Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Dreptul la alegeri libere

Drept
Dreptul la alegeri libere.

Dreptul la alegeri libere este de o importanta capitala deoarece el consacra un principiu caracteristic al democratiei.
Astfel, unul dintre scopurile principale ale 20320h715u Consiliului Europei este si acela de a ocroti si a promova democratia pluralista.

Schimbarile petrecute în estul si centrul Europei în intervalul de timp ce s-a scurs de la caderea zidului Berlinului au demonstrat cât de radical pot schimba alegerile libere, vietile oamenilor.

Atât Comisia cât si Curtea Europeana a Drepturilor Omului au subliniat importanta organizarii de catre State, la intervale de timp rezonabile, a alegerilor libere cu vot secret. Articolul 3 al Protocolului Aditional nr. 1 subliniind necesitatea acestui drept statueaza ca, "Înaltele parti contractante se angajeaza sa organizeze, la intervale rezonabile, alegeri libere cu vot secret, în conditiile care asigura libera exprimare a opiniei poporului cu privire la alegerea corpului legislativ".

În aceeasi ordine de idei, în Speta greaca din 1969, Comisia a declarat ca "existenta unui corp legislativ reprezentativ, ales la intervale de timp rezonabile, constituie baza unei societati democratice".

De altfel, organizarea de alegeri libere este o conditie prealabila de aderare la Consiliul Europei. Adunarea Parlamentara si Congresul Puterilor Locale si Regionale din Europa au participat la supravegherea alegerilor nationale si locale, vizând tarile în cauza, si au raspuns solicitarilor de asistenta si consiliere.

A avea drept de vot nu este de ajuns. În societatea actuala, cetatenii trebuie sa-si asume responsabilitatile legate de viata în comunitate si sa participe la functionarea institutiilor democratice. În anumite tari din Europa[1], slaba participare la alegeri a aratat ca cetatenii sunt dezamagiti de functionarea sistemului democratic.Pentru contracararea acestui fenomen, Consiliul Europei a pus în practica mai multe proiecte si activitati menite sa încurajeze participarea cetatenilor la actul democratic. Acestea au fost incluse într-un program denumit "Programul pentru drepturile omului si pentru o democratie autentica".

Unul din proiecte consta în crearea institutiilor democratice la nivel local si regional prin intermediul Cartei Europene a Autonomiei Locale.

Al doilea proiect a fost acela al elaborarii Conventiei asupra participarii strainilor la viata publica la nivel local, cu scopul de a le recunoaste, în mod treptat, drepturi civile si politice autentice în cadrul colectivitatilor locale.

O preocupare speciala o stârneste fenomenul foarte slabei reprezentari a femeilor în rândul candidatilor în alegeri, ca si în viata politica si publica. Consiliul Europei se straduieste sa remedieze aceasta stare de lucruri prin masuri de natura sa asigure participarea femeilor la procesul de decizie în aceeasi masura ca si barbatii.

Tot aici trebuie amintit si domeniul învatamântului, domeniu în care Consiliul elaboreaza strategii pentru promovarea valorilor democratice si a drepturilor omului precum si pentru promovarea ideii de participare la viata democratica.Printre care se poate numara si România.


Document Info


Accesari: 2630
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )