Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Executarea efectiva a sanctiunilor

Drept


Executarea efectiva a sanctiunilor

A. Executarea pedepsei la locul de munca

Aceasta modalitate de individualizare a executarii pedepsei se aplica īn cazul pedepselor cu īnchisoarea, daca sunt īndeplinite urmatoarele conditii:I. Conditii referitoare la infractiune:

Pedeapsa aplicata sa fie īnchisoarea de cel mult 5 ani. Daca e vorba de o pe-deapsa aplicata pentru concurs de infractiuni aceasta sa nu depaseasca 3 ani.

Sa nu fie vorba de infractiuni intentionate al caror maxim special depaseste 15 ani sau de infractiunile de viol, vatamare corporala grava, tortura sau lovituri sau vatamari cauzatoare de moarte, adica cele exceptate de la beneficiul acordarii sus-pendarii sub supraveghere.

si īn cazul acestei modalitati exista o prevedere speciala. Astfel, se poate dispu-ne acest tip de executare a pedepsei si īn cazul furtului de la art. 209 (3), cod penal, daca pedeapsa aplicata īn concret nu depaseste 2 ani.

II. Conditii referitoare la infractor:

Infractorul sa nu fi fost condamnat anterior la pedeapsa īnchisorii mai mare de un an, afara de cazul īn care condamnarea se īnscrie printre cele prevazute īn art. 38, cod penal.

Instanta sa aprecieze ca reeducarea se poate realiza si fara privare de libertate.

3) Condamnatul sa aiba acceptul unei unitati economice privind executarea pe-depsei īn cadrul acesteia.

Regimul executarii pedepsei la locul de munca

Revocarea executarii pedepsei la locul de munca poate fi dispusa obligatoriu sau facultativ.

Este obligatorie īn doua situatii:

- Atunci cānd, īn timpul executarii pedepsei la locul de munca, condamnatul savārseste o noua infractiune intentionata.

- Atunci cānd, īn timpul executarii pedepsei, condamnatul īsi pierde īn īntregime capacitatea de munca.

Īn urma acestei revocari se dispune suspendarea conditionata a executarii pedep-sei.

Este facultativa īn doua situatii:

- Atunci cānd condamnatul savārseste, īn timpul executarii pedepsei, o infrac-tiune din culpa.

- Atunci cānd conduita condamnatului este necorespunzatoare īn timpul execu-tarii pedepsei,adica se sustrage de la prestarea muncii, īsi executa īn mod necorespunzator obligatiile la locul de munca sau nu respecta masurile de supraveghere sau obligatiile impuse pe durata executarii pedepsei.

Spre deosebire de suspendare, īn cazul revocarii executarii pedepsei la locul de munca nu se aplica cumulul aritmetic, ci se aplica, dupa caz, tratamentul prevazut de lege pentru recidiva sau pluralitate intermediara (cumulul juridic). Indiferent de tipul revocarii, obligatorie sau facultativa, pedeapsa se executa prin privare de libertate.

Anularea executarii pedepsei la locul de munca se dispune atunci cānd, īn timpul executarii, se constata ca cel condamnat mai savārsise o infractiune anterior dispunerii executarii la locul de munca. Anularea se dispune daca nu sunt īntrunite conditiile prevazute de art. 867, cod penal pentru dispunerea executarii la locul de munca. Īn caz de anulare, pedeapsa rezultanta se va calcula potrivit regulilor de la concurs, recidiva sau pluralitate intermediara.

Īncetarea executarii pedepsei la locul de munca

Se dipune daca sunt īndeplinite conditiile:

Condamnatul a executat cel putin 2/3 din durata pedepsei.

2) Inculpatul sa fi fost disciplinat, staruitor īn munca si sa fi dat dovezi temeini-ce de īndreptare.

Īn urma īndeplinirii acestor conditii instanta dispune īncetarea executarii pedepsei la locul de munca. Pedeapsa se va considera īn īntregime executata daca īn intervalul de timp dintre īncetarea executarii si īmplinirea duratei pedepsei condamnatul nu savārseste o noua infractiune. Daca, totusi, inculpatul savārseste o alta infractiune, se va revoca īncetarea si, dupa caz, se va revoca obligatoriu sau facultativ si executarea pedepsei la locul de munca (vor fi incidente regulile de la cumulul juridic).

Executarea pedepsei la locul de munca nu are ca efect reabilitarea de drept.

Īnlocuirea raspunderii penale

Este reglementata īn art. 90, cod penal si urmatoarele si are ca efect aplicarea unei sanctiuni administrative. Aceasta institutie nu a fost niciodata aplicata, deoare-ce ea vine īn concurenta cu art. 181, cod penal, conditiile de aplicare fiind asema-natoare. Īn aceasta situatie, instantele de judecata prefera sa aplice prevederile art. 181, cod penal.

B. Executarea pedepsei īntr-o īnchisoare militara

Potrivit art. 62, cod penal se dispune daca sunt īndeplinite conditiile:

Pedeapsa aplicata nu depaseste 2 ani īnchisoare.

Condamnatul este militar īn termen. Īn principiu, calitatea de militar trebuie sa existe atāt la data comiterii infractiunii, cāt si la data īnceperii executarii pedep-sei. Totusi, se poate dispune acest tip de executare si atunci cānd persoana īn cauza a devenit militar īn termen dupa savārsirea infractiunii.

3) Acest mod de executare sa fie prevazut expres de lege sau sa fie apreciat ca necesar de catre instanta īn raport de persoana si conduita faptuitorului.

Regimul de executare

Pe perioada executarii, stagiul militar al condamnatului este suspendat. Dupa īncheierea executarii pedepsei acesta īsi va relua stagiul militar.

Īn situatia īn care condamnatul devine inapt pentru efectuarea stagiului militar īn timpul executarii pedepsei cu īnchisoarea militara, el va fi liberat conditionat. Daca si-a provocat īn mod intentionat afectiunea, executarea pedepsei se va face īntr-un penitenciar de drept comun.

Reducerea duratei pedepsei

Aceasta se poate dispune daca sunt īndeplinite conditiile:

Militarul a executat cel putin jumatate din durata pedepsei.

Militarul a dat dovezi temeinice de īndreptare.

Reducerea se face cu o treime din partea ramasa neexecutata. Aceasta reducere poate depasi o treime, putānd ajunge chiar si pāna la īnlaturarea restului ramas ne-executat atunci cānd militarul s-a remarcat īn mod deosebit īn cadrul unor actiuni executate.

Efectele executarii pedepsei īntr-o īnchisoare militara

La expirarea duratei pedepsei condamnatul este reabilitat de drept, daca īn acest interval nu a savārsit o alta infractiune. Acest efect se produce atāt īn situatia īn care īntreaga pedeapsa a fost executata īn īnchisoarea militara cāt si īn situatia īn care condamnatul a fost eliberat conditionat sau a beneficiat de reducerea pedepsei.

Īn cazul liberarii conditionate, reabilitarea de drept nu intervine la momentul punerii īn libertate, ci la data cānd se īmplineste durata pedepsei, asa cum a fost ea stabilita de catre instanta sau asa cum a fost redusa.

Daca īn timpul executarii pedepsei savārseste o noua infractiune, instanta va proceda la contopirea pedepsei pentru noua infractiune cu restul ramas neexecutat din prima pedeapsa potrivit regulilor de la recidiva sau pluralitate intermediara (cumul juridic). Pedeapsa rezultanta se va executa īntr-un loc de detinere de drept comun.

C. Executarea pedepsei īntr-un penitenciar

Regimul de executare al pedepselor īn regim de detentie este reglementat de Legea nr. 23/1969 privind executarea pedepselor, completata cu prevederile Codului penal si al Codului de procedura penala.

Liberarea conditionata

Este o modalitate de individualizare administrativa a executarii pedepsei īnchi-sorii, constānd īn executarea pedepsei īn regim de libertate din momentul īn care sunt īndeplinite conditiile legale.

Liberarea conditionata are un caracter facultativ, ea fiind dispusa de catre in-stanta competenta a locului unde se afla penitenciarul īn care se executa pedeapsa.

Procedura acordarii liberarii conditionate

Cererea poate fi introdusa de catre condamnat si adresata instantei, care, tinānd cont si de referatul Comisiei de propuneri din cadrul penitenciarului, decide fie acordarea liberarii conditionate, fie respingerea cererii. De asemenea, este posibil ca instanta sa fie sesizata de catre Comisia de propunere din penitenciar, atunci cānd aceasta considera ca sunt īndeplinite conditiile acordarii liberarii conditionate. Īn nici unul din cazuri, instanta nu e obligata sa dispuna liberarea conditionata.

Conditiile liberarii conditionate

Condamnatul sa fie staruitor īn munca.

Condamnatul sa fie disciplinat. Aceasta se apreciaza īn functie de respectarea regulilor de ordine interioara a penitenciarului.

Condamnatul sa dea dovezi temeinice de īndreptare.

Sa fie executata o fractiune din pedeapsa aplicata.

Aceasta fractiune difera pe de o parte, īn functie de durata pedepsei ce se exe-cuta, iar pe de alta parte, īn functie de forma de vinovatie cu care s-a savārsit in-fractiunea ce a atras condamnarea (a se vedea tabel 1).

Forma de vinovatie/Pedeapsa

Mai mica de 10 ani

Mai mare de 10 ani

INTENŢIONATĂ

2/3 din P.

3/4 din P.

CULPĂ

1/2 din P.

2/3 din P.

Tabel 1

Regimul prevazut pentru infractiunile intentionate se aplica si īn situatia īn care pedeapsa a fost aplicata pentru o fapta praeterintentionata, precum si atunci cānd este vorba de o pedeapsa rezultanta, aplicata pentru un concurs de infractiuni īn structura caruia intra atāt fapte intentionate cāt si fapte comise din culpa.

La calcularea acestor fractiuni de pedeapsa nu se ia īn considerare doar timpul petrecut efectiv īn detentie, ci si perioada considerata ca executata īn baza muncii prestate. Potrivit reglementarilor privitoare la regimul de munca, atunci cānd con-damnatul īsi depaseste norma stabilita sau se remarca īn mod deosebit, beneficiaza de un anumit numar de zile considerate ca executate īn baza rezultatelor obtinute īn munca. Astfel, īn functie de depasirea normei cu pāna la 5% se considera 6 zile executate la 5 zile lucrate.

Pentru a nu se ajunge la executarea unei parti foarte mici din pedeapsa, legiui-torul a stabilit niste fractiuni care trebuiesc executate efectiv īn penitenciar (a se vedea tabel 2). Infractiunii intentionate īi sunt asimilate si īn acest caz faptele praeterintentionate si concursul (fapte intentionate si din culpa).

Forma de vinovatie/Pedeapsa

Mai mica de 10 ani

Mai mare de 10 ani

INTENŢIONATĂ

1/2 din P.

2/3 din P.

CULPĂ

1/3 din P.

1/2 din P.

Tabel 2

Legiuitorul a stabilit niste cazuri speciale de reabilitare, cānd nu se cer īndeplini-te toate conditiile de la liberarea conditionata:

1) Īn cazul persoanelor care din cauza starii sanatatii sau din alte cauze nu mai sunt folosite sau nu au fost niciodata folosite la munca. Īn aceasta situatie se poate acorda liberarea conditionata dupa executarea fractiunilor de pedeapsa prevazute de lege īn mod normal (infractiunile intentionate 2/3 - < 10 ani si 3/4 - > 10 ani; infractiunile din culpa 1/2 - < 10 ani si 2/3 - > 10 ani).

2) Minorii care ajung la vārsta de 18 ani precum si ceilalti condamnati care ajung la 60 de ani barbatii si 55 de ani femeile pot fi liberati conditionat dupa executarea unor fractiuni de pedeapsa mai mici (a se vedea tabel 3).

Forma de vinovatie/Pedeapsa

Mai mica de 10 ani

Mai mare de 10 ani

INTENŢIONATĂ

1/3 din P.

1/2 din P.

CULPĂ

1/4 din P.

1/3 din P.

Tabel 3

Aceste categorii beneficiaza de un regim favorabil nu doar īn sensul ca fractiunile ce trebuiesc executate sunt mai mici dar si pentru ca īn cazul acestor condamnati conditia executarii efective a unor fractiuni din pedeapsa nu se mai cere. Asadar, se va putea tine cont de durata de pedeapsa executata īn care au fost calculate si zilele de munca.

Efectele liberarii conditionate

Exista doua categorii de efecte: efectele imediate si efectele definitive.

Efectul imediat

Consta īn punerea īn libertate a persoanei ce beneficiaza de liberarea conditiona-ta. Persoana va fi considerata īn continuare ca aflāndu-se īn executarea pedepsei, dar fara privare de libertate. Termenul de īncercare este diferenta īntre pedeapsa aplicata si pedeapsa executata efectiv prin privare de libertate.

2) Efectul definitiv

Se produce la expirarea termenului de īncercare, adica la īmplinirea duratei pedepsei, si consta īn considerarea pedepsei ca executata. De aceasta data īnsa, nu intervine reabilitarea de drept. Exista o singura exceptie īn care intervine reabilita-rea de drept īn urma liberarii conditionate si anume īn cazul executarii pedepsei īntr-o īnchisoare militara.

si la aceasta modalitate de individualizare a executarii pedepsei revocarea poate fi obligatorie sau facultativa. Ea este obligatorie atunci cānd infractorul a comis una din urmatoarele categorii de infractiuni: infractiunea de omor, infractiuni contra sigurantei statului, infractiuni contra pacii sau omenirii, infractiuni savārsite cu intentie care au avut ca urmare moartea victimei sau infractiuni care au produs consecinte deosebit de grave. Īn toate celelalte cazuri revocarea este facultativa.

Instanta, de regula, nu va revovca liberarea atunci cānd pentru noua infractiune aplica o pedeapsa a carei executare nu implica privare de libertate (amenda, īnchi-soarea cu executarea la locul de munca). Īn caz contrar, instanta va revoca libera-rea conditionata.

Tratamentul sanctionator īn caz de revocare

Īn caz de revocare opereaza cumulul juridic prevazut de art. 61, cod penal. Potrivit acestui articol, restul ramas neexecutat la data liberarii se va contopi cu pedeapsa pentru noua infractiune, sporul aplicabil īn acest caz fiind de pāna la 5 ani.

Aceasta solutie este criticabila, deoarece, cu toate ca īn aceasta situatie ar putea exista recidiva postcondamnatorie, tratamentul sanctionator prevazut de art. 61, cod penal e mai putin sever decāt cel reglementat īn cazul recidivei. Explicatia acestei prevederi se gaseste īn faptul ca, pāna īn 1996, sporul aplicat recidivei post-condamnatorii era de 3 ani. Prin Legea nr. 140/1996 acest spor a fost marit la 7 ani, īnsa legiuitorul a uitat sa schimbe si prevederile art. 61, cod penal. Parerea prof. Florin Streteanu este ca tratamentul care ar trebui aplicat īn astfel de situatii ar fi cumulul aritmetic.

Daca sunt īndeplinite conditiile recidivei, se va retine aceasta stare chiar daca nu se aplica tratamentul sanctionator specific, deoarece de existenta acesteia se leaga alte institutii de drept penal.

Pentru determinarea restului ramas neexecutat (cel care va intra īn structura contopirii) se va avea īn vedere doar perioada efectiv executata nu si perioada con-siderata ca executata īn baza muncii prestate.


Document Info


Accesari: 3911
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )