de cetateni ai Uniunii, resortantii ai unui numar semnificativ de state membre, Comisia, in limitele competentei sale , poate fi invitata sa faca o propunere corespunzatoare referitoare la chestiuni pentru care cetatenii considera ca este necesar un act juridic al uniunii pentru punerea in aplicare a prezentei Constitutii.''

In termenii dispozitiei mentionate, cetatenilor li s-a dat posibilitatea de a intervene, in mod direct, in procesul legislativ European.

Eficienta si efectul acestei modalitati de interventie a cetatenilor in procesul legislativ European depinde de legiuitor, deoarece art. I-47 alin 4 dispune ,, Legea europeana prevede procedurile si conditiile necesare pentru prezentarea unei astfel de initiative cetatenesti, inclusive numarul minim de state membre din care acestia trebuie sa provina ''

Initiativa cetateneasca reprezinta un prim mijloc institutional transnational al democratiei participative.

Originalitatea puterii sale in aplicarea in sanul Uniunii Europene decurge tocmai din caracterul sau transnational.

Initiativa asa cum este ea prevazuta in Tratatul Constitutional, constitue liantul direct intre cetatenii Uniunii si institutiile europene , caci statele membre nu intervin, a priori in organizarea initiativei.

Aceasta excludere a statelor membre se explica prin obiectivul urmarit de democratia participatiava, ce rezida in luarea in consideratie a opiniei publice europene , a unei asociatii civile care transcede frontierele nationale si care capata o anumita greutate in procesul decisional comunitar.

Un element important al democratiei participative il reprezinta dialogul social

(art.I-48).

_____ _______ ______ ____________

6. Aceasta modalitate de interventie in procesul legislative a fost considerat cea mai mare inovatie'' a Tratatului Constitutional, O. Duhamel, OUI/NON. Les arguments pour choisir la Constitution europeenne en 25 question. Le monde, hours serie, mai 2005.p.14

Uniunea Europeana promoveaza si recunoaste rolul partenerilor sociali la nivelul Uniunii, luand in considerare diversitatea sistemelor nationale, promovand dialogul intre acestia, cu respectarea autonomiei lor.

In contextul European democratia reprezentativ nu mai este suficienta.

Ea ramane , cu siguranta esentiala , insa trebuie completata cu noi forme alternative de democratie, bazate, in special pe dialogul civil si cel social.


Document Info


Accesari: 3362
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )