Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
PRINCIPIILE DREPTULUI CIVIL

Drept
PRINCIPIILE DREPTULUI CIVIL

n orice ramura de drept opereaza, pe de o parte, principiile īntregului sistem de drept si, pe de alta parte, principiile ramurei respective. n ceea ce priveste dreptul civil, principiile sale sunt acele idei calauzitoare care īnsotesc īntreaga legislatie civila. Astfel, vom īnt lni aici aplicarea principiilor fundamentale ale dreptului romān (cum sunt: principiul democratiei, principiul egalitatii īn fata legii, principiul accesului liber la justitie, principiul separatiei puterilor īn stat etc. dar si principii proprii dreptului civil. Acestea din urma actioneaza concomitent cu principiile dreptului rom nesc si privesc cu o intensitate mai mica sau

mai mare toate institutiile dreptului civil. Principiile generale ale dreptului civil sunt:

Principiul proprietatii consacrat īn Constitutie, īn Codul civil si prezent expres sau tacit - si īn alte legi civile.

Potrivit Constitutiei, proprietatea poate fi publica sau privata. Cea publica apartine statului sau unitatilor administrativ teritoriale. Titular al dreptului de proprietate privata poate fi o persoana fizica sau o persoana juridica.

Constitutia prevede, īn art 1 alin. 2, ca "proprietatea privata este

ocrotita īn mod egal de lege, indiferent de titular". Utilizarea notiunii de

"ocrotire" si nu de "garantare a creat numeroase controverse, sustināndu- se insuficienta prezentei consacrari constitutionale a dreptului de proprietate.

n definitia Codului civil (art. "Proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si de a dispune de un lucru īn mod exclusiv si absolut, īnsa īn limitele determinate de lege".

Principiul egalitatii īn fata legii civile principiul nediscriminarii)

este aplicatia principiului fundamental de drept consacrat de art. 16

alin. 1 din Constitutie: "Cetatenii sunt egali īn fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si discriminari

Astfel acest principiu, care presupune ocrotirea drepturilor subiective civile fara deosebire pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex sau orientare sexuala ori apartenenta la o categorie defavorizata este consacrat īn detaliu prin Ordonanta Guvernului nr. 1 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Principiul īmbinarii intereselor individuale cu cele generale este consacrat de texte ale legii civile care prevad ca: " Drepturile civile ale persoanelor fizice sunt recunoscute n scopul de a satisface interesele personale materiale si culturale īn acord cu interesul obstesc, potrivit legii si regulilor de convietuire" (Decretul nr.

Principiul ocrotirii si garantarii drepturilor civile este consacrat legislativ at t prin prevederile constitutionale art. 1 art. ) si ale Decretului nr. 1/1 t si de norme juridice internationale.

ntr-adevar, potrivit art. din Pactul international privind drepturile civile si politice ale omului: Toate persoanele sunt egale īn fata legii si au, fara discriminare, dreptul la ocrotire egala din partea legii. n aceasta privinta legea trebuie sa interzica orice discriminare si sa garanteze tuturor persoanelor o ocrotire egala si eficace contra oricarei discriminari īn special de rasa, sex limba, religie, opinie politica sau orice alta opinie, origine nationala sau sociala, avere, nastere sau īntemeiata pe orice alta īmprejurare."


Document Info


Accesari: 3613
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )