Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Reglementari legislative romānesti referitoare la leasing

Drept


Reglementari legislative romānesti referitoare la leasing

     Sub raport juridic, operatiunile de leasing cad sub incidenta Codului Civil care desi nu cuprinde reguli specifice pentru aceast mod de finantare, are totusi o serie de prevederi generale referitoare la termenii intelegerilor dintre partile contractante si tipul bunurilor care fac obiectul contractului. In acest mod, contractul de leasing este privit drept un contract "suis generis" la care se aplica unele reguli specifice.
     Principalele acte normative care reglementeaza operatiunile de leasing din Romania sunt:H.G.72/20.02.1993 care prevede ca bunurile importate in baza unui contract de leasing sunt considerate in regim vamal de import temporar pe toata durata contractului. Utilizatorul bunului trebuie sa prezinte o garantie bancara in favoarea vamii pentru taxele vamale datorate, calculate la valoarea de achizitie a bunului. La finele perioadei de leasing se efectueaza vamuirea bunurilor si se plateste taxa vamala calculata la valoarea reziduala.

O.G.12/31.01.1995 completeaza H.G.72/1993, eliminand obligatia garantarii taxelor vamale. Impune insa urmatoarele conditii: bunurile sa fie destinate productiei, sa nu aiba o vechime mai mare de 2 ani, iar perioada de leasing sa fie maximum 3 ani. Cu o luna inaintea expirarii contractului de leasing, Utilizatorul trebuie sa anunte autoritatile vamale in vederea platii taxei vamale si a TVA la valoarea reziduala.

     Regimul TVA in operatiunile de leasing este reglementat prin H.G.3/17.10.1995 privind aprobarea Normelor pentru aplicarea O.G.3/1992 privind TVA.
     La art.8.10 se prevede ca bunurile din import introduse in tara in regim de leasing se supun TVA la Utilizator, corespunzator sumelor si termenelor in care, la expirarea perioadei de leasing, bunurile trec in proprietatea Utilizatorului.
     La art.11.17 se prevede ca pentru marfurile din import aflate sub regim vamal care suspenda temporar incasarea taxelor vamale, importatorul este obligat sa garanteze si plata TVA. Ministerul Finantelor poate acorda scutiri de la plata TVA datorate, conform regimului in vigoare pentru plata taxelor vamale.

O.G.51/28.08.1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, prevede ca activitatea societatilor de leasing va fi autorizata de catre Ministerul Finantelor, in cadrul caruia se va infiinta la o data nespecificata Oficiul pentru operatiuni de leasing. La contraventii si sanctiuni se prevede ca in cazul nerespectarii dispozitiilor prevazute la art.14, societatea de leasing nu va mai avea drept sa efectueze operatiuni de leasing pana la obtinerea avizului Ministerului Finantelor si va fi obligata la plata unei amenzi reprezentand cel putin 10% din valoarea contractelor perfectate.

Legea pentru aprobarea O.G.51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing modifica cateva articole din ordonanta, dar va avea in continuare cateva neconcordante, astfel in art.2. este prevazut ca utilizatorul este cel care va formula o oferta ferma catre societatea de leasing. Art.7. prevede ca regimul de amortizare sa fie stabilit de catre parti de comun acord, in functie de natura bunului si valoarea sa de intrare, in conformitate cu dispozitiile Legii 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale.     Avantajele acestei legi ar fi reglementarea infiintarii societatilor comerciale de leasing, deoarece acestea se infiinteaza si functioneaza potrivit Legii 31/1990 privind societatile comerciale. Art.18 alin.1 din O.G.51 cu privire la contraventiile si sanctiunile societatilor de leasing este abrogat. In art. 26 se modifica si reglementarile cu privire la bunurile mobile importate in scopul utilizarii in sistem de leasing, eliminand obligatia de plata a sumelor aferente drepturilor de import, inclusiv a garantiilor vamale. Cumparatorul este obligat sa plateasca taxa vamala calculata la valoarea reziduala a bunului. Perioada maxima a contractului de leasing in cazul bunurilor din import este de 7 ani.
     Publicitatea si reclama se includ in totalitate pe cheltuieli. Echipamentul industrial sau constructiile pot fi utilizate in sistem de leasing de catre mai multe societati comerciale daca intre acestea s-a incheiat un contract in scopul realizarii unei investitii sau a folosintei lor comune.

Legea Titlul II care modifica si completeaza O.G. nr 51/97 defineste termenii specifici activitatii de leasing cum ar fi: valoare de intrare, valoare totala, rata de leasing, leasingul financiar si leasingul operational, precum si conditiile in care se pot incheia cele doua tipuri de leasing. Se introduce un capitol nou "Contractul de leasing" in care se specifica elementele definitorii atat pentru contractul de leasing operational cat si pentru cel financiar. Pentru veniturile realizate in Romania de persoane juridice straine se spune clar ca acestea se impoziteaza in Romania prin retinere la sursa potrivit Conventiilor de evitare a dublei impuneri. Un element nou in reglementarea vamala a importurilor de bunuri ce fac obiectul unui contract de leasing, importate in regim vamal de admitere temporara sau regim vamal de import, limita minima a valorii reziduale de 20% din valoarea de intrare a bunului. Art.V prevede capitalul social minim subscris si varsat pentru societati de leasing la 500 milioane lei, si incetarea dreptului de functionare a acestora in cazul in care in termen de 12 luni de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial nu se respecta prevederile mentionate.

Legea Titlul VI care reglementeaza regimul juridic al garantiilor reale mobiliare, face referire si la operatiunile de leasing cu o perioada mai mare de un an, enumerand bunurile ce pot face obiectul garantiilor reale.

Document Info


Accesari: 2145
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )