Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Procedura acordarii cetateniei romane

Drept
Procedura acordarii cetateniei romane

Procedura acordarii cetateniei romane la cerere presupune parcurgerea urmatoarelor etape:.adresarea unei cereri catre Comisia pentru constatarea conditiilor de acordare a cetatenie 424h723e i, formata pe langa Ministerul Justitiei din 5 magistrati de la Tribunalul Municipiului Bucuresti, desemnati pe patru ani de presedintele acestei instante;

.publicarea in Monitorul Oficial a cererii de acordare a cetatenie 424h723e i romane (in extras);

.examinarea cererii de catre Comisie dupa trecerea unui interval de 30 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial si trimiterea raportului comisiei, impreuna cu cererea de acordare a cetateniei, ministrului justitiei.

In cazul in care nu sunt indeplinite conditiile cerute de lege pentru acordarea cetateniei, pe baza raportului comisiei, ministrul justitiei va comunica aceasta petitionarului.

Impotriva comunicarii ministrului justitiei persoana nemultumita se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, Ón termen de 15 zile de la primirea acesteia.

Acordarea cetateniei romane prin hotarare de Guvern se publica Ón Monitorul Oficial;

Depunerea, in termen de 6 luni, a juramantului de credinta fata de Romania. Juramantul se depune in fata ministrului justitiei sau a secretarului de stat desemnat in acest scop. Cetatenia romana se dobandeste pe data depunerii juramantului de credinta.

Nedepunerea juramantului de credinta fata de Romania in termen de 6 luni de la acordarea cetateniei prin hotarare de Guvern, din vina persoanei careia i s-a acordat cetatenia romana, conduce la Óncetarea efectelor hotararii Guvernului de acordare a cetatenie 424h723e i si, in consecinta, persoana in cauza va trebui sa refaca intreaga procedura de dobandire a cetateniei romane la cerere. Legea mai reglementeaza si situatiile subsecvente care pot aparea ca urmare a acordarii cetateniei romane la cerere.

Copilul care nu a implinit varsta de 18 ani, nascut din parinti cetateni straini sau fara cetatenie, dobandeste cetatenia romana odata cu parintii sai. Daca numai unul dintre parinti dobandeste cetatenia romana, cetatenia copilului o vor stabili parintii de comun acord, iar in caz de dezacord tribunalul de la domiciliul minorului, tinand cont de interesele acestuia. Copilul care a implinit varsta de 14 ani trebuie sa-si dea consimtamantul.Dobandirea cetateniei romane (la cerere) de catre un sot nu are nici un efect asupra cetateniei celuilalt sot. Celalalt sot poate dobandi, la cerere, cetatenia romana.

Cetatenia romana se poate acorda si persoanei care a avut aceasta cetatenie si care cere redobandirea ei, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate (art.10 din lege). Intr-un asemenea caz, persoana trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

. sa fi implinit varsta de 18 ani;

. dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman, nu intreprinde sau sprijina actiuni impotriva ordinii de drept sau a securitatii nationale si declara ca nici in trecut nu a intreprins asemenea actiuni;

. are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;

. este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman.

De asemenea, persoana care isi mentine domiciliul in strainatate trebuie sa depuna juramantul de credinta in fata sefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular al Romaniei din tara in care domiciliaza. Data la care s-a depus juramantul de credinta semnifica data redobandirii cetateniei romane. Dupa depunerea juramantului, seful misiunii diplomatice sau consulare, va elibera persoanei careia i s-a acordat cetatenia certificatul constatator. In cazul in care persoana in cauza isi stabileste domiciliul in tara, aceasta va depune juramantul de credinta in fata Ministrului Justitiei sau a secretarului de stat desemnat in acest scop in termen de 6 luni de la acordarea cetateniei romane prin

hotarare de Guvern.

In privinta copilului minor, legea prevede ca parintii hotarasc pentru copiii lor minori cu privire la cetatenie si ca minorul care a implinit varsta de 14 ani trebuie sa-si exprime consimtamantul. Daca parintii nu cad de acord, va decide tribunalul de la domiciliul minorului, tinand seama de interesele acestuia. 

Document Info


Accesari: 2906
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )