Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Relațiile lui Maxwell pentru capacități

Fizica


Relațiile lui Maxwell pentru capacități

Fie un sistem de n conductoare omogene situate într-un mediu dielectric liniar, izotrop, neîncărcat electric (q=0) și fără polarizație electrică permanentă Sistemul se presupune apr 21321q167v opiat de pământ, (considerat conductor și cu potențial nul (Vo=0). Mediul fiind liniar, relațiile dintre sarcinile și potențialele conductoarelor sunt tot liniare. Dacă sistemul ar fi format numai din primul conductor și pământ am avea de-a face cu un condensator pentru care este valabilă relația:. Ținând seama că între corpurile din (fig. 1.26) se exercită influențe reciproce, rezultă că potențialele și sarcinile fiecăruia, sunt funcție de potențialele și sarcinile celorlalte.


Fig. 1.26

Conform teoremei superpoziției rezultă expresiile potențialelor electrice în funcție de sarcini: (1.84) Sistemul (1.84) constituie prima formă a relațiilor lui Maxwell și exprimă superpoziția câmpurilor electrostatice conform căreia potențialul oricăruia din conductoare este egal cu suma potențialelor produse de fiecare sarcină în parte. Coeficienții se numesc coeficienții de potențial și depind de configurația geometrică a sistemului de conductoare și de natura dielectricului. Uneori se cunosc potențialele corpurilor și se cere să se determine sarcinile. Sistemul (1.84) se poate scrie:(1.85)

și constituie a doua formă a relațiilor lui Maxwell. Coeficienții se numesc coeficienți de capacitate electrică și depind de natura dielectricului și de configurația geometrică a sistemului.

Cea de-a treia și cea mai importantă formă a relațiilor lui Maxwell este:

în care Cjk >0 se numesc capacitățile parțiale între conductoarele j și k, iar Cjo sunt capacitățile parțiale față de pământ.

Document Info


Accesari: 2116
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )