Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Drept procesual civil - Subiecte

Drept


Drept procesual civil - Subiecte

 1. Spre deosebire de cererea de interventie voluntara principala , cererea de chemare in garantie : a) nu poate fi disjunsa de cererea de chemare in judecata ; b) nut re buie incuviintata in principiu ; c) trebuie facuta in conditiile de forma prevazute de lege pentru cererea de chemare in judecata .
 2. Instanta de apel este indreptatita sa : a) anuleze apelul ca nemotivat : b) admita apelul si sa schimbe in tot sau in parte , hotarirea atacata ; c) respinga apelul ca nedovedit .
 3. In cazul in care , la judecata in prima instanta , reclamantul renunta la dreptul subiectiv pretins : a) hotarirea nu este supusa apelului ; b) este 353w2223d necesar consimtamantul paritului numai daca s-a intrat in dezbaterea fondului ; c) instanta va dispune respingerea cererii de chemare in judecata ca nefondata .
 4. Intervine nulitatea daca: a) minuta nu este semnata de procurer , desi a fost pronuntata intr-o materie in care participarea procurorului la judecata este obligatorie ; b) cererea de apel s-a depus direct la instanta de apel ; c) instanta a respins apelul desi intimatul nu era legal citat .
 5. Tribunalele judeca in prima instanta : a) cererile referitoare la incuviintarea , nulitatea sau desfacerea adoptiilor ; b) toate cererile si procesele in materie comerciala ; c) cererea de inregistrare a unei fundatii in Registrul asociatiilor si fundatiilor .
 6. In caz de conexare : a) trebuie sa existe o stransa legatura intre obiectul si cauza cererilor ; b) pricina se solutioneaza de instanta mai intai sesizata sau , dupa caz , de instanta mai mare in grad ; c) competenta materiala nu se stabileste prin adunarea valorii tuturor cererilor .
 7. Potrivit legii ( art. 129 alin. 1 C. proc.civ. ) , partile sunt obligate : a) sa se prezinte personal la toate termenele de judecata ; b) sa isi exercite drepturile procedurale cubuna-credinta ; c) sa urmareasca desfasurarea si finalizarea procesului .
 8. Instanta trebuie sa suspende judecata daca : a) dezlegarea pricinii atarna , in totul sau in parte , de existenta sau inexistenta unui drept ce formeaza obiectul altei judecati ; b) se iveste un conflict de competenta ; c) reclamantul nu si-a indeplinit obligatiile stabilite la primire cererii de chemare in judecata .
 9. Intampinarea : trebuie depusa personal de parit , in principiu , cel mai tarziu la prima zi de infatisare ; b) nu este obligatorie in cazul asigurarii dovezilor ; c) este obligatorie in materiile prevazute de lege .
 10. Inscrisurile noi pot fi folosite in recurs : a) numai de recurrent ; b) numai daca existau la data pronuntarii hotaririi recurate ; c) indiferent daca exista sau nu culpa partii in nefolosirea lor la instantele de fond .
 11. In cazul partajului judiciar , poate fi atacata separate cu apel incheierea : prin care s-a dispus vanzarea de catre executorul judecatoresc , a bunului ce formeaza obiectul partajului ; b) de incuviintare in principiu a cererii de interventie voluntara principala ; c) de incuviintare in principiu a cererii de partaj .
 12. Pentru a se lua interogatoriul unei personae juridice : a) reprezentantul legal al persoanei juridice trebuie citat cu mentiunea "personal la interogatoriu"; b) instanta si partea adversa trebuie sa se deplaseze la sediul personei juridice , pentru a adresa intrebarile direct reprezentantului legal alpersoanei juridice , care va raspunde imediat ; c) se comunica persoanei juridice intrebarile , iar raspunsurile vor fi date in scris .
 13. Necompetenta teritoriala este de ordine publica in cazul : a) petitiei de ereditate ; b)cererii prin care locatarul solicita obligarea locatorului sa ii predea imobilul ce formeaza obiectul locatiunii ; c) actiunii in tagaduirea paternitatii .
 14. In cazul tranzactiei judiciare : a)partile trebuie sa aiba capacitatea de a dispune de drepturile lor ; b) partile nu au deschisa calea unei actiuni ( cereri ) in anulare ; c) se comunica persoanei juridice intrebarile , iar rasounsurile vor fi date in scris .
 15. Termenul de gratie : a) nu poate fi acordat daca debitorul este in stare de insolvabilitate indeobste cunoscuta ; b) nu poate fi acordat pe calea contestatiei la executare ; c) poate fi acordat dupa pronuntarea fondului , pe calea ordonantei presedentiale numai daca exista urgenta .
 16. Poate fi admisa revizuirea daca nu a fost aparata deloc sau a fost aparata cu viclenie persoana :a)fizica cu discernamant atenuat ; b) fizica pusa sub interdictie judecatoreasca ; c) juridical de drept privat .
 17. Potrivit legii , participarea procurorului la judecata , prin punerea de concluzii , este obligatorie in cazul solutionarii cererilor : a) de expropriere ; b) de contestare a recunoasterii de paternitate ; c) prin care se solicita declararea judecatoreasca a mortii .
 18. In cadrul procedurii necontencioase : a) instanta este obligata sa isi verifice din oficiu competenta ; b) incheierea de respingere a cererii nu este supusa apelului , afara de situatiile cand legea prevede in mod expres contrariul ; c) incheierea de admitere a cererii este executorie .
 19. Potrivit legii , partile nu trebuie citate la rezolvarea cererii : a) prin care de bitorul a solicitat ridicarea sechestrului asigurator , ca urmare a anularii cererii de chemare in judecata prin hotarire irevocabila ; b) de stramutare ; c) prin care debitorul solicita ridicarea popririi asiguratorii , intrucat da garantii indestulatoare.
 20. Coparticiparea procesuala : a) poate fi si obligatorie ; b) este guvernata de principiul independentei coparticipantilor ; c) poate avea loc numai daca obiectul pricinii este un drept sau o obligatie comuna .
 21. Intervine decaderea in cazul in care , dupa prima zi de infatisare : a) se formuleaza o cerere de interventie voluntara accesorie ; b) paritul invoca exceptia de necompetenta relative a instantei ; c) paritul depune cererea reconventionala .
 22. Pentru procuror termenul de apel curge : a) de la pronuntare daca a fost prezent la judecata in prima instanta ; b) de la comunicare daca a fost present la judecata in prima instanta si de la pronuntare daca nu a fost present ; c) intotdeauna de la comunicare .
 23. Este admisibila cererea de ordonanta presedentiala prin care se solicita : a) inlaturarea pidiclor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari silite; b)desfiintarea unei constructii ; b) desfiintarea uneiconstructii ; c) suspendarea provizorie a executarii silite a hotaririi atacate cu recurs .
 24. Spre deosebire de sewchestrul judiciar , sechestrul asigurator se infiinteaza : a) prin incheiere ; b) fara citarea partilor ; c) in toate cazurile numai daca se depune o cautioune .
 25. Categoria exceptiilor ce tind spre un efect peremptoriu , dar care pot incepe prin a avea un effect dilatoriu , include , printer altele : a) exceptia lipsei dovezii calitatii de reprezentant ; b) exceptia de nesemnare a cererii de chemare in garantie invocate la un termen la care doar garantul nu este prezent ; c) exceptia lipsei capacitatii procesuale de exercitiu .Document Info


Accesari: 3319
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )