Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Regimul disciplinar si infrastructurile etice in tarile Uniunii Europene

Drept


Scoala Nationala de Studii Administrative si Politice

Facultate de Administratie Publica

Specializarea Administratie EuropeanaRegimul disciplinar si infrastructurile etice in tarile Uniunii Europene

Studiu Comparativ

Romania

Spania Germania Finlanda Slovacia

Profesor coodonator :

Cuprins

I. Prezentarea criteriilor pe baza carora se realizeaza studiul comparativ

II. Analiza criteriilor prestabilie pe fiecare tara luata in discutie

Preambul

Activitatea etica este acea activitate care nu contravine cu scopul initial pentru care a fost delegat, iar in ceea ce priveste etica ca si conduita, este acel mod de organizare a ativitatii administrative care are ca scop deservirea cetateanului, a contribuabilului conform regulilor stabilite de catre stat in conformitate cu nevoile sectorului pe care administratia il deserveste. O activitate etica este o activitate eficienta, avand in vedere definitiile pe care le-

am dar mai sus.

Functionarul public are obligatia de a asigura un serviciu de calitate, in beneficiul cetatenilor, prin participarea activa la luarea deciziilor si la transpunrea lor in practica. De asemenea functionarii publici au obligatia de a avea un comportament profesionist, precum si de a asigura transparenta administrativa pentru a castiga si mentine increderea publicului in integritatea, impartialitatea si eficacitatea autoritatilor si institutiilor publice. In conformitate cu atributiile care le revin si cu respectarea eticii profesionale, functionarii publici au obligatia de a respecta si a fi loiali Constitutiei , loiali fata de autiritatile statului si institutiile publice.

Autorii

I. Prezentarea criteriilor pe baza carora se realizeaza studiul comparativ

1.Abateri si sanctiuni disciplinare

Conform acestui criteriu vom identifica principalele abateri si sanctiuni disciplinare pentru functionarii publici din cadrul tarilor analizate , cu evidentierea categoriilor specifice de fapte ce atrag pedepse disciplinare.

2.Proceduri impotriva abaterilor disciplinare ( datoriile pe care le au organele disciplinare)

In cazul in care functionarul public savarseste o abatere sau sanctiune disciplinara organele competente in acesta materie trebuie sa actioneze in spiritul legii. Asfel, prin acest principiu vom prezenta institutiile si autoritatile administratiei publice inzestrate cu competente in domeniul disciplinar , obligatiile pe care aceste ale au , precum si modalitatile prin care functionarii publici se pot apara in cazde abuz de competenta in domeniu ale organelor disciplinare.

3.Principalele forme de manifestare a raspunderii ( tipuri de raspundere)

Savarsirea unor fapte care contravin normelor functiei publice sau a comportamentului profesional atrage pentru functionarii publici respectivi diferite tipuri de raspunderea in functie de categoria in care se incadreaza fapta savarsita. In cadrul acestui criteriu vom detalia maniera de clasificare a raspunderii functionarilor publici pentru fiecare tara analizata.

4.Drepturile si obligatiile functionarilor publici

Din prisma acestui criteriu vom evidentia drepturile si obligatiile functionarilor publici. In timpul exercitarii unei functii publici , toti functionarii publici beneficiaza de anumite drepturi generale , garantate de Constitutie , precum si de drepturi specifice functiei publice si a postului pe care il ocupa. De asemenea , acestia trebuie sa respecte obligatiile general valabile .

5.Etica : comportamentul profesional al functionarilor publici

Pentru a avea o cariera de succes in functia pubica este nevoie de un comportament in conformitate cu regulile si normele morale si profesionale . De obicei , ele sunt prevazute intr-un Cod de conduita a functionarilor publici. Acest criteriu va analiza comportamentul functionarilor publici , regimul de reglementare , precum si principiile care stau la baza eticii profesionale.

II. Analiza criteriilor prestabilie pe fiecare tara luata in discutie

1.Abateri si sanctiuni disciplinare

ROMANIA

Raportul juridic in care apare raspunderea disciplinara a functionarului public este un raport juridic de drept specific dreptului administrativ , reglementat de principiile si normele dreptului administrativ , respectiv raportului juridic de subordonare ierarhica superioara. Art.65 din Statutul Functionarilor Publici precizeaza ca raspunderea disciplinara se atrage o data cu incalcarea cu vinovatie de catre functionarii publici a indatoririlor corespunzatoare functiei publice pe care o detin si a normelor de conduita profesioanal si civica prevazute de lege. Astfel , Legea nr.188/1999 prevede:

Art. 64. - Īncalcarea de catre functionarii publici, cu vinovatie, a īndatoririlor de serviciu atrage raspunderea disciplinara, contraventionala, civila sau penala, dupa caz.

Art. 65. - (1) Īncalcarea cu vinovatie de catre functionarii publici a īndatoririlor corespunzatoare functiei publice pe care o detin si a normelor de conduita profesionala si civica prevazute de lege constituie abatere disciplinara si atrage raspunderea disciplinara a acestora.

(2) Constituie abateri disciplinare urmatoarele fapte:

a) īntārzierea sistematica īn efectuarea lucrarilor;

b) neglijenta repetata īn rezolvarea lucrarilor;

c) absente nemotivate de la serviciu;

d) nerespectarea īn mod repetat a programului de lucru;

e) interventiile sau staruintele pentru solutionarea unor cereri īn afara cadrului legal;

f) nerespectarea secretului profesional sau a confidentialitatii lucrarilor cu acest caracter;

g) manifestari care aduc atingere prestigiului autoritatii sau institutiei publice īn care īsi desfasoara activitatea;

h) desfasurarea īn timpul programului de lucru a unor activitati cu caracter politic;

i) refuzul de a īndeplini atributiile de serviciu;

j) īncalcarea prevederilor legale referitoare la īndatoriri, incompatibilitati, conflicte de interese si interdictii stabilite prin lege pentru functionarii publici;

k) stabilirea de catre functionarii publici de executie de relatii directe cu petentii īn vederea solutionarii cererilor acestora.

(3) Sanctiunile disciplinare sunt:

a) mustrare scrisa;

b) diminuarea drepturilor salariale cu 5-20% pe o perioada de pāna la 3 luni;

c) suspendarea dreptului de avansare īn gradele de salarizare sau, dupa caz, de promovare īn functia publica pe o perioada de la 1 la 3 ani;

d) trecerea īntr-o functie publica inferioara pe o perioada de pāna la un an, cu diminuarea corespunzatoare a salariului;

e) destituirea din functia publica.

(4) La individualizarea sanctiunii disciplinare se va tine seama de cauzele si gravitatea abaterii disciplinare, īmprejurarile īn care aceasta a fost savārsita, gradul de vinovatie si consecintele abaterii, comportarea generala īn timpul serviciului a functionarului public, precum si de existenta īn antecedentele acestuia a altor sanctiuni disciplinare care nu au fost radiate īn conditiile prezentei legi.

(5) Sanctiunile disciplinare se aplica īn termen de cel mult 6 luni de la data savārsirii abaterilor.

SPANIA

In sistemul spaniol privind raspunderea disciplinara , Legea nr.7/2007 din 12 aprilie Estatuto Bįsico del Empleado Pśblico stabileste:

Art.85 . Abateri disciplinare

1.Abaterile disciplinare pot fi foarte grave , grave si usoare;

2. Sunt abateri disciplinare f grave:

a)Nerespectarea prevederilor Constitutiei si a statutelor de autonomie a Comunitatilor Autonome si Oraselor Ciudades de Ceuta si Lelilla

b)toate actiunile ce preved discriminarea raciala , etnica sau religioasa sau convingeri , discapacitati , orientare sexuala , limba

c)parasirea locului de munca

d)participarea la manifestari ilegale care aduc prejudicii grave administratiei publice sau cetatenilor

e) nerespectarea principiului impartialitatii , abuzul de puterile detinute pentru a influenta in procesele electorale

f)impiedicarea exercitarii libertatilor publice si a drepturilor sindicale

3. Abaterile disciplinare grave si usoare sunt stabilite de legile Curtii Generale sau de Amsamblul Legislativ corespunzator Comunitatii Autonome sau de conventiile colective in cazul personalului laboral , in urmatoarele circumstante:

a) incalcarea legii din motive de graba sau neatentie

b)gravitatea daunelor aduse interesului public , patrimoniului sau bunurilor administratiei sau cetatenilor

c)denigrarea imaginii publice a administratiei

GERMANIA

Legile disciplinare au ca obiectiv sanctionarea abaterilor disciplinare sau a celor de procedura, odata cu introducerea noului Act Federal Disciplinar, la data de 1 ianuarie 2002, legea fiind revizuita si ajustata cerintelor unei administratii moderne.

Incalcarea de catre functionarii publici, cu vinovatie sau din neglijenta, a indatoririlor de serviciu atrage raspunderea disciplinara. Daca se constata o astfel de incalcare, angajatorul este obligat sa porneasca o ancheta in urma careia sa se decida daca functionarul public trebuie sanctionat.

Sanctiunile disciplinare sunt de 5 tipuri:

Mustrarea scrisa

Amenda

Reducerea drepturilor salariale

Retrogradarea in treptele de salarizare sau retrogradarea in functia publica

Destituirea din functia publica

Cu toate acestea, destituirea din functia publica se aplica numai in cazuri foarte grave si numai daca angajatorul sau cetatenii si-au pierdut increderea in respectivul functionar ce nu si-a respectat indatoririle de serviciu.

BELGIA

Sanctiuni disciplinare:

1.mustrarea

2.blame

3.scaderea salariului pentru o luna

4.neacordarea transferului , in cazul in care se asteapta un raspuns pozitiv de confirmare a cererii de transfer

5.suspendarea disciplinare pentru o perioada de 3 luni

6.retrogradarea la un nivel/grad inferior

7.concediere

Sanctiunile disciplinare se sterg din cazier dupa cum urmeaza :

  1. dupa 6 luni
  2. dupa 9 luni
  3. dupa un an
  4. dupa 18 luni
  5. dupa 2 ani
  6. dupa 3 ani

SLOVACIA

Urmatoarele masuri disciplinare vor exista impotriva functionarilor publici pentru acte ilegale seriose:

a)reducerea salariului cu 30% pentru o perioada de 3 luni

b)retragerea functionarului superior

c)retragerea pentru serviciul civil permanent

d)regtragerea din serviciul civil temporar,cu exceptia functionarului superior din pozitia politica sau a functionarului care este ambassador

e)retragerea din serviciul civil preparator

FINLANDA

In Finlanda, incalcarea de catre functionarii publici a īndatoririlor de serviciu, atrage raspunderea disciplinara, contraventionala, civila sau penala, dupa caz.

Incalcarea de catre functionarii publici a indatoririlor de serviciu atrage raspunderea si anumite sanctiuni. Sanctiunile īn cazul īncalcarii normelor din Statutul functionarilor publici sunt investigate si sanctionate de catre Comitetul functiei publice, īn strānsa legatura cu Ministerul de Finante, si cu celelalte ministere, īn functie de institutia unde lucreaza functionarul public īn cauza.

Apelul īmpotriva oricarei decizii a Comitetului functiei publice va fi īnaintat Curtii Supreme Administrative.

Concluzii

2. Proceduri impotriva abaterilor diciplinare ( datoriile pe care le au organele disciplinare)

ROMANIA

Potrivit art. 66-68 din Statutul Functionarilor Publici:

Īn cadrul autoritatilor sau institutiilor publice se constituie comisii de disciplina. Īn functie de numarul functionarilor publici din cadrul fiecarei autoritati sau institutii publice, comisia de disciplina se poate constitui pentru o singura autoritate sau institutie publica sau pentru mai multe.

Īn alcatuirea comisiei de disciplina intra un numar egal de reprezentanti desemnati de conducatorul autoritatii sau institutiei publice si de sindicatul reprezentativ al functionarilor publici. Īn cazul īn care sindicatul nu este reprezentativ sau functionarii publici nu sunt organizati īn sindicat, reprezentantii vor fi desemnati prin votul majoritatii functionarilor publici din respectiva autoritate sau institutie publica.

Functionarul public nemultumit de sanctiunea aplicata se poate adresa instantei de contencios administrativ, solicitānd anularea sau modificarea, dupa caz, a ordinului sau dispozitiei de sanctionare.

SPANIA

Cap 15 , art. 84 din Legea nr.7/2007 din 12 aprilie Estatuto Bįsico del Empleado Pśblico prevede ca in Spania autoritatile si institutiile administratiei publice vor lua masuri de corectare a disciplinei personalului din cadrul lor in baza competentelor legale . Pe langa autorii abaterilor disciplinare si a sanctiunilor vor fi considerati reponsabili si superiorii acestora precum si cei care ascund savarsirea de actiuni disciplinare. Nu se vor putea sanctiona faptele care au fost sanctionate penal sau admnistrativ , in cazurile in care se constanta identitatea subiectilor .

De asemenea art.87 (Dispozitii privind abaterile si sanctiunile) din cadrul aceleasi legi stabileste ca abaterile si sanctiunile se vor prescrie in baza dispozitiilor care le reglementeaza. Daca nu sunt prescrise termene , abaterile foarte grave se vor prescrie in termen de 3 ani , cele grave in 2 ani , si cele usoare in termen de 6 luni. Sanctiunile impuse pentru faptele foarte grave se vor prescrie in termen de 3 ani , cele pentru fapte grave in 2 ani , iar cele pentru fapte usoare in termen de un an.

GERMANIA

Folosind ceea ce se numeste un ordin disciplinar, superiorii pot impune o mustrare scrisa, o amenda sau reducerea drepturilor salariale. Ordinul disciplinar este un act administrative ce poate fi legal contestat prin obiectie sau, in anumite conditii, prin apel in instanta.

BELGIA

Consiliul de Stat are jurisdictie extinsa pentru a judeca actiuni pentru anulare referitoare la acte administrative si reglementari emise de autoritatile administrative ori decizii luate in dispute conduse inaintea autoritatilor administrative. Principiile pe baza carora functioneaza Consiliul de Stat sunt: fair-play-ul , egalitatea in fata legii , administrarea competenta , certitudinea legii , justitie echitabila , dreptul de a fi audiat al cetatenilor.

FINLANDA

Sanctiunile īn cazul īncalcarii normelor din Statutul functionarilor publici sunt investigate si sanctionate de catre Comitetul functiei publice, īn strānsa legatura cu Ministerul de Finante, si cu celelalte ministere, īn functie de institutia unde lucreaza functionarul public īn cauza. Apelul īmpotriva oricarei decizii a Comitetului functiei publice va fi īnaintat Curtii Supreme Administrativ.

SLOVACIA

Procedurile disciplinare ar trebui sa se realizeze inaintea comisiei disciplinare. O comisie disciplinara trebuie stabilita in Oficiul Serviciului pentru proceduri disciplinare in actele ilegale a functionarilor publici in anumite competente, cu exceptie pentru seful oficiului. Procedurile disciplinare a actelor ilegale a functionarilor publici la curtile regionale sunt realizate inainte de decizia comisiilor disciplinare stabilite la curtile regionale care au aceste competente. Procedurile disciplinare a actelor ilegale a functionarilor publici la Curtea Militara Superioara si la Curtea Militara a Statului care nu au soldati profesionisti sunt realizte inaintea comisiei disciplinare stabilite de Curtea Militara Superioara..

Concluzii

3.Principalele forme de manifestare a raspunderii ( tipuri de raspundere)

ROMANIA

In prezent pentru raspunderea juridica a functionarilor publici , sediul materiei il reprezinta art. 64- 81 din Legea nr.188/1999 privind Statutul Functinarilor Publici .

Principalele forme de manifestare a raspunderii juridice a functionarilor publici:

a)      raspunderea diciplinara

b)      raspunderea contraventionala

c)      raspunderea penala

d)      raspunderea civila

Statutul Functionarilor publici stabileste urmatoarele prevederi:

Art. 71. - (1) Raspunderea contraventionala a functionarilor publici se angajeaza īn cazul īn care acestia au savārsit o contraventie īn timpul si īn legatura cu sarcinile de serviciu.

(2) Īmpotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii functionarul public se poate adresa cu plāngere la judecatoria īn a carei circumscriptie īsi are sediul autoritatea sau institutia publica īn care este numit functionarul public sanctionat.

Art. 72. - Raspunderea civila a functionarului public se angajeaza:

a) pentru pagubele produse cu vinovatie patrimoniului autoritatii sau institutiei publice īn care functioneaza;

b) pentru nerestituirea īn termenul legal a sumelor ce i s-au acordat necuvenit;

c) pentru daunele platite de autoritatea sau institutia publica, īn calitate de comitent, unor terte persoane, īn temeiul unei hotarāri judecatoresti definitive si irevocabile.

SPANIA

Legea nr.7/2007 din 12 aprilie Estatuto Bįsico del Empleado Pśblico stabileste :

Art.88. Metode disciplinare si masuri provizorii:

1.Nu se vor putea impune sanctiuni de catre comisia de abateri foarte grave si grave fara a avea la baza prodeceul prealabil stabilit

2.Procedeul disciplinar prevazut de acest statutut este conform principiilor eficientei , claritatii si economiei procedurale , cu respectarea in totalitate a drepturilor si garantatiilor de aparare a celui acuzat

3.Atunci cand este astfel prevazut in normele care reglementeaza procedurile sanctionare, se vor putea adopta solutii mediante cu caracter provizoriu care vor asigura eficienta rezolutiei finale .

GERMANIA

In urma incalcarii atributiilor de serviciu si a principiilor ce guverneaza activitatea functionarilor publici, acestia sunt obligati sa raspunda disciplinar. Cu toate acestea, in Germania, numarul procedurilor disciplinare este mic. In 2000, 1776 de proceduri disciplinare au fost initiate ( incluzand 967 in institutii privatizate precum Caile Ferate Germane sau Posta Germana). Acesta reprezinta echivalentul a numai 0,5 % din functionarii publici la nivelul federatiei. La nivelul Landurilor si al municipalitatilor nu se tin astfel de statistici.

SLOVACIA

Daca un functionar public comite un delict in exercitarea atributiilor sale, este subiect de drept penal si investigat de organele de drept penal in conformitate cu reglementarile dreptului penal. Daca o decizie ilegala a organismului de stat administrativ sau o procedura incorecta a cauzat pagube, se aplica Legea nr. 82/1998. Daca statul a compensat pagubele cauzate de activitatile organismului de stat administrativ, se poate solicita compensarea de la cei ce au prejudiciat sau au emis o decizie ilegala sau o procedura incorecta , daca au fost autorizati sa emita o decizie sau sa insoteasca o procedura oficiala. (sectiunea 17, paragraful1).Asemenea cazuri constituie subiect al reglementarilor generale ale contenciosului sub dreptul privat. Nu exista o lege speciala pentru functionarii publici, (exceptie fac unele grupuri specifice, in special fortele armate). Unele proceduri pot fi gasite doar in Raporturile de Munca ale serviciilor publice descentralizate.

Nu exista aranjamente generale cu exceptia celor privind asocierile libere. Unele grupuri, cum ar fi cele politice, au asemenea aranjamente, de exemplu, disponibilitatea psihologilor de a trata cu membrii grupului problemele de zi cu zi.

FINLANDA

In urma incalcarii atributiilor de serviciu si a principiilor ce guverneaza activitatea functionarilor publici, acestia sunt obligati sa raspunda in fata Comitetului functiei publice, iar apelul impotriva deciziilor Comitetului functiei publice sunt inaintate Curtii Supreme.

Concluzii

4. Drepurile si obligatiile functionarilor publici

ROMANIA

Functionarul public debutant are urmatoarele drepturi specifice care sunt prevazute atat in Statutul Functionarilor Publici cat si in art. 36 al H.G. nr. 1209/2003 privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici:

a)sa fie sprijinit si indrumat in indeplinirea atributiilor de serviciu pe parcursul perioadei de stagiu

b)sa i se stabileasca atributii de serviciu al caror nivel de dificultate si complexitate sa creasca gradual pe parcursul perioadei de stagiu

c)sa i se asigure timpul necesar pregatirii individuale

d)sa i se asigure , prin grija autoritatii sau institutiei publice , accesul la sursele de informare utile perfectionarii sale

De asemenea , functionarului public definitiv i-au fost conferite de Statutul Functionarilor publici in art. 25-41 urmatoarele drepturi:

a)dreptul de opinie

b)dreptul de a fi tratat in mod egal , este interzisa orice fel de discriminare

c)dreptul de a fi informat cu privire la deciziile care se iau in aplicarea prezentului statut care il vizeaza in mod direct

d)dreptul de asociere

e)dreptul la greva

f)dreptul la salariu

g)dreptul de a primi uniforma in mod gratuit

h)dreptul de a-si perfectiona in mod continuu pregatirea profesionala

i)dreptul de avea un timp normal de lucru de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana

j)dreptul de a fi ales sau numit intr-o functie de demnitate publica cu exceptia functionarilor publici civili din ministere privind apararea nationala , ordinea publica si siguranta nationala

k)dreptul la concediul de odihna

l)dreptul de ai fi asigurate conditiile normale de munca si de igiena

m)dreptul de a beneficia in exercitarea atributiilor de portectia legii

n)dreptul de a fi despagubit daca din culpa autoritatii sau a institutiei in situatia in care a suferit un prejudiciu material in timpul indeplinirii atributiilor de serviciu

o)dreptul de a beneficia de pensii sau alte drepturi de asigurari sociale

Īndatoririle functionarilor publici prevazute in Statutul Functionarilor Publici art. 42-49:

obligatia sa īsi īndeplineasca cu profesionalism, impartialitate si īn conformitate cu legea īndatoririle de serviciu si sa se abtina de la orice fapta care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice ori prestigiului corpului functionarilor publici.

- functionarii publici de conducere sunt obligati sa sprijine propunerile si initiativele motivate ale personalului din subordine, īn vederea īmbunatatirii activitatii autoritatii sau institutiei publice īn care īsi desfasoara activitatea, precum si a calitatii serviciilor publice oferite cetatenilor.

- īndatorirea de a respecta normele de conduita profesionala si civica prevazute de lege.

- obligatia ca, īn exercitarea atributiilor ce le revin, sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea publica a convingerilor si preferintelor lor politice, sa nu favorizeze vreun partid politic si sa nu participe la activitati politice īn timpul programului de lucru.

- functionarilor publici le este interzis sa faca parte din organele de conducere ale partidelor politice.

- functionarii publici au obligatia sa pastreze secretul de stat, secretul de serviciu, precum si confidentialitatea īn legatura cu faptele, informatiile sau documentele de care iau cunostinta īn exercitarea functiei publice, īn conditiile legii, cu exceptia informatiilor de interes public.

- functionarilor publici le este interzis sa solicite sau sa accepte, direct sau indirect, pentru ei sau pentru altii, īn considerarea functiei lor publice, daruri sau alte avantaje.

- la numirea īntr-o functie publica, precum si la īncetarea raportului de serviciu, functionarii publici sunt obligati sa prezinte, īn conditiile legii, conducatorului autoritatii sau institutiei publice declaratia de avere. Declaratia de avere se actualizeaza anual, potrivit legii.

- obligatia de a rezolva, īn termenele stabilite de catre superiorii ierarhici, lucrarile repartizate.

- functionarilor publici le este interzis sa primeasca direct cereri a caror rezolvare intra īn competenta lor sau sa discute direct cu petentii, cu exceptia celor carora le sunt stabilite asemenea atributii, precum si sa intervina pentru solutionarea acestor cereri.

- functionarii publici sunt obligati sa urmeze forme de perfectionare profesionala, organizate de Institutul National de Administratie sau alte institutii abilitate potrivit legii, a caror durata cumulata este de minimum 7 zile pe an.

- functionari publici care urmeaza programe de formare specializata īn administratia publica, cu o durata mai mare de 90 de zile, organizate de Institutul National de Administratie sau de alte institutii similare din strainatate, finantate din bugetul de stat sau local, sunt obligati sa se angajeze īn scris ca vor lucra īn administratia publica cel putin 5 ani de la terminarea programelor.

- obligatia sa respecte īntocmai regimul juridic al conflictului de interese si al incompatibilitatilor, stabilite potrivit legii

SPANIA

In Legea nr.7/2007 din 12 aprilie Estatuto Bįsico del Empleado Pśblicosunt prevazute la art.9. drepturile functionarilor publici .Astfel :

1.drepturile functionarilor publici au caracter individual si colectiv

2.drepturi cu caracter individual:

a) promovarea profesionala in baza principiilor egalitatii , meritului si capacitatii si conform prevederile stabilite pentru fiecare caz

b)evaluarea in baza unui sistem obiectiv

c)formare profesioanala continua si actualizarea permanenta a cunostintelor si capacitatii profesionale

d)respectarea intimitatiii , a orientarii sexuale , a imaginii si demnitatii la locul de munca

e)dreptul la nediscriminare

f)cosiliere profesioanala , familiala si laborala

g)libertatea de exprimare

h)protectie de securitate si sanatate la locul de munca

i)dreptul la vacanta si odihna

Drepturi cu caracter colectiv

a) libertate sindicala

b) libertatea de a forma asociatii profesionale

c)negocieri colective si participarea la determinarea conditiilor de munca

GERMANIA

Functionarul public trebuie sa dea dovada de:

impartialitate si obiectivitate;

transparenta;

eficienta si eficacitate;

responsabilitate, in conformitate cu prevederile legale;

Functionarul public trebuie sa studieze cu atentie orice act oficial si sa aduca imediat la cunostinta superiorului ierarhic, in cazul in care constata greseli sau nerespectari ale legilor statului in textul actului respectiv.

Functionarul public trebuie sa-si afiseze atasamentul pentru conducerea libera, democratica prin prisma conduitei si a muncii sale.

Drepturile functionarilor publici

dreptul de a fi tratat in mod egal , este interzisa orice fel de discriminare;

dreptul de a forma asociatii si societati in vederea apararii intereselor acestora;

dreptul la salariu;

dreptul la concediul de odihna;

dreptul de ai fi asigurate conditiile normale de munca si de igiena;

dreptul de a beneficia, in exercitarea atributiilor, de protectia legii

Cu toate acestea, functionarii publici nu au dreptul la greva.

FINLANDA

Conflictul de interese este mentionat la capitolul 16 al Statutului care prevede ca orice

functionar public care are atributii de reprezentare a statului īn calitatea sa de angajator, nu poate detine nicio functie īn organizatiile care īi reprezinta pe cei angajati de stat, daca aceasta intra īn conflict cu īndatoririle sale.

Īn ceea ce priveste activitatile suplimentare, functionarii publici nu vor accepta sau ocupa un loc de munca suplimentar daca acesta īi afecteaza programul normal de lucru, cu exceptia cazului īn care autoritatea īi permite īndeplinirea activitatii suplimentare. Permisiunea acordata de autoritate este revocabila si poate fi limitata īn timp. Īn momentul īn care este acordata permisiunea de a desfasura si alte activitati, autoritatea trebuie sa se asigure ca ocupatia suplimentara nu este de natura a afecta gradul de impartialitate sau calitatea īn īndeplinirea sarcinilor de serviciu.

SLOVACIA

Drepturile functionarului public

a)fie numit intr-o pozitie pentru datoriile serviciilor civile

b)sa fie platit conform functiei

c)sa avanseze in functie conform pregatirii sale profesionale

d)sa refuze o sarcina care este in contradictie cu regulile legale,sau o sarcina care este in conformitate cu regulile speciale

e)sa-si vada dosarul personal si sa-si faca copii sau extractii

g)sa faca plangeri la Oficiul Serviciului in ceea ce priveste performantele serviciului civil

Obligatiile functionarului public

a)sa mentina loialitatea Republicii Slovace in cursul prestarii serviciilor civile;

b)sa adere la Constitutia Slovaciei, legilor constitudionale, legi si alte reguli legale generale aplicate performantelor serviciiului civil, Codul Etic si regulile serviciului pe parcursul prestarii serviciilor civile;

c)sa execute la timp si calitativ deciziile autoritatilor publice;

d)sa execute sarcinile cu un scop al indatoririlor sale in sectorul civil;

e)sa pastreze secretele de stat

f)trebuie sa fie neutru si impartial

g)are obligatia de perfectionare profesionala;

h)sa nu accepte daruri sau alte servicii din partea cetatenilor sau agentilor economici pentru indeplinirea atributtilor de serviciu

i)sa se abtina de la actiuni care ar putea duce la conflictul public sau a intereselor personale, si in special sa nu abuzeze de informatiile dobandite in timpul serviciului pentru beneficiile personale sau a altor persoane

Concluzii

5. Etica: comportamentul profesional al functionarilor publici

ROMANIA

Deontologia functionarilor publici a fost definita in doctrina ca reprezentand totalitatea normelor care guverneaza comportamentul profesional si privat al functionarului public , in virtutea statutului sau de presoana investita cu exercitarea prerogativelor de putere publica. Codul de conduita a functionarilor publici a fost aprobat prin Legea nr. 7/2004 . Acesta este definit drept actul juridic care reglementeaza normele de conduita profesionala a functionarilor publici , norme obligatorii pentru functionarii publici , precum si pentru persoanele care ocupa temporar o functie publica , din cadrul institutiilor si autoritatilor publice.

Principile care guverneaza conduita profesionala a functionarilor publici sunt conform Codului de conduita urmatoarele:

a) prioritatea interesului public - principiu conform caruia personalul contractual are

indatorirea de a considera interesul public mai presus decat interesul personal, in

exercitarea atributiilor functiei;

b) asigurarea egalitatii de tratament al cetatenilor in fata autoritatilor si institutiilor

publice - principiu conform caruia personalul contractual are indatorirea de a aplica

acelasi regim juridic in situatii identice sau similare;

c) profesionalismul - principiu conform caruia personalul contractual are obligatia de a

indeplini atributiile de serviciu cu responsabilitate, competenta, eficienta, corectitudine si

constiinciozitate;

d) impartialitatea si nediscriminarea - principiu conform caruia angajatii contractuali

sunt obligati sa aiba o atitudine obiectiva, neutra fata de orice interes politic, economic,

religios sau de alta natura, in exercitarea atributiilor functiei;

e) integritatea morala - principiu conform caruia personalului contractual ii este

interzis sa solicite sau sa accepte, direct ori indirect, pentru el sau pentru altul, vreun

avantaj ori beneficiu moral sau material;

f) libertatea gandirii si a exprimarii - principiu conform caruia personalul contractual

poate sa-si exprime si sa-si fundamenteze opiniile, cu respectarea ordinii de drept si a

bunelor moravuri;

g) cinstea si corectitudinea - principiu conform caruia, in exercitarea functiei si in

indeplinirea atributiilor de serviciu, personalul contractual trebuie sa fie de buna-credinta

si sa actioneze pentru indeplinirea conforma a atributiilor de serviciu;

h) deschiderea si transparenta - principiu conform caruia activitatile desfasurate de

angajatii contractuali in exercitarea atributiilor functiilor lor sunt publice si pot fi supuse

monitorizarii cetatenilor.

SPANIA

Etica si comportamentul functionarilor publici sunt prevazute in Statut la art.81 - 82 drept principii etice si de conduita dupa cum urmeaza :

1.Functionarii publici vor respecta Constitutia si normele care guverneaza ordinea juridica

2. Actiunile lor vor trebuie sa satisfaca interesul general al cetatenilor si se va fundamenta pe consideratii obiective orientate spre impartialitate si interes comun

3. Actiunile lor trebuie sa fie in concordanta cu cu principiile de loialitate si bunacredinta fata de administratia in slujba careia isi vor exercita actiunile

4. comportamentul functionarilor publici va avea la baza respectul drepturilor umane si libertatilor cetatenesti , evitand orice actiune ce ar putea produce discrimari de orice fel

5. se vor abtine de la acele actiuni care au ca obiect un interes personal

6. nu vor pretinde obligatii economice si nu vor interveni in operatiile financiare pentru a aduce prejudicii de orice fel administratiei publice

7.nu vor accepta situatii in care sa primeze privilegii sau tratamente speciale pentru orice persoana fizica sau juridica

8. vor actiona conform principiilor de eficienta , economie si eficacitate si vor asigura realizarea interesului general si al obiectivelor administratiei

9. vor indeplini cu profesionalism atributiile ce le revin fara insa a depasi limitele competentei oferite

10. isi vor exercita atributiile conform principiului dedicatiei serviciului public

12. vor pastra confidentialitatea materialelor clasificate si a celor de interes public national si orice alte informatii pe care le legea le prevede

Principii de conduita

1.Vor trata cetatenii si superiorii sai cu atentie si repect

2. Vor indeplini si asculta ordinile superiorilor

4.Vor informa cetatenii despre toate cazurile in care acestia au dreptul

5. Vor administra resursele si bunurile administratiei cu buna credinta

6. Isi vor mentine actualizata formarea profesionala

7. Vor lua la cunostinta normele privind securitatea si igiena la locul de munca

GERMANIA

Consideratiile disciplinare sunt intotdeauna bazate pe Legea Federala a Functionarilor Publici sau pe legile Landurilor aplicabile functionarilor publici conform carora functionarii publici comit abateri disciplinare daca isi incalca atributiile intentionat sau din neglijenta.

Profesionalismul consta in respectarea principiilor (legalitate, impartialitate si obiectivitate, transparenta, eficienta si eficacitate etc), fapt ce duce la o buna dezvoltare a administratie publice germane ce se doreste a fi una moderna si mereu in folosul cetateanului.

BELGIA

Sediul materiei privind functionarii publici federali si regimul incompatibilitatilor aplicabil acestora este Decretul regal din data de 2 octombrie 1937, modificat la data de 4 martie 1993prin Decretul regal de modificare a unor dispozitii aplicabile agentilor publici de Stat, institutiilor de cercetare de Stat si anumitor organizatii de interes public. Este de mentionat faptul ca īn momentul actual, autoritatile federale se afla īn plin proces de modificare a legislatiei specifice.

Īn cazul Belgiei, īnaltii functionari publici (nivelul 1 si 2) au obligatia de a completa o

declaratie de avere - la īnceput de mandat - īn plic īnchis, care va fi pastrata la Curtea de

Conturi si care va fi deschisa doar īn cazul īn care exista suspiciunea de īmbogatire ilicita.

Tot īnaltii functionari publici sunt obligati sa faca publica anual o declaratie (publicata īn Monitorul Oficial) care sa cuprinda lista mandatelor si a functiilor exercitate. Potrivit decretului regal, functionarii publici federali nu pot cere sau primi, īn mod direct sau

prin intermediari, cadouri, gratificari sau orice alt avantaj. Art. 49 al decretului stipuleaza faptul ca este incompatibila calitatea de functionar public federal cu orice alta activitate desfasurata de catre functionarul īnsusi, sotul/sotia sau persoana cu care traieste īn uniune consensuala, sau prin persoana interpusa, de natura sa afecteze modul de īndeplinire a sarcinilor de serviciu sau contrara cu demnitatea functiei publice.

Īn ceea ce priveste cumulul de functii, functionarii publici nu pot cumula activitati profesionale, cu exceptia acelor activitati inerente exercitarii functiei (reprezentant al unei institutii - membru īn consiliul de administratie al unei societati comerciale). Este de mentionat si faptul ca un mandat public de natura politica nu este considerat activitate

profesionala. Cumulul de activitati profesionale poate fi autorizat de catre minister sau de catre organul de gestiune al autoritatii/institutiei publice, pe baza unei cereri scrise a functionarului public si cu avizul consiliului director. Aceste activitati se vor desfasura īn afara orelor de serviciu, īn cazul activitatilor care sunt compatibile cu exercitarea functiei si fara a afecta calitatea serviciului prestat. Termenul pentru emiterea avizului de catre consiliul director este de 2 luni; īn cazul īn care īn intervalul amintit nu este emis nici un aviz, acesta se considera favorabil. Avizul emis este motivat si revocabil.

FINLANDA

Īn Finlanda, reforma politicii de personal este īntr-o continua evolutie. Scopul principal al acestei actiuni este de a realiza o politica de personal competitiva, corecta si responsabila, īmpreuna cu dezvoltarea unui nivel īnalt de etica a functionarilor publici. Autoritatea publica responsabila de realizarea managementului resurselor umane pentru administratia publica din Finlanda este Departamentul de Personal din cadrul Ministerului de Finante. De asemenea, competenta cu privire la politicile de personal si modificarile īn structura politicilor salariale au fost delegate si descentralizate ministerlor si agentiilor.

SLOVACIA

Nu exista un cod etic valid pentru corpul functionarilor public, inca. Oricum, astfel de coduri etice au fost emise pentru grupuri specifice de functionari publici ale caror relatii de serviciu au fost stabilite prin legi specifice. De exemplu, Codul Etic al Politistului a fost emis prin Ordin al Presedintelui Politiei Republicii Cehe in 1996. Oricum, regulile de comportament ale functionarilor publici au fost definite in Regulamentele de Munca ale ministerelor ori ale altor autoritati administrative. Fiecare nou functionar public trebuie sa fie familiarizat cu regulile de munca din cadrul institutiei in care isi va desfasura activitatea si sa confirme luarea la cunostinta prin semnarea acestora. Toate organismele administratiei de stat trebuie sa aiba propriile Reguli de Munca.

Concluzii

Romania

Spania

Germania

Belgia

Finlanda

Slovacia

Abateri si sanctiuni disciplinare

Abateri disciplinare

a)īntārzierea sistematica

b) neglijenta repetata

c) absente nemotivate de la serviciu;

d) nerespectarea īn mod repetat a programului de lucru;

e) interventiile sau staruintele pentru solutionarea unor cereri īn afara cadrului legal;

f) nerespectarea secretului profesional sau a confidentialitatii

g) manifestari care aduc imagine negativa administratiei publice

h) desfasurarea īn timpul programului de lucru a unor activitati cu caracter politic;

i) refuzul de a īndeplini atributiile de serviciu;

j) īncalcarea prevederilor legale referitoare la īndatoriri, incompatibilitati, conflicte de interese si interdictii stabilite prin lege pentru functionarii publici;

Sanctiunile disciplinare

a)mustrare scrisa;

b)diminuarea drepturilor salariale cu 5-20% pe o perioada de pāna la 3 luni;

c) suspendarea dreptului de avansare īn gradele de salarizare sau, dupa caz, de promovare īn functia publica pe o perioada de la 1 la 3 ani;

d) trecerea īntr-o functie publica inferioara pe o perioada de pāna la un an, cu diminuarea corespunzatoare a salariului;

e) destituirea din functia publica

Abateri disciplinare f grave:

a)Nerespectarea prevederilor Constitutiei

b)actiuni privind discriminarea

c)parasirea locului de munca

d)participarea la manifestari ilegale

e)nerespectarea principiului impartialitatii , abuzul de putere

f)impiedicarea exercitarii libertatilor publice si a drepturilor sindicale

3. Abaterile disciplinare grave si usoare

a) incalcarea legii din motive de graba sau neatentie

b)gravitatea daunelor aduse interesului public , patrimoniului sau bunurilor administratiei sau cetatenilor

c)denigrarea imaginii publice a administratiei

Sanctiunile disciplinare sunt de 5 tipuri:

a)mustrarea scrisa

b)amenda

c)reducerea drepturilor salariale

d)retrogradarea in treptele de salarizare sau retrogradarea in functia publica

e)destituirea din functia publica

Incalcarea de catre functionarii publici a indatoririlor de serviciu atrage raspunderea si anumite sanctiuni.

a)reducerea salariului cu 30% pentru o perioada de 3 luni

b)retragerea functionarului superior

c)retragerea pentru serviciul civil permanent

d)regtragerea din serviciul civil temporar,cu exceptia functionarului superior din pozitia politica sau a functionarului care este ambassador

e)retragerea din serviciul civil preparator

Procedurri impotriva abaterilor disciplinare

Functionarul public nemultumit de sanctiunea aplicata se poate adresa instantei de contencios administrativ, solicitānd anularea sau modificarea, dupa caz, a ordinului sau dispozitiei de sanctionare.

Comisia de disciplina se poate constitui pentru o singura autoritate sau institutie publica sau pentru mai multe

Autoritatile si institutiile administratiei publice vor lua masuri de corectare a disciplinei personalului din cadrul lor in baza competentelor legale

Nu se vor putea sanctiona faptele care au fost sanctionate penal sau admnistrativ , in cazurile in care se constanta identitatea subiectilor .

Folosind ceea ce se numeste un ordin disciplinar, superiorii pot impune o mustrare scrisa, o amenda sau reducerea drepturilor salariale. Ordinul disciplinar este un act administrative ce poate fi legal contestat prin obiectie sau, in anumite conditii, prin apel in instanta.

Sanctiunile īn cazul īncalcarii normelor din Statutul functionarilor publici sunt investigate si sanctionate de catre Comitetul functiei publice, īn strānsa legatura cu Ministerul de Finante, si cu celelalte ministere, īn functie de institutia unde lucreaza functionarul public īn cauza. Apelul īmpotriva oricarei decizii a Comitetului functiei publice va fi īnaintat Curtii Supreme Administrativ.

O comisie disciplinara trebuie stabilita in Oficiul Serviciului pentru proceduri disciplinare in actele ilegale a functionarilor publici in anumite competente, cu exceptie pentru seful oficiului. Procedurile disciplinare a actelor ilegale a functionarilor publici la curtile regionale sunt realizate inainte de decizia comisiilor disciplinare stabilite la curtile regionale care au aceste competente.Procedurile disciplinare a actelor ilegale a functionarilor publici la Curtea Militara Superioara si la Curtea Militara a Statului care nu au soldati profesionisti sunt realizte inaintea comisiei disciplinare stabilite de Curtea Militara Superioara..

Tipuri de raspundere

-raspunderea diciplinara

-raspunderea contraventionala

- raspundere penala

-raspunderea civila

Drepturi si obligatii ale functionarilor

Publici

a)dreptul de opinie

b)dreptul de a fi tratat in mod egal

c)dreptul de a fi informat cu privire la deciziile care se iau in aplicarea prezentului statut care il vizeaza in mod direct

d)dreptul de asociere

e)dreptul la greva

f)dreptul la salariu

g)dreptul de a primi uniforma in mod gratuit

h)dreptul de a-si perfectiona in mod continuu pregatirea profesionala

i)dreptul de avea un timp normal de lucru de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana

j)dreptul de a fi ales sau numit intr-o functie de demnitate publica k)dreptul la concediul de odihna

l)dreptul de ai fi asigurate conditiile normale de munca si de igiena

m)dreptul de a beneficia in exercitarea atributiilor de portectia legii

n)dreptul de a fi despagubit o)dreptul de a beneficia de pensii sau alte drepturi de asigurari sociale

Īndatoririle functionarilor publici- obligatia sa īsi īndeplineasca īndatoririle de serviciu

- īndatorirea de a respecta normele de conduita profesionala si civica prevazute de lege.

- obligatia ca, īn exercitarea atributiilor ce le revin, sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea publica a convingerilor si preferintelor lor politice; functionarilor publici le este interzis sa faca parte din organele de conducere ale partidelor politice.

- obligatia sa pastreze secretul de stat, secretul de serviciu; functionarilor publici le este interzis sa solicite sau sa accepte, direct sau indirect, pentru ei sau pentru altii, īn considerarea functiei lor publice, daruri sau alte avantaje.

- la numirea īntr-o functie publica, precum si la īncetarea raportului de serviciu, functionarii publici sunt obligati sa prezinte, īn conditiile legii, conducatorului autoritatii sau institutiei publice declaratia de avere.- obligatia de a rezolva, īn termenele stabilite de catre superiorii ierarhici, lucrarile repartizate.

- functionarilor publici le este interzis sa primeasca direct cereri a caror rezolvare intra īn competenta lor sau sa discute direct cu petentii, cu exceptia celor carora le sunt stabilite asemenea atributii, precum si sa intervina pentru solutionarea acestor cereri.

- obligati sa urmeze forme de perfectionare profesionala, organizate de Institutul National de Administratie sau alte institutii abilitate potrivit legii

- functionari publici care urmeaza programe de formare specializata īn administratia publica

- obligatia sa respecte īntocmai regimul juridic al conflictului de interese si al incompatibilitatilor

Functionarii publici trebuie sa dea dovada de: impartialitate si obiectivitate; transparenta;

eficienta si eficacitate responsabilitate, in conformitate cu prevederile legale;

-dreptul de a fi tratat in mod egal , este interzisa orice fel de discriminare;

-dreptul de a forma asociatii si societati in vederea apararii intereselor acestora;

-dreptul la salariu;

-dreptul la concediul de odihna;

-dreptul de ai fi asigurate conditiile normale de munca si de igiena;

-dreptul de a beneficia, in exercitarea atributiilor, de protectia legii

- nu au dreptul la greva;

1.drepturile functionarilor publici au caracter individual si colectiv

2.drepturi cu caracter individual:

a)promovarea profesionala in baza principiilor egalitatii , meritului si capacitatii si conform prevederile stabilite pentru fiecare caz

b)evaluarea in baza unui sistem obiectiv

c)formare profesioanala continua si actualizarea permanenta a cunostintelor si capacitatii profesionale

d)respectarea intimitatiii , a orientarii sexuale , a imaginii si demnitatii la locul de munca

e)dreptul la nediscriminare

f)cosiliere profesioanala , familiala si laborala

g)libertatea de exprimare

h)protectie de securitate si sanatate la locul de munca

i)dreptul la vacanta si odihna

Drepturi cu caracter colectiv

a) libertate sindicala

b) libertatea de a forma asociatii profesionale

c)negocieri colective si participarea la determinarea conditiilor de munca

functionarii publici nu vor accepta sau ocupa un loc de munca suplimentar daca acesta īi afecteaza programul normal de lucru

Drepturile functionarului public

a)fie numit intr-o pozitie pentru datoriile serviciilor civile

b)sa fie platit conform functiei

c)sa avanseze in functie conform pregatirii sale profesionale

d)sa refuze o sarcina care este in contradictie cu regulile legale,sau o sarcina care este in conformitate cu regulile speciale

e)sa-si vada dosarul personal si sa-si faca copii sau extractii

g)sa faca plangeri la Oficiul Serviciului in ceea ce priveste performantele serviciului civil

Obligatiile functionarului public

a)sa mentina loialitatea Republicii Slovace in cursul prestarii serviciilor civile;

b)sa adere la Constitutia Slovaciei, legilor constitudionale, legi si alte reguli legale generale aplicate performantelor serviciiului civil, Codul Etic si regulile serviciului pe parcursul prestarii serviciilor civile;

c)sa execute la timp si calitativ deciziile autoritatilor publice;

d)sa execute sarcinile cu un scop al indatoririlor sale in sectorul civil;

e)sa pastreze secretele de stat

f)trebuie sa fie neutru si impartial

g)are obligatia de perfectionare profesionala;

h)sa nu accepte daruri sau alte servicii din partea cetatenilor sau agentilor economici pentru indeplinirea atributtilor de serviciu

i)sa se abtina de la actiuni care ar putea duce la conflictul public sau a intereselor personale, si in special sa nu abuzeze de informatiile dobandite in timpul serviciului pentru beneficiile personale sau a altor persoane

Etica profesioanala

a) prioritatea interesului public - principiu conform caruia personalul contractual are

indatorirea de a considera interesul public mai presus decat interesul personal, in

exercitarea atributiilor functiei;

b) asigurarea egalitatii de tratament al cetatenilor in fata autoritatilor si institutiilor

publice - principiu conform caruia personalul contractual are indatorirea de a aplica

acelasi regim juridic in situatii identice sau similare; c) profesionalismul - principiu conform caruia personalul contractual are obligatia de a

indeplini atributiile de serviciu cu responsabilitate, competenta, eficienta, corectitudine si

constiinciozitate;d) impartialitatea si nediscriminarea - principiu conform caruia angajatii contractuali

sunt obligati sa aiba o atitudine obiectiva, neutra fata de orice interes politic, economic,

religios sau de alta natura, in exercitarea atributiilor functiei; e) integritatea morala - principiu conform caruia personalului contractual ii este

interzis sa solicite sau sa accepte, direct ori indirect, pentru el sau pentru altul, vreun

avantaj ori beneficiu moral sau material;  f) libertatea gandirii si a exprimarii - principiu conform caruia personalul contractual

poate sa-si exprime si sa-si fundamenteze opiniile, cu respectarea ordinii de drept si a

bunelor moravuri; g) cinstea si corectitudinea - principiu conform caruia, in exercitarea functiei si in

indeplinirea atributiilor de serviciu, personalul contractual trebuie sa fie de buna-credinta

si sa actioneze pentru indeplinirea conforma a atributiilor de serviciu; h) deschiderea si transparenta - principiu conform caruia activitatile desfasurate de

angajatii contractuali in exercitarea atributiilor functiilor lor sunt publice si pot fi supuse

monitorizarii cetatenilor.

Profesionalismul consta in respectarea principiilor (legalitate, impartialitate si obiectivitate, transparenta, eficienta si eficacitate etc), fapt ce duce la o buna dezvoltare a administratie publice germane ce se doreste a fi una moderna si mereu in folosul cetateanului.

Principii de conduita

1.Vor trata cetatenii si superiorii sai cu atentie si repect

2.Vor indeplini si asculta ordinile superiorilor

4.Vor informa cetatenii despre toate cazurile in care acestia au dreptul

5. Vor administra resursele si bunurile administratiei cu buna credinta

6. Isi vor mentine actualizata formarea profesionala

7. Vor lua la cunostinta normele privind securitatea si igiena la locul de munca

reforma politicii de personal este īntr-o continua evolutie. Scopul principal al acestei actiuni este de a realiza o politica de personal competitiva, corecta si responsabila, īmpreuna cu dezvoltarea unui nivel īnalt de etica a functionarilor publici.

Nu exista un cod etic valid pentru corpul functionarilor public


Document Info


Accesari: 2875
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )