Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Plangerea impotriva actelor de urmarire penala si procedura plangerii prealabile

PLANGEREA IMPOTRIVA ACTELOR DE URMARIRE PENALA SI PROCEDURA PLANGERII PREALABILE

Plangerea impotriva actelor si masurilor de urmarire penala orice persoana pot fi titulari ai acestei plangeri, in masura in care se considera ca i-au fost vatamate interesele legitime.

Interes legitim orice atingere adusa in mod injust situatiei personale sau materiale a unei persoane prin incalcarea vreunei dispozitii legale.

Obiectul plangerii: se poate contesta atat actul sau masura de urmarire penala efectuata in timpul urmaririi penale, cat si eventual actele efectuate inainte de inceperea urmaririi penale (rezolutia de neincepere a urmaririi penale).
Procedura: se poate face distinctie intre plangerea impotriva actelor organului de cercetare si plangerea impotriva actelor procurorului.

Plangerea impotriva actelor organului de cercetare penala: competent sa rezolve aceasta plangere este procurorul care supravegheaza urmarirea penala. Persoana vatamata poate sa depuna plangerea direct la procuror, fie la organul de cercetare penala.

In masura in care a depus plangerea la organul de cercetare penala, este obligat sa o inainteze la procuror intr-un termen de 48 de ore de la primire. Procurorul este obligat sa o rezolve in termen de 20 de zile de la primire. Procurorul trebuie sa comunice si modul de rezolvare persoanei interesate

Plangerea impotriva actelor procurorului: competenta revine conducatorului parchetului din care face parte respectivul procuror, sau daca actul e efectuat de acesta, competenta de rezolvare a plangerii revine procurorului ierarhic superior.

Legea prevede si un termen in care se face aceasta plangere, in cazul anumitor acte: in cazul rezolutiei de neincepere a urmaririi penale, in cazul ordonantei sau rezolutiei de clasare, scoatere de sub urmarire sau incetare a urmaririi penale, plangerea se poate face intr-un termen de 20 de zile de la instiintarea persoanelor interesate.

Plangerea prealabila:

Este un mod special de sesizare al organelor de urmarire penala. Este o exceptie de la principiul oficialitatii.Reprezinta o conditie de pedepsibilitate si de procedibilitate. Strans legate de aceasta intalnim retragerea plangerii prealabile si impacarea partilor. Nu trebuie confundata cu plangerea, ca mod general de sesizare. Aceasta din urma nu poate fi retrasa.

Procedura medierii: pentru acele infractiuni in privinta carora legea prevede ca retragerea plangerii sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala, s-a reglementat posibilitatea ca partile sa recurga la mediere ca modalitate de rezolvare a conflictului pe cale amiabila.

Daca intervine aceasta procedura dupa ce s-a declansat urmarirea penala, urmarirea penala se suspenda.

Suspendarea va dura pana la inchiderea procedurii medierii, sau in trei luni de la data semnarii contractului de mediere.

Titularii plangerii prealabile: persoana vatamata poate sa introduca plangere prealabila personal sau prin mandatar, dar numai prin mandatar cu procura speciala.

Daca nu are capacitate de exercitiu, plangerea prealabila poate fi facuta de catre reprezentantul legal. Daca persoana vatamata este o persoana fizica avand o capacitate restransa, poate sa introduca plangere prealabila personal, dar cu incuviintarea reprezentantului legal.

Daca este lipsita de capacitate sau cu capacitate restransa intalnim o prevedere expresa potrivit careia actiunea penala se pune in miscare si din oficiu daca nu s-a introdus plangerea prealabila.

Plangerea prealabila nu poate fi introdusa de catre substituiti procesuali.Pentru unele infractiuni si persoana juridica poate sa fie titulara plangerii prealabile. Pentru unele dintre ele actiunea se poate indrepta si impotriva unei persoane juridice (abuzul de incredere, gestiunea frauduloasa, distrugerea in forma simpla).

Continutul plangerii prealabile: plangerea prealabila are un continut mai complex. Se face doar daca se cunoaste cine este faptuitorul,

descrierea faptei:

indicarea autorului: nu se poate face altfel plangere, fara cunoasterea lui;

indicarea adresei partilor si a martorilor.

Precizarea daca partea vatamate se constituie parte civila;

Termenul de introducere a plangerii prealabile: 2 luni de la data la care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.

Sunt anumite situatii in care plangerea prealabila, dupa expirarea acestui termen poate sa fie valabila, atunci cand persoana vatamata dovedeste ca a fost impiedicata de o cauza temeinica sa faca plangerea in termen. Precum si in situatia schimbarii incadrarii juridice a faptei.

Atunci cand plangerea a fost introdusa in termen dar la un organ necompetent, ea se considera valabila, iar organul care a primit plangerea, este obligat sa o trimita organului competent.

Plangerea prealabila trebuie adresata organului de cercetare penala sau procurorului, deci nu se mai poate sari peste faza de urmarire penala.Infractiunile pentru care se cere plangere prealabila:

Lovirea si alte violente. Atunci cand fapta se indreapta impotriva unui membru al familiei, actiunea se pune in miscare si din oficiu, vatamarea corporala, violarea de domiciliu, amenintarea, violarea secretului corespondentei, violul in forma simpla, insulta, calomnia, furtul savarsit intre soti, abuzul de incredere gestiunea frauduloasa, distrugerea in forma simpla, abandonul de familie, nerespectarea pasurilor privind incredintarea minorului si tulburarea folosintei locuintei.

Aspecte specifice privind procedura plangerii prealabile: este vorba de situatiile in care plangerea prealabila vine in concurs cu celelalte infractiuni.

Procedura in cazul infractiunilor flagrante: organul de urmarire penala sesizat fiind constata savarsirea faptei printr-un proces verbal, acesta fiind si actul de incepere a urmaririi penale.

Se poate face distinctie in privinta aplicarii procedurii plangerii prealabile, in functie de aplicarea procedurii de urgenta in unele infractiuni flagrante. Daca se aplica aceasta procedura, organul de urmarire penala este obligat sa constate fapta chiar si in lipsa plangerii prealabile, urmand ulterior sa cheme persoana vatamata si sa o intrebe daca doreste sa introduca plangerea prealabila, deci sa doreasca inceperea urmaririi penale. Aceasta plangere trebuie facuta in termen de 24 de ore de la savarsirea infractiunii. Daca nu se face plangerea in 24 de ore, se va continua urmarirea penala potrivit procedurii obisnuite.Document Info


Accesari: 441
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )