Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




























PARTILE

Drept


PĂRŢILE

Acestea poarta o denumire specifica īn raport de mijlocul procedural de care uzeaza:



Cererea de chemare īn judecata: - reclamant;

- pārāt.

Īn apel: - apelanti;

- intimati.

Recurs: - recurent;

- intimati.

Reviziune: - revizuient;

- intimati.

Contestatie īn asimilare: - contestator:

- intimat.

Exista anumite situatii īn care, īntr-un proces, exista mai multi reclamanti sau mai multi pārāti.

Coparticiparea procesuala

subiectiva (exista īn proces mai multe parti cu interese identice);

obiectiva (īn proces sunt reunite mai multe cereri īntre care exista o legatura strānsa).

Coparticipare

activa » mai multi reclamanti;

pasiva » mai multi pārāti;

mixta » mai multi reclamanti si mai multi pārāti.

Coparticipare

facultatica;

necesara (obligatorie).

Coparticiparea obligatorie este ptevazuta īn mod expres de lege. Ex: art 797 din Codul Civil: "īmparteala trebuie sa īi cuprinda pe toti copii īn viata la deschiderea mostenirii si pe descendentii fiilor nemuriti".

Īn consecinta, copraticiparea este obligatorie īn cazul ietirii din indiviziune.

Īn ceea ce priveste raporturile dintre copraticipanti, acestea sunt guvernate de princiul independentei procesuale: actele procesuale facute de unul dintre coparticipanti nu pot folosi si nici dauna celorlalti coparticipanti. Pe cale de exceptie, actele utile āsi īntind efectele asupra celorlalti coparticipanti.

Īn situatia īn care, actele facute de coparticipanti sunt potrivnice se va tine seama de cele mai favorabile. Conform art 48(2) din Codul de Procedura Civila: "īn cazul obligatiilor solidare si indivizibile, efectele declararii caii de atac se īntind si asupra celorlati coparticipanti, cu conditia ca acea cale de atac sa fi fost respinsa, fara a fi solutionata".

Īn fond, conform art. 251 din Codul de Procedura Civila: "īn caz de coparticipare procesuala, cererea de perimare sau actul de procedura īntrerupator de perimare al unui foloseste si celorlalti".

PARTICIPAREA PĂRŢILOR ĪN PROCESUL CIVIL

Īn procesul civil, legea a dat posibilitatea partilor de a chema terte persoane sub forma interventiei fortate.

Formule de interventie fortata

chemarea de interventie fortata:

chemarea īn garantie;

aratarea titularului dreptului.

Exista situatii īn care tertii, la rāndul lor, au interesul de a interveni īntr-un proces īnceput, forma de interventie fiind interventia voluntara.

Īnterventia voluntara, reglementata de art. 49.56 din Codul de Procedura Civila, este de 2 feluri: - interventie principala



- interventie accesorie.

Cerea unui tert, de a intra īntr-un proces īnceput de parti pentru a-si apara un drept propriu se numeste interventie principala.

Cerea unui tert, de a intra īntr-un proces īnceput de parti pentru a apara dreptul unei dintre partile din proces se numeste interventie accesorie.

INTERVENŢIE PRINCIPALĂ

Se face sub forma unei cereri de chemare īn judecata si este īndreptata īmpotriva ambelor parti din proces. Tertul tinde ra cāstige, pentru el, obiectul procesului īn aceasta forma de interventie.

Interventia principala poate fi facuta doar īnaintea primei instante, īnainte de īnchiedrea dezbaterilor.

Pe cale de exceptie, conform art. 50(3) din Codul de Procedura Civila: "interventia principala poate sa fie facuta si īn apel, dar numai cu īnvoirea partilor".

INTERVENŢIE ACCESORIE

Este acea forma de interventie, īn care tertul tinde, ca prin apararile pe care le face, solutia din proces sa fie īn favoarea uneia dintre parti. Fiind o simpla aparare, interventia accesorie poate fi facuta, nu numai īn fata primei instante, ci si direct īn caile de atac.

Īn ceea ce priveste competenta de solutionare a cererilor, ea apartine instantei care solutioneaza cauza principala.

Conform art. 52(1) din Codul de Procedura Civila: "instanta trebuie sa se pronunte, mai īntāi, asupra admisibilitatii, īn principiu a cererii de interventie".

Instanta verifica prin aceasta daca tertul are vreun interes, daca cererea sa are legatura cu cererea principala, daca este facuta īn termen si daca este admisibila.

Instanta se pronunta asupra admiterii, īn principiu, printr-o īncheiere care nu poate fi atatcata decāt odata cu fondul, īncheiere care are caracter interlocutoriu (instanta nu poate reveni asupra īncheierii).

Dupa admitere, īn principiu, hotarārea este comunicata partilor, iar tertul devine parte īn proces, luānd procedura īn starea īn care se afla īn momentul interventiei.

Intervenientul principal are o pozitie independenta īn proces, spre deosebire de intervenientul accesoriu, care este subordonat partii īn favoarea caruia a intervenit.

Cererea de interventie la judecata se depune odata cu cererea principala, iar solutiile pronuntate īn cererea principala determina si solutia pronuntata īn cererea de interventie.

Īn situatia īn care cererea principala este īn stare de judecata, iar interventia principala ar conduce la amānarea procesului se poate dispune DISJUNGEREA (judecare separata a cererii de interventie).

INTERVENŢIA FORŢATĂ

CHEMAREA ĪN JUDECATĂ A ALTOR PERSOANE

Reglementata de art. 57-59 din Codul de Procedura Civila.

Art. 57 (1) din Codul de Procedura Civila prevede: "Oricare dintre parti ar putea sa cheme īn judecata alta persoana, care ar putea pretinde aceleasi drepturi ca si reclamantul". Ex: cesiunea de creanta, pluralitatea de creditori.

Art. 59din Codul de Procedura Civila prevede: "daca pārātul, debitor de buna-credinta, recunoaste datoria si declara ca vrea sa o execute fata de cel care āsi va stabili judecatoreste dreptul, el va fi scos din proces daca depune suma datorata, iar judecata va continua īntre reclamant si tertul introdus īn proces".

Reclamantul poate formula cererea de chemare īn judecata a altor persoane pāna la īncheierea dezbaterilor, iar pārātul, odata cu īntāmpinarea sau cel mai tārziu la prima zi de īnfatisare.

Exista 4 situatii

1. Cel aratat ca titular al dreptului se īnfatiseaza īn instanta, recunoasste sustinerile pārātului, iar reclamantul este de acord cu īnlocuirea lui.

2. Tertul aratat ca titular al dreptului se īnfatiseaza īn instata, recunoaste sustinerile pārātului, dar reclamantul nu este de acord cu īnlocuirea pārātului.

3. Tertul aratat ca titular al dreptului se prezinta īn instanta, dar nu recunoaste sustinerile pārātului.

4. Tertul aratat ca titular al dreptului nu se prezinta īn instanta, desi este legal citat.

Solutii

1. Tertul ia locul pārātului, pārāt care este scos din proce.

3. si 4. Cel chemat īn judecata va dobāndi calitatea de intervenient principal, iar procesul va continua īntre reclamant si pārāt si intervenientul principal.

2. Nu exista e reglementare legala si de aceea s-a propus ca solutia sa fie identica cu cea de la situatiile 3. si 4.





Document Info


Accesari: 2747
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )