Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Sanctiuni de drept penal

Drept


Sanctiuni de drept penal

Pedepsele

1. Principale

2. Complementare3. Accesorii

1. Pedepsele principale

a) Detentiunea pe viata (aceasta a īnlocuit pedeapsa capitala)

b) Īnchisoarea

c) Amenda

a)      Detentiunea pe viata

Consta īn privarea de libertate a individului pentru tot restul vietii. Este o sanctiune abstract determinata, nefiind susceptibila de individualizare.

Regimul de executare

Detentiunea pe viata nu este perpetua. Legiuitorul 24224e419y a prevazut īn art. 551, cod penal comutarea obligatorie a pedepsei detentiunii pe viata īn pedeapsa cu īnchisoarea de 25 de ani īn momentul īn care condamnatul īmplineste vārsta de 60 de ani.

Īn art. 552, cod penal, īn caz de comutare , perioada executarii ca detentiune pe viata se socoteste ca fiind executata īn contul pedepsei cu īnchisoarea. Astfel, īn cazul unei persoane care a īmplinit 60 de ani si a stat 25 de ani īn īnchisoare, aceasta va fi, īn mod obligatoriu, pusa īn libertate.

b)      Īnchisoarea

Limte generale: Sunt cele care nu pot fi niciodata depasite, indiferent de natura si numarul cauzelor de agravare si atenuare incidente.

Acestea sunt cuprinse īntre 15 zile (minim general) si 30 de ani (maxim general). Īntre aceste limite generale, se situeaza limtele speciale ale pedepsei, prevazute de normele de incriminare pentru fiecare infractiune īn parte.

Ex: Pentru furt - 10 ani (minim special) - 20 ani (maxim special)

Īntotdeauna, minimul special este mai mare decāt minimul general, iar maximul special este mai mic decāt maximul general.

Minim special: 1 luna

Maxim special: 25 de ani

Limitele speciale pot fi depasite, cele generale nu pot.

La o pedeapsa de 10 - 20 de ani: - Īn circumstante atenuante: 3-10 ani

- Īn circumstante agravante: 20-25 ani

c)      Amenda

Īn cazul acesteia, limitele generale sunt 100.000 si respectiv 50.000.000 lei.

Exista un proiect de lege pentru modificarea acestor limte īn sensul introducerii unor limite īncpānd cu 1.000.000 (10.000.000) si 500.000.000 lei.

Limitele amenzii

Potrivit art. 63, cod penal, limitele speciale ale amenzii se determina īn functie de pedeapsa īnchisorii cu care amenda este prevazuta alternativ. Astfel, atunci cānd amenda e prevazuta ca sanctiune unica, nefiind alternativa cu īnchisoarea, limitele ei vor fi de la 150.000 la 10 milioane lei. Atunc cānd este prevazuta si pedeapsa īnchisorii de pāna la un an limitele sunt de la 250.000 la 15 milioane lei. Īn fine, atunci cānd īnchisoarea depaseste un an, amenda are ca limite 350.000 si 30 milioane lei.

Īnlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa īnchisorii

Potrivit art. 631, cod penal, atunci cānd cel condamnat la pedeapsa amenzii se sustrage cu rea-credinta de la plata acesteia, instanta va dispune īnlocuirea amenzii cu īnchisoarea īn limitele prevazute de lege pentru fapta savārsita.

Conditii:

Persoana sa fi fost condamnata la pedeapsa amenzii.

Condamnatul sa se sustraga cu rea-credinta de la plata ei.

Sustragerea cu rea-credinta - Atunci cānd persoana īn cauza realizeaza venituri sau detine bunuri cu care ar putea sa achite amenda, dar refuza sa o plateasca.

Īn cazul īn care persoana nu dispune de mijloace, nu se poate īnlocui pedeapsa amenzii cu pedeapsa īnchisorii.

Amenda sa fie prevazuta alternativ cu pedeapsa īnchisorii.

Nu e posibil īnlocuirea amenzii cu īnchisoarea īn doua situatii:

a) Cānd amenda e prevazuta ca sanctiune unica.

b) Cānd la pedeapsa amenzii s-a ajuns, abligatoriu, ca efect al circumstantelor atenuante, īn conditiile art. 76, lit. e, teza a II-a.

Teza 1:

Luam situatia unei pedeapse cuprinse īntre 6 luni si 2 ani. Īn cazul circumstantelor atenuante se poate ajunge la o pedeapsa de la 15 zile la 6 luni si la o pedeapsa cu amenda mai mare de 300.000 lei. Daca inculpatul e obligat la plata amenzii si nu o plateste, amenda se poate transforma īn īnchisoarea mai-sus mentionata (15 zile - 6 luni).

Teza 2:

Luam cazul unei pedepse cuprinse īntre 1 luna si 1 an. Luānd īn calcul circumstantele atenuante, ajungem la o singura pedeapsa cu amenda mai mare de 200.000 lei. Īn cazul neplatii acestei amenzi, amenda nu va putea fi transformata īn īnchisoare, fiindca s-ar elimina efectul circumstantelor atenuante.

2. Pedepsele complementare

a)      De interzicere a unor drepturi (art. 64, cod penal)

b)      A degradarii militare

Anterior adoptarii Constitutiei exista si pedeapsa confiscarii averii.

a)      Pedeapsa complementara de interzicere a unor drepturi

Ea poate fi aplicata obligatoriu sau facultativ.

Se aplica obligatoriu atunci cānd norma de incriminare o prevede si se aplica facultativ atunci cānd, desi nu este prevazuta īn norma de incriminare, instanta apreciaza ca se impune aplicarea ei pentru īntregirea continutului pedepsei principale.

Īntotdeauna, aplicarea pedepsei complementare se poate face numai pe lānga o pedeapsa cu īnchisoarea de cel putin doi ani.

Pedeapsa consta īn interzicerea unuia sau mai multor drepturi, prevazute de art. 64, cod penal, pe o perioada de la 1 la 10 ani. Nu pot fi interzise toate drepturile prevazute de art. 64, iar durata interzicerii trebuie sa fie aceeasi pentru toate drepturile care intra īn continutul pedepsei.

b)      Pedeapsa complementara a degradarii militare

Aceasta consta īn pierderea gradului militar si ea se aplica atunci cānd persoana condamnata este militar activ sau rezervist. Degradarea consta īn pierderea oricarui grad militar al persoanei, nefiind posibila o degradare partiala.

Degradarea militara e obligatorie atunci cānd pedeapsa principala este detentiunea pe viata sau īnchisoare mai mare de 10 ani. Aplicarea ei este facultativa atunci cānd infractiunea comisa a fost intentionata iar pedeapsa aplicata este īnchisoarea cuprinsa īntre 5 si 10 ani.

Se preconizeaza aparitia unei noi pedepse complementare. Aceasta consta īn publicarea, pe banii condamnatului, a hotarārii de condamnare, īntr-un ziar central sau local ales de instanta.

3. Pedepsele accesorii

Decurg, de drept, din condamnarea la o pedeapsa cu īnchisoarea sau detentiunea pe viata si consta īn interzicerea unor drepturi prevazute īn art. 64, cod penal.

Prin exceptie, interzicerea drepturilor parintesti sau a dreptului de a fi curator este lasata la aprecierea instantei atunci cānd executarea pedepsei se face la locul de munca.

Durata pedepselor accesorii nu coincide, īntotdeauna, cu durata pedepsei privative de libertate. Asta pentru ca executarea pedepsei accesorii īncep din momentul ramānerii definitive a hotarārii de condamnare. Pedeapsa accesorie poate fi mai mare sau mai mica decāt pedeapsa privativa de libertate.


Document Info


Accesari: 10083
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )