Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Reabilitarea

Drept


Reabilitarea

Are ca efect īnlaturarea tuturor decaderilor, interdictiilor si incapacitatilor care decurg din hotarārea de condamnare. Legiuitorul reglementeaza doua feluri de reabilitare: reabilitarea de drept si reabilitarea judecator 11511i812l easca.



1) Reabilitarea de drept

Aceasta intervine daca sunt īndeplinite urmatoarele conditii:

a) Persoana cu privire la care intervine reabilitarea a fost condamnata la pedeapsa īnchisorii de cel mult un an sau la pedeapsa amenzii. E vorba de pedeapsa pronuntata de instanta, nu de pedeapsa redusa īn urma gratierii.

b) Condamnatul nu a savārsit o alta infractiune īn termen de 3 ani de la execu-tarea sau considerarea ca executata a pedepsei.

Daca īn acest interval el savārseste o noua infractiune, indiferent de durata pedepsei aplicata pentru aceasta, nu va mai opera reabilitarea de drept, ci numai reabilitarea judecator 11511i812l easca. Condamnatul poa-te beneficia īnsa de reabilitarea de drept pentru condamnari succesive, īn masura īn care nici una dintre infractiuni nu a fost savārsita īn termenul de reabilitare pentru condamnarea precedenta.

Reabilitarea de drept intervine prin simpla īmplinire a termenului, nefiind nece-sar ca ea sa fie pronuntata de catre instanta. Condamnatul poate, eventual, solicita instantei sa constate intervenirea reabilitarii si sa dispuna radierea condamnarilor din cazierul judiciar īn masura īn care acest lucru nu s-a facut din oficiu.

Exista situatii speciale ale reabilitarii de drept si anume aceasta se face īn urma executarii pedepsei īntr-o īnchisoare militara, īn urma suspendarii conditionate si a suspendarii sub supraveghere.

2. Reabilitare judecatoreasca

Este acordata de catre instanta daca sunt īndeplinite urmatoarele conditii:

a) S-a īmplinit termenul de reabilitare. Acesta se calculeaza īn raport de durata pedepsei executata sau considerata ca executata:

- Daca pedeapsa nu depaseste 5 ani, termenul este de 4 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei.

- Daca pedeapsa este cuprinsa īntre 5-10 ani, termenul este de 5 ani si jumatate din durata pedepsei.

- Daca pedeapsa depaseste 10 ani, termenul este de 7 ani si jumatate din durata pedepsei.

Termenul de reabilitare

- Curge de la data cānd pedeapsa a fost executata sau considerata ca executata.

- La pedeapsa executata integral īn regim de detentie - Termenul de reabilitare curge de la data punerii īn libertate a condamnatului.

- Cānd condamnatul a fost liberat conditionat - Termenul de reabilitare curge de la īmplinirea duratei pedepsei, adica de la expirarea termenului de īncer-care a liberarii conditionate.

- Īn cazul īn care a intervenit gratierea totala - Termenul curge de la data aplicarii actului de gratiere. Aceasta data poate fi data ramānerii definitive a hota-rārii de condamnare, atunci cānd legea de gratiere a intervenit īn cursul procesului, respectiv data intrarii īn vigoare a actului de gratiere, atunci cānd aceasta a inter-venit dupa ramānerea definitiva a hotarārii.

- Īn caz de gratiere conditionata - Termenul de reabilitare curge tot de la data aplicarii gratierii si nu de la data īmplinirii termenului de īncercare.

- Daca inculpatul a executat pedeapsa la locul de munca - Termenul curge din momentul īmplinirii duratei pedepsei, indiferent daca persoana a executat pe-deapsa integral sau a beneficiat de īncetarea executarii.

- Cānd a intervenit prescriptia executarii pedepsei - Termenul de reabilitare curge de la data īmplinirii termenului de prescriptie.

- Īn caz de condamnari succesive - Termenul de reabilitare se calculeaza īn raport de pedeapsa cu durata cea mai mare si curge de la data executarii sau consi-derarii ca executata a ultimei pedepse.

b) Inculpatul sa nu fi suferit o noua condamnare īn termenul de reabilitare. Daca a savārsit o noua infractiune, dar aceasta a fost amnistiata, nu se acorda reabilitarea, deoarece este necesar ca inculpatul sa aiba o buna conduita.

c) Inculpatul sa aiba o buna conduita.

d) Inculpatul sa-si asigure existenta prin munca sau prin alte mijloace oneste.

e) Inculpatul sa fi achitat īn īntregime cheltuielile judecatoresti si despagubirile civile. Daca neplata se datoreaza imposibilitatii inculpatului, instanta poate dispune reabilitarea. S-a considerat īn practica judiciara ca aceasta conditie nu e īndeplinita atunci cānd plata despagubirilor nu mai poate fi ceruta de catre partea civila, dato-rita intervenirii prescriptiei civile.

Reabilitarea are ca efect īnlaturarea tuturor decaderilor, incapacitatilor si inter-dictiilor care ar fi putut avea loc.


Document Info


Accesari: 3409
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )