Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Pirateria

Drept


Pirateria

1. Continutul legal

Potrivit art. 212 C. pen. pirateria este incriminata īntr-o varianta tip si doua agravate. Pirateria, īn varianta tip, consta īn jefuirea prin acte de violenta savārsite īn scopuri personale, de echipajul sau pasagerii unei nave īmpotriva persoanelor sau bunurilor care se gasesc pe acea nava ori īmpotriva altor nave, daca navele se afla īn marea libera sau īntr-un loc care nu este supus jurisdictiei nici unui stat.



Variantele agravate se realizeaza atunci cānd pirateria a avut vreuna din urmarile aratate īn art. 182 C. pen. ori cānd a produs consecinte deosebit de grave sau a avut ca urmare moartea victimei [art. 212 alin. (2) si (3) C. pen.].

2. Conditii preexistente

A. Obiectul. a) Obiectul juridic special este complex; īn primul rānd, este repre­zentat de relatiile sociale de ordin patrimonial, iar īn secundar, de relat 11211x2315l iile sociale privitoare la integritatea fizica a persoanei, sanatatea sau viata persoanei.

b) Obiectul material este reprezentat de bunurile existente pe o nava, cānd actiu­nea este savārsita de echipajul acelei nave sau de unii pasageri.

Obiectul material poate fi chiar o nava, īn situatia cānd echipajul sau pasagerii unei nave jefuiesc alta nava.

De asemenea, obiectul material este reprezentat si de corpul persoanelor īmpo­triva carora se exercita acte de violenta, sau actiuni violente care au ca urmare moartea acestora.

B. Subiectii infractiunii. a) Subiect activ poate fi orice persoana care face parte din echipajul unei nave sau se gaseste ca pasager pe nava. Membrii echipajul sau pasagerii pot fi atāt de pe nava pe care se savārseste infractiunea, cāt si de pe o alta nava agresoare. Nu este necesar ca toti membrii echipajului sau toti pasagerii sa contribuie la savārsirea faptei. Sunt subiecti activi atāt cei ce executa actiunea de jaf, cāt si cei care realizeaza violentele.

b) Subiectii pasivi. Sunt persoanele ale caror interese patrimoniale au fost vata­ma­te prin comiterea jafului, adica posesorii bunurilor rapite, cāt si persoanele asupra carora s-a efectuat actiunea adiacenta, actele de violenta. Este posibil ca aceeasi sau aceleasi persoane sa fie victimele ambelor actiuni.

3. Continutul constitutiv

A. Latura obiectiva. a) Elementul material. Este alcatuit din doua actiuni cumula­tive, una principala, (jefuirea) si alta secundara (actele de violenta). Actiunea principala presupune luarea pe nedrept si prin mijloace ilicite a unor bunuri aflate pe nava. Actiunea adiacenta consta īn savārsirea de acte de violenta īmpotriva persoa­nelor sau bunurilor care se gasesc pe nava jefuita. Desi infractiunea de jefuire inclu­de ideea de folosire a violentei, īn dispozitiile art. 212 s-a prevazut distinct actiu­nea adiacenta a folosirii actelor de violenta pentru a se putea preciza ca aceste acte pot fi savārsite nu numai contra bunurilor[1].

O cerinta esentiala a laturii obiective este aceea privind locul savārsirii infractiunii. Nava sau aeronava trebuie sa se afle īn marea libera sau īn spatiul aerian, care nu sunt supuse jurisdictiei vreunui stat. Īn caz contrar se vor aplica regulile de la infractiunea de tālharie.

b) Urmarea imediata si legatura de cauzalitate. Īn privinta acestor elemente ale laturii obiective trimitem la explicatiile date cānd am analizat infractiunea de tālharie.

B. Latura subiectiva. Elementul subiectiv consta īn intentia faptuitorului de a executa actiunea principala de jefuire si cea adiacenta de recurgere la actele de violenta. Īn ce priveste actiunea adiacenta, legea cere ca actele de violenta sa fie comise īn scopul realizarii actiunii principale de jefuire, altfel, daca violentele au fost comise din alte motive nelegale de sustragere, va exista o infractiune de furt comis pe o nava, si nu piraterie. Exista si a doua cerinta, si anume, aceea ca actiunea de jefuire sa se efectueze īn scopuri personale, īn profitul acelora care savārsesc acea actiune. Asadar, este vorba de intentie calificata prin scop, si anume, de a-si īnsusi bunurile īn interes personal, īn sens contrar, fapta nu va realiza continutul acestei infractiuni (de pilda daca īnsusirea este facuta īn profitul statului care a organizat jefuirea pentru a neutraliza nava jefuita).

Pe lānga cerintele laturii subiective pe care le presupune si tālharia, si anume, scopul īnsusirii unui bun, scopul realizarii actiunii principale īn ceea ce priveste actiu­nile adiacente, pirateria presupune ca jefuirea sa se faca īn scopuri personale.

Daca echipajul sau pasagerii unei nave au savārsit fapta din ordinul autoritatilor statului carora ei apartin, infractiunea va avea o alta īncadrare juridica.

4. Forme. Modalitati. Sanctiuni

A. Forme. Infractiunea de piraterie se poate comite ca si tālharia īn orice din for­mele posibile, acte pregatitoare, tentativa, fapt consumat ori epuizat.

a) Actele pregatitoare, desi posibile, nu sunt incriminate;

b) Tentativa, posibila sub forma celei īntrerupte ori relativ improprii, e incriminata;

c) Consumarea. Infractiunea de piraterie se comite īn forma consumata īn cazul īn care actiunea de jefuire s-a comis īn īntregul sau prin folosirea violentei si s-au ridicat bunurile care au format obiectul acestor actiuni pe nava īn care se aflau.

d) Epuizarea. Fapta de piraterie se poate prelungi īn timp, fie prin actiunea de luare a bunurilor prin mai multe acte similare, repetate la diferite intervale de timp, fie prin amplificarea unor urmari specifice actiunii adiacente (vatamarea sau chiar moar­tea persoanelor vatamate). Īn aceste cazuri, infractiunea se epuizeaza prin īncetarea activitatii infractionale sau cānd nu mai este posibila nici o prelungire sau amplificare a actiunii adiacente.

B. Modalitati. Fapta este incriminata sub o modalitate normativa simpla [art. 212 alin. (1)] si sub trei modalitati normative agravate [art. 212 alin. (2) si 3)]. Trimitem pentru explicatii la modalitatile corespunzatoare ale tālhariei. Fiecarei modalitati normative poate sa-i corespunda o varietate de modalitati faptice.

De observat ca legea asimileaza infractiunii de piraterie si jaful savārsit pe o aeronava sau īntre aeronave si nave. Se īntelege ca o jefuire comisa pe aeronava nu este cu putinta decāt daca faptuitorii au determinat o aterizare fortata īntr-un loc izolat sau au coborāt cu ajutorul unor parasute avānd asupra lor bunurile supuse jefuirii.

C. Sanctiuni. Pirateria, forma simpla sau tip (art. 212 C. pen.) se pedepseste cu īnchisoare de la 3 la 18 ani. Īn prima modalitate agravata, pedeapsa este īnchisoarea de la 5 la 20 de ani, iar cānd pirateria a produs consecinte deosebit de grave sau a avut ca urmare moartea victimei [art. 211 alin. (3) C. pen.] pedeapsa este īnchisoarea de la 15 la 25 de ani, si interzicerea unor drepturi. Īn cazul īn care s-au folosit anu­mite instrumente sau dispozitive pentru savārsirea infractiunii, acestea vor fi supuse confiscarii speciale.



V. Dongoroz si colab., vol. III, p. 501.


Document Info


Accesari: 2047
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )