Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Conditiile actiunii posesorii generale

Drept


Conditiile actiunii posesorii generale

Art.674C.pr.civ. prevede ca pentru exercitarea actiunii posesorii generale trebuie sa fie întrunite trei conditii: sa nu fi trecut un an de la t 515u204f ulburare sau deposedare; reclamantul sa probeze ca a posedat bunul cel putin un an de la data tulburarii sau deposedarii; posesia reclamantului sa fie utila, adica neviciata.Cu privire la aceste conditii, se impun câteva precizari. Prima conditie: sa nu fi trecut un an de la tulburare sau deposedare. În  examinarea acestei conditii este important de a se sti daca termenul de un an cerut de textul legal este un termen de prescriptie sau de decadere. Consideram ca este vorba de un termen de prescriptie, nesesizarea instantei a termenului de un an are drept consecinta încetarea dreptului la actiune în sens material. Calculul acestui termen se face dies a quo, adica ziua în care s-a produs tulburarea nu se ia în calcul, iar ultima zi a perioadei de un an se ia în calcul. Introducerea actiunii de complângere prin depasirea unui an de tulburare (deci a doua zi dupa împlinirea de un an) duce la respingerea acesteia ca tardiva. Posesorul va putea în acest caz sa introduca o actiune petitorie sau în daune.

În cazul în care actele de tulburare sunt distinctive si succesive, termenul de un an va curge de la ultimul act de tulburare. Totusi, daca tulburarile succesive sunt legate între ele de asa maniera încât tulburarile posterioare nu ar fi decât continuarea primei tulburari, atunci aceasta poate constitui punctul de plecare al termenului de introducere a actiunii. Reclamantul trebuie sa dovedeasca acele situatii din care sa rezulte ca actiunea este introdusa înlauntrul termenului de un an.A doua conditie: Posesia de un an: aceasta conditie consta în aceea ca reclamantul sa dovedeasca faptul ca înainte de tulburare a posedat imobilul cel putin timp de un an. Acest termen este un termen procedural si nu de prescriptie, deci calculul se face mergând îndarat, potrivit art.101C.pr.civ.. daca posesia reclamantului a durat mai putin de un an înainte de intervenirea actului de tulburare sau de deposedare, se poate face jonctiunea cu posesia autorului sau, fiind aplicabile regulile jonctiunii.

A treia conditie: posesia sa întruneasca conditiile cerute de art.1846,1847C.civ. Din textul legal rezulta ca posesia reclamantului trebuie sa fie o posesie utila, adica sa fie continua, neîntrerupta, netulburata, pubica si sub nume de proprietar. Numai posesia utila poate fi aparata prin actiunea posesorie generala

Document Info


Accesari: 2706
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )