Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
NULITATEA ACTELOR DE PROCEDURA

Drept
NULITATEA ACTELOR DE PROCEDURĂ

NOŢIUNE - Nulitatea actelor de procedura reprezinta aceea sanctiune procedurala care intervine īn cazul actului de procedura care nu īndeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru validitatea lui lipsindu-l īn tot sau īn parte de efectele lui firesti. 23223k1013x
CLASIFICARE NULITĂŢILOR

I. Dupa izvorul lor: 1. Nulitati exprese - sunt prevazute īn mod expres de Codul de Procedura Civila, iar īn ceea ce priveste vatamarea, aceasta se presupune.

2. Nulitati virtuale - nu sunt prevazute īn mod expres de lege; īn acest caz vatamarea trebuie dovedita.

II. Dupa cum privesc forma exterioara sau intrinseca a actelor de procedura

1. Nulitati intrinseci

2. Nulitati extrinseci

De exemplu un act de procedura īntocmit cu respectarea formelor legale proprii va fi totusi declarat nul daca a fost facut de o instanta necompetenta.

III. Dupa cum nulitatea intervine pentru nerespectarea conditiilor proprii ale unui act de procedura sau datorita dependentei acelui act de un alt act de procedura, distingem īntre:

Nulitati proprii  si 2. Nulitatii derivate.

IV. Dupa caraterul normelor īncalcate cu ocazia īntocmirii actului de procedura, distingem īntre: 1. Nulitate absoluta - care intervine īn cazul īncalcarii unor norme imperative.

2. Nulitate relativa - care intervine īn cazul īncalcarii unor norme dispozitive.

CAZURILE DE NULITATE A ACTELOR DE PROCEDURĂ (Art. 105 Cod de Procedura Civila)

1. "Incompetenta" judecatorului

Īn conformitate cu Art. 105 alin. 1 din Codul de Procedura Civila: actele de procedura īndeplinite de un judecator necompetent sunt nule.

Observatii

Īn aceasta materie necompetenta se refera la instanta de judecata si nu la judecatori.

Necompetenta judecatorului se refera la toate normele de competenta (generale, materiale, teritoriale).

Aceasta necompetenta nu se refera la compunerea completului de judecata, care este reglementata de normele de organizare judecatoreasca, nu de normele de competenta.

2. Īncalcarea formelor legale si "incompetenta" functionarului judecatoresc.

Potrivit Art. 105 alin. 2 nulitatea intervine daca sunt īndeplinite 2 conditii cumulativ:

1) Existenta unui act de procedura īntocmit cu nerespectarea formelor legale de catre un functionar judecatoresc necompetent.

2) Actul de procedura sa fi produs partii o vatamare care sa nu poata fi īnlaturata decāt prin anularea actului.

Vatamarea poate īmbraca atāt forma unui prejudiciu patrimonial, dar poate avea si o sfera mai marga incluzānd si amānarea procesului, surprinderea celeilalte parti prin necomunicarea cererii de chemare īn judecata, etc. Vatamarea este lasata, īn ceea ce priveste constatarea, la aprecierea instantei deoarece numai aceasta o poate deduce din īmprejurarile cauzei si din finalitatea formei procedurale nerespectate.Īn conformitate cu Art. 108 Cod de Procedura Civila, nimeni nu poate invoca neregularitatea pricinuita prin propriul sau fapt.

Observatie: Mai exista si alte cazuri de nulitate decāt cele prevazute de Art. 105 Cod de Procedura Civila. De exemplu, nulitatea intervine si īn cazul nerespectarii termenelor prohibitive.

MIJLOACELE DE INVOCARE A NULITĂŢII

O prima problema este aceea daca exista nulitatii de drept sau nu.

Īn ceea ce priveste modul de reglementare al nulitatii, legiutorul foloseste expresii diferite, respectiv:   - "sunt nule" actele de procedura īndeplinite de un judecator necompetent:

- "se vor declara nule".

Deosebirea de formulare se explica prin aceea ca īn primul caz, respectiv Art. 105 alin. 1 se prevde o nulitate neconditionata care nu depinde de existenta sau inexistenta unei vatamari. Īn al 2-lea caz, este necesara constatarea unei vatamari de catre instanta care are drept consecinta declararea nulitatii.

Mijloacele de invocare a nulitatii actelor de procedura sunt: exceptia, apelul, recursul, contestatia īn anulare, revizuirea, contestatia la executare.

Īn fata instantei de fond, nulitatea se invoca pe calea exceptiei care este de 2 feluri:

1. Exceptia de nulitate absoluta, care poate fi invocata de catre oricare dintre parti, de procuror, precum si de judeecatorul din oficiu īn orice stare a pricinii.

2. Exceptia de nulitate relativa, care poate fi invocata numai de catre partea vatamata si numai īntr-un anumit termen. Astfel potrivit Art. 108 alin. 3 Cod de Procedura Civila, neregularitatea actelor de procedura se acopera daca partea nu a invocat-o la prima zi de īnfatisare ce a urmat dupa aceasta neregularitate si īnainte de a se pune concluzii īn fond.

Instanta se pronunta exceptiei prin incheiere interlocutorie care poate fi atacata o data cu fondul sau prin hotarāre, sentinta sau decizie situatie īn care admite exceptia si se dezinvesteste.

EFECTELE ANULĂRII ACTELOR DE PROCEDURĂ

si īn aceasta materie se aplica regulamentul potrivit cu care se aplica principiul "ceea ce este nul produce efecte nule".

Potrivit Art. 106 alin. 1 Cod de Procedura Civila anularea unui act de procedura atrage si nulitatea actelor urmarite īn masura īn care nu au o existenta de sine statataore. De exemplu, anularea citatiei atrage si anularea hotarārii judecatoresti care s-a pronuntat, deoarece partea nu a fost regulat citata.

Īn principiu actele de procedura pot fi refacute īn fata instantei respective cum ar fi de exemplu nulitatea citatiei care se reface, instanta acordānd un termen īn acest sens.

Īn cazul īn care nulitatea este constatata de o instanta superioara, aceasta va anula actele de procedura, iar īn ceea ce priveste refacerea lor situatia depinde de felul casarii, adica daca este cu retinere sau trimitere spre rejudecare.

Īn ceea ce priveste efectul, nulitatea lipseste actul de procedura de efecte privind functia sa procedurala.

Daca actul cuprinde manifestari de vointa, declaratii sau constatari de fapt, ele īsi vor produce efecte. Astfel o cerere de chemrae īn judecata lovita de nulitate īn acele cazuri īn care-si gasesc aplicarea dispozitiile Art. 1170 Cod Civil, poate īntrerupe prescriptia. La fel, nulitatea pentru necompetenta nu aduce de regula atingere probelor administrate de instanta necompetenta. Ele ramānānd cāstigate cauzei, iar instanta competenta va putea dispune refacerea lor numai pentru motive temeinice (Art. 160 Cod de Procedura Civila).


Document Info


Accesari: 8498
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )