Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Functiile familiei

Drept


Functiile familiei

Explicatia permanentei si universalitatii familiei se explica si prin functiile pe care le indeplineste:



a) functii colective

Chiar daca importanta acestor functii este variab 424h77e ila in diverse societati si timpuri, familia a indeplinit si indeplineste roluri de natura: demografica, educationala, culturala (este fundamentala importanta acesteia in transmiterea valorilor umane) si economica. Pentru ocrotirea acestor valori sociale, dreptul a acordat intotdeauna o atentie speciala familiei, iar majoritatea normelor din aceasta materie au caracter imperativ. Chiar si in dreptul international privat, acestea sunt, in general, de ordine publica. Pentru a produce efecte juridice, modificarile din viata de familie a fiecarui individ trebuie realizate cu respectarea conditiilor de forma cerute de lege (de exemplu, incheierea casatoriei, divortul, recunoasterea de filiatie atunci cand nu rezulta din lege, adoptia etc.). Totusi, in anumite cazuri, o situatie de fapt produce efecte juridice (de exemplu concubinajul sau luarea unui copil spre crestere fara indeplinirea formalitatilor cerute de lege), dar efectele acesteia sunt limitate, incomparabil mai restranse decat cele produse de situatiile juridice.

b) functii individuale

Familia este importanta nu numai pentru societate, ci si pentru fiecare individ. Relatiile de familie asigura un refugiu in care fiecare gaseste intimitate, solidaritate, stabilitate, puterea de a depasi esecurile, bucurie si implinire.[1] De aceea, dreptul la relatii de familie este un drept fundamental al omului (art. 8 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, art. 26 alin. 1 din Constitutia Romaniei).

Din analiza jurisprudentei recente a Curtii Europene a Drepturilor Omului rezulta o accentuare a dimensiunii private a relatiilor de familie in defavoarea laturii de ordine publica. Dar, in acelasi timp, se observa o intensificare a adoptarii de reglementari de ordine publica, imperative, in anumite domenii ale relatiilor de familie, de exemplu in ceea ce priveste protectia copilului. Acestea se explica prin caracterul complex al domeniului familiei ca realitate juridica si prin aceea ca  nu exista solutii generale in aceasta materie.



D. Fenouillet, Droit de la famille, Dalloz, Paris, 1997, p. 5.


Document Info


Accesari: 1391
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )