Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




TESTE GRILA

Drept


TESTE GRILA

1)Creditorii chirografari : a) suporta efectele tuturor actelor incheiate de debitorii lor cu tertii; b) trebuie sa indeplineasca masuri de publicitate a gajului lor general asupra bunurilor debitorului; c) pot urmari si bunurile viitoare a le debitorului.



2)In materia patrimoniului: a) numai persoanele casatorite au patrimoniul impartit in mase distincte de bunuri;b) o persoana poate sa aiba mai multe patrimonii, in functie de interesele sale economice; c) patrimoniul formeaza obiectul gajului general al creditorilor chirografari.

3)Dreptul de proprietate privata : a) este sacru si inviolabil ,potrivit Constitutiei; b)reprezinta regula in materia regimului proprietatii in tara noastra; c) apartinand statului sau unitatilor administrativ teritoriale are un regim juridic special.

4) Dreptul de proprietate este un drept absolut in sensul ca: a) este opus regimului proprietatii feudale, compusa din dominium utile si dominium eminens; b) este cel mai comlet drept real;c) 19419l1113t poate fi exercitat fara vreo limita.

5) Proprietatea publica : a) este un sinonim pentru notiunea de domeniu public; b) este inalienabila, in sesnul ca bunurile propreitate publica nu-si pot pierde in nici o circumstanta aceasta calitate; c) este garantata constitutional in ideea protejarii proprietatii unitatilor administrativ- teritoriale.

6)Notiunea de domeniu public : a) se refera numai la bunurile apartinand statului sau unitatilor administratativ teritoriale; b) are si o acceptiune larga in dreptul civil, cuprinzand si bunurile proprietate privata ce necesita un regim de paza si protectie.

7)Dreptul de administrare: a) poate fi incredintat regiilor autonome sau persoanelor juridice de drept privat pentru explorarea unui bun public; b)este o exceptie de la caracterul inalienabil al bunurilor publice; c) se poate dobandi in urma unei proceduri de licitatie.

8) Dreptul de concesiune: a)poate sa apartina persoanelor fizice sau juridice de drept privat; b) are o consacrare constitutionala; c ) este un drept real, perpetuu, inalienabil.

9) Dreptul de inchiriere a bunurilor publice : a) este un drept real, opozabil erga omnes; b) se dobandeste prin licitatie publica : c) se exercita in virtutea unui contract de inchiriere, supus dreptului civil.

10)Clauza de inalienabilitate : a) este o limitare judiciara a dreptului de proprietate privata ; b) este interzisa in legislatia civila ; c) poate fi stipulata numai in actele cu titlu grastuit.

11) Raporturile de vecinatate intre proprietari: a)nu pot face obiectul unor conventi intre proprietari; b) pot crea drepturi reale in favoarea acestora ;c) denumesc o limitare a dreptului de proprietate privata.

12) Abuzul de drept in materia proprietatii : a) se paote solutiona pe cale judecatoreasca; b) face obiectul unei legi speciale de reglementare; c)de lege lata, inseamna exercitarea dreptului de proprietate privata contrar scopului economic si social , independent de existenta culpei.

13) Exproprierea: a) este interzisa in Constitutie in conditiile incare este efectuata pe criterii discriminatorii; b) priveste atat bunurile publice, cat si bunurile proprietate privata; c) se poate realiza cu titlu gratuit.

14)Nu pot dobandi terenuri in Romania : a) persoanele juridice straine b) persoanele juridice romane cu capital suta la suta strain; c) cetatenii straina in baza unui testament.

15) Dreptul de proprietate privata asupra terenurilor : a) se poate dobandi nelimitat- din punct de vedere material- prin mostenire; b) obliga la indeplinirea unor obligati propter rem prevazute in legi speciale; c) poate fi instrainat catre cetateni straini dinmomentul modificarii Constitutiei.

16)Coproprietarii: a) detin o cota materiala din bunul comun, proportionala cu cota ideala din dreptul de proprietate; b) pot detine o portiune din bunul comun in baza unui partaj voluntar de folosinta ; c ) pot instraina numai impreuna cotele ideale din dreptul de proprietate asupra bunului comun.

17) Posesia: a) ca atribut al dreptului de proprietate ,este o stare de drept; b) poate fi dovedita prin orice mijloc de proba ; c) este intotdeauna conforma cu dreptul de proprietate asupra bunului .

18)Detentia precara : a) este un viciu al posesiei in conceptia Codului civil; b) este o stare de drept si conforma cu ddreptul de proprietate; c) presupune un contact direct, material cu bunul, fara existenta vreunui element intentional.

19) Posesia de buna-credinta : a) este singura care conduce la dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune; b) reprezinta o posesie lipsita de vicii; c) se bazeaza pe existenta unui titlu translativ de proprietate.

20) Posesia de rea -credinta : a ) creeaza o prezumtie de proprietate in favoarea posesorului; b) presupune lipsa elementului intentional animus sibi habendi; c) poate fi aparata prin actiunile posesorii.

21) Posesia utila : a) este ceruta ca si conditie pentru intentarea actiunii posesorii speciale; b) presupune existenta elementului psihologic de a poseda pentru sine; c) este o notiune de factura obiectiva, neimplicand o apreciere subiectiva a posesorului.

22) Un singur coproprietar: a) nu poate sa introduca actiunea in revendicare: b) poate sa incheie un contract de inchiriere pe o durats mai mare de 5 ani; c) poate sa solicite partajarea bunului comun.

23) Actiunea in revendicare imobiliara : a) are ca efect reintrarea bunului in patrimoniului reclamantului; b) conduce la redobandirea posesiei; c) este prescriptibila in teremenul de 30 de ani, conform art.1820 C.civ.

24) Actiunea in revendicare mobiliara : a) este inadmisibila in conditiile art.1909 alin.1 C.civ.; b) este imprescriptibila, ca si actiunea in revendicare imobiliara; c) admiterea ei depinde de buna sau de reaua credinta a paratului.

25)Impotriva detinatorului de rea-credinta al bunului comun: a) actiunea in revendicare este admisibila in conditiile art.1909-1910 C.civ; b) actiunea in revendicare este imprescriptibila; c) actiunea in revendicare depinde de caracterul oneros sau gratuit al actului juridic al acestuia.

26)Proprietatea aparenta : a) este o modalitate a dreptului de proprietate privata; b)produce efecte favorabile proprietarului aparent, fiind recunoscuta in vederea protejarii intereselor acestuia; c) produce efecte ini favoarea terutlui care a contractat cu proprietarul aparent.

27)Constituie just-titlu: a) hotararea judecatoreasca de suplinire a consimtamntului debitorului; b) partajul; c) certificatul de mostenitor; d) contractul de inchiriere pe o durat amai mare de 5 ani.

28)In materia accesiunii imobiliare artificiale : a) dreptul de proprietate asupra constructiei se dobandeste in momentul in care proprietarul terenului inoca dreptul de accesiune;b) constructorul trebuie sa fie posesorul terenului; c) intinderea dreptului constructorului la despagubiri nu este influentata de buna sa credinta.

29) Abuzul de drept in cazul accesiunii imobiliare artificiale : a) consta in faptul constructorului de rea-credinta de a construi pe ternul altei persoane; b) consta in pasivitatea proprietarului terenului; c) se sanctioneaza cu neacordarea dreptului la despagubiri.

30) In cazul accesiunii imobiliare artificiale: a) despagubirile cuvenite constructorului se acorda in virtutea conventiei incheiate anterior construirii; b) buna-credinta a constructorului poate rezulta si dintr-o promisiune de vanzare-cumparare;c) se includ si imbunatatirile aduse imobilului reparat de constructor.

31) Intr-o actiune introdusa pentru recunoasterea dobandirii dreptlului de proprietate prin uzucapiune, paratul este : a) primarai sau consiliul local al localitatii in care se afla situat imobilul; b) instrainatorul de rea-credinta al imobilului catre posesor; c) persoana care are un titlu de proprietate valabil asupra imobilului.

32)Este detentor precar : a) acela care foloseste un bun imobil cu ingaduint aproprietarului; b) acela care detine bunul in baza unui contract; c) hotul.

33) Este posesor de rea-credinta : a) cel care uzurpeaza un bun imobil; b) cel care dobandeste bunul in baza uni contract nul pentru vicii necunoscute; c) cel care gaseste un bun pierdut.

34)Unirea posesiei actuale cu posesia anterioara : a) se face impotriva adevaratului proprietar;b) presupune ca transmitatorul bunului sa fi fost adevaratul proprietar; c) are loc numai daca posesia actuala este de buna-credinta.

35) In materia publicitatii imobiliare: a) din anul 1999 inscrierile drepturilor reale imobiliare se fac in carti funciare cu caracter nedefinitiv; b)inscrierea cu buna-credinta a unui drept de proprietate produce efecte juridice independent de valabilitatea dreptului autorului; c) intabularea in vechile cartile funciare existente in Transilvania continua sa produca efecte constitutive de drepturi.

Bibliografie generala

D.Alexandresco

I.Closca, I.Suceava "Tratat de drepturile omului", Ed.Europa Nova,1996

V.Luncan,V.Duculescu "Drepturile omului", ed.Lex, 1994

C.Hamangiu, I.Rosetti-Balanescu,Al.Baicoianu,"Tratat de drept civil roman", Vol.II, Editura ALL, 1997,.p.8

M.Djuvara

G.Lutescu,"Teoria generala a drepturilor reale",1946,p.323;

U.Vasilesco,"Des clauses d'inalienabilite", these, Paris, 1920

Ch. Atias

J.Carbonnier.Les Biens

M.Planiol"Droit civil francais"Les Biens,vol.II, Paris, 1926,p.231

Hegel,"Principiile filosofiei dreptului", Editura Academiei, 1969

Kant, "Metafizica moravurilor",Editura Antaios, 1999


Document Info


Accesari: 4993
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )